Kış için Ayakkabı ve Yağmurluk Önerisi

Merhabalar,

Haftada 1-2 gün tartan pistte koşarken, 3-4 haftada 1 de patika/dağ yürüyüşünde kullanmak üzere ayakkabı ve yağmurluk arıyorum, biraz araştırmadan sonra aşağıdaki seçeneklerin arasında kaldım. Sizce hangilerini tercih etmeliyim?

Değerli yorumlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler :slight_smile:

Koşu Ayakkabısı;

Yağmurluk için;

Foruma hoş geldiniz. Kendi deneyimlerimi yazacağım. Belki işinizi görebilir.

Yağmurluklar arasında şunu önermem. Hiking amaçlı bir ceket, koşu için kaba ve fazla gelecektir.

Ben bu modeli kullanıyorum. Çok küçülüp koşu yeleğinin ceplerine de sığıyor. En olmadı fotoğraftaki gibi elde taşıyabilirsiniz. Pek nefes aldırmayan bir kumaş, ama fermuar yerleri çok iyi düşünülmüş. Bir şekilde hava alıyor.

Sonoma 3 kullanıyorum. Bu 5 modeli de en az onun kadar iyidir tahminim. Kışın patikada çok başarılı. Sağanak yağmur + yoğun çamurlu geyik parkurunda 2 saat geçirmeme rağmen koşuda suyu geçirmedi. Bileği çok iyi tutan tank gibi bir ayakkabı. Ancak tartan pist için bence bir yol koşusuna uygun ayakkabı düşünün derim. Sonoma serisi güzel bir “road to trail” tipi model. Hani evden çıkarsınız, biraz yolda koşu, sonra toprak yola gir, dönüşte biraz asfalt daha. Bu işler için çok rahat ve uygun. Ama tüm koşu tartan pistte geçecekse tabanındaki dişler çok agresif kalacaktır.

Benim bildiklerim böyle. Ancak son olarak koşu çok uzun değilse ıslanmanın da pek çekinilmesi gereken bir faktör olmadığını düşünüyorum. Uzun duraklayıp üşümeye fırsat tanımaz ve bir an önce evinize geçme veya üstünüzü değiştirme şansınız varsa ıslanmak çok önemli değil. Yeter ki şiddetli bir rüzgar olmasın.

2 Beğeni

Yürüyüş İçin sıcak ve kuru tutan gtx tipi ayakkabı iyi olur, koşu için hafif ve suyu tahliye edebilen bir ayakkabı daha konforlu olur goratex uzun koşularda konforu bozuyor.

3 Beğeni

Son olarak iki ayakkabı arasında kaldım,

1 Beğeni

Merhaba @tt-dma,
Eğer asics o modeli alacaksan amazon.com.tr prime üyeliği ile alırsan daha uyguna geliyor. (170TL)

2 Beğeni

Aldınız mı acaba?
Ben de asics’in aynı modelini düşünüyorum.

yağmurluğu columbiadan başka bi marka almayın. bende çok para verdim yağmurluklara hep su geçirdi. en son columbia aldım. Teknoloji abi bir gram su geçirmiyor.

3 Beğeni

Yağmurlukların su geçirmezlik ölçüsü vardır. Markadan bağımsız olarak doğru yağmurluk aldığınızda ıslanmazsınız :slightly_smiling_face:

9 Beğeni

Yağmurluğa ayıracağınız bütçe sınırlı değilse Salomon Bonatti Pro bence bu işin son noktası. Su geçirmezlik 20K. Gramajı çok düşük. Soğuk esen yağmurlu bir havada koşarken üzerinizde tişört varmış da üşümüyor ama ıslanmıyorsunuz gibi oluyor. Bir de sırtında körük gibi katlama sistemi var. Bunun sayesinde trail çantasının üzerine giydiğinizde körük açılıp çantanın şeklini alıyor. Böylece çanta yağmurluğu gerdirmiyor, konforunuz azalmıyor.

3 Beğeni

Herkese merhaba,

Yağmurlu havalarda çok koşu tecrübem yok fakat bu havalarda koşmayı salonda koşu bandında yapmak yerine bir süredir yolda yapmaya niyetim var. Bu sebeple kendime bir yağmurluk aldım. Ayakkabı için ise genelde tavsiyenin terlettiği ve suyu dışarı atmadığı için Gore-Tex ayakkabı değil de her zaman giydiğin yol koşu ayakkabısı olması sebebiyle bu sabah Üsküdar taraflarında koşuya çıktım. Fakat tam ben çıkınca yağmur sağanak olunca ayakkabım doğal olarak hep su oldu, çorap da aynı şekilde, yolda birikintilerin içine de girmek zorunda kalınca ayaklarım biraz üşümeye başladı ve riske girmemek için antrenmanımı 15 dakika sonra bitirmek zorunda kaldım.

Ayakkabı: Nike Pegasus 40. Çorap: Asics Performance Run Sock Crew.

Acaba giymiş olduklarım Gore-Tex olmamasına rağmen yine de uygun mu değildi? Aslında Asics Gel-Cumulus 26 ayakkabım da var. O biraz daha mı uygun olurdu? Ya da erken mi pes ettim?

Son olarak koşuyla evim arası arabayla 5 dakika kadar. Yine de koşuyu bitirdikten sonra arabada ayakkabı ve çorabı değiştirmeyi mi daha tavsiye edersiniz?

Biliyorum çok basit ve genel sorular oldu fakat düşüncelerinizi ve tavsiyelerinizi almak isterim. İyi günler.

Selamlar,

Kendi adima konusursam, yagmurda Condura ya da Goretex ozellikli ayakkabilarimi kullaniyorum. Bazen ikisi de yanimda degilse membranli coraplarim var onlari giyip normal ayakkabilar Ile kosuyorum. Ayakkabi icine su aliyor dogal olarak ama membranli coraplar ayaklarimi kuru tutuyor. Ayakkabi degistirmek pahali olacagi icin membranli corap deneyebilirsiniz.

1 Beğeni

Merhaba,

Yanıtınız için teşekkür ederim. Membranlı çoraplar için marka ve model önerisinde bulunabilir misiniz?

Ben noname bir urun almistim internet uzerinden, asagidaki gibi gorseli.

3 Beğeni

Eyvallah, sağ olun. Bakacağım internetten.

Geçmişte su geçiren ayakkabı ve yün trekking çorabı ikilisiyle koşup çok rahat etmiştim. Yünün ısıyı tutma kabiliyeti ıslanınca pamuk kadar azalmadığı ve Türkiye’de de havalar öyle çok soğumadığı (@Orkun hocam saygılar :grin:) için bu yeterli oluyor genelde. Antrenman bitince vücut da soğuyor tabii, ıslak çorabı ve ayakkabıyı çıkarıp kurularıyla değiştirmek insanı yeniliyor.

2 Beğeni

Waterproof ayakkabılar hakkında genel olarak camiada önerilmeme gibi bir furya var; fakat bence kişisel faktörler ve kullanım amacı önemli. Ne kadar yeni nesil nefes alabilir kumaş teknolojileri geliştirilmiş olsa da beni tatmin edecek düzeye çıkacağını sanmıyorum. Terleyen bir ayağınız varsa, bu durum daha fazla terlemeye sebep olacak ve suyu içeriye almadığı gibi teri de dışarıya atmayacaktır. Sonuç yine ıslak çoraplar olacaktır. Ancak kolay terlemeyen bir ayağa sahipseniz, bu olumsuzluk ortadan kalkar. Bu benim kişisel faktörlere dayalı yorumum.

Kullanım amacına gelirsek: Hafif yağmurlu havada kullanacaksanız ayakkabı suyu içeriye almayacak ve amacınıza hizmet edecektir. Ayakkabının kumaşı su geçirmez olsa da sağanak yağışta, paçanızdan akan suyun ayakkabının boğazından girişini engelleyemeyebilirsiniz. Ya da derin bir su birikintisinden geçerken, yine boğazdan giren su ayakkabıya dolacaktır. Yarıştaki bir dere geçişi gibi durumlarda ayakkabının içine giren suyun tahliyesi de kolay olmayacaktır.

Bunlar benim kişisel yorumlarım. Aşırı terlemeyen bir ayak yapınız varsa ve hafif yağmurlu bir havada koşacaksanız, neden olmasın? Bu şartlarda waterproof harika bir teknoloji.

6 Beğeni

Marmot PreCip Eco Su Geçirmez Erkek Ceket*

+++++++
İnce ve hafif
Su geçirmiyor
kumaşı sağlama benziyor
koltuk altlarında fermuar var
ısıyı tutması çok iyi sanki kaz tüyü mont gibi yalıtımı var
koşudan sonra ter nem vs yediği halde ağırlık yapmıyor

sırt kısmında havalandırma için boşluk açık kısım yok bence en büyük eksiği

kolları biraz uzun

sanki çok soğuk havalar için yapılmış,koltuk altı fermuarlari açık şekilde altına giydiğim tişört sıril sıklam oldu

cepler aynı zamanda hava penceresi görevi görüyor cepleri kullandığınız zaman havalandırma olayı bitiyor

cartlar biraz zayıf

not : diz kapağına kadar uzanan yağmurluk bakınıyorum. yağmurlu havalarda koşarken şort kuru kalsın istiyorum, tavsiye edeceğiniz marka model varsa memnun olurum

4 Beğeni

Almayı düşünen olursa diye, orta ve şiddetli yağmurlarda hiçbir işe yaramayan modelleri paylaşıyorum, maalesef tecrübeyle sabit:

Skechers (bu modelin tek avantajı hafif ve katlanabilir olması)

Sportive (çok ağır değil ama çanta içinde çok yer kaplıyor)

Hafif yağmurlarda işe yarayabilirler belki ama buna değer mi bence değmez. İçiniz ıslandıktan sonra sert rüzgarı da yiyince hiç hoş olmuyor.

Sanırım geçen sene ayakkabı konusunda yaşadığım maceraların benzerini bu sefer yağmurlukla yaşıyorum :confused: Patika yarışlarında sorun yaşamayacağım, hafif katlanabilir model tavsiyeleri hiç fena olmaz :pray:

5 Beğeni

sizin mesajdan bir önceki marmot precip eco yağmurluk için yazmıştım su geçirmiyor kapşon çok başarılı değil

2 Beğeni

Bu ürünü deneyeceğim altındaki yorumlardan anladığım kadarıyla kendini kanıtlamış.

Birkaç kişinin başını ağrıttım çok teşekkür ederim tüm tavsiyeler için :pray:

3 Beğeni