Bildiğiniz gibi şu an Dünya rekoru Faith Kipyegon’da. 4.07.36 olan rekor için bilim insanları ekstra bir gelişme olmaksızın eğer sadece doğru formasyonda bir draft ekibi oluşturulursa(Kipchoge’nin rekorında olduğu gibi) Kipyegon’un 4 dakikadan daha hızlı koşabileceğini hesaplamışlar.
800 metrede bir drafting ekibinin değişimini hesaplamışlar ve optimal drafting durumunda 3.59.37 olabileceğini bulmuşlar.
Neden 800de değişim düşünüldüğünü anlamadım sadece. Sonuçta 1mili 4 dakika altı koşan birçok erkek koşucu var.
Karşıt görüşü de burada. Kısaca çok fazla varsayıma dayalı olduğunu belirtiyor çalışmanın:
O kadar farkli zamanlar ki… Adamlar toprak pistlerde kosele ayakkabilarla kosarken ellerde kronometre ile zaman tutuluyormus. Simdi pistin malzemesinden, ayakkabilara, pist kenarindaki rekoru isigindan antrenman bilimindeki acayipliklere kadar cok fazla sey degisti. O zamanki 18 yil bence simdiki 18 aya denk duser.
Bence cok yakinda kadinlar da 4 dk altina inecekler.
Eskiden 5000-10000 koşan 30’larda maratona başlardı. Ama bu yaş azalıyor.
1 milin cazibesi, rekabeti, yarış sayısı ile hızlanmanın artığı yarımaraton/ maratondan az olabilir.Ben 5 yıldan önce 4 dakikanın altına inmez diyorum.
İlk 10daki koşuculardan Faith Kipyegon 31 yaşında, ona en yakın derece Sifan Hassan 2019’da.Yani Kipyegon yalnız, rekabet edeceği kişi de yok, geçememesi halinde buraya gelecek kişi halen 4dk17sn’nin altında.Başka kadın atletin aşması gereken 17 saniye - eğer Kipyegon 4dk altına inemezse.
Sizce gerçek bir yarışta kadınlarda 1 mil süresinin 4 dakika altına düşmesi gerçekleşir.
Son 20 yılda doğum öncesi daha anne karnında çocuk sağlığına özen gösteriliyor doğum sonrası yine önceki yıllara kıyasla daha iyi , doğan kız çocukları daha boylu poslu ve güçlü oluyor.
Antrenman teknikleri gelişiyor , ağırlık çalışmaları,bilimsel metotlar ve diğer spor branşlarının antrenman tekniklerinden fayda sağlama artıyor.
Kadın nesli sporda öncek yıllara göre fiziksel olarak daha güçlü bence bir kaç yıl sonra rekorların gelmesi şaşıtıcı olmaz.