Herkese merhaba, öncelikle kendimden bahsetmek istiyorum adım Selman 22 yaşındayım forumun yeni üyesiyim. 2015-2019 yılları arasında fazla olmasa da ( senede ortalama 1000-1500km ) bisiklet bindim. Lise yıllarımda bisiklet binerken Asla Durma ( Fatih Topçu’nun ) Youtube kanalına denk geldim ve triathlon sporuna merak sardım. Sanırım 2017-2018 yıllarında çok çok az sayılabilecek kadar koştum. Tabi ki heyecanlı ve tamamen bilinçsiz bir şekilde antrenman yaptım. Sonrasında koşuyu bırakıp bisiklete devam ettim spor güzel giderken araya pandemi ve üniversite sınavı girdi. Pandemi sonrasında 18-20 kg aldım. Boyum 170cm kilom bahsettiğim yıllarda 60 - 62 iken 86 87 kg’ye dayandı.
Neyse fazla uzatmak istemiyorum hal böyle olunca hem kilo vermek, sağlıklı olmak ve hayallerimi gerçekleştirmek için yol bisikleti satın aldım. Bisiklet ve yüzme antrenmanları gayet güzel ilerliyor.
84.4 kg’den diyete başladım ve şu an 73.5 kg’yim. ( 3 ay ) Soran olursa diyetisyene falan gitmedim zaten senenin sonunda mezun olacağım. ( Beslenme ve Diyetetik )
Soruma gelecek olursam herkes gibi benim sorunum da nabız. Tecrübeli tüm koşucular hatta bisikletçiler de Zone 2 antrenmanlarını tavsiye ediyor. Ancak şöyle ekstrem bi durum var ki tempolu yürüyüşte dahi benim nabzım 120 seviyesine zaten ulaşıyor. Hal böyle olunca epey yüksek nabızlarda koşuyorum ama bu durum çarpıntı ya da nefes nefese kalma gibi bi durumla beni karşı karşıya bırakmıyor.
Koşuya yeniden başlayalı 1 ay oldu haftada 3 gün 30-45dk, 5-10km kadar antrenman yapıyorum ve çalışma verilerimi paylaşmak istiyorum.
5.21 km / 5’37’’ / 175 BPM 08.10.2023 ( COLOUR RUN ) ( Sanırım 5-6 antrenman sonrası ilk yarış )
5.03km / 5’25’’ / 174 BPM 23.10.2023
5.05 km / 5’19’’ / 178 BPM 25.10.2023
5.53 km / 5’08’’ / 181 BPM 27.10.2023
8.29km / 5’31’’ / 173 BPM 29.10.2023 ( 29 EKİM OSB ATATÜRK KOŞUSU )
9.02km / 6’17’’ / 182 BPM 06.11.2023
Xiaomi watch s1 active ( Nabız bandı kullanmıyorum verilerin tam doğru olmadığı konusunda bilgim var.)
Belli bi antrenman programım yok ve konuda ne yapmam gerektiğini tam olarak bilmiyorum bu yüzden forumun tecrübeli arkadaşlarından yardım istiyorum. Birazdan 5 - 5.30 pace’i bi kenara bırakıp 7.30 pace ile koşmaya çalışacağım verileri tekrardan buraya yazarım.
Okuyan ve yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.
3 Beğeni
Yazdiktan sonra bu sorunun pek anlami kalmiyor. Nabiz bandi kullanmadan nabizla ilgili sonuclara varamaz karar alamazsiniz ne yazik ki. Eger bu sizin icin onemli bir konuysa bir bant edinmeye bakin. Edinmek mumkun degilse RPE konusuna odaklanip onu kullanin.
4 Beğeni
Nabız verisini saatten alıyorum. Koşudan yeni geldim.
7’12’’ 45dk 155 BPM. 08.11.23
7’00’’ 45dk 152 BPM 09.11.23
Konunun merkezinden biraz uzaklaşabiliriz fakat size bir sorum var. Gerek antrenman yaşınız gerekse akıllı saat kullanımında benden çok daha ileridesiniz. Şahsi fikrinizi soruyorum. Bugüne kadarki tecrübenize dayanarak sizce tahmini olarak kaç yıl sonra bilekten ölçüm yapan cihazların nabız verisine güvenebileceğiz? Youtubedaki the quantified scientist kanalına denk gelmişsinizdir. Akıllı saatlerin verilerinin doğruluğunu test ediyor. Son dönemde Apple ve bazı diğer firmaların nabız verisi doğruluğu hususunda çeşitli atılımlar yaptıklarını biliyoruz. Polar H10 gögüs bandı ile kıyaslandığında bilekten ölçüm cihazlarının verilerindeki sapmalar giderek azalıyormuş gibi gözüküyor. Ben kanalın yalancısıyım, siz ne dersiniz? Gerçekten günün birinde bilekten ölçüm cihazlarına güvenebilecek miyiz, yoksa pazarlama stratejisi mi?
Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.
1 Beğeni
Bu konuda uzun ve detaylı yazacağım. Hatta bir video bile çıkar diye düşündüm. Ama sizi biraz bekleteceğim. Bahsettiğiniz kanalı izliyorum ben de. Çok uzun lafın kısası: hiçbir zaman koşucunun işine yarayacak noktaya gelmeyecek çünkü sorun teknoloji değil orada. Ama dediğim gibi uzun uzun açıklamam gerek.
4 Beğeni
Ölçüm farklılığının nedeni bileklerin kalbe uzak olması ve Ne kadar mesafe uzaksa ve kanın geçtiği damarların çapları farklılaşırsa aldığımız veride o kadar netlik kazanmıyor. E tabi benim bildiğim çok yüzeysel bir bilgi. Konu çok karışık
1 Beğeni
Aynı şeyi GPS için de söylemeniz mümkün mü? Onun değerlerinde de sapmalar olduğuna dair yazılarınız vardı. Benim gibi görece ucuz cihaz kullananlar için yine neyse de ciddi paralar verip satın alanlar için can sıkıcı bir durum. Aslında tersi bir cevap vermenizi ümit etmiştim. Acelem yok, takipteyim ve açıklamalarınızı bekliyorum.
@herdogdu bence sorun başka yerde olabilir. Çünkü tıpta kullanılan satürasyon cihazı (Pulse Oximeter) parmaktan, tansiyon cihazları da koldan ölçüm yapmasına rağmen verdikleri nabız değerleri pek sorgulanmıyor bildiğim kadarıyla.
Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.
2 Beğeni
Yoo! GPS sürekli iyiye gidiyor ve daha da iyileşir. Aslında son dönemde oldukça iyi. O konuda yazdıklarımda şunu demek isityordum: koşucular GPS değerlerinden memnun kalmıyorlar, oysa devasa bir teknoloji ve bilim bütünü çalışıyor arkada ve aslında çok çok iyi iş çıkarıyor. Metreler civarında sapmaları çok kafaya takmamak, arkada çalışan mucizevi teknolojiye saygı duymak gerekir demek istemiştim. Bir başka yerde de saat üreticilerinin çok bariz hataları algoritma ile düzeltmeye çalışmamalarına söylenmiştim.
5 Beğeni
Doğru söylüyorsun bu hiç aklıma gelmemişti
2 Beğeni
Keşke aynı şeyi nabız ölçümü için de söyleyebilseydiniz. Yanlış bilmiyorsam neredeyse sistemdeki bütün veriler (kalori ölçümü, Vo2Max gibi) nabız temelli. Dolayısıyla nabız saptığında birçok veri sapmış oluyor. Neyse, bekleyelim ve açıklamalarınızı görelim.
1 Beğeni
Nabız veya kayış sapar, ama bu sapma yüzdesi genele vurunca kalori, vo2max vs için korkutan bir sapma olmaz (sapma aynı algoritma, mevslmsek koşullar için benzer.hr ortalama genel koşudada 145 yerine 143 ise 10 koşuda (uyduruyorum) 2sinde 155 çıkmaz.sapmalar da yakın olur, genel durumu gözlemek için ikiside olur bence.Milimetrik ölçüm hesap yapmıyorsak.
Bu dediğim nabızdan yada kayıştan ölçümler aakla gelen 3-5 markanın üst seviyede olan ürünleri için.
1 Beğeni
Ben bu konudaki tecrübelerimi paylaşmadan önce, teknolojiyi çok sevdiğimi, datalarla boğuşmayı sevdiğimi ve bedenimizde hücreden organellere kadar neler olduğunu bilmeyi çok istediğimi, bu konuda da çok makale okuduğumu söylemek isterim. Teknoloji geliştikçe de gerçeklere yaklaşacağımızı sanıyorum ve aşağıda yazacaklarımın aksine göğüs bandı takmaya devam edeceğim. Hava şartları, sıcak, soğuk, hastalık durumlarımız, antrene durumlarımız, bayanlar için menstrual dönemler de dahil nabız verilerimiz farklılık gösterebilir. Ancak koşuyu artık kendine adapte etmiş herkes saatsiz, göğüs bantsız da 5 ayrı zone bölgesini hissedebilir. Nasıl mı ? Severek okumasanız da buyrun
ZONE 1 : İstediğin, ezbere bildiğin ceza tarzı ya da hızlı rap tarzından tut da serdar ortaç şarkılarını tonlamalarıyla söyleyebileceğin, artık yürümekle koşmak arasında kaldığın, koşuyor muyum acaba diye hissettiğin bölge
ZONE 2 : Böyle saatlerce koşabilirim dediğin, aerobik, oksijen yakımının yoğunlukta olduğu, mitokondriyal sayınızı artırmanın optimum olduğu, metabolik gelişimin ve dolayısıyla hayat kalitenizin arttığı, tamamen burundan nefes alıp verebildiğin mucize bölge
ZONE 3: Zorlanıyorsun ancak bir yandan da “ya ben bu durumda koşmaya devam edebilirim” dediğin bölge, gri bölge olarak da adlandırılır
ZONE 4 : Kabullenmesi zor da olsa senin yarışlarda olman gereken ya da daha doğru tabirle yarışlarda daha çok gezindiğin bölge, artık eşik üstündesin, devam ettirmek zor ama vücuduna söz geçirebilirsin
ZONE 5 : Ancak 2-3 dk sürdürebildiğin bölge, yarışın son metreleri veya tepe tekrarlarında hissettiğin bölge ya da intervallerinde hissettiğin bölge
Ekipman olmadan kimsenin koşmak istemeyeceğini tahmin ediyorum, ama arada bir ekipmansız koşuya çık ve bölgelerini hissetmeye çalış derler, güzel bir deneyim olabilir. CB
9 Beğeni
Kullanılan algoritmalarda çok fazla parametre olduğu için nabızdaki %10luk sapma bile bizleri çok yanlış sonuçlara götürmez mi? Bu söylediklerim tamamen varsayım, herhangi bir teknik bilgim yok.
2 Beğeni
Çok hoş ve keyifli bir açıklama olmuş hocam
2 Beğeni
6’54’’ 45dk 156 BPM 11.11.23
6’44’’ 45dk 156 BPM 16.11.23
Aynı nabız aralığında daha hızlı çıkmaya başladı. Sonuçlar belki net doğru olmasa bile verileri birbiri ile kıyaslamak az çok doğru sonucu verebilir diye düşünüyorum. Cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim.
2 Beğeni