İznik Ultra ülkemizin şu anda en eski patika koşu yarışı.
2012 yılında 126k, 60k ve 10k ile başladılar.
2013 yılında 130k, 80k, 42k ve 10k oldu.
Şu anda 7 adet yetişkinler için (160k, 90k, 75k, 50k, 25k, 14k, 5k) ve 3 adet çocuklar için (10-12 yaş, 7-9 yaş ve 6 yaş altı) olmak üzere 10 adet yarışı bünyesinde barındırıyor.
Hava durumuna göre çok keyifli veya çok zorlayıcı bir yarış olabiliyor.
Ben geçen senenin hesabını görmek için bu sene yine uzun parkura katılıyorum.
Parkuru ve organizasyon hakkındaki sorularınızı elimden geldiğince cevaplayabilirim.
Geçen Sene 24K Parkurundaydım. 10-13K aralığında Su istasyonu görünüyordu parkur açıklandığında fakat su istasyonu sadece 21. Km de vardı ve oradakilere “Bitime 3K kaldı vermesenizde olurdu” dedim ve güldüler… Umarım yüne böyle bir “acemililik” yapılmaz.
size yanlış bilgi vermişler. o parkurun 10-13k arası orman içinde kalıyor. o bölgeye yarışın tarihi boyunca hiç su istasyonu konulmadı. 24k parkurunu mataranızdaki suya güvenerek koşmak en iyisi olur diye düşünüyorum. 24k hızlı bir parkur. istasyonda vakit kaybetmeden sürekli koşabilirsiniz suyunuz yanınızda olursa
160k Parkur analizi;
160k parkuru özünde diğer tüm parkurları kapsıyor sayılır.
Bu yüzden 160k parkurunun analizi diğer tüm parkuru analizide sayılabilir.
İznik - Dikilitaş - Boyalıca arası ilk 24k. Bu kesim inişi çıkışı olmayan, asfalt veya stabilize toprak yol olan bir kesim. Hiç zorlanmadan bu aşamayı atlatırsınız. Bu kesimde enerjinizi fazla zorlamayın. sonrasına enerjiniz kalsın.
Boyalıca - Keramet arası 13k. Bu bölümde 7k çıkış var. Sonra 6k iniş var. Tamamına yakını toprak yol. Teknik bir bölüm yok. profildeki iniş çıkış grafiğine göre enerjinizi ayarlayabilirsiniz.
Keramet - Mahmudiye arası 9k. ilk 7k yokuş, son 2k iniş. yine toprak yol. teknik zemin yok.
Mahmudiye - Yeniköy arası 21,k. Bu bölüme sularınızı iyi doldurarak başlayın. 21k boyunca su imkanı yok. iniş çıkış yaparak 10k mesafeyi toprak yoldan alıyorsunuz. Teknik zemin olmadan rahat gidiyorsunuz. Ama 55k’da orman çıkışı başlıyor. Ormanın içinde 3k tırmanış oldukça zaman alıyor. Ondan sonraki 3k iniş o kadar sert ki dizleriniz çok fena hırpalanıyor. bu 6k oldukça teknik ve enerjinizi oldukça harcıyor. sonra 6k boyunca nispeten rahat pek iniş çıkışı olmayan toprak yollar ile Yeniköy’e varıyorsunuz.
Yeniköy - Örnekköy arası 10k. Burası teknik kısım olmadan, toprak veya asfalt yollar ile , hiç yokuş olmadan sizi 75k finiş noktasına getiriyor. yerler çamur değilse çok rahat koşulabilir.
Örnekköy - Sölöz burnuna kadar ilk 11k yol dümdüz asfalt yol. rahat rahat koşulur.
Sölöz burnu - Sölöz arasındaki 4k eğer yağmur yağarsa ciddi çamur oluyor ve insanı yoruyor. Hava kuru olursa zeytinlikler için düz toprak yol koşusu oluyor. yokuş yok. kuru havada çok rahat koşulur.
Sölöz - Narlıca arasındaki 18k mesafenin ilk yarısı yani 9k hiç düzlük olmadan sert bir çıkış, sonraki yarısı dik iniş şeklinde. Orman yolu şeklinde olduğu için zemin yormuyor. Gücünüz varsa bu kesimi koşabilirsiniz.
Narlıca - Müşküle arasındaki 9k zeytinlik veya orman içerisinde sürekli iniş çıkış şeklinde. pek koşulamıyor. 2 saate yakın zaman alabiliyor.
Müşküle - Süleymaniye arası 10k çoğunlukla çıkış şeklinde kısmen orman içerisinde. Çoğu koşucuda enerji buralarda düştüğü için burası 2 saate yakın zaman alabiliyor.
Süleymaniye’den hemen sonra 3k kadar bir yokuş var. orası parkurun son ciddi yokuşu. oradan sonrası ya düz ya iniş şeklinde. yokuştan sonraki kısım rahat koşulabiliyor.
Derbent’te iyi beslenin, çünkü bu noktadan finişe kadar olan 20k koşmaya çok müsait. Enerjinizi fulleyin ve koşun. Saatiniz 150k falan derken koşabilmek güzel bir his.
İlk mesajınızı görünce 75k parkuru hakkında bir şeyler soracaktım ki oldukça detaylı şekilde bilgi edinmiş oldum yazınızdan. Efes 61k, Uludağ 66k ve Kapadokya 63k koştum bu yıl. Bunların üzerine denenebilir diye anlıyorum. Gece koşusunu ilk kez deneyimlemek için nasıl bir seçim peki 75k?
Güzel bir seçim olur.
diğer koştuğunuz parkurların yanında hafif bile kalır.
İznik 75’de 55-61 arasında sadece single track patika var.
geri kalanı çoğunlukla toprak yol.
Köylere yakın geçildiği için bazı noktalarda köylüler işaretleri sökebiliyor.
o yüzden saatinizde rotanın olmasında fayda var.
onun haricinde keyifle koşacağınız bir yarış olur
Su gibi akarak yazılmış bir yazı ama 160k olarak büyük resme bakarsak yılların verebileceği disiplin-tecrübe ve mental dayanıklılığın sonucu olarak güzel bir parkur özeti olmuş. Her ne kadar hedeflerimde mesafeyi bu kadar yükseltebilmek olmasa da hayatımın bir noktasında 100mile gibi inanılmaz mesafeyi denemek fikri hep zihnimin kenarında. Muhtemelen de RFSL de bunu denerim diye düşünmüşümdür. 1 defa 40k parkurunu koştum. Bu parkuru x4 kere koşmayı zihnime ve bacaklarıma kabul ettirebilir miyim meçhul… Enerjiniz daim olsun
90K parkurunda Narlıca Müşküle arası 9-10 kmlik iniş çıkışlı single track yoğunluklu etabın zaman limitinin 1,5 saat olması çok yanlış bence. Burayı kürsü yapanlar dışındakilerin 1,5 saatin altında geçebileceğini düşünmüyorum. Bu etabı 2,5 saat yapıp, ,5,5 saat ayrılan Süleymaniye Derbent arası 16 kmlik etabın 4,5. saat olması daha adil olur. Böylece toplam.17 saatlik cuf off süresi değişmez. 2022’de benimle birlikte 7 kişi Müşküle’de cut off olup yarış dışı kalmıştık. Bu 7 kişinin bence neredeyse tamamı 17 saatin altında bu 90K’yı bitirebilirdi. 42K’daki Müşküle istasyonun cut off süresi değiştilmeli diyerek bitiriyorum.
Haklısınız yanlış hatırlamışım. 3 küsür km de su istasyonu varmış. O günde yanılıp yanıma su almamıştım. Susuzlukla mücadele ettim 15K dan sonra. Genel 3. Oldum ama nasıl olduysa
Ben de ilk defa 60K üstüne çıkıp 90K ya yazıldım. Parkuru güzelce özetleyip cesaretlendiren ve karar vermemde etkili olan @ismaileren e çok teşekkürler. Sabırsızlıkla start çizgisinde olacağım saati bekliyorum. Hedefim sağlıklı bir şekilde 14 saat civarında bitirmek. koşacak arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum.
Ben ilk 90 km koşumu İznik’te koşmuştum. Onun öncesinde ultra mesafe olarak bu yarış için antrenman amaçlı koştuğum 55K vardı sadece. Bir meydan okuma yapacaksam, 100 mil gibi bir mesafe koşacaksam ilk kez RFSL gibi bir yarış yerine İznik gibi bir yarışta koşmayı düşünürüm kesinlikle.
Kişiden kişiye değişir tabi ama normalde koştuğum mesafeleri Tuz Gölü’nde koşarken bile zihnimde bitiremiyorum. Yıllardır gitmesem de İznik hem mevsim olarak hem organizasyon olarak güzel bir yarış.
2xİznik165k koşmak mı yoksa RFSL 100mil mi deseler, 2xİznik165k koşmayı tercih ederdim.
Patika koşmaktan hoşlanmayan, hep yol koşmayı seven birisi için belki ideal bir yarış olabilir RFSL,
ama onun haricinde hiç bir şekilde bana hitap etmiyor.
Patika koşularına dair hiç bir tat vaat etmiyor.
İznik genellikle parkur büyütme hevesinde olanlar için çok uygun bir yarış olmuştur.
Mesela @bikeg geçen sene 14k koşmuştu ama bu sene 50k’ya kaydoldu.
Bu gelişme hızıyla 2026’da kendisini 165k göreceğiz diye umut ediyorum.
Sizde diğer yarışlarda koştuğunuz mesafeleri bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız,
İznik bunun için çok müsait.
Hem organizasyon güzel, hem parkur çok teknik olmadığı için kırıcı değil.
Tavsiye edilir.
Uludağ, kapadokya ve sapanca koşarken keyif aldığım ultralar oldu(30k civarı olan short mesafeler) ama rfsl deki kırıcılık ve deneyim bence bambaşkaydı. Alttan tuz üstten ciddi güneş alabildiğince sonsuzluk hissi… Bakalım bu sene hedef değiştirdim temelden başlayıp tepeye adım adım daha farklı konsept ile antreman izliyorum.