Garmin Günlük Antrenman Önerileri ve Altta Yatan Detaylar

Son birkaç haftadır Garmin’in Daily Suggested Workout (Günlük Antrenman Önerisi) özelliğini kullanıyordum. Bu özelliği, onun da çevresinde Garmin’in bu iş için kullandığı bilimi ve teknolojiyi kurcaladım. Biraz uzunca bir yazı çıktı ortaya. Yorumlarınızı, varsa hatalarımı ya da daha da fazla detay versen iyi olurdu dediğiniz yerleri bildirmenizi beklerim.

25 Beğeni

(blog yazısında yaptığım yorumun aynısıdır)

Sağlık uygulamaları, vücut analiz cihazları, spor saatleri vb. gibi şeylerden toplanan verilerimiz artık o kadar çok ki, sizin de deneyimlediğiniz ve tam olmasa da onayladığınız bir antrenman programı özelleştirebiliyor artık saatler.

Aktivite takip cihazları, spor saatleri vb. Gibi cihazların yarattığı ekosistem şuna evrilecek gibi geliyor bana;

“Hedefin ne? Ne kadar zamanın var? Al programın bu. Hadi çalışmaya başlayalım. Ben aralarda güncellemeler de yaparım. Gerekirse hedeflerinde oynamalar da yapabilirim. Sen kendini bana bırak.”

Ve tabi ki bu koçluk özellikleri bir pazarlama için kullanılacak.

Aslında tüm bu veriler nabız temelli ise bunu göğüs bandı aracılığı ile aldığı nabız verisini işleyebilecek her saat, saat yapamazsa verisini aktardığı akıllı telefon yapabilir ama yapmayacak ve bu özelliklere sahip saatler ayrı seriler olacak. Bu da bambaşka bir konu zaten.

Günlük antrenman önerisi veren bir saatim yok ama olsaydı muhtemelen bu özelliği kullanırdım. Benim gibi “nasıl bir antrenman programı yapmalıyım” diyenler için en azından güvenilir bir kaynaktan hazır koçluk

5 Beğeni

Fitnes seviyenizi korudu mu program?
(Bunu 100km ile test tuhaf olur, 20 km hedef koşuda koç öncesi ve sonrası karşılaştırılması da hava şartlarıyla zor olabilir)

Daha çok koşabilecekken buna engel olması, sürekli saatin takılı kalması rahatsız etmedi mi?

O kadar ayarı yapana koç direk sertifika vermeli :slightly_smiling_face: Yeni başlayan kişilerde etkisini görmek için bu başlığa adaptif uygulamaların koçluk deneyimini yazabilir.

Garmin koç sonrası dinlenik nabızda değişiklik oldu mu?(uzun yıllar uzun mesafe koşan birinde etkisi bence olmaz)
Sabırlı güzel bir deneyim olmuş, ayaklarınıza sağlık.

Böyle bir “Koçluk” Strava Premium’a da eklenmeli bence.

1 Beğeni

Bu gerçekten oluyorsa muazzam birşey.

Edit; Az önce garmin takvimini inceledim biraz. Sanırım mümkün.

Takvim - etkinlik ekle - etkinlik bul - listeden etkinlik seç - şehir seç - etkinlik seç

Ben bursa ilinde iznik ultra için 14 Nisan 2023 seçmiştim ama Lathmos ultra çıktı listede.

Kalabalık olmasın diye sadece son adımın fotoğrafını ekliyorum. Fotoğraftaki açıklamaya göre hedef yarış için özel antrenman önerileri sağlayacak, tabi saat de bununla uyumlu ise.

3 Beğeni

Aslında bu dediğine benzer bir özellik var; Garmin Coach. Burada 3 farklı antrenör seçeneği bulunuyor. Jeff Galloway, Amy Parkerson-Mitchell, Greg McMillan. 3 antrenörün de tarzı farklı. Antrenmanlar sizin seviyenize göre değişkenlik gösteriyor. Hatta running confidence kısmında hedefinize ulaşmak için doğru yolda mısınız görebilirsiniz.

2 Beğeni

Ya ben bulamadım yada bende öyle bir sekme yok. Belki kullanılan saate göre connect uygulama içeriği değişiyordur. Bende 735xt var.

Telefon uygulamasında olmamasına karşın connect web sitesinde 5k - 10k -21k - 42k için her seviyede antrenman programı mevcut. İstediğinizi seçip, hatta değişiklik yapıp, başlangıç tarihi veya bitiş tarihi belirleyip antrenman programını saate gönderebiliyorsunuz. Bilmeyenler için yazmış olayım. Ben bugün keşfettim.

3 Beğeni

Antrenman programini kabul edip yuklerseniz, gunluk oneriler yerine onlari gormeye basliyorsunuz. Yani onlarin onceligi daha yuksek. Ama yine de isterseniz gunluk onerileri gorup uygulayabiliyorsunuz.

1 Beğeni

Web sitesinden seçmiştim ilk başta.

1 Beğeni

bu doğru. Yarış takviminizi, mesafeyi, rotayı yüklüyorsunuz. Birden çok yarış yüklenebilir. Hedef yarışınızı seçiyorsunuz. Base, build, peak ve taper dönemlerini de ayarlıyor. Chatgpt’ye de bakacağım :slight_smile:

2 Beğeni

Gayet güzel bir yazı olmuş. Ben de Huawei Watch GT2 saatimde akıllı koşu planlarını uyguluyorum. Planlar 5K, 10K, Yarı Maraton, Maraton gibi kategorilerde şekilleniyor. Boy, kilo, koşu performansınız, hedef süreniz gibi değerlerinizi girip antrenman günleri belirliyorsunuz ve size ortalama bir program çıkartıyor saat. O haftaki performansınıza göre de girdiğiniz haftanın programını güncelliyor. Sizin gibi uzun mesafe koşucularında ne kadar işe yarar bilemiyorum fakat benim gibi tel maşa koşucular için fayalı olduğunu düşünüyorum. Belirttiğiniz gibi en büyük problem nabız ölçümünün doğruluğuna ve istenen çokça verinin karmaşıklığına dair. Hatta benim saatim güncel bir model olmadığından antrenman programları GPS’i saat üzerinden başlatmayı beceremiyor dolayısıyla çeşitli ölçümlere dair sıkıntılar yaşıyorum fakat yine de faydalı olduğunu düşünüyorum. Ciddi sporcular için gereklilik olmayabilir. Fakat benim gibi tek başına ve genel anlamda keyfine koşan birinin istikrarlı olması için özel bir koça para ödemek zorunda olmasındansa ölçüm cihazı olarak kullandığı saatin ona böyle bir özellik sunması motive edici.

Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.

5 Beğeni

Evet bir seviyede korudu diyebilirim. Biraz daha uzun sureli devam edip iyice yontulabilir. O zaman hedefe dogru da iyi eslik edebilir.

Ilki biraz rahatsiz etti ama yukarida da dedigim gibi daha uzun sureli devam edip iyice yontulabilir. Saati surekli takmak bana hep zor gelmistir, sevmem bilegimde bir sey olmasini (surekli klavyede bir sey yazan biri olarak rahatsiz edici) ama alistim sanirim.

[quote=“fatihboyaci, post:3, topic:11885, full:true”]
Garmin koç sonrası dinlenik nabızda değişiklik oldu mu? (uzun yıllar uzun mesafe koşan birinde etkisi bence olmaz)[/quote]

Hayir buna etkisi olmadi. Zaten 42 civari genelde. Daha da dusmesin.

Tesekkurler.

5 Beğeni

Merhaba,
Garmin Coach’ta antrenman planı oluşturup takip ediyorum.
Bir koşuya başlamışken, onun ortasında Coach antrenmanına başlayıp devam etmek istediğimde bunu menüde bulamıyorum. Mevcut koşuyu durdurup, Coach antrenmanını başlatmak zorunda kalıyorum. Bu durumda da Connect üzerinde iki farklı koşu oluşuyor. Aslında tek koşu yaptım.
Bunun bir çözümü var mı?

@RoadRunner foruma hoşgeldin.
Koşuya başlarken direk coach antrenmanını başlatsan? İki antrenman yapılmışsa 2 gözükmesi daha uygun olmaz mı?
Tek antrenman yapıp bunu uygulama üzerinden garmin coach antrenmanı olarak göstermek işi çözebilir mi?

"Tamamlanmış bir antrenman antrenmanı bir aktivite olarak görünür, ancak Garmin Koçu tarafından tanınmaz. Çözülmesi gereken adımlar (Android’de Garmin uygulamasını kullanıyorum): etkinliği açın, sağ üst köşedeki üç dikey noktaya tıklayın, etkinliği düzenleyin, Etkinlik Ayarları’na gidin, Etkinlik Türü’ne dokunun, Kategorilere Ayrılmamış’tan Eğitim’e geçin, Kaydet’e dokunun. Garmin Coach’a gittiğinizde aktivitenizin Antrenmanınızın bir parçası olarak tamamlanmış antrenman olarak tanındığını görmeniz gerekir. Umarım bu yardımcı olur.

Etkinlik Türü’nü zaten Eğitim olarak ayarlamıştım ve senkronize edilmemişti. Bunun yerine “Fitness” olarak değiştirdim ve işe yaradı. Daha sonra tekrar “Eğitim” olarak değiştirdim ve kaldı. Bence sadece dosyalanan dosyadaki değişikliği yapmak yeniden senkronizasyon istiyor. Herhangi bir alan işe yarayabilir"

Kaynak:

1 Beğeni

@fatihboyaci merhaba, hoşbulduk :blush:
Sorunumu bir örnek vererek açıklasam: Mesela pistte Coach antrenmanı yapacağım. Ama piste ulaşana kadar da 5 km koşacağım.
5 km lik bir koşu + Coach antrenmanı şeklinde iki farklı koşunun Connect’te görünmesi istatistiklerim açısından ( antrenman etkisi VO2 max gibi veriler) tutarlı olur mu?
Yoksa tek bir antrenman olarak görüp hesaplasa yine aynı sonuçlar mı çıkar?
Eğer iki farklı antrenman olunca sonuçlar değişmiyorsa benim için sorun yok böyle devam edebilirim.
Eğer basit ve saçma sorular soruyorsam kusura bakmayın lütfen, insan bilmeyince böyle oluyor.
Yardımınız için teşekkür ederim.

1 Beğeni

Soru basit değil, saçma hiç değil :+1:
Garmin coach kullananlar ne der bilmem (kullanmıyorum), ama;
1.Coach antrenman programına uymamış olursunuz.Pistte interval yap demiş ama başka antrenman da eklemişsiniz.
2.Bir , iki, üç vs kaç antrenman yapılırsa yapılsın tüm veriler zaten saatte, uygulamada görüleceği için antrenman yüküne etkisi kayda alması beklenir.
3.“Yoksa tek bir antrenman olarak görüp hesaplasa yine aynı sonuçlar mı çıkar?”
Bir gün tek koşuda 5km ve diğer antrenmanı yap.
Benzer dinlenme, hava, tempo vs ile iki koşuda 5km ve diğer antrenmanı yap.
Sonuç deneyerek görmüş olursunuz, garmin coach bu durumlar için ne demekte.
Sağlıklı koşular.

1 Beğeni

Coach ile ilgili Garmin sayfasında sorular/cevaplarda konuya dair başka detaylara bakılabilir.

@fatihboyaci
Çok yardımcı oldunuz Fatih Bey teşekkür ederim cevabınız için. :pray:t2:

1 Beğeni

Bende ara ara kullaniyorum. Gecen hafta cadde 10k yi etkinlik olarak ekleyince son haftaya komple bi program cikardi. Baya da verimli geldi bana. Ara ara kullaniyorum onerileri ama tek sevmedigim tarafi kosacagin gunleri sormamasi, dinlenme gunlerini kendi belirlemesi. Eger gunleri bana biraksa muhtmelen sadece bunu kullanabilirim…

1 Beğeni

Takvime 3 etkinlik daha ekledim. Etkinliklerden birini birincil, diger ikisini daha dusuk oncelikli olarak kaydettim. Ve garmin kendi periyotlamasini cikardi, sasirdim. Hatta 18 hafta sonra olacak bi yaris icin bunu yapti.



Tek begenmedigim nokta uzunlar haric gun secimine izin vermeme ve her gune nerdeyse kosu koymasi.

Hedefe gore de ne durumda olduguna dair cikarim yapmasi ayri bi guzellik olmus. Sanirim bu surecte denyecegim bu onerileri…

9 Beğeni