İdeal kilo sorunsalı

Arkadaşlar 1.82 Boy 82 kg biriyim. Sizce kilom normal mi? Göbeğim yok.
Koşu için kilo vermek istiyorum fakat kaslardan gitmemeli. Aksi halde görüntü olarak baya kötü gözüküyor. Yağ kas oranını ölçen tartılardan alayım diyorum fakat onların da çok doğru ölçmediğini söylüyorlar. Çare diyetisyen mi? Bu konuda sizler neler yapıyorsunuz?

Koşuda kilo olayı eğer bir hedefiniz varsa (Kürsü, kişisel rekor vs.) yada Daha profesyonel olmak gibi durumlarda önem teşkil ediyor. Ve ayrıca sağlık açısından önemli. Kilo fazlalığı kalbe ve eklemlere ekstra bir yüktür.

Dediğim gibi bir hedefiniz yoksa sizin kilonuz bence gayet iyi.

5 Beğeni

Herdoğduya katılıyorum kürsü hedefiniz yoksa kilonuz koşu için iyi. Tabii kilo verdikçe dereceniz daha iyi olur şu listeye bakıyoruz Chris Solinsky Is The Tallest And Heaviest Sub 27 Man in History koşucular 60 kilo altı ama koşucular siyahi orada bir beyaz dikkat çekiyor kilosu 73 yani o beyaz adam o boy kilo ile uluslarası alanda başarılı olduysa siz boy kiloyu koşu dert etmeyin.

4 Beğeni

İdeal kilonuz 75-76 olmalı. Oranın çok altına sarkmadığınız sürece bir sorun olmaz. Aniden bu kiloyu vermediğiniz sürece görünüm olarak da pek bir fark olmayacaktır. Öncelikle yağlarınızdan kurtulursunuz. Hız konusunda iddialı bir koşucu olmak istiyorum derseniz de daha altları görmek zorunda kalabilirsiniz.

2 Beğeni

4 yıl önce1.82 boy ve 82 kilo ile 5 km rekorumu kırmıştım ki bence yine kötüydü.

Şu an 91-92 kiloyum ve 5k 31 dk gibi bir sürede koşabiliyorum. Kesinlikle kilo çok çok farkediyor. Şu an kilo vermeye çalışıyorum. Hedefim 85-86. Vücut kitlen arttıkça kanın oksijen taşıma süresi artıyor, bu da nabzın yükselmesine ve performans düşüklüğüne yol açıyor

4 Beğeni

Evet kilo etkiliyor tartışmasız. Bu kiloyla anca bu kadar olur dediğiniz nokta da emin olun daha kısa ve ağır olup daha iyisini yapan var. Kilolarınız daha iyisini yapma azminize ket vurmasın.

2 Beğeni

Kilo engel midir, net engeldir. Ama kilolu antrenman olmaz mi, olur. Kilolu hedeflere ulasilir mi? Dogru hedefler olursa neden olmasin. Sahsen bunu bu sene icinde cok kere tecrube etme sansi buldum. Normal sartlarda 84-87 kilo arasi gidip gelirken, troid sorunlari sonrasi 90 altina inememeye basladim. Antrenmanlari kitabina uygun olarak yapmaya devam ettigim sure icinde 3 kere 10k, derecemi iyilestirdim, 1 kere 21k derecemi iyilestirdim. Geri kalan yarislarda da 10k derecelerim hep en iyi 2. derece oldu. Baya kendi adima ogretici bir surec olsa da, esas merak ettigim 10 kg geriye gidince surelerin ne olacagi… Bu sene de onu denemek istiyorum.

5 Beğeni

bende de aynı durum var şu anda 90 kiloyum ama daha zayıf olduğum zamanlardan daha rahat ve hızlı koşuyorum tabi bu devamlılık ve tecrübenin getirdiği bir durum bence yoksa her fazla 100 gram bile öylesine zararlı ki vücut için dün iki dizimde de ağrı oluştu durduk yere fazla kilolarla koştukça zamanla az ya da çok zarar görüyor vücudumuz

4 Beğeni

Hepinize iyi günler dilerim.
Ben ideal kiloya çok farklı bir gözle bakıyorum. Yağ oranı. Ben 169 cm boyunda, 69 kg ile 70 kg arasında değişen bir ağırlığa sahibim. Normal vücutlu bir insanda ideal yağ oranı %9 ile % 14 arasında olması gerekirken bende %18,5 çıktı. Kas oranım yağ oranıma göre çok az. %12 gibi bir yağ oranını normal kabul edersek yağ oranım çok fazla benim. Yağ oranı bence ideal kiloda en önemli noktalardan birisi.
download

3 Beğeni

%34-35 yağ oranım.%28e düştüğünde fit hissediyorum.Onu da nadiren görüyorum.@Kahomen’in bahsettiği oranları düşününce %20-25 benim için neredeyse yağsız bir oran.

1 Beğeni

Merhaba bende 163 boyunda 49 kiloyum erkeğim kilom idealmidir

1 Beğeni

Normal şartlarda vücut kitle indeksi’ne göre, normal ile zayıf arasında, zayıfın üst sinirindasiniz.

İdeal sorusu ile koşmak için ideal mıdır diye soruyorsanız, 49kg kütleyi hangi dokuların oluşturduğu önemli. Kemik, yağ, kas dağılımının normal olduğunu varsayarsak, koşmak için iyi bir kiloya sahipsiniz bence. Boyunuz adım uzunluğu için dezavantaj gibi görünse de yüksek kadans için avantaj sağlar.

Aşağı yukarı ipucu verebilir

Yüksek kadans nedir ve yağ oranım 9-10 yüzde ama bacaklarım biraz yağlı bu konuda size danışmak istedim.

Hızın iki ana bileşeni vardır.

1- Kadans (birim zamandaki adım sayısı, birim zaman olarak dakika kullanılıyor. Dakikadaki adım sayısı (steps per munite: spm) Sağ ve sol adımların toplamı. Ben bir uygulamada sadece tek ayağı sayan bir yaklaşım da görmüştüm ama aslen iki ayağın attığı adımların toplamıdır. Sizin sorunuzun cevabı, 175 spm’den fazla olan değerler yüksek kadans olarak tanımlanıyor diye biliyorum.

2- Adım aralığı. Ardışık atılan iki adım arasındaki mesafe.

Uzun bir bacağın, adım aralığını desteklemesi… kısa bir bacağın ise, kadansi desteklemesi daha kolaydır.

Hıza yönelik yapılan tüm antrenmanlar bu iki ana parametreyi iyileştirmek içindir. Burada Forumda bulunan bizler, genelde uzun koşan kisileriz. Söz konusu uzun koşu olunca, hızdan daha onemli olan bir kavram var. ‘Dayanıklılık’.

Yeni başlayan kişilere önerim şu oluyor hep. Önce hızlanmak sonra dayanıklılık kazanmak.

Bunun iki nedeni var.

-Hız için yapılan tüm çalışmalar dayanıklılığı destekler. Dayanıklılık için yapılan tüm çalışmalar hızı desteklemeyebilir. Hatta (özellikle yükseklik kazanımlı) bazı çalışmaların sonunda özel bazı tedbirler almazsanız, hızınız olumsuz olarak etkilenebilir.

-Hız daha gençtir, dayanıklılık daha olgundur. Bu yaş ilişkisi dahi önceliği hıza vermeyi gerektirir. Örneğin koşuya geç yaşlarda başlayan biri, 4-5 sene dayanıklılık üzerine gidip, zaten geç başlayıp, üzerine 4-5 yıl da dayanıklılık için harcarsa, hızı elde edebileceği yaslari kaçirabilir. Ama önce hız üzerine gidilirse, hız için yapılan her şey, dayanıklılık hanesine de yazılacağı için bir kayıp olmadığı gibi dayanıklılığa başlamak için geç kalma ihtimali, diğer seçeneğe göre çok daha küçüktür.

Not: ilk duyduğumda yadirgadigim bir konu vardı. MAF yöntemi. Sıfırdan başlayanların, kardiyovaskuler sistemlerini geliştirmeleri, vücuda yağ yakmayı öğretmeyi amaçlayan 6 aylık bir dönemde sadece rahat bir şekilde Zone 2 koşuları yapmaları faydalıdır. Tekrar etmek gerekirse Zone 2 dediğimiz Aralık, kısa cümleler ile sohbet edebilecek bir tempoda koşmaktır. Yoksa öyle bir takım sayısal nabız değerlerine saplanıp kalırsak bocaliyoruz. Neticede herkesin nabzı kendine özgüdür.

4 Beğeni

Teşekkürler bilgilendirdiginiz icin

1 Beğeni

Hocam sonuç ne oldu merak ettim.

1 Beğeni

84 un altina inemedim ne yazik ki ama 5k derecesi tek denemede gelisti, 10k derecesini 3 kere geliştirdim. O kilo sayesinde kendi adima cok iyi bi maraton sureci gecirdim. Hafta sonu bir 10k denemem daha olacak. Bu sene hedef Trabzon Yari Maratonu, orada da 5 dakika sureyi gelistirmeyi hedefliyorum, sanirim o da olur gibi duruyor.

Ne yazik ki dogal hormon ve sentetik hormon olayi dedikleri gibi, kilo eskisi kadar kolay verilmiyor. Eninde sonunda o ideal kilolarda ne olacagini bi gormek istiyorum, bakalim inebilir miyim :man_shrugging:t2:

2 Beğeni

Pidecilerden uzak dursa hallolacakta, işte… :))

1 Beğeni

O derece gozu karartmadim demek ki :wink: