Değerli Arkadaşlar.
Dün @nkoner YouTube kanalında izlediğim ve çok faydalı bulduğum bir bilgiyi kendisinin izniyle paylaşmak istiyorum.
Trail Rotları için hazırlanan GPX haritalarına CP noktalarının eklenmesi üzerine kısa, net ve oldukça anlaşılır bir anlatımlı bir video.
Benim çok önemsediğim bir veri ekleme özelliği olmuş. Özellik kullanılırsa yarış içerisinde de performans ayarlaması bile bu detaya göre yapılabilir diye düşünüyorum.
Hemen herkese de çok faydalı olacağına inandığım bir video olmuş.
Emeğine sağlık @nkoner abi.
GPX’i yapay zekaya işletmek de mantıklı bir alternatif olmuş. Bunu yükselti verisi olmayan haritalarda yükselti profili eklemek için de kullanabilir miyim diye kesin bakacağım.
Ben bu işlemi uzun süredir Suunto uygulamasından el ile yapıyorum. Özellikle Trail yarışlarında saatimdeki ekranda bir sonraki CP/POI’ye kalan mesafe ile alakalı bir alanım da var. Yarış stratejisinde benim için ciddi avantaj sağlıyor.
Namık Abim güzel içeriklere devam ediyor. Tavsiyem, imkânınız varsa editlediğiniz dosyayı Google Earth ile kontrol edin (orjinal rotayı ve editlenen rotayı kıyaslayarak). Namık Abi’ye güvenimiz tam ama yapay zekâ ile işlenen veriye aynı güveni duyamıyoruz. Özellikle riske atılmayacak mesafelerde, her ihtimale karşı orijinal rotayı saatinizde yedekte bulundurun.
Garmin’de var bu, ben birkaç yarıştır Garmin Connect’ten ekliyorum. Aslında tüm yarışlarda organizatör tarafından eklenmiş olmalı. Ben ilk defa Uludağ Ultra 66K’da eklendiğini gördüm, tüm CP’ler nokta atışı tutmuştu.
Haklısınız. Ben 2-3 yarıştır kullanıyorum. Ama, tedbiri elden bırakmamak lazım.
Bir konuya daha açıklık getirmek istiyorum.
Diyelim ki yarışın yayınladığı GPX rotası 25,4 km. CP noktaları da bu yayınlanan rotaya göre yerleştiriliyor. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken konu, organizasyonun yayınladığı rota ve CP bilgilerinde sonradan bir güncelleme yapılıp yapılmadığıdır.
Eğer rota veya CP bilgileri güncellenmediyse, CP noktaları bazen kayabiliyor. Ayrıca sistem kilometre bilgisi üzerinden çalıştığı için, parkurda kaybolma, yanlış yola girme veya fazladan kilometre yapma gibi durumlarda da CP uyarıları şaşabilir.
Örneğin yayınlanan CP noktalarının sonuncusu 24,7 km’de bitiyorsa, yapay zeka sizin nasıl istediğinize göre işlem yapıyor.
“Oranlayarak dağıt” derseniz CP noktalarını rotaya göre oranlayarak dağıtıyor.
Ama “Sadece finişi sona aktar, yayınlanan CP noktalarına karışma ve değiştirme” derseniz, mevcut CP noktalarını değiştirmiyor; sadece finiş noktasını rotanın sonuna taşıyor.
Aslında, cp ekleme biz oraya cp km ve cp adı eklediğimiz için geliyor. Biz, tek tek yükseltileri verirsek kaçıncı km ve ne kadar çıkış olduğu ile alakalı, onu da verir diye düşünüyorum. Denemek lazım.