Kayıt ücretlerinin belirlenmesi

Benim yaptığım ironiydi… sakin ol

3 Beğeni

Bu yer yer sertleşen tartışmayı yeniden canlandırmak beni biraz ürkütse de yabancı bir kaynaktan da beslenmesi gerektiğini düşündüğüm ve -her ne kadar ekonomiler çok farklı olsa da- aslında konunun global olduğunu görmek için paylaşmak istedim. Keşke Türkiye’deki organizatör arkadaşlardan bazıları da şöyle şeyler yazıp paylaşsa.

7 Beğeni

Tam karşılamaz ama şurada tatlı bir sohbetle anlatıyorlar.

3 Beğeni

Oldukça detaylı bir açıklama olmuş. :slight_smile:

Aslında herkes durumun farkında, zaten konu acaba neler yapılabilir de bu fiyatlar bir nebze azaltılabilir şeklinde beyin fırtınası şekline bürünmüştü ama belli bir yarış özeline takıldık konu dağıldı. :slight_smile:

Socrates örneğinden gidersek, herhangi bir kişi zam sonrası “isteyen alır isteyen almaz”, “Avrupa’ya göre çok ucuz” ya da “dergiyi üst seviye bir dergi yapmak istiyorlar, herkes alamasın” gibi bir açıklama yapsaydı, yaklaşımımız videodaki açıklamalara yaklaşımımız kadar sıcak olamazdı elbette.

Sonuç olarak iletişim önemli. Adam %50 zam yapıyor ama gidip alasım geldi. :grin: :grin:

3 Beğeni

Bence koşuforum olarak aramızda para toplayıp bağımsız analiz kuruluşlarına bir kaç yarışı bu açıdan analiz ettirelim. Ben sonucun bizi gerçekten şaşırtacağına inananlardanım.

Bunu yapabiliyorsak forumu yasatmak icin de ihtiyacimiz var :smiley:

Not: Kusura bakmayin bu firsati kacirmak istemedim :smiley:

9 Beğeni

Mert Abi iyi düşünmüşsün. Bu forumun devam etmesi gerek, bizde büyük küçük demeden üzerimize ne düşüyorsa yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

4 Beğeni

bir kibrit atılmış eyvah dedim ama çok şükür alev almamış :slight_smile:

4 Beğeni

Nitelikli içeriğe ulaşmanın ne kadar zor olduğu düşünülürse, imkanı olanların bu oluşumu desteklemesi gerektiğini düşünüyorum. Çok yerinde bir hatırlatma olmuş dolayısıyla :grinning:

4 Beğeni

Selam, bu başlık altına yukarıda yazdığım için bir kaç arkadaş bana atıfta bulunmuş. Geçte olsa okudum.
Herkes istediğini düşünebilir, yazabilir, istediği gibi davranabilir. İstediği yarışı da koşar.
Backyard sonrası, 45 saat uykusuz kalmamın ne kadar bedel ile karşılanabileceğimi düşündüm? Tanımadığınız insanlar size ne kadar ödese yaşamınızdan böyle bir zaman verirdiniz?
Lütfen Cevap vermesin kimse, bir tartışma başlatmak istemem.
Onun yerine KoşuForum | Kreosus hesabına girin. Ben o postu kaçırmışım. Çok da az destek varmış. Evet, bedavanın her türlüsü, her ortamda seviliyor…

15 Beğeni

Bu hatırlatma süper oldu gerçekten. Öneri olarak; nasıl destek olunacağı üst kısma raptiyelenebilir.

2 Beğeni

Abi selamlar, çok haklısın, ülkemizde her şey zamlandı. Maalesef koşu ve doğa ile ilgili bir etkinlik arayanlar için tek alternatifin trail yarışları olması da, hem bazı kâr odaklarını neşelendirdi. Hemde sizler gibi gerçekten bu işi severek yapan, tabiri caizse, ülkemize bir organizasyon kazandırmak için saçını süpürge eden değerli organizatörlerimizi töhmet altında bırakıyor. 45 saat uykusuz kaldığınızı belirtince ben çok üzüldüm. Hatta organizasyon öncesi yarışmayla ilgili yaptığınız mesaiyi tahmin dahi edemiyorum.

Dolayısıyla benim düşünce sistemimde şu netleşti. Kayıt ücretlerinin tartışılması ile, biz bu işi çözemeyeceğiz. Çünkü bu organizasyonlar ya %99 kar amacıyla hareket eden ticari firmalar tarafından organize ediliyor. Yada koşucuların perspektifinden bakan, ancak zaruri ihtiyaçları sunup minimum maliyet ve katılım ücreti yansıtmaya gayret gösteren değerli organizatörler tarafından.

Dolayısıyla, koşu sporunun sürdürülebilir olması ve ülkemiz koşullarında herkesi kucaklayıcı bir etkinlik yapılması noktasında ben şahsen bir kaç çalışmaya başladım. Bunlar netleşince de kamuoyu ile paylaşacağım. O zamana kadar herkese başarılar diliyorum.
Saygılarımla.

2 Beğeni

Kâr odakları derken neyi kastettiğinizi anlayamadım. Bu başlık altında ücretlerin fazlalığı, maliyetlerin artması ya da paramızın değersizleşmesi gibi konular tartışıldı. Tartışmak ve çözüm aramak güzel ama burada biraz konuşmalar suçlamalara, üstümüzden çok para kazanılıyor gibi ithamlara da yer yer kaydı. (@nForcible bu yazdığım doğrudan size özel değil, son paylaşım sizden geldiği için belirtme gereği duydum)

Belediye ya da kamunun organize ettiği yarışlarda yüksek fiyatı ya da kâr amacını eleştirebiliriz bence ama özel yarışlarda organizasyon şirketinin kâr amacı gütmemesi işin doğasına aykırı. Yani doğal olarak kâr odaklı.

Yılbaşında kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde asgari ücrete %50 zam geldi, ülkede zam gelmeyen masraf kalemi kaldı mı bilmiyorum ama gelirlerin bu kadar artmadığını düşünüyorum. Bunun yanında şu yarışı düzenleyen bilmem ne organizatörünün ne kadar ciro yaptığı, ne kadar kâr elde ettiği açıkçası benim umrumda değil. Kayıt parasını kabul ederek kayıt olup koşunca kendimde bunu sorgulama hakkı bulmuyorum. Yarışa kişisel katılım masraflarımı da düşünerek kayıt ücretini düşünüyorum, pahalı gelirse kaydolmuyorum. Benim için basit ama net formül bu. Organizasyonun ücret karşılığı vaat ettiklerini verip veremediğini sorguluyorum ne kadar kazandığını değil.

Belediyeler ya da Spor Bakanlığı birimleri bu tarz yarışlar organize etse, bu birimler harekete geçirilse bu başlık altındaki sorunlara büyük ölçüde çözüm olur. Maliyetler kurtardığı ölçüde, organizatörler de yarıştan memnun ayrıldıkça yarışlar devam eder. Devam etmediği yerde yarışlar da tek tek biter. Sanırım şuan çok günlü yarışımız kalmadı, küçük bir örnek.

4 Beğeni

Halil Bey merhaba,
Belirtmiş olduğum konuların toplumun ortak yarası olduğunu biliyordum. Sizde aynı şekilde ifade edince bundan emin oldum. Ben ocak ayında belirlemiş olduğum yıllık yarış takvimimde 2. yarışımı silmek zorunda kalan bir sporcuyum. Ben bu yarışlara katılacak kayıt ücretini veremediğim için değil, astronomik miktarlar talep edildiği için bunu yaptım. Elbette kayıt ücretini makul seviyede tutan organizasyonlara katılarak desteğimi sürdürmeye devam ediyorum. Bu konuda herkesi bilinçlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ben elimi taşın altına attım, şahsım adına gerekenleri yapacağım. Çünkü başka türlü bu iş çok farklı yerlere gitmeye başladı.
Saygılarımla.

Arkadaşlar, konuyu takipten çıkartıyorum.
Vergi veren kurumların kar elde etmesinden daha dolay bir şey yok. Gönüllü yarış organizasyonları, bare to bone denen ( parkur-çip-hadi koş) gibi süsü püsü olmayan organizasyonlar, arkadaş arası organizasyonlar artsın. İsteyen onları koşsun. 70 üllkeden sporcu ve basın getirmenin bir çok gizli maliyeti var. Bu forumda yazanların çoğunun Kapadokya ve Alanya arasındaki maliyet farkını anlayamaması bence normal. Sağlıcakla kalın.

10 Beğeni

Bazı organizasyonların fahiş fiyat uyguladığı iddiasındasınız.
Bence ülkemizde fahiş fiyat uygulayan hiçbir yarış organizasyonu yok.

Ayrıca yarışların pahalı olmasının toplumun ortak yarası falan değil.
Böyle bir yara olsaydı eğer,
Bakiye Duran yıllara İstanbul’un dibinde Çekmeköy’de yarış düzenledi.
Çok çok cüzi bir fiyata yarış düzenlemesine rağmen koşucu bulmakta zorlanıyordu.
ama İstanbul’dan 700km uzaklıktaki daha pahalı Kapadokya’ya insanlar koşa koşa gidiyordu.
yani sorunumuz en iyi yarışı en ucuza koşmak isteyişimiz.

birçok yurtdışı yarışına gittim.
Ve gittiğim yarışların fuarlarının tamamına yakınında Caner ve Koray’ı gördüm.
Kapadokya ve İznik yarışlarını tüm dünyaya tanıtmaya uğraşıyorlardı.
Tüm yıl süren bu emekleri hayrat olsun diye mi yapıyorlar?
Hayrat olsun diye mi yapsınlar?

Haydi herkesi bilinçlendirelim.
Mesela onlarca ülkeden sporcu ve basın getirmek için tüm yıl uğraşmanın ne kadar kolay olduğu konusunda bilinçlendirelim.
Binlerce kişilik bir organizasyon için ülkemizde sponsor bulmanın ve bu sponsorları elde tutmanın ne kadar kolay olduğu konusunda bilinçlendirelim.
Sponsorlar tüm yarışın masrafını karşılayacak kadar bonkörler nasıl olsa.
Binlerce kişilik bir organizasyon için gönüllü toparlamak, o kalabalık gönüllü ekibini çekip çevirmenin nasılda kolay ve masrafız olduğu konusunda bilinçlendirelim.

ben koşmaya 2013 yılında başladım.
o tarihlerde ülkemizde çok az seçenek vardı.
ama şimdi neredeyse tüm yıl koşu yarışı bulmak mümkün.
ve her bütçeye uygun koşu yarışı bulmak mümkün.
Tüm yıl koşu yarışı bulmak mümkünken kimse “bizim amacımız spor” falan diye kimse masal anlatmasın.
En iyi yarışları en ucuza nasıl koşarız hesapları yapıyoruz sadece.

5 Beğeni

İsmail bey, aklımı okudunuz çünkü biz sporcu değiliz, organizatörlerin emeklerini hiçe sayan kan emici vampirleriz :slight_smile:

3 Beğeni

İsmail Bey teşekkürler, bu yazıyı kendimce konunun özeti olarak değerlendiriyorum.

2 Beğeni

evet, maalesef aynen öyleyiz.
TeamRunBo ekibi emek harcayıp güzel bir TAKVİM hazırlamış.
Bu takvime göre ülkemizde 2022 yılı içerisinde, yılbaşından bu yana değin düzenlenmiş ve bu tarihten yıl sonuna kadar düzenlenecek olan tüm koşu/duathlon/triathlon yarışları görülebilir.
Bu takvime göre 2022 yılı içerisinde, benim saydığım 186 yarış var (sadece ülkemizde olanlar).
Evet, sadece ülkemizde 186 yarış var.
Bu kadar yarış varken tek bir yarışın kayıt ücreti ülkemizdeki sporu öldürüyor gibi bir hava yaratmak bence vampirliktir.

5 Beğeni

İsmail Bey, Konuyu bilinçli olarak amacından saptırdığınıza ihtimal vermesem de, bu topic’in bu şekilde ilerlemesi birilerinin işine geliyor olabilir.

Ben diyorum ki bazı yarışlarda ücretler makul değil, aksini iddia ediyorsanız, aksini ispat etmeye çalışmanız gerekmiyor mu?

Nereden biliyorsunuz benim Meryem Ana olmadığımı ?