Killian pistte 85 km koşmuş diyorlar

@okmali, bence 24 saat rekorunu kıramaz.
Yukarıdaki güzel yazının sahibi @aykutc ne düşünür?

Yarın 33 yaşına basacak Killian.Yaş ve dereceler arasındaki ilişkiye göre de 280km üzeri bile büyük derece olur.

3 Beğeni

Dün Ian Corless’in yazısından yaklaşık 45 dk sonra Kilian sosyal medya hesaplarında bir süredir sakatlıkla boğuştuğuna dair bir post girdi. Bir süre koşuya ara verip kayak/tirmaniş gibi darbesiz aktivieler yapmak ya da hafiften alarak geçmesini beklemek arasında kaldığını söyledi. Dolayısı ile haberin doğruluğunu o anda zaten sorgulamaya başladım. Gece saatlerinde de sakat olduğunu, böyle bir deneme olmayacağını yazmış. Corless’in hiç ortada olmayan bir şeyi uydurduğunu düşünmüyorum ama böyle bir ihtimali ilk yazan olma adına konfirme etmeden acele ettiğini sanıyorum. Zaten yazısının ilk halinde birçok imla hatasıyla birlikte hatalı bilgiler de vardı.

Sonuçta böyle bir deneme en azından yakın zamanda olmayacak. Ama olsaydı ne olurdu?

İlk olarak bu konuda birçok yerde gördüğüm yanlış bir inanış var, sanırım önce onu düzeltmek gerek. Kilian iki hafta sonra pistte kendi kendine 304 km koşsaydı bile 24 saat rekorunu kırmış olmayacaktı. “Rekor” olması için koşunun IAU’nun belirlediği kriterleri karşılaması gerek. Koşulan organizasyonun en azından IAU Bronz etiketinde olması, aynı cinsiyetten en az 3 yarışmacı olması, parkurun yetkili biri tarafından ölçülmüş olması, elektronik zaman ölçümü ve hakem bulunması, doping kontrolü vs. vs. gibi bir kısmını tahminen unuttuğum birçok kriter var. Dolayısı ile 1-2 ay önceki 6 saat pist koşusundaki gibi GPS verisini paylaşmanın falan resmi olarak hiçbir geçerliliği yok. Kilian’ın bunları gayet iyi bildiğinden tabii ki kuşkum yok. O yüzden bu denemeyi bir gün yaparsa eminim gerekli kriterleri karşılayan bir şekilde yapacaktır. Sadece bu konuda bir bilgi kirliliği olduğu için belirtmekte fayda gördüm.

Corless’in yazdığı gibi iki hafta sonra deneme yapsaydı ne olurdu? Kilian patika ultralarında bir jenerasyonda bir kere görebileceğimiz tarzda bir yetenek. Bence en önemli özelliği hemen her şart ve mesafedeki dominasyonu. 5km’lik Mount Marathon veya Vertical Kilometer gibi bir yarışı da rekor süreyle kazanabiliyor, 100 millik bir dağ ultrasını da. Bunu da 10-12 yıldır sürekli yapabiliyor. Summits of My Life projesiyle birçok tırmanış rekorunu da kırdı. Ultralara ilk başladığında başarmak istediklerini yazdığı bir liste vardı, o listeyi de çoktan bitirdi. Dolayısı ile biraz “sıkıldığını” ve yeni heyecanlar aradığını kendisi de sürekli söylüyor zaten. Yol yarışları ve geçen haftaki 10K yarışı da bunun uzantısı.

Fazla uzatmadan, eğer gerçekten de iki hafta sonra koşsaydı ne yapardı? Eğer 260+ koşabilseydi ilk deneme için gayet başarılı derdim. 270+ koşabilseydi çok çok başarılı derdim. 280’i görebilseydi bana göre şu ana kadar yaptığı en başarılı birkaç şey arasına girerdi ki yaptığı büyük işlerin listesi çok uzun.

Potansiyel başka bir şey, gerçekleştirmek başka bir şey. Eğer patikaya kendisini adadığı gibi birkaç yıl bu alana kendini adarsa o zaman tabii işler değişebilir ama Kilian bile olsa birkaç ay yolda koşarak bana göre yukarıdaki rakamların üstüne çıkamazdı. Zaten kendisi de yolda antrenman yapmaya başladıktan sonra 15 yıldır hiç yaşamadığı sorunları ve sakatlıkları yaşamaya başladığını söylüyor. Vücudunun 24 saat pistte dünya rekoru hızını korumak için gerekli adaptasyonu sağlayabilmesi için bence birkaç aydan daha fazlasına ihtiyacı var.

İkincisi de Kouros’un rekorunun kendisi. Bu konuda kendimi tabii ki uzman olarak görmüyorum ama uzun yıllardır hem patika hem de zamana karşı yarışlardaki rekorları yakından takip eden ve bu konuya özel ilgisi olan biri olarak şu anda ultramaraton dünyasında kırılması en zor gördüğüm rekorlardan başta gelen ikisi Erkekler 24 saat ve 48 saat rekorları. Eğer bu rekorların önümüzdeki 10-20 yılda kırıldığını görebilirsem hem biraz şaşırırım hem de mutlu olurum.

Kouros 303.5 km koştuktan sonra “bu rekor yüzyıllar boyunca kırılamayacak” demişti. Ben bu sözü ilk olarak 2011’de Spartathlon hakkında bir yazı okurken görmüştüm. O zaman bunun çok kendini beğenmiş ve yarış sonu heyecanı ile yapılmış gereksiz iddialı bir açıklama olduğunu düşünmüştüm. Aradan neredeyse 10 sene geçti, biraz işin içine girip, tarihi okuyup derine indikten sonra fikrim değişti. Her rekor gibi tabii ki bu da kırılacak ve eminim bunun için yüzyıllar da gerekmeyecek ama 23 yıldır sadece iki kişi 280K+ koşabildi (282, 285). Limitlere gelindiğinde aradaki neredeyse 20 km’lik farkın ne kadar büyük olduğunu söylemeye herhalde gerek yok.

Bu rekor bir gün kırılacak ama Kilian da olsa bence bunun için birkaç aydan daha fazla spesifik antrenman ve büyük ihtimalle birden fazla deneme gerekecek. Yanılırsam bu yazıyı gösterirsiniz diye burada dursun. Kilian veya herhangi birinin çıkıp ilk denemede bu rekoru kırdığını görebilirsem gerçekten mutlu olacağım ama yanılacağımı sanmıyorum! :slight_smile:

Bence kısa vadede 100K veya 100 mil yol rekorları Kilian için en iyi hedefler olabilir. Tam da bu sıralar yoldaki hızını arttırmışken özellikle Zach Bitter’ın yeni kırdığı 100 mil rekoru tam Kilian’a göre bence.

@fatihboyaci Kilian’ın 33 yaşına girmesi 24 saat ve üzerindeki rekorlar için sorun değil, tam tersine belki de avantaj. Kouros 303.5 koştuğunda 41 yaşındaydı. 285K ile Kouros dışında tarihteki en iyi mesafeyi koşan Japon Y. Hara 42 yaşındaydı. Halen 277K ile ABD rekorunun sahibi Mike Morton da rekoru 41 yaşında kırdı. 24 saat ve üstündeki rekorlar için Kilian’ın en verimli yaşları önünde denebilir.

Edit: Fatih, Kilian’ín yaşlı değil rekor için genç olduğunu vurgulamak istemiş, ben yanlış anlamışım. :grinning:

15 Beğeni

Ian Corless’in yazısında şu ibare var: “Kilian Jornet to attempt the 24-hour track record at the Moonvalley 24-Hour, Norway, on November, 8th – Måndalen Stadium.”

Bu Moonvalley 24-Hour bir yarış herhalde ama ben bulamadım.

1 Beğeni

Ben de bulamadım. Hatta Salomon gerekli tüm şartları yerine getirecek / hazırlayacak diye de bir haber vardı. Şimdi onu da bulamadım. Yani Kilian’ın tek başına yapacağı bir deneme olmayacaktı. IAU onaylı bir yarış olmak zorunda da değil bence. Bu şekilde koşsa ve rekor kırsa ne olurdu? Kipchoge 2 saat altında koştu/koşmadı tartışması gibi olurdu. Ben Kipchoge koştu diyenlerin tarafındayım.

Kilian koşsa yüksek ihtimal rekoru kıramazdı. Kendide diyor zaten aslında yol koşuları için ne kadar acemi olduğunu. Bu yüzden hiç yaşamadığı tarzda sakatlıklar yaşıyor. Ama koşsa bence rekora çok yakın bir mesafeye ulaşırdı. Neyse, bir gün eğer koşarsa biz de alırız rekoru kırabilir mi kıramaz mı sorusunun cevabını :grinning:

2 Beğeni

Kouros - youtubedaki videosunu görmeyenler için: Forever Running

1 Beğeni

Forumda basligi bile var :wink:

3 Beğeni
6 Beğeni

Bunu okuduğumda zorlama bir yorum gibi gelmişti ama dün Corless bu konuya açıklık getirdi. Aynen böyle olmuş olay, Killan’dan konfirmasyon almadan aceleyle yazmış. Harika tahmin, şapka çıkartıyorum…

3 Beğeni

21 veya 22 Kasım’da koşuyor hava durumuna göre…Salomon youtube kanalından canlı yayın olacağı söyleniyor.

Sanırım @aykutc’nin youtube bağlantısında ve @orhanm’nin verdiği kaynakta da bahsediyor (Benim gibi altyazısız youtube izleyemeyenlere gelsin bu haber):slightly_smiling_face:

4 Beğeni

100km’de rekora sahip kouros sanırım 303km koşmuştu, ona en çok yaklaşabilenler bile 15-20km yaklaşabilmişti…killian ultra trail’lerde çok iyi iş çıkartıyor olabilir fakat bol iniş çıkışlı bir yarış ile yol yarışı farklı kaslara farklı sürelerde yük bindireceğinden açıkçası ben killian’a pek şans vermiyorum bu denemesinde…

2 Beğeni

ayarikacanlar twitter hesabında paylaştığımız bir seri:

Madem Kilian Jornet’in hedefi 24 saat dünya rekorunu geçmek o zaman gelin bu rekorun sahibi Yiannis Kouros’un 24 saat rekorunu kırışına biraz yakından bakalım. 24 saatte 300 km koşmak Kouros’un çok uzun zamandır aklında olan bir konuymuş. Sakatlıklar ve hava koşulları bunu yapmasını sürekli engellemiş. 1996’da 294,5 km koşarak bu amacına çok yaklaşmış. Sonunda 1997’de, 41 yaşındayken Adelaide, Avustralia’da 400 m’lik pistte koşulan Sri Chinmoy 24-saat yarışında bunu başarmış. Yarışta maraton mesafesini 2:59:59’da geçmiş (24 saate sub3 maraton ile başlamak :-O). 100 km’ye ulaştığında süre 7:15 imiş ve bu süre o zamanki yeni Avustralya rekoruymuş. 100 mile ulaşması 11 saat 58 dakika almış (Şu an geçerli 100 mil rekoru 11 saat 19 dakika). 200 km’ye geldiğinde süresi 15:10’muş ve bu süre o zamanki 200 km dünya rekoru olmuş. O noktada artık çok acı çekmeye başladığı söylenir. Yarışın sonuna 7 saat kaldığında 222 km koşmuş durumdayken kötü bir ruh haline girdiği, turlarının yavaşlamaya başladığı görülmüş. O noktada tamamen koşuya odaklanmış ve hiç konuşmamaya başlamış. Destek ekibi yesin diye zorla ağzına bir şeyler koymaya çalışıyorlarmış. Bu zorlu dönem havanın aydınlanması ile sonlanmış. Kendine gelip toparlanan Kouros bu sefer de destek ekibine daha fazla yiyeycek vermeleri için kızıp bağırmaya başlamış. 22. saatte hedefe 17,8 km uzaklıktaymış. Ve hedefe ulaştığında süresi 23:43:38 imiş. Kalan sürede 3,5 km daha koşarak bu inanılmaz rekora imzasını atmış. Yarış sonrası da şöyle demiş: “Bir daha 24 saat yarışı koşmayacağım ve bu rekor yüzlerce yıl kırılamayacak.” Gerçekleşirse, Jornet’in denemesini izlerken bu detayları (ve bu son sözü) akılda tutmakta fayda var.

11 Beğeni

4 Beğeni

Pistin manzarasına dikkat eden oldu mu… o dağlara dala dala koşulur şahane.

2 Beğeni
  1. çocuk geliyo tabii para lazım. Koş Kilian.

Emelie Forsberg kendini fiyorddaki tarlaya, çocuklara verdi, geçim derdi sana kaldı. :stuck_out_tongue:
Yalnız o nasıl bir fjorddur. Ne güzel bir yaşantıdır.

3 Beğeni

Ben yaptıkları antrenmanları izlerken ekrana ekmek banıyorum. :smiley:

8 Beğeni

24 saatte 303,5 km koşmak: tuvalet, yeme-içme, dinlenme, yürüme vb. her şey içinde ortalama
4:44 dk/km
pace demek. Yarışlarda durduğunuzda ya da yürüdüğünüzde ortlamanın ne kadar hızla yükseldiğini fark etmişsinizdir. Yani koştuğunuz bölümlerde bundan çok daha hızlı koşmalısınız.

10 Beğeni

@spinodal bugünkü koşunuz 19km 4dk29sn pace.Bundan 16 kez yapmak gibi (16x19=304km …76dk’da yemek içmek vb ihtiyaç süresi).
Yiannis’in büyüklüğü inanılmaz. Bu hız ve mesafenin küçük bir bölümünü hissetmek, yaşamak ben bilmem, sence nasıl?

1 Beğeni

Karsilastirmak zor, bahsettigimiz bu insanlar icin 4:44 veya 4:30 cok cok rahat bir tempo. Animsayalim, bu postun tepesinde var, antrenmanda 85 km 4:13 ortalama kosmus Kilian. Zaten daha uzun bir sure 4:15 civari kosmak zorunda ortalamayi 4:44 tutabilmek icin. Ote yandan 200’den 250’den sonra yavaslayacagi icin olabildigince surdurmeli bu hizi. Bence sonlarda cok acili olur, olacaktir, olmustur. Zaten geri kalan her seyin iyi gittigi varsayimi ile bakiyoruz hiza. Yani yiyebilecek, icebilecek, sindirebilecek, vucut sicakligini dogru aralikta tuabilecek, bagirsaklari bozulmayacak vs. Cok zor is. Ama Kilian’da simdiye kadar cok zor isler yapmis bir sporcu, ise uygun bir insan.

8 Beğeni

Bunun yeri ve zamanı gelmiş sanırım

“Bu rekorun fiziksel yeterlilikle ve benim zamanında sahip olduğum şartlarla kırılamayacağını düşünüyorum…” demiş.

5 Beğeni

Zaman yaklaştığına ve detayları anımsadığımıza göre bir anket ile olaya heyecan katma zamanı gelmiş demektir. En iyi ikinci derece 2014’te Yoshikazu Hara’nın koştuğu 285,366 km diye biliyorum ama yanlışım olabilir.

Kilian 24 saat pist denemesinde Kouros’un
  • Rekoruna yaklaşamaz (285 km az koşar)
  • Rekoruna yaklaşabilir ama kıramaz (285 km-303 km arası koşar)
  • Rekorunu kırar (303,5 km’den çok koşar)

0 oylayanlar

6 Beğeni