Güç bazlı antrenman

Garmin’de günlük antrenman önerileri özelliğini kullanıyorum. Bu özellik nabız ve hıza göre olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabiliyor. Ben bu sene başında yeni koşmaya başladığım için nabız bazlı kullanıyordum ancak 3 ay önce bypass ameliyatı geçirdim ve betabloker ilaç kullandığım için nabzım baskılanıyor ve olması gerekenden daha düşük oluyor, kolay kolay yükselmiyor. Bu durumda nabız yerine hız seçebilirim ancak bu sefer de laktat eşiğini geçip kendimi bilmeden zorlayabilirim düşüncesiyle güç odaklı bir yol izlemeye karar verdim. Şu an güç eşiğime göre güç seviyelerini kullanarak antrenman yapıyorum ve işe yarıyor görünüyor. Nabız yine düşük ama en azından doğru eforla çalıştığımı biliyorum. Bu konuda bilgisi, tecrübesi olan var mı?

5 Beğeni

Güç bazlı koşu verisi kalp atım hızını kullanmıyor mu?

1 Beğeni

Bunu araştırdım ancak laktat eşiği ile güç eşiğinin bağımsız hesaplandığı sonucuna vardım, yanılıyor da olabilirim tabii.

1 Beğeni

Yerden yükselme,hız, barometre,rüzgar ve nabız bandı varsa onu da baz alarak hesapladığı farklı isimleri mevcutmuş.Bildiğin hız, yavaş hızla sürdürmek daha kolay olabilir, o sırada nasıl güç üretmiş bakılabilir.

1 Beğeni

@gbesen Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Post op 3. ayda egzersiz yaptığınız için de sizi ayrıca kutlarım. Performans odaklı ya da sağlıklı kalmak amacıyla olan hedeflerinize umarım hızlıca iyileşerek ulaşırsınız. Koşan bir kardiyolog olarak beta blokerler ile ilgili size farklı bir pencere sunmak isterim;

2024 yılında REDUCE-AMI isimli bir çalışma çıktı. Özetle kalp krizi geçirip tedavi sonrası kalp fonksiyonları korunan hastaları beta bloker kullanan ve kullanmayanlar olarak ayırmışlar. Ortalama 3.5 yıl takip süresi sonunda alan ve almayan grup arasında sağ kalım açısından istatistiksel anlamlı fark bulamamışlar.

‘’ Hastalık yoktur hasta vardır.‘’ derler. Sizin kalp fonksiyonlarınız, bazal ekgniz, operasyon şekliniz, koroner anjiografiniz ve bunlar gibi çoğu şeyi bilmiyorum. Bu çalışma bilgisine dayanarak da kullanılmaz, gereksiz demek de doğru olmaz. Fakat hasta bazında, yaşam tarzı şekline uygun aynı zamanda kanıta dayalı endikasyonlar eşliğinde tedavileri düzenlemek gerektiği fikrindeyim. Bu fikir doğrultusunda da eğer engel bir durumunuz yoksa, belki bir zaman sonra doktorunuzla beta bloker kullanımı konusunda konuşabilirsiniz.

1 Beğeni

@suysal geçen ay İstanbul Maratonunda 15k koştum, hem de ilk kez bu mesafeyi koşmuş oldum. Erken teşhis sayesinde kalp krizi vb bir olay yaşamadığım için hızlı toparladım.

Garmin günlük önerilerini hız bazlı yapınca beni çok zorluyordu, nabız zaten beloc yüzünden düşük, geriye güç kalıyor ki dün bir threshold koşusu yaptım 272 watt ortalama ile nabız max 133 oldu. Thresholdum 306 watt / 158 nabız. Yarın da vo2max var, ikişer dakika 321watt üzeri, yedi interval. Napıcaz bilmiyorum :face_holding_back_tears: Beloc’tan kurtulmayı iple çekiyorum. Bu threshold, yokuş ve vo2max’lara başladığımdan beri HRV’m ciddi oranda iyileşti, ameliyat öncesi en yüksek seviyeme yaklaştı.

@fatihboyaci belki de pace ile power aynıdır ama pace beni çok zorluyordu hep, güç öyle değil.

1 Beğeni

geçmiş olsun , yüksek tansiyon için bir kaç yıl vasoxen kullanmış ve yakın zamanda bırakmış biri olarak Dr suysal in dediklerine ilaveten ( bir hasta olarak) ilaç içtiğim dönemler kalbimi tansiyonumu unutuyordum ne kadar efor sarf etsem de acısı kalbimden çıkmıyordu ayaklar dizler yoruluyor fakat kalp tansiyon için herşey yolunda , ne zaman ilacı bıraktım o zaman ilacın verdiği konforu anladım, ilacın yokluğuyla kalbim sanki yeni koşmaya başlamışım gibi yorulmaya ve tansiyonum yükselmeye başladı , size tavsiyem ilacı bırakırsanız koşuya yeni başlamış bir acemi gibi mesafe ve süreleri ağır ağır yükleyin

2 Beğeni