Kilolu Biri Nasıl Bir Ayakkabı Tercih Etmeli?

Merhabalar. 172 boy 82 kilo biri olarak yaklaşık 6 7 ay önce koşuya başlama kararı aldım. Koşuya olan ilgimi bu sefer yarı yolda bırakmayıp gerçektende başladım ancak yetersiz bir başlangıç oldu. Ayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu biliyordum. Bu sebeple Nike’a girip gözüme yastıklaması iyi gözüken nike zoom pegasus flyease 39 modelini aldım ancak keşke almasaydım :d. Öncelikle hem toprak hem belediyenin koşu için yaptığı yumuşak yol hemse asfaltta koştum ancak sonuç bana her zaman inanılmaz bilek ile dizin arasında ağrı olarak geri döndü. Koşudan öncr mutlaka ısınma hareketi yapıyordum ve 10 dk da hızlı adım yürüyor ve sonra koşuyordum. Sorunun kilom kaynaklı olduğunu düşündüm ancak benden daha kısa ve kilolu arkadaşlarında koştuğunu ve bu şikayetlerin çok olmadığını gördüm. Kısacası arkadaşlar almam gereken ayakkabı ne olmalı? Model marka verebilir misiniz? Koşu stilimi tabandan içe doğru çekmek işe yarar mı ? Bunları merak ediyorum açıkcası. Koşmayı çok istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum

@mtvhistory foruma hoşgeldin.
Şu başlık Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler sadece ayakkabı değil genel olarak da yardımcı olabilir.

Kilo boy durumunuza göre baya baya fazla kilonuz yok.Sizden belki fazla kilolu kişinin ayakkabı, koşu geçmişi, antrenman şekilleri, hız vs çok şey fark edebilir.

Rahat, yastıklamalı, denediğiniz bir ayakkabı ile koşarken belki daha yavaş, belki daha kısa mesafeler ile koşabilirsiniz.

3 Beğeni

fatih hocanin verdigi linki ve forumda ayakkabi konu basliklarini okumanizi tavsiye ederiz.

erkek oldugunuzu ve 30 lu yaslarda oldugunuzu varsayarsak birkac hesaplama turune gore 8 kilo fazlaniz var ama asiri kilolu da degilsiniz.

kosu gecmisiniz yok ise eklem ve kas agrilari normal.

eklem agrilarinizin sebebi kosu hacmi, kilo, yas, ayakkabi, zemin, basma sekli, tempo hersey olabilir…hic kosmamis biri olarak belki vucudunuza fazla yukleniyorsunuz, belki yasinizia gore daha temkinli hareket etmelisiniz once yurume, tempolu yurume, jogging belki sonra dusuk tempolu kosmak. ve bunlari hep ayni zeminde yapmaya baslamak. bir gun asfalt bir gun toprak kosmaniz belki buna sebep. belki cok dusuk belki cok yuksek bir tempodasiniz ama vucudunuz her ikisi icinde adapte degil. veya guclenmemis durumda.

ayakkabinizi inceledim ve baslangic icin fazlasiyla iyi bir ayakkabi. direk ayakkabi ile iliskilendirmeniz dogru olmayabilir. bunu anlamak icin farkli bir markanin orta ust segment bir ayakkabisini alabilirsiniz ki forumda birden fazla ayakkabi basligi var.

benim tavsiyem, bircok markanin yer aldigi bir magazaya gidip denemeniz ve icinde en rahat ettiginizi secmeniz.

1 yil decahtlon en basit kalenji ayakkabisi ile kosmus biri olarak eklem agrilarim icin sizinle ayni sebepleri dusunuyordum. kilo zemin tempo vs.
ne zaman ayakkabiyi degistirdim o zaman iyi bir ayakkabinin ne demek oldugunu anladim ama ayakkabinin hersey olmadigini da bol bol okuyarak anladim. degistirdigim ayakkabida su an sizin ayakkabinizin yari profilinde bir ayakkabi diyebilirim.

sonuc olarak bence ayakkabiniz uygun ama imkaniniz varda tavsiye yerine deneyerek kendinize bir ayakkabi daha alabilir ve karislastirabilir sorunu daha hizli netlestirebilirsiniz. ama bahsettigim durumlarida dikkate alarak once okuyup ogrenerek hareket etmenizde faydali olabilir cunku hicbir ayakkabi size mucize sunmayacaktir.

2 Beğeni

Değerli yorumunuz için teşekkürler. Yaşım 25 ancak ayaklarımdaki ağrı gerçekten saçma derecelere çıkıyor. Çoğunlukla koşamıyorum bile. Doktor herhangi bir şey olmadığını gayet sağlıklı olduğumu söyledi. Ağrılar cogunlukla 1 haftada geçiyor ama ilk 2 3 gün yürümek bile işkence oluyor hepinizin tavsiyelerine uyacağım çok teşekkür ederim

1 Beğeni

ayaginizdaki agrilar eklemlerde mi? eklem agrisiysa evet yasiztigimiz konu bu? kas agrisiysa bu zaten sporun dogasinda olan bisey. ama 2-3 gecmeyen eklem agrisi bence temkinli olmayi gerektirir hatta belki kosmamalisiniz durmalisiniz belki yuruyus ve tempolu yuruyusler ile kendinizi denemelisiniz

mesela direk topuk vurarak mi kosuyorsun belki sorununuz bu. cok fazla nedeni olabilecek bir konu arastirarak hareket edin. herseyi de sorabilirsiniz, muhakkak yardimci olacak veya tecrube etmis birileri size yardimci olmaya calisacaktir.

2 Beğeni

Genellikle topuk basıyorum evet. Ağrı ilginç bir şekilde bilekten dize kadar olan kısımda oluyor. Cogunlukla kosuyu durduruyorum ve yürümeye başlıyorum ancak futbol gibi sporları yaptıgım zaman asla bu agrı olmuyor genelde kas agrısı oluyor ve hemen geçiyor o sporlarda rahatça koşabiliyorum

1 Beğeni

Şimdi baktım ve kaval kemiği ağırıyor kas agrısından ziyade kemik ağrısı gibi

1 Beğeni

:blush: kosuya hosgeldiniz

arama cubuguna it band yazip cikan basliklara goz gezdirir misiniz? acaba bu basliklarda ki bilgi ve deneyimler sizinkiyle benzerlik gosteriyor mu?

2 Beğeni

Açıkçası biraz araştırma yaptım ve ağrılarım shin splint ağrılarına daha benzer gibi geldi

2 Beğeni

haha bak nereden nereye. bu agrini adi bu muymuş? bu bana gecen sene ilk kosmaya basladigim aylarda oldu. hatta bende fobi oldu bu kosarkende sizliyordu, benim kemiklerim ince herhalde zorladim kirilcak falan diye paranoyaklasmistim. hatta bazen agri anlik artiyor, bosluga basar gibi sanki uzerine basamayacak yigilacak gibi hissetiriyordu. bak senin vesilen ile eski agrimin teknik adini ogrenmus oldum :stuck_out_tongue_winking_eye:

ben ne yapmistim, parkurum aslfaltti, ayakkabilar bahsettigim en dandik kalenji. kosarken agrilari hissettigimde yavaslamis, birakmis, ara vermistim. korkudan :blush: soguktan oldugunu dusunmustum yavas yavas daha az hacim ile kosmaya devam etmistim. sonra guclendi mi, alistim mi nedir gecti bu sene hic hatirlamiyorum agridigini.

ne demiş oldum, salla gecer :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 Beğeni

Hahaha tamamdır çok teşekkür ederim bilgileriniz için sayenizde bir şeyler daha öğrenmiş oldum :joy:

2 Beğeni

Ne kadar mesafe ve hangi hızda koştuğunuzu bilmiyorum ama ilk başladığım dönemlerde bahsettiğiniz ağrılar bende de olmuştu. Koşabiliyorum diye her bir koşudaki ve haftalık toplam mesafeyi fazla artırmış olabilirsiniz, önerilen haftada %10’u geçmemek. Yine koşabiliyorum diye gereğinden hızlı koşuyor olabilirsiniz ki bence yeni başlayanlarda ağrıların temel sebeplerden birisi bu oluyor genelde. En azından bende öyle olmuştu, yavaş koşuyu öğrenip, hızımı düşürdükten sonra bendeki benzer ağrılar önemli ölçüde azalmıştı. Ayakkabı olarak Hoka Bondi ve Clifton model ayakkabıların yastıklamasını öneririm. Koşu stiliniz de önemli, zıplayarak koşmak, topuk vurarak koşmak darbeyi artıran unsurlar. Diğer arkadaşlar da yazmış, açıkçası birçok sebebi olabilir ama bana sorarsanız hiç koşmayan birisinin vücudunun adapte olması da zaman alıyor. Ağrılarınız azalana kadar bir süre koş yürü yapabilirsiniz, koşularınızın %80’ini de yavaş (Zone 2) yaparsanız büyük oranda azalır diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Değerli yorumunuz için teşekkürler. Bütün yazdıklarınızı dikkate alacağım ve bedenime daha fazla süre vereceğim galiba bu ağrılar normal

2 Beğeni