HRV ve Kullanımı Yazı Dizisi

Böyle bir yazı dizisine başladım. İlki şöyle:

30 Beğeni

elinize saglik, cok daha iyi bir zamanda geldi bu yazi bana…aralik’ta garmin 955’e gecince yaklasik 10 gundur HRV degeri uzerinden sabah raporunda bir yorum yapmaya calisiyorum…su ana kadar gozlemledigim tatilde daha sagliksiz ve duzensiz beslenmisken bile, ailemle beraber olmam ve is stresinin olmamasi sebebi ile HRV daha pozitig sonuclar cikartiyordu, hatta RHR 40-42 araliginda oldugu gecelerde verimsiz sayilacak derecede yukselmisti…son bir kac gundur yukselen stres sebebi ile hem RHR yukseldi, hem de HRV cok dustu…yazinizin ikinci bolumunu merakla bekliyorum…

4 Beğeni

İkinci bölüm tam da bu konulara odaklanıyorum. Bize ne anlatıyor, nasıl anlamalıyız/yorumlamalıyız vb. Birkaç güne hazır olacak sanırım…

10 Beğeni

Zaman bölgesi dışında frekans bölgesinde de birşeyler ifade ediyormuş.Aşağıdaki makalede de sağlıkla ilgili değerlendirmeler var.

Alıntı:
Frekansa bağlı ölçümler
*Güç spektrumu hesaplanır.
*0.04-0.15 Hz arası güç spektrumu enerjisi -low frequency ( LF ) güç
*0.15-0.4 Hz arası güç spektrumu enerjisi - high frequency ( HF ) güç
*LF/HF

LF sempatik sistem etkinliğini, HF ise parasempatik sistem etkinliğini yansıtır. LF/HF uyku apneli de artmıştır. LF/HF bruksizmde artmıştır.
Kaynak:

Kodlama ile ilgili meraklısına:

https://pyhrv.readthedocs.io/en/latest/index.html

@spinodal’a teşekkürler güzel yazı olmuş, her zamanki gibi. Bu hrv değerleri saatten excele vs aktarılabiliyor ve başka açık kaynaklarda saatin verdiğinden fazlasını inceleyen sayfalar programlar var mı?Uyku dışı egzersiz sırasında da analiz edilmiş, ne gibi anlamlar içeriyor?(Sonraki yazıda belki bahsedilebilir)

Polar saat için “egzersiz sırasında” hrv değerleri csv olarak 3 durum dışında indirilebiliyormuş.
https://support.polar.com/en/hrv-data-export
(Bende yok, ecg sensör strap ile denemek gerekli)

Süper konu! Teşekkürler :pray:t4:
Gözümüz hep onun sonuçlarında oluyor ki ona göre stres ve yorgunluğumuzu anlayabiliyoruz :heart: yüksek olması güzeldir…

2 Beğeni

Yazıyı henüz okumadım ama benim hrv değerleri son dönemde dipte. Yoğun spor ve stres varlığı ile birlikte kalitesiz uyku hrvnin düşük kalmasına neden oluyor, bir türlü toparlanamıyorum. Fiiliyat olarak zaten hissediyorum ama grafik olarak da görmek fena olmuyor.

2 Beğeni
  1. kısım
16 Beğeni

Bilgiler için tekrardan teşekkürler. Ben de yüksek hrv ‘nin iyi olduğunu okudum ve öyle olduğunu sanıyordum. Taaa ki bu sabaha kadar :slight_smile: yüksek yoğunluklu antremanlar sonrası HRV değerlerim yükseldi ve saatim bana dinlenmem, toparlanmam gerektiğini iletti. Garmin’e göre sanırım yeşil aralıkta (dengeli) kalmak gerekiyor. Yüksek değerlerde , düşük değerler gibi yorgunluğun , stresin belirtisi olarak algılıyormuş. Düzenleme : Belki de her vücudun dengesine göre mş değerlendiriliyor emin olamadım… Benim son 3 haftalık değerlerimde bu yönde de olabilir. Sonuçlarım sadece bana ait ve özeldir. Kimse bu rakamlar üzerinden kendisini değerlendirmesin. Saygılar


2 Beğeni

Doğrudur; şöyle demekte Garmin:

HRV durumunuz dengelendiğinde, 7 günlük ortalama HRV’nizin kişisel temel aralığınız içinde olduğu anlamına gelir. Dengeli bir HRV durumu tipik olarak vücudunuzun isteğe bağlı işleyişle ilişkili dinamik bir biyolojik denge olan homeostazı koruduğunu gösterir.

Dengesiz bir HRV durumu, mevcut 7 günlük ortalama HRV’nizin kişisel temel aralığınızın dışında olduğu anlamına gelir. Dengesiz bir HRV durumunun taban çizginizden daha yüksek veya biraz daha düşük olabileceğini unutmayın.

Sonuç:Yüksek hrv iyidir ama saat ortalamanın altı üstünde olduğunda ne oluyor demekte.

2 Beğeni

Süper :raised_hands:t4: evet hayatımda küçük değişiklikler var ve bu hrv değerlerime yansıdı bileee

1 Beğeni

Yazıyı ben de henüz okuyamadım iş ve antrenman yoğunluğu sebebiyle, ama yukarıdaki yorumlardan da anladığım kadarıyla galiba yoğun antrenman dolayısıyla üst sınıra yakınım, sanırsam biraz dinlenmek gerekecek

3 Beğeni

Garmin’in HRV olcumunun saglik cihazlarindaki kadar dogru ve tutarli oldugunu ortaya koyan bir makale yayinlanmis. Vivoactive 4 ozelinde ama diger modellere de yansitilabilir sanki.

3 Beğeni

benzer durum tekrarlandi…stresli bir is donemini geride birakip izne cikacak olmamin rahatlamasi ile beraber RHR yine 42-43 seviyesine dustu ve HRV “balanced” olarak kabul edilen araligin ust sinirina yaklasti…

2 Beğeni

Bir süredir HRV değerimi Garmin saatim ile takip ediyorum ve bir ortalama değere ulaştım. ortalama 58-62 civarlarında günlük HRV değerim gelmektedir. Dün 70 HRV değer geldi ve Garmin şu yorumu yaptı “HRV durumunuz iyi görünüyor! Vücudunuz mevcut antrenman yükünü oldukça iyi idare ediyor.” Bugün ise HRV değerim daha da yükseldi ve 72 çıktı ama Garmin şöyle bir uyarıda bulundu " HRV durumunuz , son zamanlardaki yüksek HRV nedeniyle dengesiz olarak değişti. Bu, daha sıkı antrenmanlardan kaynaklanan yorgunluğun bir belirtisi olabilir."

Bu noktada kafam karıştı. HRV değerinin yükselmesi de bir düzensizlik midir? Ben HRV değerini yükseltmek için uyku süremi arttırmaya, dinlenmeye daha fazla zaman ayırmaya ve alkol tüketimini azaltmaya çalışıyordum, faydasını da görmeye başladım ama ortalamanın üzerinde bir HRV değeri de istenmeyen bir şey midir?

1 Beğeni

Garmin HRV degerini hesaplarken 14 gunluk degere gore ortalama deger araligi hesapliyor ve 7 gunluk ortalama deger bunun asagisi ya da yukarisina ciktigi zaman uyari veriyor, yeni ortalama deger guncellenesiye kadar bu sekilde uyari verebilir ve training readiness degeri dusuk cikabilir. Fazla olmasi eksik olmasindan iyidir.

2 Beğeni

Evet, özellikle ani yükselmeler. Şurada güzel bir makale var: Abnormally high heart rate variability (HRV)

Özetle diğer değişkenlerle birlikte değerlendirmek gerek, özellikle de dinlenik nabız değerleri ile.

4 Beğeni