Garmin’in 2019 Forerunner serilerinin bazılarında, optik nabız sensörü arızasi

Garmin’in 2019 Forerunner serilerinin bazılarında, optik nabız sensörü arızası mevcut. Benim cihazımda da aynı sıkıntı var. Muhtelemen yazılım güncellemesi ile düzelecek.

  1. Pulse Ox sensörü aktif hale getirilirse, nabız sensörü devre dışı bırakılamıyor. Ayarlar’a girip bilekten kalp atış hızı monitörünü kapattığınızda cihaz nabız verisi göstermiyor ancak sensörün ışığı çalışmaya devam ediyor.

  2. Birinci maddedeki sıkıntı harici sensöre bağlandığında da geçerli. ANT+ veya bluetooth üzerinden harici bir nabız sensörü bağladığınızda, cihazın otomatik olarak optik sensörü kapatması gerekiyor ancak kapatmıyor. Bu sıkıntının oluşması için Pulse OX sensörünün açık olması gerekli.

  3. Cihazı yeniden başlattığınızda bluetooth açık ve Pulse OX sensörü kapalı olarak açılıyor.

Garmin forumlarında bu arıza ile ilgili konu açılmış;
https://forums.garmin.com/sports-fitness/running-multisport/f/forerunner-945/167451/another-bug-hrm-run-and-run-activity-watch-hr-sensor-leds-still-working

Farklı bir sorum olacak bir konu hakkında. Forumda daha önce yazılmışsa da bulamadım :slight_smile:
Merak ettiğim konu, optik nabız sensörü olan bir saat kullanıyorum. Yarış sırasında optik nabız sensörü mü yoksa harici nabız bandı kullanımı mı daha fazla dayanıyor? Bununla ilgili bir kıyaslama mevcut mudur?

2 Beğeni

Çok emin olmamakla birlikte optik nabız sensörünün daha fazla enerji tüketeceğini söyleyebilirim. Yani yarış sırasında harici nabız bandı kullanırsanız, saatin şarjı daha uzun süre gidecektir.

Bu konuda bildiklerim;

  1. Optik nabız sensörü harici nabız sensöründen daha fazla enerji tüketir. Ancak Garmin’in optik sensörleri enerji tüketimi konusunda çok başarılı, bu fark ne kadar olur bilmiyorum. Mantıken bütün hesaplamaları harici sensör yapıyor. Saatin enerjisini tüketen şey yalnızca aradaki bağlantı. Çıkan veriyi sadece yansıtıyor, herhangi bir algoritma hesabı falan yapmıyor.

  2. ANT+ ile bağlanırsanız güç tüketimi daha az olacaktır, hem saat hem de harici sensör için. Bluetooth ile daha hızlı veri aktarımı olur ancak daha fazla enerji tüketir.

  3. ANT+ bağlantı tipi ile birden fazla cihaz arasında bağlantı kurulabilir. Aynı modeme 10 tane telefonun kablosuz olarak bağlanması gibi. Ancak bluetooth ile bağlanılırsa yalnızca iki cihaz arasında veri akışı gerçekleşir.

Sonuç olarak;

  • ANT+ : Daha yavaş ancak daha stabil, daha az enerji harcayan ve birden fazla cihaza yayın yapma olanağı veren bağlantı tipi.

  • BLUETOOTH: Daha hızlı ancak daha çok enerji tüketen bağlantı tipi (Hem saatin hem de harici sensörün enerjisi). Zaman zaman kopma sorunları veya uyumluluk sorunları olabilir.

Son bir şey daha eklemek isterim; daha önce Polar FT7 kullanıyordum. Yanında verilen harici nabız sensörü zaman zaman sorun çıkartıyordu ve pili ANT destekli Garmin’e göre daha çabuk bitiyordu. Hatta nabız sensörü 1 defa garantiye gidip yenisi ile değiştirilmişti.

2 Beğeni

Yarista veya egzersiz sirasinda optik nabiz olcumu ile ilgili olarak:

1 Beğeni

Merhabalar.

Forerunner 245 için yapılan son güncelleme ile bütün problemler çözüldü. Pulseox senörü ile ilgili sıkıntı giderildi. Sanki optik nabız sensörünün algoritması da geliştirilmiş gibi geliyor, daha doğru ölçümler yapıyor. Şu an inanılmaz memnunum :slight_smile:

https://forums.garmin.com/sports-fitness/running-multisport/f/forerunner-245-series/169939/forerunner-245-series-sw-3-00-and-sensor-hub-2-40-updates-are-live

Bende de 735xt var, optik nabız sensörünü kullanmıyordum birkaç aydır. Yeni denedim, ve çalışmıyor. bu konuda ne yapabilirim bilmiyorum ama umarım düzelir bir şekilde. Sensör açılıyor ama ölçüm yapamıyorum.

Sensörün olduğu kısmı yani saatin alt tarafını temizlemeyi denediniz mi ? Led ekranları temizlemek için kullanılan solüsyonlar var. Eğer elinizde yoksa, birkaç damla limon kolonyasını yumuşak bir bez veya pamuğa damlatıp sensörü temizleyin ve ardından kurulayın. Sensör terden etkilenmiş olabilir.

Onun dışında saati fabrika ayarlarına almayı veya reset atmayı deneyin. Bazen saati yeniden başlatmak da problemleri çözebiliyor. Arada sırada saati yeniden başlatmak, düzgün çalışması için faydalı olabiliyor.

1 Beğeni

Kapatıp açtım ve dediğiniz gibi temizledim, çalışıyor. Teşekkür ederm.:slight_smile:

1 Beğeni

735xt çok kaliteli ve stabil bir cihazdır, kolay kolay arıza yapmaz :slight_smile: Her antrenmandan sonra saatinizi ve göğüs bandınızı suya tutup kurulamanız iyi olur. Yıkamasanız bile en azından silmelisiniz.

Zaten dediğiniz gibi yapıyorum her antreman sonrası ama saati hiç kapatmamıştım bu zamana kadar belki ondandır. Tabii bu adana sıcaklarında antreman haricinde de terlediğin için, o şekilde de gelişmiş olabilir.:slight_smile:

1 Beğeni

Bazen ios cihazları bile yeniden başlatmak gerekiyor, yazılımla ilgili bir problem olmuştur :slight_smile: