Kapadokya Medium Trail Antrenman Önerisi

Merhaba herkese,

Umarım doğru kategori altına yazıyorumdur. Bu seneki Kapadokya Ultra Trail koşusunda 63k kategorisine katılmayı düşünüyorum ama sanırım biraz psikolojik desteğe ihtiyacım var :slight_smile:
İşin şakası bir yana sizin gibi tecrübeli koşucuların önerilerini ve görüşlerini duymak hem motivasyon açısından hem de sağlıklı bir şekilde karar verebilmek açısından önemli diye düşünüyorum.

Fikir verebilmesi ve daha iyi yorumlayabilmeniz açısından biraz daha önce katıldığım koşulardan ve antrenmanlarımdan bahsetmek istiyorum.
Geçen sene toplamda 900k koştum ancak son aylarda özellikle koşu tempom biraz daha arttı, Eylül ayından itibaren tüm aylarda 100k’yı geçen bir antrenman tempom oldu.
2025’de ise şu ana kadar 250k’ya yakın antrenman yaptım.
Bu zamana kadar en uzun koştuğum trail koşusu Varda oldu 2024’de, 27K koştum ve 4 saat 25 dakika gibi bir sürede tamamladım.
En son Adana’da katıldığım yarı maratonu da 1 saat 58 dakika gibi bir sürede tamamladım.

Haftada 3 ya da 4 gün antrenman yapmaya ve bu antrenmanları çeşitlendirmeye çalışıyorum (interval, yokuş, uzun koşu ya da dinlenme koşusu gibi), forumda da koşu antrenmanlarıyla ilgili çeşitli yazılar okudum ve buralardan edindiğim bilgilere göre antrenman düzenlediğim de oldu.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda sizce 63k için erken mi yoksa bu deneyimi yaşamalı mıyım?
Eğer cevap evetse trail koşusunda özellikle çok çok tecrübesiz olduğum bir konu olan koşu esnasında ne yemeli ne içmeliyim? Ya da antrenmanlarımda nelere daha çok öncelik vermeliyim gibi sorularla ilgili görüşlerinizi duymaktan çok mutlu olurum. Ya da sizin ilk uzun koşunuzdaki deneyimleriniz nasıldı?

Umarım çok uzatıp sıkmamışımdır, şimdiden teşekkürler :smiley:

1 Beğeni

senelik 900 km hacim ve 2 saatlik ym en iyi derecesi için 63K biraz erken olabilir

hedefler hemen gerçekleştirilince değil iyi bir planlama ile belirlendiğinde daha tatmin edici oluyor

5 Beğeni

sinan bey merhaba,

yaş, kilo, sağlık durumu gibi detaylardan azade yorum yapıyorum.

iki sene önce 10k 00:45:00 / 21k 01:38:00 koştuğum yıl CST yaptım. 2023 yılı aşırı sıcak vardı ve öncesinde uludağ 16, frig 22 gibi görece kolay trailler koştum üstelik aylık antrenman hacmimde min 100k mertebesiydi ayrıca düzenli olarak kuvvet de çalışıyorum. fakat o yıl kapadokya CST persormasım tek kelime rezillikti. her ne kadar süre ve derece kaygım olmasada çok kötü geçti. özellikle kapadokya parkur ve deneyim olarak bence kendi çoğrafyasında başka koşularla kıyaslanmaycak güzellikte. (kendi görüşüm)

2024 yılında 10K süremi 00:40:00 a 21k süremi 01:33:00 e düşürdüm yıl içinde uludağ 30, kızılcahamam 30, dağyenice 30, abant 30 koşmama rağmen tekrar CST koşusuna kayıt oldum çünkü kapdokya’yı sadece gittim katıldım demek için değil, hatalarımıda telafi etmek için, oradaki deneyimli insanlardan yeni edinimler kazanmak için, kendi deneyimlerimi hayal ve hedeflerimle paralel ilerletmek için tercih ediyorum. sonuç olarak ikinci denemede süreyi 1 saat geliştirdim.

bu yıl 10k 00:39:45 e düştü aylık hacmimde bisiklet dahil +/- 200k mertebesinde. CMT ye kayıt oldum ama öncesinde 3-4 tane 60k parkura daha kayıt oldum, belli olmaz belki seneye yine CMT koşarım.

bu görüşler biraz kişisel kimi insan 30 koşmadan gider 60 a kayıt olur ve 11 saatte bitirir mutlu olur. kimi insanın için a koşusunun b koşusundan farkı yoktur, kimi insan çok daha fazla anlam yükler. kapadokya benim değer verdiğim bir organizasyon ve tüm parkurlarını deneye deneye öğrenmek istediğim çoğrafya.

3 Beğeni

İki kere 38k parkurunu koştum.Kişisel tavsiyem öncelikle 38k parkurunu deneyimlemeniz.Ama hangi parkuru seçerseniz seçin,antrenman programınızda patika koşuları fazlaca bulunsun.Ben ilk sene koştuğumda görece az sayılacak patika idmanı ile gittim ve gerçekten çok zorlandım.Ama ikinci katılımımda yapmış olduğum patika idmanları toplam sürede bana 45 dakikaya yakın gelişim sağladı.

3 Beğeni

@yavz0r Haklısınız senelik 900k büyük bir hacim değil, geçen senenin başı bazı olaylardan dolayı biraz durgun geçti diyebilirim bu sene muhtemelen bu hacmin üzerine çıkarım. Aslında belirli bir hedef yok olabildiğince koşmak ve koştukça da kendimi geliştirmek istiyorum (belki bu da yanlıştır, bir hedef koymak da mantıklı olabilir emin değilim :slight_smile: )

@ggunerkaya Yorumlar için çok teşekkür ederim, Kapadokya’nın ayrı bir yerinin olduğunu birçok koşucudan duydum ben de içinde olmak için sabırsızlanıyorum açıkçası. Ama belki de sanki tek seferlik katılma hakkım varmış gibi davranmamalıyım :smiley:

@selcukokmen Haklısınız, ancak bu noktada bir sorum olacak. Takdir edersiniz ki patika antrenmanları için parkur belirlemek kolay olmuyor. Patika koşularında en çok zorlayan taraf yokuşlar gibi düşünüyorum, antrenman yapacağımız parkuru belirlerken bolca yokuşu ve inişi olan araziler mi bulmalıyız yoksa daha önemli olan zemin midir?

Bunların dışında 27k koşarken susuzluk dışında pek ihtiyaç hissetmedim ama belki de yanlış yaptım. Sizce jel kullanımı ya da takviye gıda olarak ne tercih edilmeli, nasıl kullanılmalı? Bunlarla ilgili yorumlarınız da beni çok mutlu eder.

Tabii ki yokuşlu bir parkurun kazanımı daha iyi olacaktır.Ben konum itibari ile Aydos’a çok yakın olduğum için ve birlikte koşma fırsatı bulduğum iyi bir ekibimiz olduğu için şanslıyım ve bu yüzden haftada min.1 kez yaklaşık 400-500mt kazanımlı bir koşu yapabildim.Yarışa yakın zamanlarda km ve irtifayı arttırma şansım da oldu.
Sizin durum ve konumunuzu bilmiyorum ancak yokuşlu bir patika parkurunda idman yapmak Kapadokya için ciddi avantaj olacaktır.

Zemin konusunda ise Kapadokya 38k parkurunda her tür zemin var.Kum,toprak,kaya,az da olsa asfalt vb.Ama diğer yandan da çok gelişmiş koşu tekniği gerektirecek seviyede teknik bir parkur değil bence.
O yüzden öncelik yokuş diyorum:)

1 Beğeni

Merhabalar. Tavsiye verecek bilgi birikimine sahip değilim belki ama kendi 63K tecrübemi aktarayım belki faydası olur.
Geçen seneye 63K koşmayı hedefleyerek yola çıkmıştım. Referans olması açısından, düzenli olarak 2022’de koşmaya başladım ve daha önceki en iyi yarı maraton derecem 1:42 idi.
Hazırlık sürecinden bahsetmek gerekirse de sadece bir kere haftalık 100k’nın üzerine çıkabildim. Ama yarış öncesindeki 4-5 ayda tutarlı olarak her hafta en az 60k koşmuşumdur. Düşük hacmi ve hafta içindeki kısıtlı antrenmanı telafi için hafta sonları biri patika biri yol olmak üzere toplam en az 40k koşmaya çalıştım. Bu şekilde yorgun bacaklarla koşmayı öğrenmenin hem psikolojik hem de fiziksel olarak bana çok faydalı olduğunu düşünüyorum. En uzun antrenmanlarda 1000mt civarı tırmandık diye hatırlıyorum.
Yarışa hazırlık sürecinde Kızılcahamam’de ve Abant’ta 30k’lık parkurları 3:30 saat civarında koştum. Beslenmemi ve tempo planımı bu yarışlara göre oluşturmaya çalıştım. 7:30-8:00 saat arası biter diyordum, 8 saat sürdü (Ey Akdağ! Sen mi büyüksün ben mi bu sene göreceğiz :smiley: ).
Beslenme için de 5 tane Carb3+, 6 tane de jel aldım. Cp’lerde bişeyler atıştırmaya çalıştım. Takribi 8lt kadar da su içmişimdir toplamda. Yarış öncesi yaptığım plana sadık kalamadım maalesef, ve zaten geri dönüp bakınca aldığım kalori de içtiğim su da benim için yetersizmiş diyorum. Sonunu biraz sefil bir şekilde getirdim çünkü. Beslenme konusunda kendinizi iyi tanıyıp, sağlam plan yapıp ona sadık kalmayı öneririm.
Belki biraz uç bir tavsiye olacak ama üç gün üst üste yarı maraton koşmayı deneyin derim. CMT’deki tırmanışı olmasa da koşacağınız mesafeyi tecrübe etmiş fiziksel yeterliliğinizi görmüş olursunuz.
Son olarak da 38k’lık parkuru da yabana atmayın, yıpratıcı bir mesafe bence.
Tavsiye vermeyeyim demişim sonra yine tavsiyeye bağlamışım, sağlık olsun :smiley:

4 Beğeni

Parkur hakkında bilgi edinirsin @sinanduru

2 Beğeni

en iyi YM süresi 2:15 olan Adana’lı bir arkadaşım Kapadokya 63k’yı 7 defa bitirdi.
Amacınız sadece bitirmekse çok rahat bitirirsiniz.
Koşu hacminiz fazla değil. Bu yüzden haftalık programınıza bacak antrenmanı ekleyin.
Haftada 2 bacak antrenmanı yapın (sadece back squats, front squats, deadlift gibi basit bir set bile iş görür)
Yarışta su, beslenme konularını planlayın.
63k uzun bir mesafe. Deneyimli bir koşucu bile malzeme, su, beslenme konularını iyi planlamazsa bu mesafede patlar.
Özellikle su ve beslenme çoğu acemi koşucu tarafından fazlasıyla göz ardı ediliyor.
Tavsiyem her 15 dk’da bir su, her 45 dk’da bir gıda alımı yaparsanız verimli bir yarış çıkarırsınız.

3 Beğeni

@huseyn Bence tavsiye verebilecek durumdasınız, yorumlar için de çok teşekkürler :slight_smile:

@husy72 Zevkle okudum çok detaylı ve güzel bir yazı olmuş çok çok teşekkürler.

@ismaileren Ben de Adana’dayım tanışmak isterim :slight_smile:

Aslında amacım sadece bitirmek ama yorumlardan sonra bu sene 38k’yı deneyimlemek daha doğru olacak gibi düşünmeye başladım :thinking:

Bu sene koşu hacmini arttırmak zaten hedeflerim arasında ve bir aksilik olmazsa öyle de olacak gibi düşünüyorum.

3 Beğeni

nisan ayında eğirdir ultra var, yaşadığınız yere yakında orada 60k denemesi yapabilirsiniz. veya iznik ultra.

1 Beğeni

En başta, ‘en uzun koşum 27K Varda’ demiştiniz. Henüz 42K maratonunuz da yok. Siz Trail’i sevmiş olabilirsiniz. Yolda bir 10km veya yarı maraton belki cazip gelmeyebilir. Ama maraton cazip gelmeli, Bütün uzun koşuların çıkış noktası maratondur… Binlerce sene öncesinden.

Trailde 60K, 90K, 120K 100mil, vs… koşmak için maraton deneyimlemek şart değil tabi ki. Cazip gelmeli dememin sebebi, Maraton koşmak… Daha da önemlisi maraton için antrenman yapmak, sizi uzun mesafelere hazırlayacaktır. Trail’de CP’den CP’ye ara hedeflerle ilerlerken Finişe illaki ulaşırsınız. Tabi yarıda bırakmak için kendinize mazeret uretmezseniz veya sağlık sorunu yaşamazsanız.

CMT için sitesinde verilen mesafe 63.6km, cut-off süresi 12 buçuk saat, elevation 2030m ile toplam mesafeye oranı %3.2 gibi ortalama bir eğime sahip görünüyor. Ortalama 11:48 pace gerekiyor. Rahat bir yürüme temposu… Tabi Akdağ ve Uçhisar gibi uzun birkaç dik çıkış olmasaydı. Yalnız bu çıkışlar da sorun olmaz, inişli veya düz olan bölümlerde 6-7 pacelerde koşarsaniz (en azından 10-15km) verilen 12 buçuk saatte bitirmek için zamanınız kalır.

Amac bitirmek olacağı için, yeme içme çok önemli değil… daha doğrusu stratejik bir önemi yok. Su için mataranizi dolu tutun, yeme için CP’ler işimi gormez diyorsanız (‘bence’ bitirme amaçlı bir katılımda jellere gerek yok.) Kolay tuketebileceginiz kuru yemişler işinizi görür. Yine de jel kullanacağım diyorsanız, kullanacağınız ürünü daha önceki antrenmanlarda test edin.

Buraya kadar CMT içindi. Ama 27K’dan 63K’ya direk geçmeyin bence… ki yukarıda arkadaşlar uyarmışlar ve siz de dikkate almışsınız. Gidin ortamı görün ve sadece bitirmeye odaklı olun.

Benim asıl tavsiyem şunlar olacak.

-Oncelikle su an ne kadar bitirme odaklı olsanız da ilerleyen zamanlarda amacınız değişebilir ki muhtemelen de değişecektir. Bir sonraki sefere daha kısa sürede koşmak isteyeceksiniz. Veya mesafeyi artırmak isteyeceksiniz. Sonra belli bir mesafeye gelip duracaksınız. Her sene belli bir rutine girecek. Aynı mesafe, aynı süre, gelişimsiz! Bunun için o zamanı beklemeyin. Şimdiden hıza yönelin. 5km, 10km surelerinizi geliştirin. Bunu yapmak sizin ileride ultra koşmaniza mani olmayacağı gibi, destekleyecektir. Hem hız, hem de dayanıklılık anlamında.

-CP’den CP’ye ama koşarak ama yürüyerek bitireceğiniz Trail’lerden önce, 1-2 sene yol maratonu için çalışın. Bu sene Kapadokya’ya yine gidin, ister CST ister CMT için. Parkurları farklı. Beklentisiz bir sekilde birini seçin (ben de CST öneririm).

Toparlarsam 5K, 10K’da hızlanmak ve ‘yolda’ 42K’da gelişmek önceliğiniz olsun. Bunlarda iyi bir noktaya geldikten sonra ultralari düşünün derim ben. Çünkü Uzun mesafeler için, bu şekilde hem daha iyi hazırlanmış olacaksınız hem de kendinizi geliştirmis şekilde oraya gitmiş olacaksınız.

4 Beğeni

Tüm fikriler için herkese teşekkür ederim. Yazdıklarınızı gerçekten ilgiyle okuyup takip ediyorum, hatta az önce Murat Bey’in yazısını okurken iyi ki foruma böyle bir başlık açıp soru sormuşum dedim içimden.

Her ne kadar amacım bitirmek desem de tabii ki koşuyu geliştirmek çok istediğim ve çabaladığım bir şey. Mesafe belki kendi kafamda oluşturduğum bir challengedı benim için ama fikirleriniz sayesinde bazı şeyler kafamda daha iyi oturdu.

Katılacak çok koşu, aşılacak çok mesafe var ama adım adım ilerlemek daha doğru olacak kanaatine vardım :muscle:

Tekrardan herkese çok teşekkürler.

2 Beğeni

Amacınız ne olursa olsun bitirmekse(Sakatlık- süre- koşudan soğuma gibi riskler önemli değilse), haftalık 10 saatin altına düşmeden verimli bir antrenman dönemi sayesinde bitirebileceğinizi düşünüyorum. Ancak süre odaklı ve/veya riskleri minimuma indirerek koşmayı düşünüyorsanız, hele ki bu mesafelere daha önce çıkmadıysanız mutlaka ilk önce kısa parkuru koşmalısınız.

Zaten kısa parkurda Göreme CP’den sonra bu dediklerim mutlaka kulağınızda yankılanacaktır.

1 Beğeni

ben de runtalya 'da birkaç defa yarı maraton koştum. geçen sene yine antalya ultra 'da 32k koştum. bu sene ise aralık ayında 22k koştum, geyikbayıra 'na çıkmaya gözüm yemedi açıkçası bu yıl :slight_smile:
haftalık 30k civarı koşuyorum. haftada 1 gün de salonda bacak antremanı yapmaya başladım. (squat-deadlift-leg press vs).
bu sene kapadokya 38k 'ya katılayım diye düşünüyordum ancak yazılanları görünce antreman hacmim size göre bayağı düşük geldi, bu sebeple acaba vaz mı geçsem bilemedim. hafta sonu koşuları ile beraber en fazla 40k yapabiliyorum haftada, vaktim olmuyor başka.
geçen sene antalya ultra 'da 32k koştuğumda performansım çok daha iyiydi. şu an bir tık geriye düştüm. neyse az daha düşüneyim olmazsa :slight_smile:

1 Beğeni

2017’den beri Kapadokya’ya katılıyorum. Bugüne kadar edindiğim tecrübenin salt özeti antrenmanını yapamayacağın ve hazır olmadığın yarışa katılma. Katılabilirsiniz tabi ama geri dönüşü sakatlıklarla ağır olabiliyor (ben bunu denedim ve kendimi çok hırpaladım). O sebeple 38K yı deneyimlemeniz daha mantıklı. Nacizane aktarmak istedim. Dilerim koşularınızdan çok keyif alır ve sağlıklı bir antrenman dönemi geçirirsiniz.

3 Beğeni

Herkese yorumları için teşekkürler, ben de genelin sözlerini dinledim ve 38k kaydımı yaptırdım.
Tabii ki 38k da kolay değil ancak belirli olması antrenmanlar için motive edici de oluyor en azından benim için öyle.
Hatta yine sizlerin yorumlarından etkilenerek seneye de bir maraton koşmaya karar verdim, sonrasında yavaş yavaş mesafeleri arttırırız :muscle:
Umarım güzel bir antrenman dönemi ve sonrasında keyifli bir koşu geçiririz hep birlikte, tekrardan yorumlar için teşekkürler faydalı ve yönlendirici oldu :slight_smile:

1 Beğeni

Bende bu yıl ilk defa 38K için kayıt yapacağım öncesinde 2 adet yarı maraton 1 adet 18k trail yarışı ve 30k trail yarışı koşacağım. Bakalım nasıl olacak