Garmin 245 Tavsiye Eder misiniz ?

Merhabalar.

Bugün nabız bandımın pili bitip teklemeye başlayınca mecburen bilekteki nabız sensörü ile idare etmek zorunda kaldım.

45 dakikalık ağırlık antrenmanı boyunca felaket ötesi rezalette bir performans sergiledi Forerunner 245. Nabzım 140 +'larda iken, saat hep 90’larda gezinip durdu. Üstelik ben nabız sensörünün daha iyi okuma yapması için bilek kısmındaki tüyleri traş ediyorum. Acaba düzelir mi diye saati sağ koluma takıp denedim, sonuç vermedi. Cihazı birkaç kez yeniden başlattım, sonuç değişmedi. Terden etkilenmiş olabileceğini düşünerek saati ve ellerimi yıkayıp kuruladım, ancak yine değişen bir şey olmadı. 2.5 yıl önce satın aldığım Vivosmart HR bilekliğim, hatta Samsung Gear Fit 2 bile, ağırlık antrenmanında 245’ten daha iyi performans sergiliyordu. Bu nedenle çok moralim bozuldu, hatta cihazı iade etmeyi bile düşündüm.

Ağırlık antrenmanını bitirdikten sonra koşu bandına çıkıp 2 km koştum. Saatin koşu bandındaki performansı muhteşemdi. Sürekli yaptığım bir iş olduğu için nabzımı az çok tahmin edebiliyorum. Bence nabız bandından hiçbir farkı yoktu. 2 km’lik mesafeyi de 30 metre yanılma payıyla tamamladı. Zaten antrenman sonrası kendisi direkt koşu bandı kalibrasyonu yaptırdı.

Demem o ki, 245 koşu için gerçekten muhteşem bir saat. Çok hafif ve konforlu. GPS süresi de 24 saate çıkarıldı. Koşu için alınacaksa kesinlikle tavsiye ederim. Body Battery özelliğini de çok beğendim. Zaten stress ve uyku ölçümünde, diğer cihazım Vivoactive 3’te de memnundum, bunda da memnunum.

Ağırlık antrenmanı gibi nabzın çok değişken olacağı ve kolların çok hareketli olacağı aktivitelerde, doğru nabız verisi için nabız bandı şart. Maalesef bu noktada Apple, Watch 4 ile Garmin ve diğerlerine fark attı.

Bilekten nabız ölçme meselesini gün boyu hareketliliğinizin, stres ve kalori seviyenizin, uyku kalitenizin tespiti için kullanmanız (çok kesin verilere ihtiyaç duymamaları nedeniyle) yerinde olur ve hayal kırıklığına uğramazsınız diye düşünüyorum. Ne yazıkki göğüs bandı ile karşılaştırıldıklarında birkaç sebepten yanlış ölçüyorlar. (Rakamı doğru ölçüyorsa bile değişimi geç yansıtıyor, ani çıkış ve düşüşleri algılayamıyor, renk değişimini ölçtüğü için birçok zayıflığı mevcut)
• Bileğe sıkıca oturması ve bilek kemiklerinin olduğu elinizle birleştiği noktadan uzak olması gerekli.
• Cilt renginiz ve kılcal damarlarınızın dağılımı önemli, her insanda farklı sonuç veriyor.
• Saat bileğinizde zıplıyorsa bunu kalp atışı olarak algılıyor, kolunuza dolayısıyla adımınıza kilitleniyor.

Bu hali ile kalp atışı temelli koşuya uygun değil ne yazıkki. Bu konuda hiçbiri bir nabız bandı kadar doğru ölçüm (bileğin ölçüm için elverişsizliği sebebiyle) yapamıyorlar. Polar’ın yaklaşımı bir nebze önde. Kısa bir süredir Polar’ın üst kola takılan bir nabız ölçerini test ediyorum, çok daha iyi olduğunu (aynı tekniği kullanmasına rağmen üst kolun bu ölçümü yapmak için çok daha uygun oluşu sebebiyle) söyleyebilirim. Garmin Marq’larla birlikte 245 ve 945’te yeni bir sensör setine geçti, ancak bir gelişme olduğuna dair pek bir işaret göremedim. Mert konuyu yazmıştı, bir göz atmak isteyebilirsiniz.

Ana hatlarıyla size katılıyorum ancak bazı noktalarda tespitleriniz yanlış.

Bilekten ölçüm yapan sensörün düzgün çalışabilmesi için saydığınız faktörlere bölgedeki kıl yoğunluğunu da ekleyebiliriz. Temiz yüzeyde sensör daha rahat okuma yapacaktır. Bazı kişilerde sağ - sol bilek farkı bile olabiliyor. Sol bilekte daha iyi veya sağ bilekte daha iyi performans gösterebiliyor.

Bilekten nabız ölçen sensörler sadece nabzın inişli çıkışlı olduğu etkinliklerde çuvallıyorlar. Koşu gibi sabit etkinliklerde nabız bandından en fazla 1-2 atım sapma olur, hatta o bile olmaz. Çok profesyonelce koşmayan bir sporcu için bence nabız bandına gerek yok.

Sapıttıkları konu ise interval antrenmanlar; ağırlık çalışması, crossfit, hiit kardiyo, boot camp gibi. Yalnızca bir kaç cihaz haricinde piyasadaki tüm saatler bu konuda çuvallıyorlar. Apple Watch 4, Mio Fuse, Mio Alpha ve Mio Alpha 2; işte bu cihazlar bu tür etkinliklerde de çok iyi performans gösteriyor. Apple Watch 4 yaklaşık 5-10 sn arasında bir gecikme ile nabzı hemen yakalayabiliyor. Polar’ın yaklaşımı önde demişsiniz, şu an Polar en diplerde bir yerde bu konuda. Aşağıdaki videoyu 5:02’den itibaren izlerseniz, nabız bandına bağlanmış Apple Watch 4 168 bpm gösterirken Polar Vantage V’nin 106 bpm’i gösterdiğini göreceksiniz.

Daha önce bununla ilgili görüşlerimi aşağıdaki konuda paylaşmıştım;

Garmin’in en son cihazlarında yenilemiş olduğu sensörlerinde de bu konuda kendini geliştirebildiğini göremedim. Zira 245’in bilek sensörü ile ağırlık antrenmanı yaptım, sonuçlar felaketti.

Bu arada, sanıyorum benim cihazımda bir hata mevcut. Bilekteki nabız sensörü kapanmıyor. Nabız bandına bağladığımda da çalışmaya devam ediyor, günlük kullanımda ayarlara girip bilekten kalp hızı sensörünü kapattığımda da çalışmaya devam ediyor. Aynı sorunu yaşayan var mı ?

Haklısınız sanırım, Polar Oh 1’i kastetmiş olabilir. Oh 1 doğru ölçüm yapıyor, ancak Polar saatlerin dahili optik nabız sensörü piyasadaki diğer rakipleri ile eşdeğer sayılır. Tabi burada Apple Watch 4’ü diğerlerinden ayırıyorum. Polar’ın saatleri üzerinde entegre olarak piyasaya sürdüğü en başarılı son cihaz bence M430 idi.

A post was split to a new topic: Garmin’in 2019 Forerunner serilerinin bazılarında, optik nabız sensörü arızasi

Merhaba, saate trail koşularinda harita yukleyip takip edilebiliyor mu? Hiç deneme firsatiniz oldu ku?

Merhaba. Deneme şansım olmadı ancak harita eklenebiliyor;

  1. UP (Sol ortadaki tuş) tuşuna basık tutuyorsunuz,
  2. Ayarlar >> Etkinlikler ve uygulamalar,
  3. Etkinliği seçiyorsunuz,
  4. Seçtiğiniz etkinliğin ayarlarına gidiyorsunuz,
  5. Veri ekranları >> Yeni ekle >> Harita

Şurada daha detaylı bilgiler mevcut;
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/forerunner245/EN-US/GUID-A877CC78-A0E1-4836-84E2-6A7366C8F705.html

Şurada da 245’in, trail koşularındaki özellikleri tartışılmış, Garmin Connect üzerinden saate GPX verileri aktarılabildiği yazıyor;
https://forums.garmin.com/sports-fitness/running-multisport/f/forerunner-245-series/166988/forerunner-245-trail-running

1 Beğeni

Fenix serisi kadar veya 935/945 kadar başarılı olmayabilir ancak işinizi görür diye düşünüyorum.

Burada yazdığınız, aktivitenin başlangıçtan itibaren takip ettiğiniz izinizi gösterir.

@ardarda harita yüklemekten kastınız hangisi ona bakmak lazım. Saate gpx dosyası yükleyip koşu anında o rotadan çıktığınızda sizi uyaracak, rotanın kaçıncı kilometredesiniz,ne kadar kaldı gibi gösterecek sistem bunda mevcut.

Fakat ilk olarak Fenix 5x ile gelen topografik harita yükleme bu saatte yok. Bu nedir derseniz; haritada yolları; kütüphane,avm gibi noktaları içeren harita. Konuyla alakalı daha detaylı bilgi @erol 'un 5x incelemesinde mevcut.

1 Beğeni

@erhancetin teşekkür ederim bahsettiginiz gibi öncesinde yükledim bir gpx haritasinda rotadamiyim. Nekadar gittim nekdar kaldi gibi harita takibi yapabiliyormu diye sormuştum cevabimi aldim. Ama birde rotadan saptım diyelim, o bölgede nerede olduğumu harita üzerinde göremiyorum anladığım kadarıyla.

@ardarda aynen dediğiniz gibi. Haritadan saparsanız sadece bulunduğunuz noktanın koordinatlarını almak mümkün. Datafield olarak ekleyebilirsiniz koşuya.

Merhaba,

Yaklaşık iki aydır FR245 kullanıyorum.Öncesinde bu tarz spor saati deneyimim olmadığı için karşılaştırma yapmam mümkün değil ancak,henüz 6 aylık koşu geçmişi olan amatör bir sporcu için yeterli olduğunu düşünmekteyim.
Saati alırken endişelerim arasında optik nabız okuyucudan düzgün veri alıp alamayacağım konusu vardı.Daha önce decathlondan alınmış Onrhtym 500 kullanıyordum.Göğüs bandı ile aldığım sonuçlara yakın sonuçlar aldım.Hatta bir keresinde nabız bandını telefondaki Nike uygulaması ile çalıştırıp,Garmin verisi ile karşılaştırdım.5kmlik koşuda birinde 154 çıkan ortalama nabız diğerinde 155 çıktı ki,sonuç beni tatmin etti.

Garmin’de tecrübeli arkadaşlara sorum decathlon nabız bandını FR245e tanıtabiliyor muyum ve eğer ki tanıtabiliyorsam her defasında bilekten ölçümü kapatıp nabız bandını mı takmam gerekiyor.Zira günlük kullanımda bilekten ölçümün olmasını istiyorum.Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar yanıtlayabilirse sevinirim…

Hayır, ancak haritada görüntülenen (saate yüklediğiniz) rotaya göre ne kadar dışarıdasınız görebilirsiniz. Saat biraz bekleyerek rotaya dönmeniz için size çağrıda bulunacak ve rotaya dönmek için ilerlemeniz gereken doğrultuyu size bir ok vasıtası ile gösterecek.

Benzer bir şekilde (saatinizde rota yüklü olmadan koşarken) koşunun herhangi bir noktasında vazgeçerek geri dönmek isterseniz “Back to start” komutu ile (o ana kadar çizdiğiniz) rotayı bulunduğunuz noktadan geriye doğru izleyebilirsiniz. Topo harita olmadığından izlemek biraz (boş bir ekranda varolan bir çizginin üzerinde bir konum) garip olacak, ancak hiç olmamasındansa çok faydalı olduğunu kendimi defalarca kaybederek kanıtladım.

Gelelim Topo haritaya, rotanın çevresel koşullar içerisinde nasıl göründüğü ve alternatiflerini görebilmek açısından müthiş. Openmap projesi içerisinden daha detaylı haritaları saate atabiliyor, dilerseniz kendi custom haritalarınızı bile oluşturabiliyorsunuz. Hiç bilmediğim yerlerde varolan patikaları (eğer girilmişlerse) bulabiliyor ve takip edebiliyorum. Döngüsel rota çıkar komutu da çok keyifli ve yararlı. Tanımadığım bir bölgede koşmak istediğim mesafeyi girdiğimde bana yine başlangıç noktasında bitecek dairesel rotalar çıkarıyor (alternatifli), yeni versiyonlarda bu rotalar bölgede koşan ve Garmin kullanan başka koşucuların ısı haritaları gözönüne alınarak çıkarılıyor.

Topomap saatinizde yok, eksikliğini hissetmeyeceksiniz. Patika koşularında rotayı saatinize yüklemenizi ve yol boyu saatin size rota konusunda yönlendirmede bulunmasına izin vermenizi tavsiye ederim. Yaklaşan dönüşleri, açılarını önceden söyler, rota yüklediğinizde ETA (Yaklaşık varış süresi) bilgilerine ulaşabilir, elevation plot (yükseklik grafiği)'a ulaşabilir, yoldan çıkarsanız titreşim ve sesler uyarılarak patikaya geri döndürülürsünüz.

Güzel saat, bende bu aralar bir tanesi ile oynuyorum, güle güle kullanın. :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba Selçuk Bey. Kalenji ürünlerini ben şahsen kaliteli buluyorum. Daha önce Onmove 500 modelini incelemiştim, optik nabız sensörü olarak Philips kullanıyor. Ben 7/24 nabız verisi ve kalori hesabı istediğim için almamıştım, hatta Fransa’daki merkezine mail bile atmıştım bu konuyla ilgili olarak;

Optik nabız sensörleri, kap ritminin çok inişli çıkışlı olmadığı aktivitelerde (steady state cardio), mesela koşu gibi, büyük oranda başarılı sonuçlar verir. Kol hareketlerinin çok olduğu (ağırlık çalışması, cross fit vb) ve nabzın değişken olduğu antrenmanlarda (interval) çok başarılı olamıyorlar. Anlık tepkileri göğüs bandı gibi hassas değil. O nedenle, göğüs bandı kullanmanız daha iyi olur.

Göğüs bandını saate tanıtıp, kullanabilirsiniz. Her defasında bilekten ölçümü kapatıp açmanıza gerek yok. Saati göğüs bandı ile eşleştirdiğinizde, etkinlik başlattığınız zaman kendisi otomatik olarak bilekteki sensörü kapatıp, göğüs bandındaki veriyi gösteriyor. Antrenmanı bitirdiğinizde otomatik olarak tekrar bilek sensörünü aktive ediyor.

Nabız bandını eklemeniz için;

  1. UP (Sol ortadaki tuş) tuşuna basık tutuyorsunuz,
  2. Ayarlar >> Sensörler ve Aksesuarlar,
  3. Yeni ekle,
  4. Gelen menüden ne tür harici sensör ekleyeceğinizi seçin (Harici Kalp Hızı)

Göğüs bandı ile işiniz bittiğinde, Sensör ve Aksesuarlar menüsünden, eklediğiniz göğüs bandının durumunu kapalı durumuna getirmeniz, işinizi sağlama almanız açısından iyi olur. Otomatikte kalırsa, sürekli bağlanacak cihaz arayabilir. Göğüs bandı zaten sadece vücuda takıldığında sinyal yolluyor, çıkarıldığında saatle bağlantısı kesilecektir ama ne olur ne olmaz.

Son bir şey daha eklemek isterim. Ayarlar >> Etkinlik İzleme >> Uyku Pulse OX açık olduğu zaman, harici nabız bandına bağlı olduğunuzda, saat bilekteki sensörü kapatmıyordu. Yazılım güncellemesi ile bu hata giderildi.

Bu saati yaklaşık 1 aydır kullanıyorum ve oldukça memnunum. Genel olarak kullanan inceleyen koşucular yazılması gereken birçok şeyi yazmışlar zaten. Kullanırken fark ettiğim bir detayı yazmak istiyorum, saatin alarmı ciddi pil kaybına yol açıyor. Kullanan arkadaşlara önerim alarmı kapatmaları.

Arkadaşlar konuyu hortlatıyorum kusura bakmayın ama bir sorum olacak. Saat alma arefesindeyim. Bütçem dolayısıyla bu modeller arasında gezinip duruyorum. Sorum şu;

Forerunner 245 versiyonu ve Forerunner 245 Music versiyonları var bildiğimiz gibi ve aralarında yaklaşık 300 TL gibi bir fark var.

Normal müziksiz versiyonunu alıp içine 15-20 tane şarkı atıp kablosuz kulaklıktan dinleme imkanımız var mıdır? Yoksa illa ki müzik versiyonunu satın almamız gerekiyor. Telefon taşımaktan parmaklarım ağrıdı artık. Kol bandı da kullanmıyorum hoşuma gitmiyor. Bir akıl alabilir miyim? Haftadın 6 günü antreman yapıyorum. Yoğun olarak kullanacağım

Düzenleme1: Günlük olarakta kullanmayı planlıyorum. Crosstraining’te bisiklet sürerken de kullanmayı planlıyorum

Müziksiz versiyonunda müzik oynatamıyorsunuz malesef. Galaxy watch active gibi bazı akıllı saatler veya bazı amazfit modellerine de yonelebilirsiniz müzik çalabilen daha ekonomik bir tercih olarak.

Haftalık ortamala 50-60 km koşu antremanı yapıyorum. Yeterli olacak mıdır?

Tercih meselesi. Her gün (örneğin koşudan döndükten sonra) şarja takarsanız yeterli olacaktır. Yok ben haftada bir iki kere şarj ederim diyorsanız veya uzun süreli (5+ saat) antrenman yapıyorsanız yeterli olmayacaktır. Forerunner 245 Music de alsanız Bluetooth bağlantısı ile müzik dinlemek çok şarj yiyor bunu da aklınızda bulundurun.

Edit: Tabi ki aralarında başka farklar da var. İnterval programlayabilme, nabız bandı baglayabilme, vo2max estimation, recovery time, running dynamics, barometrik altimetre vesaire bunlardan sadece bazıları. Ben daha minimalistik takıldığım için bunlara girmedim, dediğim gibi tercih.

1 Beğeni