Koşmayı 2 kere bırakıp 3 kere başladım.
-İlk dönem
1991’de Emirgan korusunda 6 ay kros, 21 yaşında, bir hevesle başladım, o dönem halısaha maçlarında 60dakika boyunca deparli koştuğumu görenler şaşırıyordu. Bir hevesle başlamıştım, gençlik yılları çabuk sıkılıp bıraktım.
-İkinci dönem
Ocak 2014-Temmuz 2020.
26 yıllık yoğun sigara kullanımını bıraktıktan yaklaşık 8 ay sonra başladım. 2013te kendimden kaçmak için yaptığım uzun yürüyüşler (20-50km) zamanla koşma isteği oluşturdu. Sağlıklı yaşam, kilo verme gibi bir düşüncem olmadı. İlk koşuyu 12 Ocak 2014, 21.1km yarı maraton 2saat 44dakika bostancı-kartal arası sahilde bireysel koştum. İlk yarışım 5:30:00 cut-off verilen 2014 İstanbul Maratonu oldu. 5:22:26 ile bitirdim.
Bu ikinci dönemin bitişi ise, pandemi döneminde katıldığım yarışların sekteye uğraması oldu. Pandemide kendi koşularım azalmadı aksine arttı. Tüm zamanlarim içinde en yuksek hacme (ort 350km/ay) çıktığım ve musabik koşabildiğim/koşabilecegim aylar ocak-temmuz 2020 arasıdır. Yarışların iptal olması, belirsizleşmesi beni biraz soğuttu. Bir de tam o dönem şu an yaşadığım yeri-tarlayı satın aldım. Düşüncelerim ve hayallerim bu yöne kaydı. Koşu hayatımdan çıktı.
-üçüncü ve son dönem
11 Temmuz 2024’de tekrar başladım.
Tarlayı çiftlik haline getirirken yapılacak işlerin hiç bitmediğini, bitse bile yeni işler yarattığımı görünce, bir eksiklik olduğunu hissettim. Neden kosmadigimi düşündüm. 4 sene önce bıraktığım dönemde bireysel koşmamda sıkıntı olmadığını… aksine en çok koştuğum dönem oldugunu, ama organizasyonların iptal edildiğini hatırladım. Koşmak için yarış şart mıydı? Sessiz sedasız bir kenarda koşulamaz mıydı. Herhangi bir yarışa/organizasyona katılmadan? Düşündükçe koşma isteğim arttı. 3buçuk sene önce çalışma hayatını bırakmıştım. İlk 2 sene sıfır gelir ile ilerlerken, son 1buçuk sene emekli maaşım bağlanmış, ihtiyaçlarıma yetiyor, kendime çalışıyordum. Hayatım dolu iken ve emekli olmama rağmen, hâlâ üretim planlamanın, telaşlı iş yetiştirme havasindan cikamadigimi farkettim. Tüm iş hayatımın çok büyük bir bölümünde elektronik üretimlerde çalışmıştım. Burada da planlamanın beni sıkıştırdığı gibi, bir öz disiplinle kendi kendimi zorladıgimi farkettim. Hava koşullarına bağlı olan tarımsal faaliyetler ve yerleşmeye/kurmaya çalışırken yapılacak işler konusunda bir telaş içinde olduğumu gördüm. Her şeyi sonuna kadar yapıp bitirsem bile boş kalmayacağımı anlayınca, ‘artık bi dur’ dedim kendime. Böyle de iyiydi ama çalışma hayatındaki yetişme/yetiştirme mantığı gerekli olsa bile sevimsiz görünmeye başladı. Biraz ağırdan al, tabi bu ağırdan alma işi, mandra filozofunun marketten domates, yumurta toplaması gibi basit birşey değil. O filmde dalından meyve, kümesten yumurta toplanildigi gösteriliyor. O domatesin yetiştirilmesi için toprağın hazirlanmasi, tohumun ekilmesi, bitkinin yetiştirilmesi, kümesin inşa edilmesi, civcivlerin tavuk hâline getirilirken gerekli olan bakim işleri görülmüyor. Yani bir denge gerekiyor ama öncelik neye verilecek?
Önceliği koşmaya verdim, kalan herşeyi koşu saatlerime göre düzenledim. Koşuya da canım ne zaman isterse, hava şartları nasıl en müsaitse öyle çıktım/çıkıyorum. Başladım başlamasına ama… sağlıklı yaşam, kilo verme gibi nedenlerle koşmuyorum. Aksine daha iyi koşmak için kilom normal iken daha da aşağı çekmek için kilo verme surecindeyim. Bir şeyleri yapmak için motivasyon gerekiyor. Kilo vermek, sağlıklı yaşam -ki zaten çiftlik hayatı bunları sağlıyor- gibi konular benim için motivasyon konuları olmadığından motivasyon için rekabeti seçtim. Rakip olarak, 2019da PB yaptığım dönemdeki halimi seçtim. Şimdiki ‘hâlime ve yaşıma göre’ sıkı bir rakip. 5bucuk sene koştuktan sonra 49 yaşında gelen PB’leri, ara verilmiş 4 sene ve 54 yaşından sonra yenilemek… Ne bileyim, zor olacak galiba.
Bir yol antrenmanında elde ettiğim 5km, pistte elde ettiğim 10km ve istanbul organizasyonlarinda elde ettiğim maraton ve yarı maraton sürelerindeki PBlerimi yenilemek istiyorum. Çok ta gaza gelmeden başladım. Mesafe ve yoğunluğu artırarak, 5 ayda 50km/ay hacimden 277km/ay hacme ulaştim. Aralık ayı başı itibariyle, 10km PB hedefli bir plan + 1 ay dayanıklılık ekleyerek Nisan sonundaki İstanbul YM için hazirlaniyorum. Sonrasında ise Kasım’daki Maratona hazırlanacağim.