Koşu ayakkabısının kayması

Herkese merhaba! Yaklaşık 1 aydır koşuyorum. Koşu ayakkabım Nike Pegasus 40 Premium. Genelde koştuğum yollar kaldırım/yol/park içi yollar (Dikmen Vadisi-Ankara). Yağmur sonrası bu zeminlerde ayakkabı çok kayıyor. Bunun için bir öneriniz var mıdır, tek çare rota değiştirmek ya da yeni bir ayakkabı mı? Çare yeni bir ayakkabı ise bunun için ayrı bir başlık gördüm oraya yöneleceğim ancak tekrar masrafa girmeden varsa önerilerinizden faydalanmak isterim :slight_smile:

1 Beğeni

Mevcut ayakkabınızın kaymasını engelleyemezsiniz.

4 Beğeni

Yanıtınız için teşekkür ederim, spikes gibi bir şey olabilir belki diye düşünmüştüm ama onlar daha sert koşullar için sanırım. Yeni ayakkabı arayışına gireceğim :slight_smile:

1 Beğeni

bu konuyu pegasus trail 3 ayakkabi alirken biraz arastirmistim. pegasus 3 trail islak ve kaymada cok basarili olmadigi yorumlari vardi ama ayakkabilari planladigim gibi kullanmadigim icin bir deneyim aktaramiyorum.

ancak o donemde goz gezdirdigim trail ayakkabilari arastirirken alttaki ornekteki gibi bu tip ayakkabilarida youtube de yorumlayan bircok hesap oldugunu gordum. ilgilendiginiz ayakkabiyi youtube uzerinden arastirabilirsiniz.

uzmani degilim ama genel olarak biraz anladigim, ayakkabi tabanlarida araba lastigi gibi hepsini bir arada vermiyor. hem duz de hem dagda hem islakta hem kuruda, yumusak, sert vs bilesik ozellikler ihtiyaca ozel ayakkabilar oluyor ve biraz daha pahali.

2 Beğeni

Pegasus Trail 3’ün ıslak kaygan zeminde performansı çok iyi değil ama kötü de değil.

Nike Zoom Fly 5 ıslak zeminde ve hafif ıslak asfaltta bile paten giymişsiniz gibidir. Felaket.

Nike Structure 23-24 Fly’a göre biraz daha iyi.

Asics Kayano görece iyi

Patikada bu konuda giydiğim en güvenilir ayakkabı Merrell Rubato oldu. (tabanı Vibram® MegaGrip®)

Ama tabanı vibram olan Columbia Montrail Mountain Masochist’in tutuşu o kadar iyi değildi, Alanya Ultra’da su geçişinde kayaları tırmanırken beni yarı yolda bıraktı.

4 Beğeni

Benim kişisel deneyimim : pegasus trail 3 ün ıslak yüzeyde performansı endişe verici.Kesinlikle tercih etmem.Aynı şartlarda pegasus trail 3 gtx’ i giyince bu çok bariz ortaya çıkıyor. ( çünlü gtx adı üstünde ıslak şartlar ayakkabısı olduğu için ıslak zeminde tutunması oldukça iyi) Gtx ayakkabıyı da uzun süreli ve uzun mesafelerde giymeyi tercih etmiyorum.Saucony peregrin’leri giyip çıkıyorum; ne ıslak ne kuru farketmiyor.Tabii 5-10 bine ayakkabı çok ama benim psikolojik sınırım hâlâ 2 bin tl :slight_smile: Ve peregrinler bu fiyata bu hizmeti sunuyor.

3 Beğeni

Benim gibi daha çok yol koşusu yapıyorsanız (ki öyle anladım) Nike Shield serisi öneririm. Hem belli bir yüksekliğe kadar su geçirmiyor ve hafif yağışlı havalarda üstten içine su almıyor hem de ıslak şehir içi zeminlerde bence performansı iyi (taban resmini görebilirsiniz). Patika ayakkabısı tabanları daha dişli olduğundan asfalt yol ve kaldırımda istediğiniz tutunmayı sağlamayabilir. GTX serisinin çoğunluğu patika için dolayısıyla tabanı farklı. GTX alacaksanız da yol versiyonlarına bakmanızı öneririm.

4 Beğeni

Yavmurlu havalarda ayakkabının alt tabanı önem kazanır.
Çünkü yola tutunmayı sağlayan kısım burasıdır.
Adidas’ın bazı modellerinde “Continental” alt taban var.
Bazı ayakkabı markaları da “Vibram” kullanıyor.
Ayakkabı alırken altına bakınız.
Vibram veya Continental alt tabanı olan ayakkabıları tercih ederseniz yağmurda çok verim alırsınız.

3 Beğeni

Yol koşularında giydiğim adidas adizero’ların continental tabanı kadar ıslak zeminde tutunan ve güven veren taban görmedim.( Başka cont. ve vibram tabanlı ayakkabılarım da var) Halihazırda günlük hayatımda @oberyuz 'ün de tavsiye ettiği nike’ın react miller shield ve pegasus 35 shieldlarından da son derece mennunum.( Bir de renew diye bir model var; parasız verseler almayın bence.)

4 Beğeni