Yaklaşık 6 aydır SUUNTO kullanıyorum, son derece memnunum. Mini bir inceleme yazmıştım okumak isterseniz tıklayın.
Garmin 610 kullanıyorum. 2buçuk sene oluyor. Genel anlamda memnunum.
(+) GPS anlamında veriler gayet doğru. Bilgisayara yüklendiğinde harita üzerinde koşu güzergahı gayet net ve doğru çıkıyor.
(+) Menüleri tasarlayabiliyorsunuz. Ana ekranda ‘sadece mesafe, hızım ve toplam süre olsun’ diyebilir veya ikinci bir ekran açıp, ekstra bilgiler görüntülemeyi başarabiliyorsunuz. Sadece ihtiyacınız olan bilgiyi görmek güzel.
(+) Uyarılar, ışık, ses ve titreşim mevcut. (Titreşim beni ürpertiyor.)
(+) Antrenman ayarlayabiliyorsunuz. Özellikle interval antrenmanları, bilhassa atletizm pistinde değilsiniz, müthiş yararlı oluyor. İstediğiniz şekilde 4 x 800 m, aralarında 1 dakika dinlenme gibi ayarlayabilmek mümkün.
(+) Yarış modu da gayet iyi. Önceden koştuğunuz bir parkuru tekrar koştuğunuzda, kıyaslama yapabiliyor saat, ‘Şu anda 400 metre geridesin’ gibi bir bildirim yapabiliyor.
(+) Internet üstündeki ‘connect garmin’ sayfası oldukça başarılı. Veriler çok güzel görüntüleniyor. Bir tık daha detaya dalmak isteyenler için: excel çıkışı alınabiliyor.
(+) Footpod ile iyi uyumlu. Footpod’u iyi kalibre ettikten sonra GPS kapalı, uzun ömürde kullanabiliyorsunuz. (ultralarda işinize yarayabilir.)
(-) Şarjı 8 saat gidiyor. Uzun ultralar için yetersiz. (İznik’te dev şarj aletini çantasına koyan görmüştüm.)
(-) Bilgisayar ile bağlantıda ANT USB stick kullanılıyor. Bazen aksaklık olabiliyor. Sık şikayetlerden biri diye biliyorum. Bunun çözümü için saati yeniden bilgisayara tanımlamak genelde işe yarıyor.
(-) Kayışı kullanımla kadro’dan ayrılabiliyor.
(-) Etrafı çevrili, sık ormanlık alanlarda GPS hemen devreye giremeyebiliyor. (Ama normal olsa gerek.)
620’de renk kullanılmış ekranda. Çipset ile ilgili yorumlar araştırılmalı.
Garmin 910XT modelinde koşu kayıdı devam ederken şarj edilebilme özelliği vardı.
Yani ultralar için uygundu.
Ama 920XT modelinde bu özelliği kaldırmışlar.
Bir firma yeni bir modelinde eski modelden niye geriye gider anlamış değilim.
220 kullandım ve şimdide Fenix 2 kullanıyorum.
(+) Sesli, ışıklı ve titreşimli uyarısı benim ev sevdiğim özelliği.
(+) Yer temas süresi, kadans, dikey salınım miktarı, nabız izleme vb birçok ölçüm yapabiliyorlar.
(-) Her ne kadar başlangıçta uyduyu yakalamış gibi gözüksede neredeyse tüm koşularımın ilk 500mt si zigzak çizgiler halinde kaydediliyor. Yani saat uyduyu tam sabitleyemiyor çoğu zaman. Bu konuda Samsung telefonum dahi daha başarılı kayıt alıyor.
@aytug_celikbas, Ambit 2 ile daha dün bir interval kaydettim. Garmindeki gibi bir uygulama yok ama Apps ile çok kolay yapılabiliyor. Bu linkteki Interval Oluşturucu çıktısını bir App haline getirip Koşu ekranına almak yeterli. Aynılarını bisiklet ve yüzme için de yapabilirsin, üstelik ışıklı ve sesli uyarı da mümkün. Başta biraz zor gelebilir ama isteyen olursa yardımcı olabilirim.
Uzun yillar Polar ve Garmin kullanmis birisi olarak her zaman Garmin derim. Polarin tek artisi, webdeki analiz sayfasi connect garmine gore cok daha detayli ve islevsel.
Benim movescount’ta antrenman planlamayla ilgili bir sorum olacak.
Örneğin, şu şekilde bir koşu için planlama yapmak istiyoruz; 3 km Easy, 5 km Moderate, 3 km Easy.
Anladığım kadarıyla bu antrenmanı planlamak için; Movescount’ta önceden “My Plan Library” 'de hazırladığımız segmentleri drag&drop şeklinde istediğimiz günün üzerine bırakmamız gerekiyor.
Ben de deneme için oluşturduğum segment’leri Salı gününe atınca hepsini ayrı birer antrenmanmış gibi algılıyor sanki (en azından tabloda öyle görünüyor)
Yani ben drag&drop sonrası easy+moderate+easy şeklinde yanyana bir dizilim beklerken, burada alt-alta bir sıralama yapmış, o yüzden şüpheye düştüm.
Benim sorum şu: Bu tip bir planlama için; Geçişler arasında yeni koşuya mı başlıyormuş gibi mi yapıyor yoksa bu antrenmanı tek bir koşu olarak mı algılıyor?
Fenix mağlesef orman ,ağaçlık ve dar etrafı yüksek binalarla çevrili yerlerde sinyal kaybediyor ya da sinyal zayıflıyor. Bu nedenle hep farklı değerler veriyor. Bu hafta Neşetsuyu’nda aynı rotayı iki kez koşmama rağmen iz düşümlerim aynı değildi. Arada su üzerinde bile koşmuşum… Bir kez tamamen sinyal kaybettim. Durmazsanız, tekrardan GPS sinyaline hızlıca kilitlenemiyorsunuz.
Fenix’in bu sorunları tüm forumlarda belirtilmiş, benim de tecrübelerim benzer… Bu nedenle Suunto ambit 3 aldım…
Fenix averaj için iyi ancak exterem durumlarda stabil değil…
Saygılarımla…
Güle güle kullanın suuntonun bir sürü benzer modeli var ambit 3 ün hangi modelini almalıyım karar vermem için çok araştırmam gerekiyor.En uyguna nerden alabilirim.Siz ne tavsiye edersiniz.
Ben yurt dışından 390 usd ye aldım… Tr’de fiyatı 1400 tl civarı, çok fark yok. Ambit 3 Peak modelini tercih edebilirsiniz…
Peak diğer modellere göre pil ömrü açısından avantaj sağlıyor … Ort 50 saat
Sport modelleri ise 8 saat pil ömrü veriyor… Barometre, ısı ölçer ,kandens sersör bu modellerde yok…
Arkadaşalar merhaba; bu zamana kadar telefon ile koşuyordum ve sıkıldım. Artık bir saat almayı düşünüyorum ve düşüncelerimin arasında suunto a3 var, sorum şu; kalp ölçüm cihazı olarak kola takılan alpha mio saat kullanıyorum. Bt teknoloji ile telefona aktarım yapıyor. Suunto ambit 3 te de BT var. Acaba göyüz bandı almasamda alpha mio ile kalp atış ölçümü yapsam suunto A3 ile eşleme yapabilirmiyim???
Yillar once mio nun koldan nabiz olcek saatini almistim. Sacma sapan olcumler yapiyordu. Garminin koldan olcen saatleride zannedersem mio teknolojisini kullaniyor. Ben her zaman gogus bandi taraftariyim. Ikisini bir kullanirsaniz aradaki farki gorursunuz. Helede kalb atisinizin arada 210 falan olmasi heyecan verici.
Bu arada Garmin Forerrunner 620 kullaniyorum. Son guncellemeden (3.30) sonra mesafeleri asiri derecede kisaltmaya basladi. 21.8 km yi 20.1 gosteriyor. Aradaki 1.7 km ucuyor. Yuzde 8 bir eksiklik. Garmin musteri hizmetleri ukala bir sekilde ±%5 in normal oldugunu soyluyor ( Normalde ±%2) . Sinir bozucu bir durum.
Erol Bey teşekkür ederim.
Ama şu konuda size katlmıyorum Alpha Mio ölçümleri çok doğru anlık. niye diyeceksiniz.
denemesini çok yaptım tansiyon aletlerinden tutun manuel olarak denenim ve birebir ölçüm yapıyor.
göğüs bandı ise kayabiliyor yada size sıkıntı yapabiliyor.
Ambit 3 Peak ve Ambit 3 Sport arasinda karar verebilirsiniz. Ambit 3 Peak’in 50 saatlik pil modunun kosuda cok ise yaramayacagini aklinizda bulundurun, 60 saniyede bir kayit almak dagcilik gibi aktiviteler icin daha cok. Ama son firmware ile saniyede bir kayit ile 20 saat kullanabilirsiniz.
Eger bu kadar uzun pil omrune ihtiyaciniz yoksa ve 10 saat yeterliyse Ambit 3 Sport daha hesapli bir alternatif. Pil disindaki temel fark barometrik altimetre yok, 100m’ye degil 50m’ye kadar su gecirmez. (ama GPS bazli altimetre de gayet dogru), Bu arada Sport biraz daha ince ve daha hafif.
Telefona bluetooth uzerinden aktarim yapmak ve ayarlari telefon uzerinden degistirmekle ilgilenmiyorsaniz daha da ucuza Ambit 2’ye de bakabilirsiniz. Turkiye distributoru ersa saat (ersa.com.tr).
Sadece kayıtlı rotayı takip etmek için ucuz bir tavsiyeniz olabilir mi ? Yarışlarda kaybolmamak ,kaybolunca yolu bulmak için?
Android telefon için;
_GEO TRACKER programını GOOGLE PLAY STORE "den indirin,
_Yarışma rotasını telefonuza indirim
_GEO TRACKER programı ile indirdiğiniz rota dosyasını açınız (sadece GPS açık olsun yeterli)
2 sene boyunca kullanmış olduğum 910XT’den sonra yaklaşık 8 aydır fenix3 kullanıyorum ve de son derece memnunum.
Öneriniz için teşekkürler ama yarış esnasında veya gece yağmur şartlarında engebeli arazide koşarken telefon çok kullanışlı değil . şarjıda başka bir dert . zorunlu malzeme olmasa yanıma almayacaktım . zaten gerektiği yerde de çekmiyor (bu kısım konu dışı olsada )
yine de programı deneyeceğim en azından saatim olana kadar kullanırım .
2014 eylül ayında Suunto Ambit 3 peak aldım. Saatin kullanışı ve pil ömrü açısından çok memnundum. 2015 Likya Yolu Ultra maratonunda GPS zorunlu olduğundan Ambit 3 saatin GPS’ini kullanma kararı aldığımda saatin bu kadar başarılı olacağını düşünememiştim. Garmin saatlerini kullananlar sürekli kitlenme uyduyu kaybetme sorunları yaşarken Suunto kullananlar hiç sorun yaşamadı. Garmin el GPS lerinin dahi rotayı ve uyduyu kaybettiği noktalarda Suunto saatlerde hiç kaybetme olmadı. Doğrultu göstergesi gereksiz değil ihtiyaca yönelikti ve kolay anlaşılırdı. Verdiğim her kuruşun karşılığını orada aldım. Şiddetle öneririm.
Konuyla ilgili bloguma yazdığım yazıyı paylaşmak isterim: Garmin mi? Suunto mu?
tebrikler arkadaşım.doğru tespitler yapmışsın