Koşmalı mıyım, yoksa tempolu yürüyüş mü?

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle ilk başlığım olduğu için bir kusur işlediysem affola.
Ben 28 yaşındayım 169cm ve 96 kiloyum. Son bir aydır tempolu yürüyüş yaparak sağlığıma kavuşmaya çalışıyorum. Son bir haftadır da yavaş yavaş (koşu denebilirse) koşmaya başladım. Bir tur koşup bir tur yürüyorum parkta. Koşu hızım 5.5 - 6 civarında. Yürüyş de 4-4.5 dinlenerek bir sonra tur için.

Kilolu olduğumdan dolayı aşırı zorlamaya korktuğum için yavaş ve saatimin ölçtüğü doğrultuda maksimum 165’e zorluyorum nabzımı. Bu veriler tabiiki yeterli değildir fakat sorum şu;
Sizce biraz daha kilo verene kadar tempolu yürüyüşte mi devam etmeliyim yoksa şuanki 1 tur yavaş tempo koşu 1 tur yürüyüş daha mı faydalı olur benim için uzun süreçte?

3 Beğeni

Yukarıdaki konuda bahsedilenlerden yararlanabilirsin.

Bence bu beden kitle indeksi (33,6 bki…benimki de 34 ) ile düzenli yürüyüş, yatmadan 2-4 saat öncesinde birşey yememek, sağlıklı beslenmek, hafifleyip yavaşça koşuya başlamak daha iyi.

Şu kiloya indiğimde hafif koşuya başlayacağım derseniz hedef de olur. Koşu bazen istah açar, bazen kilodan kaynaklı sakatlığa neden olup yürüyüşü aksatır.

Tempo yürüyüş (saatte 6,5km diyelim) yerine normal yürüyüş (saatte 5,5km diyelim) daha çok yağ yakımına neden oluyormuş. (Tıpkı tempo koşu yerine yavaş tempo koşu gibi). 2 -3 aylık düzenli yürüyüşler, beslenme ile hafifler, bu sürede koşuyla ilgili Yeni Başlayan – Ritim Blog okuyabilirsin.

Yürüyüş iyidir.

4 Beğeni

Teşekkürler. Biraz inceledikten sonra bir iki kilo daha verdikten sonra koşuya geçmeye karar verdim çünkü yavaş bile koşmuş olsam nabız yeşil kısımdan turuncu kısma çıkıyor. Yeşil kısımda tutmanın kilo vermeye katkısı daha yüksek diye anladığım için bu şekilde devam edeceğim bir süre. Bu yorumumda Eksiğim/yanlışım varsa düzeltebilirsiniz.

Cevap için teşekkürler.

3 Beğeni

Yeşil kısımda tutmak (düşük kalp atış hızı) daha fazla yağ yaktırır.Ama siz yeşilden kırmızıya koşarak çıktığınızı söylüyorsunuz.Öyleyse koşmamak gerekmez mi?Çünkü koşarak turuncu kısma çıkıyorsunuz.Nabzı 165bpm’ye çıkarmak değil koşarken rahat nefes alıp konuşacak düzeyde olmanız gerekir.Forumda yavaş koşu, maf kelimelerini aratabilirsiniz. Tercih sizin, sağlıklı sporlar.

4 Beğeni

@Klaromin Bende bundan yaklaşık 2,5 yıl önce koşuya başladığımda sizin gibi 168 cm boy ve kabaca 96 kilodaydım ve sigara içiyordum. (Belki kilo olarak bi tık fazla da olabilirim, zira bir süre sonra moral bozulduğundan tartılmıyordum). Fakat yaşım sizinki gibi 28 değil 38 idi. Koşuya ilk önce Couch to 5k ile başladım . 2 ay sonra 5 km hiç durmadan koştuğunu görmek inanılmaz motive ediciydi. Sonra 5k dan 10k geçiş sürecini yaşamak istedim ve yaptım. Sonra zaten bu işin içine iyice girmeye başlıyorsunuz . Sonra 15 km , yarı maraton , 30km ve maraton(42 k koştum) ve yine yarı maraton mesafesi bantlarında birçok yarışa da katıldım. Şimdi yakın hedefte haftasonu Sapanca 40K trail yarışı var ve Temmuzda da yapabilirsem Uludağ 66km var. Hedeflerde belki 1-2 yıl sonra 100 km mertebesinde mesafeleri bir kez olsun denemek var, bakalım.

Kilo ve koşu konusunda edindiğim tecrübeleri size de fikir vermesi açısından bir kaç kelime ile aşağıya özetleyim. Fakat bunlar kişisel tecrübelerdir. Kesin doğru ya da kesin yanlış diye bir şey olduğunu düşünmüyorum. Herkesin deneyimini mümkün olduğunda dinlemenizi, öğrenmenizi, sonra da sağlıklı bir şekilde, gerekli kontrollerinizi vs yaptırıp kendi deneyiminizi yaşamanızı acizane tavsiye ederim.

1- Kilo vermeye değil, Sağlıklı yaşama odaklanınız.

Asıl odağınız kilo vermek olmasın, asıl odağınız sağlıklı yaşama geçmek olsun. Sağlıklı yaşam içinde zaten ilk adımı atmışsınız. Doğru yoldasınız. Kilo verme süreci lineer işlemiyor. Hatta dönem dönem hareket fazlalaşınca iştah açılabiliyor ve dikkatli olmazsanız kilo aldığınız da olabiliyor. Dolayısıyla kilo vermek gibi kısa vadeli hedefe değil de, sizi zinde tutacak sağlıklı yaşama odaklanmalısınız.

2- Sadece Fiziksel Egzersize değil, Sağlıklı beslenmeye dikkat ediniz.

Fiziksel egzersiz çok önemli ve kilo verme sürecinde en büyük yardımcıdır. Ama dikkat ederseniz yardımcı diyorum. Beslenme düzelmeden kilo verme süreci ya da sağlıklı yaşam süreci sağlıklı işlemiyor. Bizatihi kendimde tecrübe ettim. Beslenmem düzenli olmadığından koştukça iştahım açıldı ve kötü beslenme sonucu koştuğum halde kilo aldığım dönemler oldu. Beslenmeyi düzeltmeye başladığım dönemlerde sağlıklı yaşama geçme sürecim hızlandı.

3- Kuvvet antrenmanlarını alışkanlık haline getirmeye çalışınız.

Kuvvet antrenmanlarına da az da olsa muhakkak yer vermelisiniz, sürekliliğini sağlamalısınız. Zira vücut kas kütlesi arttıkça metabolizma hızlanıyor ve daha zinde oluyorsunuz. Kilo verme sürecinizi de olumlu yönde cidden etkiliyor. Kuvvet antrenmanlarının koşuya faydası, sakatlıkları engellemesi ile ilgili forumda, internette zaten bir sürü bilgi mevcut.

4- Koşu veya yaptığınız aktivite her neyse sürekli o alanla ilgili okuma, dinleme faaliyetleri ile kendinizi mental olarak da besleyiniz.

Kendinizi bu süreçte sürekli mental olarak da beslemenizi tavsiye ederim. Ben işe giderken , koşarken , üzerinden yıllar geçse de koşturmaca podcastini dinledim, sonra ayarıkaçanlar dinliyorum, yeni keşfettiğim değişimalanı podcastini dinliyorum. Burada zikretmediğim ama dinlediğim farklı farklı podcastler de oldu. Koşu ile ilgili burada forumda bahsi geçen çoğu kitabı okumaya çalıştım. Bunlar sizi sürekli zihnen besleyecek şeyler. Zihniniz ne ile meşgul ise fiziksel olarak da ona yöneliyorsunuz.

5- Bu işin bir süreç olduğunu asla aklınızdan çıkarmayınız ve süreçten keyif almaya bakınız.

Her ne kadar aktif olarak yukarıda yazdıklarımızı yapmaya çalışsak ise de zaman zaman aksamalar olabiliyor, sonuçta insan makine değil, hayatın da bir ritmi ve akışı var. Akışın normal olabileceğini düşünmek ve bir iki gün programdan sapınca her şey alt üst oldu diye düşünmemek lazım. Battı balık yan gider psikolojisinden kurtulmak lazım. Aksama olunca, aksama sonrası kaldığın yerden devam etmek lazım.

Aklıma gelenleri yazmaya çalıştım. Buna eklenebilecek bir sürü şey vardır.

Son durumda ben hala kiloluyum. 84 kilolara filan düştüm ama önemli değil. Süreç içerisinde doktora gidip insülin direncim vs olduğunu da öğrendim. Keyif aldığım şeyi arada aksamalar olsa da yapamaya çalışıyorum. Dediğim gibi bu bir süreç ve süreç içerisinde keyif alarak devam etmek gerekiyor.

Önemli olan bu süreçte aldığınız keyif. Kendimce biraz uzun yazdım, çünkü bu tür şeyleri okumaya bazen insanın ihtiyacı oluyor.

Size de faydalı olması dileğiyle,

12 Beğeni

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Gerçekten güzel bir motivasyon oldu benim için. Sizin de bu başarınızı kutlarım. Kararlı bir şekilde devam ediyorum ben de. Bu kararı da hıdrellez ateşinin üstünden atlarken zorlanınca kendime yakıştıramayarak alabildim. Malum 28 hala atlayıp zıplayamamak için genç bir yaş… :slight_smile:

Benim de esas amacım, doktora gittiğimde değerlerimi düzgüne çekmek aslında. Kuvvet antremanlarına haftaya başlamayı düşünüyorum uygunluktan dolayı. Bu konuda takip ettiğiniz/önerebileceğiniz bir rehber var mıdır özellikle alt vücut için?

Bu açıklayıcı ve güzel yorumunuz için tekrardan teşekkür ederim.

4 Beğeni

Benimde zamanında buna benzer bir soruma @muyu beyden (tekrar teşekkürler) gelmiş cevaptan alıntılayayım. (Aşağıdaki ifadeler @muyu beyin ifadeleridir, alıntı yapmaya çalıştım ama olmamış olabilir)

[İlk Maraton Hazırlığı için tavsiyeleriniz - muyu tarafından #28]

Core (plank, side plank, mountain climb, crunch, russian twist, heel touches) 3 set bunlar

Ust Vucut (push up, fly(direnc bandi ile), row(direnc bandi ile) triceps extension(dumbell ile), curl(dumbell ile), lateral raise(dumbell ile) 3 set yine

Bacak grubuna sakatlik ve sonrasindaki stres sebebi ile bu hazırlikta giremedim. Ama bacak calismayi dusunuyorsaniz bunun ertesinde z1 veya dinlenme koymanizi oneririm. Bacak grubunu da paylasayim (heel raise, bulgarian split squat, one leg deadlift, glute bridge, mini band hip flexion) 3 set yine

Bu egzersizler benim yillar sonunda surdurdugum egzersizler. Size uymayabilir ve ozellikle baslarda 3 set agir gelebilir. Hatta bacak grubunda sakatlik bile yasanabilir. O yuzden tam anlami ile oneremem. Bazi hareketlerin nizami yapilmasi, bazilarinin hareketin yapilis sekli sakatliga davet cikarabilir(omuz, gogus, bacak grubu)

Bunun dışında Sedat Beyin @SedatKurtulus web sayfası da çok güzel.


Ben süreyi artırdıkça sürdürülebilirlik anlamında sıkıntı yaşadığımdan dolayı haftada 3-4 defa da olsa 10 ar dk lık yapmaya çalışıyorum, bazı haftalar artıyor ama minumumda bunu tutmaya çalışıyorum. 10 dk nın içinde şınav, mekik , plank, dumbıll hareketleri yapmaya çalışıyorum.

Sağlıklı günler dilerim,

6 Beğeni

Teşekkür ederim inceliyor olacağım. Bu arada son 2 gündür yürüyşe başladıktan sonra ayaklarımın dış kısmında ağrı hissediyorum. Biraz fazla yüklendim sanırım. Ayakkabım yeni fakat 1 haftadır kullanıyordum son 2 gündür böyle bir şey başladı. Biraz araştırdıktan sonra stress kırığı terimini buldum biraz ürktüm ara verip ortopedi’den randevu aldım. Bir tavsiyeniz var mıdır bu durumda?

1 Beğeni

Geçmiş olsun @Klaromin hocam, sağlıkla ilgili bir husus olduğundan en mantıklısını yapıp bir uzmana başvurmuşsunuz, geçmiş olsun tekrar

1 Beğeni

Arkadaşlar bende aranıza yeni katıldım. 187 boy 74kg kütle endeksi düşük zayıf ama şişkin göbeği olan biriyim. Yaklaşık 1 aydır haftada 3 gün 10km koşu yapmaktayım. sağlıklı beslenme ile başladığım süreçte koşu bana çok iyi geldi. benim sorum ise şu. 10km koşunun ilk 1 km sini tempolu yürüyüş 8km hafif tempo koşu son 1 km de soğuma yürüyüşü olarak bitiriyorum. benim sorum ise koşu esnasında nabzımızı kaçta tutmalıyız. saatimde sürekli olarak 155 - 165 arasında aerobik ve anaerobik arasında gidip geliyor. Saatin raporlarına baktığım zaman gelişim için sarı yada turuncuda kalmak gerekiyormuş. ama turuncuda yani 160 üstünde nefesim yetmemeye başlıyor. Sigara içen biriyim tempomu giderek arttırmayı hedefliyorum nefesim ilk güne kıyasla çok daha iyi ama bu süreçte nasıl ilerlemeliyim?

benzer surec yasamis biri olarak foruma veya google, youtube zone 2 kosu veya yavas kosu diye yazarsaniz dusuk nabizda kosu ile ilgili bircok bilgk cikacaktir. hesabi, nabiz hizi, antrenman programi vs. bircok bilgi var. ayrica yeni baslayan biri olarak o nabizlar ile kendinizi zorlamaniz sagliginiz icin uugun olmayabilir.

birde yeni baslamis biri olarak direk 10 km yerine haftanin belli gunlerinde degisken mesafe veya surelerde size uygun bir antrenman programi ile kosmaniz hem sagliginiz hem sakatlanma riskiniz icin uygun olur. gelisiminiz icin de faydali

1 Beğeni
  • Öncelikle bence sigarayı bırakmalısınız.
  • Bilekten nabız ölçüyorsanız ona güvenmemelisiniz. Göğüs bandı kullanmalısınız.
  • Şuraya göz atıp hem genel bilgilere erişebilir hem de nabız kullanımına yönelik iki detaylı yazıyı okuyabilirsiniz.
1 Beğeni

Cevaplarınız için teşekkür ederim. 10km ile başlamamın sebebi eve girdikten sonra illaki bir şeyler çıkıyor vbe spora vakit ayıramıyorum. çözümü iş çıkışı evime olan mesafeyi kullanmakta buldum. ilk önce tempolu yürüyüş ile başlayıp koş yürü ile devam ettim. nefesimi kontrol edip vücudumu alıştırdıktan sonra spor için daha iyi vakit ayırabilirim diye düşündüm.

@sryz vermiş olduğunuz araştırmaları yapacağım. @spinodal makaleyi inceleyeceğim. ilginiz için çok teşekkür ederim.

2 Beğeni