Hastayken Antreman Planını Düzenlemek

Merhaba,

Antremanların önemli ve uzun olduğu koşu yarış haftasına ve gününe yaklaşırken (hatta yarış gününde), özellikle bugünlerdeki gibi mevsim geçişlerinde üst solunum yolundan hasta olduğunuzda antremanlarınızı nasıl yapıyorsunuz, düzenliyorsunuz?

İlk defa Bodrum Yarı Maratonu’na katılacağım ve 10K koşacağım. Nispeten yeni bir koşucu sayılırım. Fakat bugünlerde vücut biraz kırık ve taper öncesi son hafta olduğu için, antremanlarımı iptal etsem kendimi kötü hissediyor, 10K’yı istediğim gibi bitiremeyeceğimden korkuyor; ertelesem bu sefer de çok sıkışık ve üst üste olacağı için vücutu çok yoracak belki sakatlığa sebep olacağımdan korkuyorum.

Sizler yarışa son bir iki hafta, bir kaç gün, ya da yarış günü hastalandığınızda neler yapıyorsunuz, merak ediyorum.

İyi günler,

2 Beğeni

Son bir iki haftada yapılması gereken bir antrenmanın, ertelenip sonra telafi edilebileceğini düşünemiyorum. Zaten bilinçli olarak oluşturulmuş bir programda yer alan bir antrenmanın ertelenmesi durumunda telafisi olabileceğini sanmıyorum.

Yani bugünkü 10K yi es geçeyim, yarın 20K koşayım. Antrenmanlar sadece yarış özelliklerine göre değil, kişiye de özel olurlar. Aynı maratonu koşacak iki kişi aynı antrenmani yapmaz. Biri sub3 hedefler, diğeri sub4 hedefler. Burada kişinin donanımı devreye girer. Ve bu donanıma göre plan oluşur. Bu plan oluşurken, yüklenme(hız-dayanıklılık-kuvvet) dinlenme, beslenme, uyuma, ‘zamanlamaları’ yapılır. ‘Kaybedilen zaman’ telafi edilmeye çalışılırken, başka bir yerden mutlaka bir açık verilecektir.

Ben eğer yatmamı gerektirecek kadar hasta değil isem, yani dediğiniz gibi üzerimde bir kırgınlık varsa veya daha fazlası, özellikle koşumu aksatmam. Hatta… Koşuya kırgın başlayıp, çok iyi bir şekilde eve dönmüşlüğüm çoktur. (Koşuyu ev önünde bitiririm böyle zamanlarda, ter soğuması, daha fazla üşütme oluşmaması için)

Not:ertelenen bir kuvvet antrenmanı ertesi günlerdeki bir koşu gününde telafi edilebilir mi? Bu konuda bir fikrim yok. Benim bahsettiğim ertelenen bir koşunun, başka bir koşu üzerine bindirilmesi ile ilgiliydi.

3 Beğeni

Yarışa son bir iki hafta kala hastalansam antrenmanlarimi yapmam (erteleme degil iptal) hedefimi biraz revize ederim. Duruma yaris gunu bakarim.
Bir kaç gün kala hastalandiysam tamamen dinlenirim, zaten artik yapacagim antrenmanin bir faydasi olmayacak. Mumkun oldugunca iyilesmeye calisirim.
Yarış günü hasta uyanirsam yarisi kosmam.

Daha genel durum icin cooook eskiden soyle kisa bir not yazmisim.

9 Beğeni

Selam Mert hocam, bu ‘erteleme degil iptal’ çok hoşuma gitti. Her ne kadar yapılmayan bir koşunun telafisini yapmak için ileriki günlere eklemeler yapmamak gerektiğine inansam da bazen kosamadığım günlerin (bir yarış programının icinde olmasam dahi) kaybını ileriki günlerde telafi etme gayreti içine de girebiliyorum.

İptal kararını alırken hastalık seviyesi önemlidir sanırım. @bunyamoz arkadaşımız kırgınlıktan bahsediyor. Tabi bunun kendisini ne derecede etkileyebileceğini bilemeyiz. Ama öyle yüksek bir ateş yoksa, hastalık hafif seyrediyorsa, iptal değil aksine aksiyon taraftarıyım. Kan dolaşımının ve metabolizmanın hızlanmasının iyileştirici gücünden faydalanmıyor muyuz. Ultra bir mesafede yarış koşsak bile , ertesi gün kısa rahat bir tempo koşu yapıyoruz kasların iyileşmesini hızlandırmak için.

Ben gerçekten de soğuk algınlığı nedeni ile kırgınlık hissettiğim zamanlar koşarak çabucak attım üzerinden kırgınlığı.

Koşamayacak kadar hasta olduğumuz zamanların telafisi yerine iptal seçeneğini kullanalım ama mevsim geçişi sebepli bir soğuk algınlığının başlangıcındaysak, hava çok soğuk veya yağışlı değil ise, koşmak iyileştirici olabiliyor. Tabi bazı şeylere dikkat ederek. Koşuyu ev önünde bitirip, eve girip bir duş almak gibi.

4 Beğeni

@Muratakan @spinodal Yanıtlarınız için için teşekkür ederim. @spinodal vermiş olduğunuz başlığa da bakacağım.

Ben tabii şu an soğuk algınlığı yaşıyorum. Ateş yok ama zaman zaman sinüzit sebebiyle baş ağrısı ve diğer genel soğuk algınlığı komplikasyonları oluyor. Bodrum Yarı Maraton’u da yaklaşırken ne yapmam gerektiği ile ilgili ikilemdeydim. Sorum aynı zamanda daha genel zamanlar içindi de. Diğer arkadaşların bu gibi durumlarda ne yaptıklarını merak ediyordum. Sanırım en mantıklısı deneme yanılma ile vücudu ve sınırları tanımak. Tekrardan teşekkürler.

3 Beğeni

Geçtiğimiz kış boyunca birçok kez hastalanacak gibi oldum. Kırgınlığın başlar gibi olduğu günlerin çoğunda kuvvet antrenmanım vardı. Ayaklarımı sürüye sürüye gittiğim her antrenmandan sonra iyi ki gitmişim dedim. Hepimizin sevdiği o pump hissi sanırım sizin de bahsettiğiniz kan dolaşımını hızlandırıyor ve bu doğal bir tedavi yöntemi gibi iyileşmeyi hızlandırıyor ya da vücudun hastalığa karşı koruma kalkanını güçlendiriyor.

3 Beğeni

Soğuk algınlığı/grip/ üst solunum yolu enfeksiyonu durumlarında hissiyat boğazın üstündeyse antrenmanı yapıyorum. Burada kemiklerimde hafif ağrı hissediyorsan, kendimi güçsüz hissediyorsan antrenmanın yoğunluğunu düşürüyorum.(1-2 Zone indiriyorum)

Adem elması ve altında hissediyorsam iyileşmek için kampa çekiliyorum. Eşime çok hastayım numarası yapıyorum. Olabildiğince yerimden kımıldamayıp kendimce sağlıklı yiyecek içecekler tüketiyorum. Dönüşte ise ilk birkaç günü revize ediyorum. Yavaştan başlamak için.

5 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Hastayken antrenmanları devam ettirmeye çalışmak hele bir de yarış koşmak hastalığı atlatma sürecini inanılmaz uzatabiliyor hatta kronikleşmesine kadar gidebiliyor.

2 Beğeni

@aktr musadenizle, bence bu ifadenin burada da yer alması gerekiyor.

3 Beğeni