@Klaromin Bende bundan yaklaşık 2,5 yıl önce koşuya başladığımda sizin gibi 168 cm boy ve kabaca 96 kilodaydım ve sigara içiyordum. (Belki kilo olarak bi tık fazla da olabilirim, zira bir süre sonra moral bozulduğundan tartılmıyordum). Fakat yaşım sizinki gibi 28 değil 38 idi. Koşuya ilk önce Couch to 5k ile başladım . 2 ay sonra 5 km hiç durmadan koştuğunu görmek inanılmaz motive ediciydi. Sonra 5k dan 10k geçiş sürecini yaşamak istedim ve yaptım. Sonra zaten bu işin içine iyice girmeye başlıyorsunuz . Sonra 15 km , yarı maraton , 30km ve maraton(42 k koştum) ve yine yarı maraton mesafesi bantlarında birçok yarışa da katıldım. Şimdi yakın hedefte haftasonu Sapanca 40K trail yarışı var ve Temmuzda da yapabilirsem Uludağ 66km var. Hedeflerde belki 1-2 yıl sonra 100 km mertebesinde mesafeleri bir kez olsun denemek var, bakalım.
Kilo ve koşu konusunda edindiğim tecrübeleri size de fikir vermesi açısından bir kaç kelime ile aşağıya özetleyim. Fakat bunlar kişisel tecrübelerdir. Kesin doğru ya da kesin yanlış diye bir şey olduğunu düşünmüyorum. Herkesin deneyimini mümkün olduğunda dinlemenizi, öğrenmenizi, sonra da sağlıklı bir şekilde, gerekli kontrollerinizi vs yaptırıp kendi deneyiminizi yaşamanızı acizane tavsiye ederim.
1- Kilo vermeye değil, Sağlıklı yaşama odaklanınız.
Asıl odağınız kilo vermek olmasın, asıl odağınız sağlıklı yaşama geçmek olsun. Sağlıklı yaşam içinde zaten ilk adımı atmışsınız. Doğru yoldasınız. Kilo verme süreci lineer işlemiyor. Hatta dönem dönem hareket fazlalaşınca iştah açılabiliyor ve dikkatli olmazsanız kilo aldığınız da olabiliyor. Dolayısıyla kilo vermek gibi kısa vadeli hedefe değil de, sizi zinde tutacak sağlıklı yaşama odaklanmalısınız.
2- Sadece Fiziksel Egzersize değil, Sağlıklı beslenmeye dikkat ediniz.
Fiziksel egzersiz çok önemli ve kilo verme sürecinde en büyük yardımcıdır. Ama dikkat ederseniz yardımcı diyorum. Beslenme düzelmeden kilo verme süreci ya da sağlıklı yaşam süreci sağlıklı işlemiyor. Bizatihi kendimde tecrübe ettim. Beslenmem düzenli olmadığından koştukça iştahım açıldı ve kötü beslenme sonucu koştuğum halde kilo aldığım dönemler oldu. Beslenmeyi düzeltmeye başladığım dönemlerde sağlıklı yaşama geçme sürecim hızlandı.
3- Kuvvet antrenmanlarını alışkanlık haline getirmeye çalışınız.
Kuvvet antrenmanlarına da az da olsa muhakkak yer vermelisiniz, sürekliliğini sağlamalısınız. Zira vücut kas kütlesi arttıkça metabolizma hızlanıyor ve daha zinde oluyorsunuz. Kilo verme sürecinizi de olumlu yönde cidden etkiliyor. Kuvvet antrenmanlarının koşuya faydası, sakatlıkları engellemesi ile ilgili forumda, internette zaten bir sürü bilgi mevcut.
4- Koşu veya yaptığınız aktivite her neyse sürekli o alanla ilgili okuma, dinleme faaliyetleri ile kendinizi mental olarak da besleyiniz.
Kendinizi bu süreçte sürekli mental olarak da beslemenizi tavsiye ederim. Ben işe giderken , koşarken , üzerinden yıllar geçse de koşturmaca podcastini dinledim, sonra ayarıkaçanlar dinliyorum, yeni keşfettiğim değişimalanı podcastini dinliyorum. Burada zikretmediğim ama dinlediğim farklı farklı podcastler de oldu. Koşu ile ilgili burada forumda bahsi geçen çoğu kitabı okumaya çalıştım. Bunlar sizi sürekli zihnen besleyecek şeyler. Zihniniz ne ile meşgul ise fiziksel olarak da ona yöneliyorsunuz.
5- Bu işin bir süreç olduğunu asla aklınızdan çıkarmayınız ve süreçten keyif almaya bakınız.
Her ne kadar aktif olarak yukarıda yazdıklarımızı yapmaya çalışsak ise de zaman zaman aksamalar olabiliyor, sonuçta insan makine değil, hayatın da bir ritmi ve akışı var. Akışın normal olabileceğini düşünmek ve bir iki gün programdan sapınca her şey alt üst oldu diye düşünmemek lazım. Battı balık yan gider psikolojisinden kurtulmak lazım. Aksama olunca, aksama sonrası kaldığın yerden devam etmek lazım.
Aklıma gelenleri yazmaya çalıştım. Buna eklenebilecek bir sürü şey vardır.
Son durumda ben hala kiloluyum. 84 kilolara filan düştüm ama önemli değil. Süreç içerisinde doktora gidip insülin direncim vs olduğunu da öğrendim. Keyif aldığım şeyi arada aksamalar olsa da yapamaya çalışıyorum. Dediğim gibi bu bir süreç ve süreç içerisinde keyif alarak devam etmek gerekiyor.
Önemli olan bu süreçte aldığınız keyif. Kendimce biraz uzun yazdım, çünkü bu tür şeyleri okumaya bazen insanın ihtiyacı oluyor.
Size de faydalı olması dileğiyle,