Kadınlar Dünya Maraton Rekoru 2:10'un altına indi (mi?Doping Şüphesi)

Geçen sene Kelvin Kiptum, bu sene Ruth Chepngetich

Böylelikle Chicago Maratonu hem erkekler hem kadınlar maraton dünya rekoruna ev sahipliği yapmış oldu.

Kadınlar dünya rekorundaki bu çaplı bir gelişme ise gerçekten şahane bir şey.

7 Beğeni

2.10 barajıda gitti.
Meraklısına Nike ile koştu, erkekler birincisi de Asics. Adidas pro 4 ler ipi göğüsleyemedi.

5 Beğeni

Kadınlar dünya rekoru Chicago’da 2:10’un altına indi. Eski rekordan neredeyse 2 dakika hızlı. Yüzde 1.5’lik inanması zor bir gelişme. Erkekler ve kadınlar rekoru arasında hep yüzde 10’a yakın fark olurdu, bir anda yüzde 8’e indi. Henüz kontrol etmedim ama tarihte erkekler rekoruna en yakın (yüzde olarak) kadınlar zamanı olduğunu sanıyorum. Erkekler için sub 2 neyse, kadınlar için sub 2:10 o demek denilebilir.

Söyleyecek hem çok şey var hem de yok. Son yıllardaki çeşitli gelişmeler yüzünden artik ne düşünmemiz gerektiğini bilemiyoruz. Bekleyip göreceğiz.

15 Beğeni

Brigid Kosgei 16 yıllık rekoru 2:15’den 2:14’e çektiğinde bile buruk sevindiğimi hatırlıyorum. Özellikle Hassan’ın dublesinden sonra sorgulamayı tamamen bıraktım.

Bisiklet ve ultramaratondaki olağanüstü başarıları beslenme devrimi üzerinden açıklayarak avunabiliyorum ama maraton mesafesinde anlamlı bir hikaye bulmak zor geliyor.

3 Beğeni

Önceki rekoru da ayakkabıya yormuştuk. O günden bu güne ayakkabı, antrenman ya da beslenme cephesinde büyük bir inovasyon yok. Kendimizi kandırmakta günden güne daha zorlaşıyor.

2 Beğeni

Erkeklerde de en hızlı 6. derece gelmiş.
Women
1 Ruth Chepngetich (KEN) 2:09:56
2 Sutume Asefa Kebede (ETH) 2:17:32
3 Irine Cheptai (KEN) 2:17:52
4 Buze Diriba Kejela (ETH) 2:20:22
5 Joyciline Jepkosgei (KEN) 2:20:51
6 Degitu Azimeraw (ETH) 2:20:52
7 Susanna Sullivan (USA) 2:21:56
8 Ashete Bekere Dido (ETH) 2:23:10

Men
1 John Korir (KEN) 2:02:43
2 Huseydin Mohamed Esa (ETH) 2:04:39
3 Amos Kipruto (KEN) 2:04:50
4 Vincent Ngeitch (KEN) 2:05:15
5 Daniel Ebenyo (KEN) 2:06:04
6 Kyohei Hosoya (JPN) 2:07:20
7 CJ Albertson (USA) 2:08:17
8 Toshiki Sadakata (JPN) 2:08:22

Ruth 2022’de de Dünya rekorunu burada kırmış.
2022’de 2saat15dk altına inişdikten sonra bariyer aşılmış; 2-3 yıla 2saat10dk aştı birkaç dereceyi farklı sporculardan görmezsek bence o zaman doping mi akla düşer.Erkeklerde 2saat4dk altı abartılı ifadeyle normale geldi.

2 Beğeni

Erkekler rekoruna en çok yaklaşılan kadınlar mesafesi.

1000041197

5 yıl önceye kadar (karbon ayakkabılara kadar da denebilir) kadınlar maraton rekoru Paula Radcliffe’in 2003’de kırdığı 2:15:25’di.

1000041196

9 Beğeni

Eurosport spikeri yayın sırasında Chepngetich’in antrenörsüz çalıştığını da belirtti. Not olarak düşmek lazım.

1 Beğeni

bir baska nokta ise Chepngetich’in 2.22 ile baslayan maraton yolculugunun 7-8 senede 2.09’a gelismesi…sanirim maraton debut’u de Istanbul olmali…

bu arada forumdan @aydantasdemir de Chicago’da hem kendi PB’sini kostu (13-14dk ile) hem de BQ oldu, ona da burdan tebriklerimi (bir kez daha) gondereyim

5 Beğeni

Merhaba,

PB personal best saniyorum BQ nedir ?

1 Beğeni

Benzer bir grafik de ben koyayim

4 Beğeni

WO Women only (Boylece erkeklerin pacerlik yapmasi imkansiz oluyor)
MX Mixed (with men - bu durumda erkek pacer oluyor)

2 Beğeni

Rekoru duyunca (her rekor haberinde hissettiğim gibi) çok sevindim. İnsanın sınırlarını (akıllıca) zorlaması gıpta edilecek bir durum.

Ardından rastladığım bazı yorum ve makaleler bu sevincimi biraz örseledi. Özellikle Amby Burfoot’un Marathon Handbook için yazdığı makale ( Opinion: Why It's Hard To Trust Ruth Chepngetich's Marathon World Record ) kafamı karıştırdı.

Özetle iddia, koşu geçmişine (ve yazıda sözü edilen diğer etmenlere) bakınca bu atletin, bu rekorunun gerçekçi olmaması. İlginç bir yazı, meraklısına tavsiye ederim. Amby Burfoot haklı ya da değil, yaklaşım biçimi ilginç.

Derken yine aynı mecrada Jessy Carveth, aslında rekorun neden mümkün ve inanılır olabileceğini ve bilimsel verilerin bu görüşünü nasıl desteklediğini yazdı ( Here's Why Ruth Chepngetich's World Record Is Completely Plausible: A Data-Driven Analysis ).

Tartışma bana ilginç geldi. Kimin haklı olduğundan (Bunu değerlendirecek kadar bilgim yok) bağımsız olarak hipotezlerini oluşturma ve verilere dayandırma biçimi bence ilginç.

Sizlerin de yorumlarını almak isterim.

3 Beğeni

@Muratakan söylediklerinize katılıyorum. Rekor kırmak zaten doğası gereği olağan dışı bir iş. Herşeyin alışıldığı gibi gitmesini bekleyerek ilerleme sağlamak oldukça zor.

Aslında yukarıdaki mesajımda vurguladığım gibi, benim temel meselem kimin haklı olduğundan çok, akıl yürütme ve düşünme biçimleri. Her iki yazar da alanında saygı gören isimler. Her ikisi de kendi varsayımları doğrultusunda tutarlı argümanlar sunmuşlar. Tartışmanın (belki münazaranın demek gerek) nasıl ilerleyeceğini merakla bekliyorum.

Bu arada diliyor ve umuyorum ki rekor onaylanır, çaba takdir edilir ve ben de merak ve heyecanla yeni rekor takibine devam ederim.

Yanıtınıza teşekkür ederim.

2 Beğeni

@Muratakan, Burfoot, bildiğim kadarıyla Runner’s World isimli derginin kıdemli editörü. Bu nedenle yazıları ses getiriyor ama sizin de belirttiğiniz gibi bu defa çıkan ses biraz rahatsızlık verici. İkinci yazı sizin değindiğiniz nokta ve daha fazlasına da değiniyor zaten.

Son olarak, lütfen rahat olun. Yazınızı kişisel algılamadım, tersine yanıt vermenize sevindim. Pek çok konuda benzer düşüncelere sahibim.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim, selamlar…

2 Beğeni

Çoook uzun lafın kısası şu ki bu yeni ayakkabılar herhangi bir rekorla ilgili her türlü perspektifi ortadan kaldırdı. Bu ayakkabılara olağanüstü iyi tepki veren birisi %10 bile hızlanıyor olabilir, kim bilir? Hatta bir koşucu bir süper ayakkabının yeni versiyonuna daha iyi tepki verdiği için bile sıradışı hızlanmış olabilir (Ross Tucker rekoru konuştukları son podcast bölümünde Ruth Chepngetich için bu ihtimali değerlendiriyor).

Durum bu olunca da itiraz edebilmek için hiçbir referans noktası kalmıyor ve bu konuda tartışmak da, sevinmek de en baştan anlamını yitiriyor. Farkında olmasak da 2016’dan beri bu böyle, bu da bizim büyük talihsizliğimiz. Ayakkabılar konusunda 10 yıl öncesine dönülecek çok radikal bir karar alınmadıkça maraton bir daha hiç bir zaman en iyi koşucunun kazandığı bir yarış olmayacak, “ayakkabıya çok iyi tepki vermek” bu denklemin kaçınılmaz ve en önemli bileşeni olarak kalacak.

2 Beğeni

Iki yaziyi da dikkatlice okudum. Farkli podcastler de dinledim. Bence Burfoot biraz heyecanli hareket etmis. Ne kadar cok gosterge olursa olsun bu kadar net konusulmamasi gerektigini dusunuyorum. Diger yazi ne kadar tarafsiz ve bilimsel atiflarla yazilmis oysa. Eninde sonunda Burfoot hakli da cikabilir ama o zaman dahi bu yazisinin ve yaklasiminin dogru olmadigini dusunurum.

Bir sey dikkatimi cekti, nasil olur da bu kadar ziplayabilir suresi diyorlar ama sunu gozden kaciriyorlar sanki. Bu kadin daha once de cok hizli baslamis Chicago maratonuna ama patlamis ve ikinci yarida cok yavaslamis. Yani aslinda azicik daha temkinli baslasaymis 2:14 degil de 2:13 veya 2:12 kosabilirmis. O zaman adim adim iyilestigi icin kimse bu iddiayi da ortaya surmezdi. Yani her maraton sonucunu o kosucunun o maratonda yapabilecegi en iyi derece gibi dusunmemek gerek. Isin icinde yanlis stratejiler de olabilir.

Ote yandan neden kimse Asefa’nin sonucuna bu kadar saldirmadi. O da ciddi bir sicrayisti. Genc oldugu ve Kenyali olmadigi icin denebilir ama yeterli midir bu fark. Bana garip geldi.

Dedigim gibi sonucta doping diyenler hakli cikabilir. Benim de endiselerim var ama rekordan sonraki basin toplantisinda da imali sorular sormazdim.

6 Beğeni

Dediklerinize ek olarak tavşanların rolünü de hesaba katmak gerek. Yanlış bilmiyorsam, neredeyse maratonun sonuna kadar antrenmanlarını birlikte yaptığı iki erkek atletle birlikte koşmuş. Hem mental hem de enerji ekonomisi açısından fark yaratabilecek bir durum.

Ben de biraz haksızca yüklendiklerini düşünüyorum.

Rekorlara bu kadar eleştirel yaklaşmak (en azından benim açımdan) performanstan aldığım zevki ve daha kötüsü “güveni” zedeliyor.

Dediğiniz gibi doping de çıkabilir ama o zamana kadar rekora “tedbirli bir iyimserlikle” yaklaşma taraftarıyım.

Yine tekrar etmeden duramayacağım, farklı fikirlerin düzeyli ve sistematik biçimde tartışılmasını izlemek de benim için ayrı bir zevk.

3 Beğeni

“Dopingli olup dopingli çıkmaması” bu dereceyi yapmasından daha fantastik olurdu; sağda solda yılda 1-2 koşan biri değil. Profosyonel ve dünya rekorları olan bir koşucu.

Bir yıla çıkmasa 5 yıla yine o örneklerden çok şey ortaya çıkıyor. Bence hangi branşta olursa olsun doping kanıtlanana kadar temiz görmek spordan keyif almak için önemli.Yoksa Londra olimpiyatları 1500m finali sendromu tüm keyfi kaçırır.

3 Beğeni

https://x.com/aiu_athletics/status/1945866335348527365

Diyor ki: AIU, Ruth Chepng’etich’i (Kenya) Yasaklı Bir Maddenin (Hidroklorotiyazid) Varlığı ve Kullanımı nedeniyle geçici olarak uzaklaştırmıştır.

:man_facepalming:

Maraton dünya rekortmeni Ruth Chepngetich, 14 Mart’ta yapılan bir testte Hidroklorotiyazid testinin pozitif çıkmasının ardından Atletizm Dürüstlük Birimi tarafından geçici olarak uzaklaştırıldı.

Hidroklorotiyazid, yasaklı ilaçların varlığını maskelemek için kullanılabilmektedir. AIU, idrarda tahmini 3800 ng/mL konsantrasyona sahip olduğunu belirtmektedir.

Pozitif test 3 Nisan’da AIU’ya bildirilmiştir. Kendisine haber verilmiş ve 16 Nisan’da AIU tarafından Kenya’da şahsen sorgulanmıştır. Chepngetich 18 Nisan’da bu yılki Londra Maratonu’ndan çekildi ve hem zihinsel hem de fiziksel olarak yarışmak için uygun durumda olmadığını belirtti.

AIU başkanı Brett Clothier (basın açıklaması yoluyla): “Diüretikler ve maskeleyici ajanlar için pozitif bir test yapıldığında, Dünya Dopingle Mücadele Kodu uyarınca geçici bir uzaklaştırma zorunlu değildir. Chepng’etich, bildirim sırasında AIU tarafından geçici olarak uzaklaştırılmamıştı, ancak 19 Nisan’da AIU’nun soruşturması devam ederken gönüllü olarak geçici uzaklaştırmayı tercih etti. Aradan geçen aylarda AIU soruşturmasına devam etti ve bugün bir Suçlama Bildirimi yayınlayarak kendi geçici uzaklaştırma cezasını uyguladı.”

Chepngetich’in davayı bir Disiplin Mahkemesinde görme hakkı bulunuyor.
(Kaynak: @CitiusMag)

5 Beğeni