Acikcasi gorunce imali bir guldum. Sanki her isi duzgun yapiyorlarmis gibi, ciddi cokmeler, cihaz sorunlari yasamiyormusuz gibi, onemli verileri ucuncu parti yazilimlarla edinmiyormusuz gibi, olmasi gerekenin cok ustune fiyatlarla sattiklari saatlerin nerdeyse 3’te 1’i fiyati da daha iyi hizmet icin bana verin diyor garmin:) Sanirim hizmeti alana artik “Unproductive” demeyecek
Yukarıda belirttiğiniz mükemmel işleyen hizmetleri ücretsiz kullanmaya devam edebilecekmişiz.
Mükemmelin mükemmeli ise ekstraya girer diyor
90’lı yıllardaki bilgisayar oyunlarını özlüyor insan. Ne güzeldi o günler; gidiyorsun, bir oyun CD’si alıyorsun, hoop, iş bitiyor! Mis gibi Age of Empires kuruyorsun, saatlerce “wololo” diye köylü peşinde koşturuyorsun, kimse senden ek para istemiyor. Şimdi ne alsan ya bir DLC paketi, ya premium hesap, ya da “daha iyi deneyim için” başka bir sürüm.
Strava’da Ai desteği ile verileri yorumluyor, yanlış bilmiyorsam görece alt seviyelerdeki amazfit gibi bazı saatler de verileri ücretsiz yapay zeka ile yorumluyor. Garmin’in bu hizmet karşılığında almış olduğu bedel kullanıcının spordaki verimliliğini arttıracak mı? sanırım, bunu zaman içinde duyacağız.
Garmin’in Connect+ ile sağlayacağı ek özelliklerden AI taraftaki iddiası bizi yönlendirmesi sanırım yoksa dediğiniz gibi sadece yorumlayacaksa pek bir anlam ifade etmiyor. Strava mesela çok çok basit seviyede aktiviteyi yorumluyor.
"Sabit bir tempoda koştun, son kilometrelerde hızlandın. " Teşekkür ederim strava ben anlamamıştım.
AI konusu gercek anlamda fark yaratabilecek bir konu ama yillik 80 dolar edecek bir hizmet nasil olmali emin degilim. Yani kosu sonrasi kosu dinamiklerinde absurt veya belirgin bir degisim oldugunda garmin bana ekipman veya antrenman ile ilgili ne degisiklik yaptin diye sormasini beklerim. Bunun sonucunda cikarimlar yapmasini beklerim. Bu kosu mekanigi degisimlerinin olumlu veya olumsuz etkileri uzerine bir muabbete girmek isterim mesela… Progressive bir sekilde bu dinamikleri izlemesini ve degisimleri bi sekilde paylasmasini beklerim. Ama tahminim daha temel bazli bir stravari raporlama gorecegimiz yonunde…
"Sabit bir tempoda koştun, son kilometrelerde hızlandın. " Teşekkür ederim strava ben anlamamıştım.
Aynen
Hayat koşulları ve iş temposu gönlümüzden geçen antrenmanları maalesef yaptırmıyor. Her sabah 06:00 uyanıp trafiği çekmek, akşama kadar mesaide hoşaf olup üzerine daha da katmerlenmiş trafikle savaşıp eve gelmek… çoğu zaman antreman yapacak gücü dahi kendimde bulamıyorum. Hangi Ai bana güç verebilir? Bana sihir veya büyü gibi bir özellik lazım.
1 Nisan şakası olmasın?!?
Umarım bu yalnızca verileri anlamlandırma hizmetinden ibarettir ve umarım connectte verdiği verilerin bir kısmını zamanla ücretli hizmet tarafına kaydırmak gibi bir gaflete düşmezler. Garmin cihazlar zaten muadillerine göre pahalı, bir de mesela temel verileri görmek için Connect+ almanız gerekiyor gibi bir şey derlerse çok saçma olur.
Saatlerini almaya karar verirken üyelik maliyetini de satın alma kararına etkileyeceksin. Garmin için kullanıcıları kaçırmayacak kendisi için en yüksek faydalı sağlayacak Optimum nokta burası mı Huawei kullanıcısı olarak bana ters geldi müşterilerin kaymak kısmını oluşturan avrupa kullanıcıları için belki de o kadar pahalı değildir.
Bu arada ben bunu bekliyorum yanlistan donmezler ise… Strava tek tek acik hizmetler kapatiyor. Ona benzer bir surec yasariz sanki…
DC Rainmaker neler var neler yok eleştirileri ile anlatmış.
Ben uye oldum (nasilsa 30 gun ucretsiz diye - tek sorun kredi karti bilgilerini vermek tabii, kabul ettik arastirmaci gazetecilikten dolayi). Gordugum kadariyla su an hicbir sey yok ek olarak. Performance dashboard diye bir yerde ek birkac yeni grafik disinda bombos. Belki Enhanced LiveTrack ama onu da kac kisi kullanir bilemedim. Training guidance’a bakmadim tabii, onu da incelemek gerek.
Active Intelligence
BETA
Get insights and recommendations delivered throughout the day from Garmin’s AI-powered feature
Performance Dashboard
Customize how you view your training data
Live Activity
View key stats during your indoor workouts live in the Garmin Connect app
Enhanced LiveTrack
Upgrade LiveTrack with sharing via text message and a personalized profile page
Training Guidance
Get exclusive expert guidance for select Garmin Coach training plans
Exclusive Badges
Gain access to exclusive badges, challenges and more
AI konusu bahsedildigi kadar bossa uzucu. Yani gectigimiz gunlerde muzik konusunda bir AI sisteminde arama yaptim. Umulmadik bir sekilde bana soru soru sorarken buldum sistemi. Hatta ilginc sekilde konu ile ilgili benim talebim olmasa da ilgi alanima yonelik oneriler getirdi. Isin ilginci onerileri de hosuma gitti, farkli bir deneyim oldu.
Bu tip bir giyilebilir teknoloji firmasi AI iddasinda ise onceligi bire bir iletisim kurmak olmali. Cikarim yapip kenara cekilmek kolaycilik. Kaldi ki su verileri diger AI robotlarina versek muhtemelen turlu turlu cikarimi yapar. Onerileri ve sorulari olur muhtemelen.
Benim gozlemim Strava’da hatiri sayilir premium kullanici oldugu gorulmus ve bu pazardan bir pay alir miyiz diye dusunulmus gibi geldi. Isin tatsiz yani ise muhtemelen strava gibi ucretsiz ozelliklerin yavas yavas ucretli tarafa kaymasi olacaktir.
Şu anda antrenmanlarımı para ödediğim bir yapay zekadan alıyorum. Şu ana kadar da fena gitmedi. Ama olaya bisikleti de kattım, benim yapay zeka bisiklet antrenmanlarını içermiyor ondan platform değiştireceğim. Ancak bunu Garmin hakkını vererek yapacaksa dışarıda macera aramadan Garmin’den bu hizmeti alırım. Ama bunu veremeyecekse “+” olmanın çok da bir esprisi olacağını düşünmüyorum.
Sundukları hizmeti ikiye ayırdığımda;
A-grafikler ile ifade,
B-antrenman verilerine göre tavsiye
Zaten antrenman verilerimi sürekli olarak farklı yapay zeka motorlarında yorumlatıyorum. Sonuçlara göre, imkanım el verirse, aklıma yatan metotları ve önerileri uygulamaya çalışıyorum. Ancak Garmin, “Sizi uğraştırmayayım, kendi yapay zekam ile değerlendirip size öneride bulunacağım.” dediğinde, sunduğu bilgilerin bizim ücretsiz kanallardan elde ettiklerimizden daha fazla olması gerekir.
Grafik kısmı ise işin ambalajı.
Aklıma Instagram’da Zara’nın satışa çıkardığı karbon plaka ayakkabılar için yazılan bir yorum geldi: “Hiçbir elit koşucu 10-20 dolar için bilinmedik bir marka ile kendini riske atmaz.” Burada da durum biraz benzer; metodolojik çalışma rutini olan ve bu spora gönül veren kişiler için yapay zekadan gelecek geri dönüş, kafa karışıklığından öteye gitmeyebilir.
Garmin yine bir işlere girişecek, BETA tester lazım. Tek fark, ondan da para kazanayım demiş.
Sanırım sürecin devamında bizi şöyle bir şey bekliyor: Garmin antrenman tavsiyelerini kullanan arkadaşlar varsa beni daha iyi anlayacaktır. Garmin, bir antrenman programı sunarak günlük koşu önerilerinde bulunuyordu. Ancak bu tavsiyelerin şimdiye kadar ezbere verildiğini düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte ise bu verilerin daha fazla sentezlenerek yapay zeka destekli yorumlarla zenginleştirilmesini bekliyorum. Örneğin, “Dün 10K’yı 45 dakikanın altında koşman gerekiyordu ama koşmadın, bugün 20K koşmalısın.” gibi önerilerle karşılaşabiliriz. Tabii, bunlar sadece benim varsayımlarım.
Garmin son kullanıcı için berbat arayüzü ile sadece verilerimi 3. parti uygulamalara aktarmak için kullandığım bir kapıdan ibaret. Bunu ücretli hale getirmesinler veya sınırlandırmasınlar yeterli benim için. Yapay zeka falan her şeye zorla sokulan antep fıstığı gibi hissettirmeye başladı ufaktan.
Hazır bedava deneme varken bi üyelik başlattım, en bariz gözüme çarpan değişiklik trainingpeaks’vari “performans tablosu” denen bir sekme eklenmiş olması. Belirlediğiniz zaman aralıklarında belli değişkenleri tablolar halinde gösterip/karşılaştırma imkanı sağlıyor. Bir de anasayfada ufak bir paragraf strava ai benzeri önerilerde bulunuyor.
Bende ne de olsa ücretsiz diye üye oldum. Ama buna birakin 80 dolar vermeyi ekstradan 5tl bile verilmez.
80 dolara degecek hiçbir şey yok. Hatta Garmin sadece yapay zeka yorumundan yürümek istiyorsa fena patlar.
Örnek olarak aşağıya yaptıkları yorumu bırakıyorum.
Sirf şu tarz yorum için 80 dolar istiyorlarsa fikra gibi olur.
Belki bilenler vardir ama günümüzde en meşhur yapay zeka programına Strava veya Garmin’deki detaylı pace km, ortalama nabiz gibi verilerin resmini atıp yapay zeka’ya rol model verip 2 paragraf yorum alabiliyorsunuz. Örneğin bugün 20k’yi 6 pace kostunuz ve bunu Chatgpt’ye fotosunu attiniz diyelim. Bana daha önce hayatında 2.30 maraton koşmuş eski elit atlet gibi düşünüp beni Sub3 hedefine hazırlayan koşu koçu ve atletizm antrenörü moduna girip bugünkü antrenmanımi yorumla demeniz bedava.
Gelelim diğer kisma. Koşuya yeni başlayan, deneyimli veya ortalama koşucu 80 dolar vereceği bu Connect +'dan ne bekler?
Her koşucunun hayalidir. Bana öyle bir program yaz ki maratonda beni sub3 koştur. Hatta antrenman verilerimi günlük, haftalık revize et. Örneğin sen bana bugün 10k’yi 40’da çikar dedin ama ben çıkaramadiysam yarın programi ona göre revize etmeni beklerim gibi. Eğer 80 dolar isteyen ve size maratonda sub3 koşturup antrenmanlari performansınıza göre revize etme vaadi veriyorsa 1 koşucu bir ihtimal parali üyelik düşünür ama böyleyken inanılmaz saçma bir hamle olmuş.
Deneyimledikce ve eğer yeni şeyler açılırsa tekrardan aktaririm ama böyleyken paranizi çöpe atarsaniz ben üzülürüm.