Koşmaya ne zaman ve neden başladınız?

Ben de hikayemi anlatayim. Yasim 37. Bu yasa kadar hic spor yapmamistim. Ne futbolu ne basketbolu ne de bir baskasi. Kilolu da degildim. 68kg olmam gerekirken 73-74kg civarindaydim. Oyle ahim sahim bir fazlaligim da yoktu. Ise gidis gelislerde hep yuruyordum. Yuruyordum derken duraga. Oradan metroya vs. Bu yuruyuslerin ne kadar onemli oldugunu Ocak 2015 de calistigim is yeri altima araba verince anladim. Zaten o zaman 68 kilodaydim. 1 sene icinde 6 kilo alinca yuruyusde neredeyse yok olunca arada bir arabayi eve birakip otobusle ise gidip geldim. Guzel oluyordu. Bir gun ise yuruyerek mi gitsem diye dusundum :slight_smile: 11 km ev is arasi.

1 saat 55 dakikada sallana sallana yurudum. Is yerine gelip 2 saate 11 km yurudum diyince kimse dikkate almadi. Ne varki ben 1 saatte kosarim diyenler vardi. Allah Allah 1 saatte 10k kosulur muydu ki dedim. Sonra soyle bir duz mantik yaptim :slight_smile: 10k 2 saatte yurunurse 5k 1 saatte kosulur.

Subat 2016. Evin orada 6 km lik bir kosulacak yer vardi. Sakin tenha bir yer. Bir Cumartesi sabahi 6k kosup deneme karar verdim. Kosu ile ilgili hicbir bilgim yoktu. Kiyafetim ayakkabim da yoktu. Standart bir spor ayakkabisi bir sort bir tisort giydim, kosmaya basladim.

Hic abartmiyorum 100-150 m arasi kosabildim. Durdum yurudum bir daha denedim yine ayni. Oyle boyle derken 2km gittikten sonra geri mi donsem devam mi etsem diye dusundum devam edeyim bir bakayim neler oluyor dedim. Sonunda 6k bitmisti 1 saatte ama ben hic kosamamistim. Toplasan 1km kosmamisimtim.

O gun yurumekle kosmanin ne demek oldugunu anladim.

Niye kosamiyorum derken Mert’in C25K sini buldum. Ritim blogda. Tam benlik gibi duruyordu.

4 antrenman sonunda tendomlar zedelendi ve 3 hafta kosamadim. Yurumek bile yer yer eziyetti. Ama kafaya taktim kosacaktim. Iyilesince tekrar sifirdan basladim. 3 ay sonra belli bir noktaya gelince isten gucten dolayi biraktim. Hala daha kosamiyordum. 5 dk kesintisiz anca kosabiliyordum.

Subat 2017de tekrar basladim. Bu sefer bir 5k bir 10k yi hic durmadan yurumeden kosmak istiyordum. Ve sonunda yaptim ama bu sefer duramiyorum ve kosmaya devam. Hedef yari maraton.

9 Beğeni

Yol bisikletini çok zaman aldığı için bıraktım, sporsuz yapamadım 2 yıldır düzenli koşuyorum. En güzel spor hele ki doğa ile olduğu zaman

2 Beğeni

6 sene öncesine kadar iyi bir bisiklet sürücüsüydüm (haftada en az 150km), saglik problemleri nedeniyle biraktim. Bir süre fitness salonuna kayit olarak baskalarinin spor yapmasini finanse ettim, bunun disinda bir spor gecmisim yoktu.

43 yasindayim, 4 ay önce sigarayi tamamen birakmaya alkolü de azaltmaya karar verdim. Birkac gün sonra calistigim sirkette su duyuruyu gördüm: " 3,5 ay sonra yapilacak yari maratona katilacak calisanlarimiz icin kayit ücretini üstleniyoruz". Önceki kararlarimi bu hamleyle taclandirmaya karar verdim. Daha önce birkac defa ironman yapmis yakin bir dostum sag olsun bana kocluk yapti ve kosmaya basladim:

Mayis ortasi 1,8km 8:43 pace (86,1kg)
Mayis sonunda 7km 6:53 pace (85,8kg)
Haziran sonunda 7km 5:56 pace (83kg)
Temmuz sonunda 18km 6:59 pace (80kg)
Agustos sonunda 20km 6:45 pace (79kg)
(Boy 180cm)

2 saatin altinda bitirmek gibi bir hedef koymustum. Tatil döneminde hem sporu hem de diyeti aksattigim icin artik bu hedef cok uzak gözümde. 3,5 aylik hazirligin sonunda yarisa sadece 5 gün kaldi. 6 pace ile baslayip 2 saatin altinda bitirmeyi deneyecegim ama pek umutlu degilim. Bitis cizgisini iki ayak üzerinde bitirmek de basari benim icin, o yüzden fazla zorlamayacagim.

Foruma katilan isverenler; saglikli, zinde ve verimli calisanlar istiyorsaniz maraton katilim ücretini üstlenebilirsiniz.

5 Beğeni

Augsburg’da yaşıyor @erha bey sanırım.Güzel bir hareket şirket adına. (Türkiye sanmıştım ilk okuduğumda)

Süreden bağımsız rahat olduğunuz ve bitirebileceğiniz tempoda 6dk45sn ile pace ile tamamlamak da harika olurdu. Zaten ortam sizi bir yerde normalden fazla hızlandıracak. İlk yarışta keyif, standart hız güzel olur.Tebrikler.

3 Beğeni

Sigarayı bırakabilmek için başladım. Sigara içmemi engelleyecek sportif bir hedef koyarak sigarayı bırakmayı başardım.

Ama şimdi koşuya bağımlı oldum :joy:

5 Beğeni

Şirket ismini yazar mısınız ? Başvurmak istiyorum da :slight_smile:

2 Beğeni

Sanırım bir de oturma/çalışma izni lazım olacak :smile:

2 Beğeni

Elbette, seele adli firmada calisiyorum. Bizim firmadan 23 kisi katildik ve 333 kilometre katettik.

Ben 2 saat 17 dakikada bitirdim. Rota üzerinde %13 egimli bir yokus oldugunu da belirteyim ki yavasligima mazeret olsun :slight_smile:

Kosudan sonra izlemeye gelenlere, tebrik edenlere de koşmayı tavsiye ettim, “1945 dogumlu birisi katilmis ve 10 kilometre kosmus” dedim, “biz katilsak kesin sonuncu oluruz” diyenler oldu. “dünyanın %99’u yari maraton kosamiyor, sonuncu olsanız bile ilk %1’e girmiş olursunuz” dedim. Bakalım seneye kadar birilerini ikna edebilecek miyim.

9 Beğeni

Almanca çalışmaya başlıyorum :slight_smile:

Tebrik ederim sizi önemli olan harekete geçmek :slight_smile: Evet aslında insanlar bunu deneyene kadar bize deli gözüyle bakıyorlar bend e her seferinde “hayır aslında bunu deneseniz siz de yapabilirsiniz bunu göreceksiniz” diye yaklaşıyorum. Oldukça fazla ikna ettiğim kişi de var açıkçası.
Bu tarz sohbetlerde kullanacağınız küçük bir güncel detay; bu sene 42. si düzenlenecek olan #spartathlon yarışındaki en ileri yaştaki kişi 72 yaşında. Peki bunda ne var diyecek olursanız? Yarış sadece 246 Km :slight_smile:
Sevgiler, selamlar.

3 Beğeni

Geçen sene kemoterapi görürken Roma Maratonu videosu izlediğimde hastaneden çıkacağım ve ben de koşacağım demiştim. Kanseri yedim ve Colour Run’da 10 km koştum. 2025 İstanbul Maratonu’nda koşmak bir sonraki hedefim. Hala tedavisi devam eden ve bu yazdığımı okuyan bütün arkadaşlarıma ‘‘Sakın umudunuzu kaybetmeyin’’ diyorum.

25 Beğeni

Gelmiş geçmiş olsun. Sizin gibi kanseri yenen ve koşan Müge Daştan var, katıldığım bir çok koşuda kadınlarda kürsü de yapıyordu. İstanbul Maratonunda koşma kararınız çok güzel.

Yanlız, sormak istiyorum. 15K mı yoksa 42K maraton mu. Çünkü bazen 15K koşanlar da, organizasyonun genel adı İstanbul Maratonu olduğu için maraton diyebiliyorlar.

Bunu, şunun icin anlatıyorum. Eğer o zamana kadar başka koşuda koşmazsaniz, 15k koşmak için, ColourRun koşunuz katılım kriterleri için yeterli olur. Ama 42K maraton koşacaksaniz arada bir 15K veya yarı maratona katılmış olmanız gerekiyor.

Şimdiden katılım kriterlerine (2025 açık değilse, eskisi de olur) bakmanizda fayda var. Son ana kalınca katılamayan arkadaşlarımız (örneğin ben :slightly_smiling_face:) oldu.

3 Beğeni

Koşmayı 2 kere bırakıp 3 kere başladım.

-İlk dönem

1991’de Emirgan korusunda 6 ay kros, 21 yaşında, bir hevesle başladım, o dönem halısaha maçlarında 60dakika boyunca deparli koştuğumu görenler şaşırıyordu. Bir hevesle başlamıştım, gençlik yılları çabuk sıkılıp bıraktım.

-İkinci dönem

Ocak 2014-Temmuz 2020.
26 yıllık yoğun sigara kullanımını bıraktıktan yaklaşık 8 ay sonra başladım. 2013te kendimden kaçmak için yaptığım uzun yürüyüşler (20-50km) zamanla koşma isteği oluşturdu. Sağlıklı yaşam, kilo verme gibi bir düşüncem olmadı. İlk koşuyu 12 Ocak 2014, 21.1km yarı maraton 2saat 44dakika bostancı-kartal arası sahilde bireysel koştum. İlk yarışım 5:30:00 cut-off verilen 2014 İstanbul Maratonu oldu. 5:22:26 ile bitirdim.

Bu ikinci dönemin bitişi ise, pandemi döneminde katıldığım yarışların sekteye uğraması oldu. Pandemide kendi koşularım azalmadı aksine arttı. Tüm zamanlarim içinde en yuksek hacme (ort 350km/ay) çıktığım ve musabik koşabildiğim/koşabilecegim aylar ocak-temmuz 2020 arasıdır. Yarışların iptal olması, belirsizleşmesi beni biraz soğuttu. Bir de tam o dönem şu an yaşadığım yeri-tarlayı satın aldım. Düşüncelerim ve hayallerim bu yöne kaydı. Koşu hayatımdan çıktı.

-üçüncü ve son dönem

11 Temmuz 2024’de tekrar başladım.

Tarlayı çiftlik haline getirirken yapılacak işlerin hiç bitmediğini, bitse bile yeni işler yarattığımı görünce, bir eksiklik olduğunu hissettim. Neden kosmadigimi düşündüm. 4 sene önce bıraktığım dönemde bireysel koşmamda sıkıntı olmadığını… aksine en çok koştuğum dönem oldugunu, ama organizasyonların iptal edildiğini hatırladım. Koşmak için yarış şart mıydı? Sessiz sedasız bir kenarda koşulamaz mıydı. Herhangi bir yarışa/organizasyona katılmadan? Düşündükçe koşma isteğim arttı. 3buçuk sene önce çalışma hayatını bırakmıştım. İlk 2 sene sıfır gelir ile ilerlerken, son 1buçuk sene emekli maaşım bağlanmış, ihtiyaçlarıma yetiyor, kendime çalışıyordum. Hayatım dolu iken ve emekli olmama rağmen, hâlâ üretim planlamanın, telaşlı iş yetiştirme havasindan cikamadigimi farkettim. Tüm iş hayatımın çok büyük bir bölümünde elektronik üretimlerde çalışmıştım. Burada da planlamanın beni sıkıştırdığı gibi, bir öz disiplinle kendi kendimi zorladıgimi farkettim. Hava koşullarına bağlı olan tarımsal faaliyetler ve yerleşmeye/kurmaya çalışırken yapılacak işler konusunda bir telaş içinde olduğumu gördüm. Her şeyi sonuna kadar yapıp bitirsem bile boş kalmayacağımı anlayınca, ‘artık bi dur’ dedim kendime. Böyle de iyiydi ama çalışma hayatındaki yetişme/yetiştirme mantığı gerekli olsa bile sevimsiz görünmeye başladı. Biraz ağırdan al, tabi bu ağırdan alma işi, mandra filozofunun marketten domates, yumurta toplaması gibi basit birşey değil. O filmde dalından meyve, kümesten yumurta toplanildigi gösteriliyor. O domatesin yetiştirilmesi için toprağın hazirlanmasi, tohumun ekilmesi, bitkinin yetiştirilmesi, kümesin inşa edilmesi, civcivlerin tavuk hâline getirilirken gerekli olan bakim işleri görülmüyor. Yani bir denge gerekiyor ama öncelik neye verilecek?

Önceliği koşmaya verdim, kalan herşeyi koşu saatlerime göre düzenledim. Koşuya da canım ne zaman isterse, hava şartları nasıl en müsaitse öyle çıktım/çıkıyorum. Başladım başlamasına ama… sağlıklı yaşam, kilo verme gibi nedenlerle koşmuyorum. Aksine daha iyi koşmak için kilom normal iken daha da aşağı çekmek için kilo verme surecindeyim. Bir şeyleri yapmak için motivasyon gerekiyor. Kilo vermek, sağlıklı yaşam -ki zaten çiftlik hayatı bunları sağlıyor- gibi konular benim için motivasyon konuları olmadığından motivasyon için rekabeti seçtim. Rakip olarak, 2019da PB yaptığım dönemdeki halimi seçtim. Şimdiki ‘hâlime ve yaşıma göre’ sıkı bir rakip. 5bucuk sene koştuktan sonra 49 yaşında gelen PB’leri, ara verilmiş 4 sene ve 54 yaşından sonra yenilemek… Ne bileyim, zor olacak galiba.

Bir yol antrenmanında elde ettiğim 5km, pistte elde ettiğim 10km ve istanbul organizasyonlarinda elde ettiğim maraton ve yarı maraton sürelerindeki PBlerimi yenilemek istiyorum. Çok ta gaza gelmeden başladım. Mesafe ve yoğunluğu artırarak, 5 ayda 50km/ay hacimden 277km/ay hacme ulaştim. Aralık ayı başı itibariyle, 10km PB hedefli bir plan + 1 ay dayanıklılık ekleyerek Nisan sonundaki İstanbul YM için hazirlaniyorum. Sonrasında ise Kasım’daki Maratona hazırlanacağim.

3 Beğeni