Kadınlar Dünya Maraton Rekoru 2:10'un altına indi (mi?Doping Şüphesi)

Malumun ilani bence. Zaten yapilan anonim anketlerde sporcularin cogu dopingi kabul ediyor. IOC anketinde 30-45 arasi degisirken, 2011 dunya sampiyonasi oncesinde yapilan testlerde bu oran yuzde 43. Wada bu oranin %0,5-0,7 arasinda bir degerini yakalayabiliyor. Insan ister istemez bu emek ne kadar anlamli diye dusunuyor. Sahsen belli protokoller cercevesinde doping serbest olmali diye dusunuyorum. Yapanin onune gecemiyorsan, herkes esit sartlar altinda yarisabilmeli…

3 Beğeni

Geçenlerde Stian Angermund testinde idrar sökücü,beta blocker tarzı maddeler bulunmuştu. O bir şekilde kendini savundu ( sample kapılarında kontamisyon vs var dedi )
Ruth Chepngetich , yakalandığına göre kendisi yada antrenörü işin ( kibarcası ) inceliğini bilmiyor. Torbacısından aldığı tarifle kürünü yapmış .

Yakında bu tarz yarışmaların başlaması muhtemel.

2 Beğeni

Bu konuda haber yapmistim Ayari Kacanlar’da… Enhanced Games geliyor yakinda.

3 Beğeni

Zaman birçok şeyin ilacı, yeterince bekleyince gerçekler ortaya çıkabiliyor. Atletizm tarihinin gösterdiği şeylerden biri, eğer bir derece gerçek olamayacak kadar iyiyse çok büyük ihtimalle gerçek olmuyor. Tarih bunun sayısız örneği ile dolu.

Hele ki maraton gibi çok uzun yıllardan beri en çok denenmiş mesafelerden birinde rekoru yüzde 1.5 gibi inanması zor bir oranda geliştirmek, erkekler rekoruna en çok yaklaşılan mesafe olmak gibi birçok faktörü üst üste koyunca kırmızı bayraklar sağdan soldan kalkmaya başlıyor.

Bir de tabii rekoru kimin kırdığına bakmak gerek. Usain Bolt gibi bir nesilde bir kere görebileceğimiz biri olsa, bu tür rekorları birden fazla kez kırmış olsa, “belki” diye düşünülebilir. Ama daha önceki en iyi derecesi 2:14 olan 30 yaşındaki biri bir anda 2:09 koşuyor.

Burfoot’un yazısı haricinde geri dönüp rekor sonrasında söylenenlere bakmak da ilginç. Yarıştan sonra basın toplantısında Letsrun editörü “bu derece birçok kişi için inanılmaz, bunun normal yollarda koşulamayacağını düşünüyorlar, onlara ne demek istersiniz” diye bir soru sormuştu. Ruth da “bilmiyorum, insanlar konuşacak tabii” minvalinde geçiştirici bir cevap vermişti.

Daha sonra Kenya parlamentosu bu tip “mesnetsiz” iddialar için bir kınama yayınlandı ve bu soru için muhabirin özür dilemesini istedi. Kenya Atletizm Federasyonu da “siz nasıl olur da sporcumuzun tertemiz derecesini sorgularsınız” minvalinde uzun bir açıklama yaptı. (Sanki sadece son birkaç yılda 100’den fazla Kenyalı atlet dopingden yakalanmamış gibi).

Şimdi henüz tam detaylar ve ceza açıklanmadığı için ancak tahmin yürütebiliyoruz ama birkaç ilginç konu var. Aldığı doping maddesi bilinmiyor, ancak idrarındaki maskeleyici madde 3800 ng/mL. Normalde izin verilen miktarın tam 180 katı. Bu kadarını bilerek mi aldı, bir doz hatası mı yaptılar, ya da kullandığı doping maddesini maskelemek için gerçekten bu kadar mı alması gerekiyordu, bunlar ilginç sorular.

İkinci bir soru, dünya rekoru ne olacak? Şu andaki haber 14 Mart’taki testte yakalandığını söylüyor. Dolayısı ile Ekim 2024’te de yasaklı madde kullandığını ispat edemezler veya itiraf ettiremezlerse büyük ihtimalle rekoru iptal edemeyecekler. Yani bunun anlamı şu olacak: Ekim 2024’e kadar temiz şekilde koştu. Dünya rekorunu inanılmaz bir seviyeye getirdikten SONRA doping yapmaya başladı. Bu senaryoya herhalde aklı başında kimse inanmayacak ama belki de yıllarca kırılamayacak olsa bile o rekor yanında kocaman bir asteriks ile orada durmaya devam edecek.

Bir başka ilginç konu, kendisine kimin yardım ettiği. Bu tip atletlerin hangi yasaklı maddeden günde ne doz alacağını, ne kadar devam edeceğini, maskelemek için hangi maddeyi ne zaman ne kadar alacağını bildiğini düşünmek mümkün değil. Ona neyi ne zaman ne kadar alacağını söyleyen bir koçu/menajeri/doktoru olduğu açık. Aksi durum hayatın normal akışına aykırı. Tabii tarihte istisnai birkaç durum hariç bu kişiler hep aradan sıyrılıyor ve biri yakalandıktan sonra hemen başka bir atlette aynı şeyi uygulamaya devam ediyorlar.

13 Beğeni

Rekor kırdığındaki örnekler 5-10 yıl saklanıyordur; o rekoru dopingsiz kırıp sonrasında doping alması gerçekten akla uymaz. C vitamini bile almam sonrasında.
Londra olimpiyatı 1500m’de uzun yıllar sonra bile doping tespit edilmişti.

4 Beğeni

Mevzu doping almak degil artik. Doping kalintilarini hatta onu yokeden seyleri gizlemek. Zaten bulunan sey benzer bir urun…

1 Beğeni

Menajeri zaten doping cezasi almis iki tane unlu atletin menejeri (biri Rita Jeptoo digerini animsayamadim). Federico Rosa

https://worldathletics.org/athletes/athlete-representatives/directory/federico-rosa-169284

3 Beğeni

Sevgili @turancenk ile basladigimiz yeni YouTube serimiz Zone 2 Sohbetleri’in in ilk bolumunde bu konuyu konustuk. Kisa video seven yeni nesil belki sevmez ama bunlar zone 2 sohbetleri, sakin ve huzurlu… :slight_smile:

19 Beğeni

eski bi konuyu hortlatcam belki fakat, New York oncesinde Sifan Hassan’in yorumlarini okuyunca fark ettim…Chepngetich’in dopingli oldugu kabul edildikten ve cezalandirildiktan sonra dunya rekoru geri alinmamis…bu bana biraz sacma geldi…nedenini bilen/anlayan ve anlatmak isteyen var mi ?

1 Beğeni

Doping rekordan sonraki bir tarihte alinan orneklerde bulundu. Tabii herkes icin rekor lekelendi ama resmi olarak rekor sirasinda bir dopingle yakalanmamisti. Rekor kiran herkesin onceki rekorlari iptal edilseydi epey bir rekor silinirdi tarihten ama rekor kirildigi sirada dopingli oldugu ispatlanamayacagi icin (ya da o zamanki ornekleri temiz ciktigi icin) bir sey yapamayiz. Aslinda yukaridaki videoda bunun bahsi de geciyor.

2 Beğeni

Notebooklm ile özetlenebiliyor, birkaç gün önce bu konuya değinmişler.

Rekorun kırıldığı organizasyon -Chicago maratonu- birinciliği ikinci atlete vermesi halinde hem dünya rekoru geçerli, hem birincilik olmayan rekor.

Kan sonuçları dopingi belirlemede arge, test için güzel örnek olacak.

Alıntı:

“Numunesinde bulunan HCTZ miktarı (mililitrede 3.800 nanogram), WADA’nın belirlediği maksimum eşiğin (mililitrede 20 nanogram) 190 katıydı.”

1 Beğeni

OK, ben tabi konuya biraz uzak kaldigim icin doping’in o yarista tespit edildigini dusunmustum…her zaman varsaymaktan daha iyisidir derim kontrol etmeye, kontrol etmeden bir sonuc yurutmusum…tesekkurler tekrar @spinodal acikladigin icin

2 Beğeni