Merhaba arkadaşlar antrenmanlarını garminin belirlediği nabız bölgelerine göre kendim ayarlıyordum. Bölge olarak 2-2-3 2-2-4 2-2-5 gibi kendimce birşeyler yapmaya çalışıyordum. Şimdilerde garminin antrenman önerilerine göre mi devam etsem diye bir bakim dedim. 2 farklı öneri var bir nabız üzerine birde pace üzerine öneri. Süreleri aynı fakat pace olarak önerisi ile nabız olarak önerisi arasında benim açımdan tutarsızlık var. Örneğin 2. Bölge koşunu 6.25 pace olarak öneriyor nabız kısmına geçince 150 nabız diyor. Fakat 150 nabızda ben ancak 7.25 paceleri görüyorum. Bu önerileri benim bilgilerim üzerinden veriyor diye düşünmüştüm ama genel ortalamaya göre mi veriyor acaba ? Daha önce kullanan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsa sevinirim.
Siz saati kullanmaya devam ettikçe o da veri toplamaya devam edecek. Uyurken de kullanmaya devam edebilirsiniz belki de zaten öyle yapıyorsunuzdur.
Antrenman yapmaya devam ettikçe kalp hızı ve pace daha tutarlı hale gelecek.
Bence pace ve kalp hızını ayrı ayrı düşünüp uğraşmayın. Siz sadece pace hedefi ile antrenmanlarınıza devam edin. Saat uğraşsın, Garmin uğraşsın. Performansınız arttıkça daha tutarlı öneriler gelecek.
Garmin temel olarak eğer bir hedef ya da yarış belirlediyseniz o tarihe göre periodizasyon yapıyor. Bu sırada da aerobik anaerobik antrenman yükünüzü dengede tutmaya çalışıyor. Şimdi Garmin + çıktı, onunla işler ne kadar değişir göreceğiz.
garmin+'in strava’daki AI yorumlarindan nesi farkli tam anlayamadim, cok detayli bakmasam da…coach plan’lari kullandiginizda zaten idman yukunuze gore ayarlama yapiyordu, uyeligin bir avantaji olmali mutlaka…
diger tarafta coach plan’i birebir uygulayip yuksek recovery duzeyine sahip olsan bile training status’u devamli “unproductive” gostermesi sinir bozucu biraz…
Dediğiniz gibi saati hiç çıkarmıyorum. Uyku takibi, hrv ölçümü, dinlenmiş nabız ölçümü, vo2max, laktak eşiği vs hepsini ölçüyor. Mümkün olduğunca bu ölçümlerdeki değişimleri incelemeye çalışıyorum. Fakat koşu önerisini kullanmadım ilk defa denemeye karar verdim. Göz gezdirince nabız bölgem tutuyor fakat pace baya farklı geldi. Bakalım bir süre pace odaklı devam edince dediğiniz gibi tutarlı hale gelir inşallah.
İki sebebi olabilir:
- HRV durumundan (unbalanced) dolayı verimsiz gösteriyordur. HRV de düzenli (balanced) gidince peoductive e dönüşür.
- Son zamanlarda VO2 max ölçmesini sağlayacak süre ve/veya yoğunlukta antrenman yapmamışsınızdır. VO2 max ölçebileceği bir antrenmanda sizi productive’e dönüştürebilir.
Başka sebebi de olabilir benim bilmediğim ama sonuçta insanı gıcık ediyor.
Connect + için ücretsiz bir ay başlattım, bakalım ben de en çok antrenman önerilerindeki değişikliği merak ediyorum.