Konuşmak, tartışmak, paylaşmak çok güzel ama bu konu büyük olasılık 5 yıl sonra yine aynı noktada olacak, zira 5 yıl önce de aynı noktadaymış. Merak edip baktım, bir ara UTMB ücretleri tablosu hazırlamıştım (burada UTMB kayıt ücretleri). 2019’da 262 Euro’da kalmış tablo, bu yıl 398 Euro artık kayıt ücreti. Neden artış olduğunu açıklamaya devam ediyorlar mı bilmiyorum, ama tahminim artık ihtiyaç duymuyorlardır. Ülkemizdeki koşuların tablosunu yapsak herhalde farklı olmaz. Son yıllarda yaşanan enflasyonu dikkate alınca normal bile çıkabilir Avrupa, daha doğrusu tırnak içinde ticari Avrupa, organizasyonları ile karşılaştırınca.
Ücretlerin daha düşük olmasını elbette herkes temenni eder. Organizatörler de dahil buna bence. Ticari kaygılar elbette vardır, ama uzaktan takip edebildiğim kadarıyla ülkemizde UTMB zihniyetinde, yani talebi bedele dönüştüren, organizatör olduğunu açıkçası sanmıyorum. Zaten çoğu başka yerde de yok. Koşu ve doğa sporları dernekleri yerel idareler ile işbirliğinde daha çok organizasyon yapabilse maddiyatın konuşulmadığı alternatifler daha çok olurdu. O konuda eksiğiz, umarım zamanla daha çok örneğimiz olur. Aslında patikalar organizasyonlar dışındaki zamanlarda da güzel; sakin, sırasız, keyifli. İsteyene alternatif her zaman var yani.