Koşu, beslenme, karbonhidrat alımı, kilo almak!

Beslenmeyle ilgili çok az şey biliyoruz galiba, en azından kendi adıma öyleymiş. Devamlı bir şekilde koşuyorum diye ölçüsüzce karbonhidat tüketme hakkı görüyordum kendimde. Nasılsa o kadar yememe rağmen, kilom ideal bmi sınırları içinde sabit kalıyordu. Ta ki bu seneki kardiyolojik kontrolümde gittiğim kendisi de bir koşucu olan doktorum, ailevi risk gördüğü için ldl kolestrolümün iyice düşük bir seviyede olmasını isteyip, bana statin grubundan bir ilaç yazana kadar. Düzenli bir ilaç kullanmak zorunda kalmak en son istediğim şeylerden olduğu için, beslenmeyle acaba bunu düzeltebilir miyim diye düşünerek kendimce akdeniz tipi bir diyete başladım. Bilinçsizce yaptığım bu diyetle 10 günde 3-4 kilo birden zayıfladım ve güçsüzleştiğimi hissettim. Doktorumun da yarış dönemlerinde danışmanlık desteği aldığı, kendisi de başarılı bir trail koşucusu olan diyetisyenimle iletişime geçtim. Kan tahlillerim, antreman programım ve kolestrol düşürme hedefimi de göz önüne alarak, yağdan kısıtlı bir sporcu diyetine başladım yaklaşık bir aydır. Tahlillerimde normal sınırlar içinde gözüken ama sporcularda daha yüksek olmasında fayda gördüğü bazı değerlerim için de takviyeler önerdi, onları da kullanıyorum. Eğer imkanınız varsa, özellikle sporcu beslenmesi konusunda uzman bir diyetisyenden destek almanızı öneririm. İdman öncesi, esnasında, sonrası beslenmeler konusunda büyük yanlışlarım varmış mesela benim. Glisemik indeksin ne olduğunu biliyordum bilmesine ama umursamadan beyaz undan yapılan her şeyi de iştahla yiyordum. Şimdi çok daha dikkatli, geçtiğimizden aydan 6 kilo daha hafif ve enerjiğim. Bir de son olarak koşucular olarak bir programa bağlı kalmayı, disiplinle onu sürdürmeyi severiz. Hayatımda ilk kez yaptığım diyette de öyle hissettim doğrusu. Haftada en az iki akşam balık yenecek, çünkü programımda öyle yazıyor:)

7 Beğeni