Grip Sonrası Ortalama Kalp Atış Hızındaki Düşüş Normal Mi?

Selamlar,

Normalde koşularımda kalp hızım ortalama 140 - 150 rpm arasında oluyordu.
Koşmaya yeni başladığım için vücudumun sinyallerinden henüz tam emin değilim. Hastalık nedeniyle 2 hafta koşmadım. Bu haftaki 2 koşumda ortalama kalp hızım 120 ve 124 rpm oldu. Ancak benim hissettiğim yine 140 civarı.

Kendimi çok zorladığım anlarda bile 3. zone’a zor yükselttim kalp atışımı.

Kalp atışlarımı garmin fenix 6 ile takip ediyorum.
Saati takış biçimimde bir değişiklik yok.

Sıkıntı saatte midir yoksa hastalıktan çıktığım için kalp hızından önce bacaklar yoruluyor olabilir mi? Hastalık dediğimde düz grip soğuk algınlığı gibi bir şey. Covid vs değil.

Saatle yapılan aktivitelerde bu tarz bir şeyle karşılaşanlar var mıdır?

1 Beğeni

Hastalık nedeni ve 2 hafta koşmamanın sonucu bence kalp atımını artmalıydı.ihtimaller,aklima gelen:
Saatte problem (belki onceki olcumler yanlis, belki bunlar.15-20bpm az degil)
Hastalık sonrası temponu yavaşlatıp bu da kalp atım hızını düşürmüş olabilir.Ama 140 eskisi gibi hissettiğine göre saati bileği çok sıkmadan gevşetmeden,2 parmak yukarıda taktıysan…Bir süre daha gozlemle, dinleme pozisyonu olcumleri gözle, ısındıktan sonra sporun sonunda yada başında sprint koştugunda tepkisini gözle.Ve bitimdeki hr ile bilekten 15sn kalp atımını ölçüp 4 ile çarp, yakınlığına bakabilirsin.

1 Beğeni

Kalp atış grafiginde ani düşüş var mı?Bazen kalp grafiğindeki uzun süreli ani düşük seyir saatin o sırada ölçümde hata yaptığını gösterir,mesela kalp atışı 140bpm iken 2dk süreyle 85bpm’e düşmüş olabilir vs.
1 yıl önce benzer sorunlardan bahsedilmiş,belki güncelleme ile o sorunlar giderilmiştir.

Bu durum herhangi bir teknik arızadan kaynaklanmadıysa, hastalığınızın tam olarak geçmediği anlamına gelir. Anlattıklarınızdan yola çıkarsak, olağan bir durum gibi görünüyor.

Bu da stres hormonlarının, hastalıktan dolayı iş başında olduğu düşüncesini desteklemektedir. Stres hormonları kalbi bombardımana tuttuğu için, parasempatetik sinir sistemi “parasympathetic nervous system” işin başına geçmiş durumda.

Nabzın beklenenden yüksek ya da düşük çıkması vücudun stres altında olduğuna dalalettir. Bir süre daha dinlenmeniz veya bir süre zorlamadan kısa koşular yapmanız yerinde olacaktır.

Not: Nabzım normalden yüksek çıkıyorsa koşunun şiddetini düşürürüm ama nabzım normalden düşük çıkıyorsa koşuyu acilen sonlandırırım ve eve yürüyerek dönerim.

2 Beğeni

Hastalık henüz tam anlamı ile geçmemiş olabilir bu tarz durumlarda benim görüşüm koşmak yerine yürüme ve tempolu yürüme şeklinde antrenman yapmak olabilir.
Saatindeki verilerin doğruluğu için Nabız Bandı var ise saat ile nabız bandı aynı anda takman ve antreman sonunda inceleme yapman saatin veri doğruluğunu ölçmen konusunda yardımcı olabilir.
Benim başıma böyle birşey gelse ben böyle yapardım. Sağlıklı Günler :raised_hand:t2:

1 Beğeni

daha iyi anlamak için soruyorum, düşük olmasının anlık negatif riski daha mı fazla ?

1 Beğeni

@erinc Muhtemelen her iki durumda da risk yüksek ve aerobik sistem düzgün çalışmadığı için antrenman yapmak manasız kalıyor. Sadece düşük çıkması beni daha çok endişelendiriyor diyebilirim.

Nabız normalden çok yüksek çıktığında kalp aşırı tepki veriyor demektir ama en azından tepki vermeye devam ediyor. Yavaşladığınızda nabzınız düşüyor. Bu sebeple böyle durumlarda çok endişelenmiyorum, nabzımı düşürüp devam ediyorum. Genelde hava durumu, yediklerimiz, yorgunluk, vs. kaynaklı olabiliyor.

Lakin, nabız normalden çok düşük çıktığında kalp tepki vermiyor demektir ve büyük ihtimalle altında hastalık, ilaç kullanımı, vs. gibi bir sebep vardır. Bu durum beni daha çok endişelendirir ve üstüne gitmek yerine antrenmanı sonlandırmayı tercih ediyorum.

3 Beğeni

Çok güzel bir bakış açısı görmüş oldum, ben bugüne kadar genellikle yüksekse endişeleniyordum (10-15bpm)…Hoş bugüne kadar bu seviyelerde düşük nabız görmedim fakat farkındalığım artmış oldu, çok teşekkürler bilgilendirme için.

3 Beğeni