Sizin amacınız kürsüye çıkmak mı, Cut-off’a veya Cut-off’lara yakalanmadan Finişer olmak mı?
Veya
Bazı sorular oluyor ki… ‘yeni başladım ama koşarken tikaniyorum’ şeklinde
Veya
Koşunun gerektirdiği optimum vucud yapisi ile ilgili sorular.
Tüm bu sorularda bir iletişim sorunu var.
Her mesafedeki koşuların, gerektirdiği çalışma şekli, vücut yapısı vs… aynı imiş gibi düşünülebiliyor.
Örneğin ‘onceden çok iyi koşuyordum. Uzun süre ara verdim, şimdi yeniden başladım ama çabuk tikaniyorum. Bunun nedeni ne olabilir’ sorusuna yanıt aranırken, sağlığından, günlük beslenme/dinlenme şartlarından, parkurun ve havanın durumundan konusulduktan sonra, soruyu soran kişinin eski dönem performansını hatırlayarak, aradan uzun süre geçmesine rağmen baslangici o seviyeden yapmaya çalıştığı ortaya çıkmıştı. Tek seans boyunca surduremeyecegi bir tempo ile koşmaya çalışıyordu. ‘Koşarken tıkanıyorum’ yerine ‘x pace ile koşarken tıkanıyorum’ daha spesifik bir açıklama olduğu için konu daha sağlıklı tartisilabilirdi.
Koşu tek başına bir anlam ifade etmiyor. Sprint mesafe, orta mesafe, uzun mesafe, ultra mesafe daha çok anlam ifade ediyor. Bunlar da tam olarak bir ifade şekli değil. X pace ile Y km , Z+ mt yükseklik kazanimli koşu daha fazla anlam ifade ediyor.
Kusura bakmayın, bunu sizin postunuzun altına yazdım ama size özel değil. Bana göre bu durum genel bir sorun. Bu hatayı her seviyede insanda görebilmek mümkün. Prof etiketli bir insanın açıklamalarına bakıyoruz aynı şeyi görüyoruz. Koşu yararlı/zararlı. Bunu diyebilmek için gerekli detaylar, mesafe, tempo, ortam şartları, kişinin sağlık şartları bilgilerinden yoksun şekilde ifade ediliyor.
Siz muhtemelen Cut-offa yakalanmadan 14 km’yi bitirebilirsiniz. Kürsü yapamazsınız. Sakatlık yaşayabilirsiniz veya yaşamazsınız. Ama bence çok keyif alacaksınız. Sanırım bitirebileceginizi duyup motive olmak istiyorsunuz. Rahat olun bitirebilirsiniz 
Ama koşarak ama yürüyerek.
En azından haftada bir kez, parkur şartlarına benzer sartlarda bir ortamda koşmaya çalışabilirsiniz. Ondan ötesi genel antrenman rutinleri.