Kan Bağışı ve Toparlanma Süreci

Selam,

Düzenli idman yapan bir koşucu kan bağışı yaptıktan sonra ne kadar sürede eski performans düzeyine erişebilir sizce? Yanlış bilmiyorsam .5 lt civarı bir kan alıyorlar bağış sırasında. Vücuttaki kan miktarı azalacağı için daha yüksek nabız değerlerine sahip olacaktır her halükarda. Misal hafta sonu en uzun gece yarışında 60K koşmayı planlayan biri, bugün kan verdikten sonra hafta sonu tekrar koşabilecek seviyeye gelebilir mi? Ben gelebileceğine pek ihtimal vermiyorum. Ne dersiniz?

4 Beğeni

Merhaba,

Tamamen kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum (konu ile ilgili bir araştırma yapmış ya da makale okumuş değilim); daha önce kan veya trombosit verdikten sonra takip eden ertesi gün normal antrenmana devam etmiştim. Buradaki kilit cümle “Düzenli idman yapan bir koşucu” olsa gerek…
Vücut zaten buna alışık olduğundan, akabinde toparlanma sürecinin de çok hızlı olacağını düşünüyorum (en azından bende öyle oldu). Bu arada kan verilen günün dinlenme (gerçek anlamda yatış) ile geçirilmesi bana hep mantıklı gelmiştir. Yine de doktorun da görüşlerini almakta her zaman fayda var. Kolay gelsin.

2 Beğeni

Bağıştan birkaç saat sonra yapılan testte VO2Max değerinin normalden %15 az çıktığı araştırmalar anımsıyorum. Bir iki gün sonra bile normalin %10’unda değerler bulmuşlar. Yani bağıştan sonra performans beklememeli. Çok kolay, toparlanma koşuları ile birkaç gün idare edilecek ve ardından birkaç gün de yine çok zorlayıcı olmayan antrenmanlar yapılacak bir dönem seçilmeli. Zorunlu bir bağış durumu varsa da sonrasında bu şekilde davranmak lazım. Bol sıvı almak ve bol yemek normale dönüşü hızlandırır.

4 Beğeni

Hocam merhaba,
Öncelikle hatayı düzeltmek isterim. İnsan vücudunun tamamında 5-6 lt. kan varmış ve kan alımında 450 ml. kan alınıyor. Demek oluyor ki %10’luk bir kısım. Gün içinde bol sıvı tüketimi ve yüksek performans gerektiren işler önerilmiyor. Dolayısıyla bence (doktor değilim bu yüzden bilimsel bir açıklama değil tabi ki) kan verildikten 2 gün sonra(kan verilen ve ertesi gün çok yüklenilmese) normal performansa dünülebileceğini düşünüyorum. Spinodal hocamın verileri de yaklaşık bu şekilde sanırım zaten.
Sağlıklı günler.

Kan verdikten hemen sonra hatta verirken vücut volüm olarak kanı (aslında serum demek lazım ama) yerine koyacaktır. Ancak hematokrit değeri düşecektir. Yani volüm yine 5 litre ama içinde hacmen eskiden %40 oranında eritrosit varken şimdi %36 oranında olacaktır. Oksijeni dokulara bu eritrositler taşıdığı için VOmax mutlaka düşecektir. Ne kadar süreyle düşük kalacağını ise vücudun yeni eritrosit üretme kapasitesi belirleyecektir ki sıfırdan eritrosit üretimi yaklaşık 4 gün aldığına göre ara aşamadaki üretimi de hızlandırarak muhtemelen 2-3 günde yapabilir. Ertesi gün biraz eksik performansla da olsa koşulabilir.

1 Beğeni

Birde kan verip, bu kanı saklayıp, bir süre sonra kendi kanını geri alanlar varmış.
bir tür doping etkisi yapıyormuş galiba insanın kendi kanını tekrar geri alması.
ama bana pek tehlikeli bir yöntem gibi geldi.
Mazallah kalp sistemi pek oynamaya gelmez

1 Beğeni

Aman hocam, bu bir doping yöntemi. Böyle bir forumda adı bile geçmeseydi keşke.

4 Beğeni

Lance Armstrong’un da geçmişte yaptığını itiraf ettiği ve WADA (Dünya Anti-Doping Örgütü) 'nın da doping olarak kabul ettiği işlem.

1 Beğeni

bunun doping olduğunu bilmiyordum, kusura bakmayın.

bir sorum olacak bilgisi olan arkadaşlara;
kan verme işini her birkaç ayda bir gibi rutine bindirsek ve vücudumuzu kan üretmeye alıştırsak bunun bize bir faydası olur mu?

1 Beğeni

Erkeklerde normal şartlarda kan verme arasındaki süre minimum 90 gün olmalı. Bir çok cevaba Kızılay’ın sitesinden ulaşılabilir. http://www.kizilay.org.tr/SSS?id=6

Kızılay 90 gün diyor. İşin o kısmını biliyorum.
ama şu bağlantıda 56 gün olması lazım diyor ve bazı durumlarda performansı yükseltebildiği yazıyor.
Bizdeki resmi kurumların siteleri bazen çokda bilimsel ve araştırmaya dayalı olamayabiliyor.
Bu yüzden bu işin olumlu ve olumsuz taraflarını yabancı sitelerden de araştırayım dedim ama biraz kafam karıştı

1 Beğeni

Konunun uzmanı olmadığım için kafa karışıklığına yol açmak istemem ama linkte bahsedilen 6 hafta kan bağışlanmadan önceki seviyeye gelmek için uzun bir süre. Eritrositlerin ortalama 120 gün ömrü var. Bu sürede %35’i zaten yenileniyor normal koşullarda yani bu kapasite var. %10 bile olmayan bir kaybın kapatılması bu kadar süremez. Bir uzmana sormak lazım.

Diğer yandan kan yapımı (hemoglobin) için bir çok mineral ve asıl önemlisi demir gerekli. Sağlıklı kabul edilen sıklıkla kan bağışlayacak olsanız bile en azından preparat olarak demir almalısınız. Türkiye’de sadece aylık menslerinde kaybettikleri kandaki demiri yerine koyamadıkları için kadınların neredeyse yarısı anemiktir. Bu kısmı uzmana sormaya gerek yok:)

Normal spor yapanlar icin her iki-üc ayda bir kan vermek problem olmaz.Spor yapipda yarislara katilmak isteyen ve katilanlar icin zaman ayarlamasinin yapilmasi gerekir.
Bir Maraton hazirliginda KAN verilmesi dogru olmaz ve Maratondan dört hafta sonra kann verilebilir.Kisa kosular icin daha kisa süreli dinlenme olabilir.Kan verme bu nedenle Sporcu üzerinde negativ bir etkinlik yaratsada Reco aylarinda ve Yarissiz zamanlarda Kan bagisi yapilmamasi icin bir sebep yok.Her bagistan bir kac gün sonra antremana baslayabilir ve üc ve dört hafta sonra Tempo ve Interval yapabilirsiniz…
Doktorun dedigine göre Kadinlar 4 Erkekler 6 defa bir sene icinde Kan bagisi yapabilirler…

merhaba arkadaşlar,

Burada aslında doping olan kendi kanını geri almak değil. Kan dopingini yaparken atlet önce yüksek irtifalarda antrenman yapıyor. Yüksek irtifada vücudu zorladığınızda kandaki alyuvar sayısı artıyor. Sonra atlet kan veriyor. Daha alçak irtifalarda yarışma ortamında bu kanı geri alıyor. Ve böylece fark yaratıyorlar. Bu arada her türlü doping den nefret ediyorum.

merhaba
geçen hafta perşembe günü ( 19 şubat) bir yakınımı hastaneye ziyarete gittiğimde bir çocuk hasta için Aferez yöntemi ile kan verip veremeyeceğimi sordular . Bende daha önce bu yöntem ile trombosit vermiştim yine trombosit alacaklar diye hemen vereyim dedim. fakat bu yöntem ile eritrosit de alınıyormuş ve benden yaklaşık 1,5 ünite kandakine eşdeğer 380 mL kadar eritrosit aldılar. pişman mıyım hayır değilim ama pazar günü (1 Mart) Runatolia’ya da maraton koşacağım nereye kadar zorlamayım ? geçen sene 04:15 im var aynı parkurda. 19 ocak ta 01:42 yarı maraton koşmuşluğum var antremanda. buna göre race predictor 'ler 03:32 veriyordu tahmini olarak . bende < 03:40 hedef koymuştum :smiley: sizce revize etmelimiyim?

Kaynaklarda başka öneriler bulabilirsiniz (çünkü beklenen bireysel farklılıklardan veya başka nedenlerden kaynaklansın aksine durumun sorumluluğunu almak istemez ve her zaman bir emniyet marjı olmalıdır) ama bence 10 gün çok yeterli bir süre. Şunu bilmek sizi rahatlatır mı acaba;

  • Yukarıda da yazdım, eritrositlerin ortalama ömrü 120 gün yani yaklaşık olarak %1’i her gün yenileniyor. Diğer tüm kan hücreleri gibi eritrositlerin kaynağı olan kemik iliğinde inanılmaz sayıda çeşitli gelişim aşamalarında eritrosit öncüsü hücreler var. Rutinde bir tempo var ama ihtiyaç halinde hemen hızlanabiliyor. Yürürken koşmak gibi düşünün.

  • Nereye kadar zorlamalıyım demişsiniz; normalde nereye kadar zorlayabiliyorsanız oraya kadar, 10 gün önce kan verdiğiniz için ekstra bir pay bırakmanız gerekmiyor. Hatta kan verdiğiniz çocuğu düşünün koşarken ve onun motivasyonuyla biraz daha zorlayın.

  • Sonucu buradan bizimle de paylaşın lütfen:) Başarılar dilerim.

Not : Şu rezervi bırakıyorum; elit atletler için kendilerinin hissedemeyecekleri ama bilimsel metodlarla ölçülebilen farkların olması söylediklerimi geçersiz kılmıyor ama o durum size daha realistik veya uygun geliyorsa saygı duyarım.

2 Beğeni

Runatolia 2015 sonrası biraz geç oldu ama kan bağış sonrası maraton için toparlanmaya 10-12 günün çok kısa bir süre olduğunu öğrendim yarı maraton sorun olmayabilirdi belki ama 25.km den sonra sol ayak baş parmağımın arkasındaki bombedeki :smiley: ağrının da etkisi ile yavaşlamak hatta bazı bölümlerde kısa kısa yürümek zorunda kaldım.Ama bitirdim.Kan bağışından ( aslında daha doğrusu afarez yöntemiyle eritrosit bağışı demem daha doğru çünkü yaklaşık iki ünite 900ml deki kandaki eritrositi alıyorlarmış :frowning: ) sonra son hafta yaptığım. Antrenmanlarda 10-12 Km mesafelerde istediğim tempolara çıkamadığım halde her zamankinden daha zorlandığımı ve toparlanma süremi uzadığını fark etmiştim.
Umarım kanı alan çocuğa şifa olmuştur :slight_smile:
Her ne olursa olsun bitirilmiş maraton bitirilmiş maratondur . Pazartesi sabahı 1. sınıfa giden oğlumun finisher madalyasını boynuna takıp okula götürüşü ve “Babam benim için kazandı maratonda !!!” diyecem demesi her şeyden güzeldi. Pşman değilim yaptım yine yapacağım :smiley:

6 Beğeni

Son 3 aydır düzenli olarak koşmaya (antrenman yapmaya) başladım. 48 saatte bir düzenli olarak yapıyorum. Hayatımdan neredeyse hiç koşmamış biri olarak 3 ayın sonunda 10K koşabilecek bir seviyeye geldim. İnsanın koştukça koşası geliyor :slight_smile:

Ben size kan verdikten sonra bendeki performansın nasıl olduğu bilgisini vermek istiyorum. Öncelikle kan vermeden önceki sonuçları yazıyorum. Bu yazdığım antremanların aralarında da antrenman yaptım. Yani 1 Nisan ile 9 Nisan arasında hiç yapmadım değil. Ama onları yazmıyorum.

1 Nisan 2017 Belgrad Ormanında 6K Süre 39:35 Pace 6:48
9 Nisan 2017 Belgrad Ormanında 7,63K Süre 48:23 Pace 6:20
21 Nisan 2017 Caddebostan Sahil 9,82K Süre 59:16 Pace 6:02
26 Nisan 2017 Caddebostan Sahil 10,21K Süre 1:00:29 Pace 5:55

Şimdi 27 Nisan da kan verdim. Bir tanıdığım istemişti sende ver demişti. Bende hani spor yapıyoruz, koşuyoruz sağlıklı yaşam, kan verelim yarar sağlar düşüncesiyle 27 Nisanda kanı verdim. Sonrası bakın ne oldu?

28 Nisan 2017 5,36K Süre 36:47 Pace 6:52
30 Nisan 2017 İstanbul yarı maratonu 10K Süre 1:08:10 Pace 6:49

Ben bu performans düşüklüğünü şöyle yorumluyorum. Normal bir insanda 4-6 LT kan var. Bunun yaklaşık0,5 LT sini kan verilirken alınıyor. Yani yaklaşık %8-%13 arası. Bendeki pace düşüklüğüne de %15 civarında. Ben buradan tamamen şu sonuca vardım. Ne kadar kan verdin o kadar % pace değeri düşüyor. Tabi bunlar kesin değildir elbet. Kan veren ve sonrasında performans düşüklüğü olan kişiler için benim durumum bu şekilde oldu.

Çok ciddi anlamda etkilendim ben. İstanbul Yarı Maratonu 10 Koşusu için 57:30 hedefim vardı. Ama çok gerisinde kaldım. Ve hiç olmadığım kadar yorulduğumu hissettim.

Nabız değerlerim de kan vermeden önce ortalama 165 seviyelerindeyken kan verdikten sonra 155 seviyelerine geriledi. Max değerler 175 lerde aldı. Böyle olmasına rağmen kendimi çok yorgun hissettim koşarken. Nefes nefese kaldım hep.

Normal eski kan vermeden önceki performansıma ne zaman ulaşırım bilemiyorum. 13 Mayıs’ta Bozcaada 10K koşusunda olacağım. Bakalım sonuç ne olacak.

2 Beğeni

Bence kan verme sonrası nabız konusundaki değerlendirmede sorun var. Şahsi deneyimim ve araştırma sonucu edindiğim bilgilere göre kan verme sonrası nabız eskiye göre daha yüksek oluyor. Esasen performansın düşme nedeni de bu. Çünkü oksijeni hücrelere taşıyan alyuvarların sayısı eskisine göre azalmış oluyor, bu nedenle de kalp daha çok çalışıyor. Bence spor sırasındaki nabzı yeniden ölçmekte fayda var.

Uyarınız için teşekkürler. Sizin yazınızdan sonra detaylıca incelemek istedim. Değerleri Excel’e aldım analiz ettim :slight_smile: Haklısınız bir miktar artış olduğu ortaya çıktı. Ben gözümle yeni ve eski değerlere bakmıştım. Belkide ileriki bir kaç antrenmanda da değerler daha da yukarıya çıkacaktır.

Kan vermeden önceki 5 antrenmanın ort değerleriyle kan verdikten sonraki 2 antrenmanın ortalama değerleri şöyle çıktı.

Uyarınız için tekrar teşekkürler. Yanlış bir bilgiden geri dönmüş olduk.