FP yağmurluk tavsiyesi

Günlük koşu ve gündelik kullanım için hafif ve en azından 15 derece altında aşırı terletmeyecek ve uzun süre kullanabileceğim (dwr spreyim var) yağmurluk almak istiyorum. Decathlon run 500 (10k, 2000tl) ve run 900(20k, 2500tl) bu bütçede düşündüğüm modeller. Bunları kullanıp tavsiye eden veya benzer bütçede daha güzel bir model önerebilecek var mı?

Run900 Gayet İş Görür Bir Yağmurluk. Terletme Sadece Ten ile temas eden yerlerde oluyor. İçine kısa kollu giyersen kolların terliyor mesela.

Yarışta Koşuda sırt çantamdan düştü ve maalesef bulupta teslim eden olmadı. Tekrar aynısında alacağım bende

2 Beğeni

Ben decathlon un çok hafif bir rüzgarlığını almıştım. O bile hafif yağmurda su geçirmiyor.

2 Beğeni

Gri rengin internet stoğu tükenmiş, sadece turkuaz olan var şimdilik. Kasım ayında indirimle beraber yeni stok gelirse alacağım sanırım, şimdilik bekliyorum.

Geçmiş olsun diyelim, kaç ay kullanmıştınız ve zamanla su geçirmezliğinde bir değişim oldu mu?

2 Beğeni

Rüzgarlık olarak kullanabileceğim yeterince hafif ceketim var, o yüzden su geçirmezliği kesin olan bir şey istiyorum. Böyle “ultralight” ürünler sırt çantası ile yapılan gezilerde de çok kullanışlı oluyor.

2 Beğeni

İki kez yağmurda kullandım. Biri 3 saat boyunca süren bir yağmurdu (kyzikos ultra) kesinlikle iş gördü. Cebinde telefonumuda taşıdım rahatça

2 Beğeni

@herdogdu Mavi olan rengi kullandınız veya gördünüz mü? Resimlerde 2 farklı ton olarak mevcut, biri turkuaz diğeri daha açık bir ton mavi. Gerçekte hangisine daha yakın?

2 Beğeni

Bu yağmurluk olayını fazla büyütmeyin.

Geçen sene İznik Ultra’da 8 saat yağmur altında yağmurluksuz koştum, bu sene Belgrad Ultra’da 4 saat yağmur altında yağmurluksuz koştum. Ve hiç bir sıkıntı hissetmedim. 10-15 derece aralığında enerjiniz çok düşük değilse yağmur altında koşmak hiç bir şekilde rahatsız etmez. Yağmurluksuz özgür koşulara bir fırsat tanıyın derim

9 Beğeni

Hocam Yağmurluk almaktaki ilk amacım yarışlarda “zorunlu malzeme “ olduğu için. Yoksa dediğiniz gibi bahar mevsimlerimdeki yağmurda kullanmıyorum.

4 Beğeni

Bu yorumumu buraya da kopyalayım. Hiç yağmurluk giymeyen biri olarak (kışın bile rüzgarlıkla idare ediyorum) ama ekstrem havalar var artık. Ya çok sıcak ya da şiddetli yağmur / kar… Normal bir yağmur yağmıyor artık. Bu kışı da sert geçireceğiz gibi görünüyor. Yağmurluğu 1 kez alın tam alın derim. 1 tane iyi yağmurluk, 1 tane de iyi bir rüzgarlığı yıllarca kullanırsınız.

Not: Hiç yağmurluk giymeyen biri (ben) Kackar by UTMB 50K’da yağmurluğu üzerinden hiç çıkartmadı.

5 Beğeni

Bence ‘yağmurluk’ en önemli zorunlu malzemelerden biri.Hava tahmini nokta bazında oldukça gelişti.O gün yarış lokasyonunda yağmur yağacağını bile bile romantiklik olsun diye yağmurluk giymemek yağış anında değil belki ama ilerleyen saatlerde özellikle gece hipotermi, mide sorunları gibi bir sürü etkiye yol açacaktır.Şu forumda örneğin 100 mil yarışını 10-12 saatte koşabilecek insan sayısı 2 yada 3 ü geçmez; (Singer ve belki 1- 2 kişi daha.)8 saat ıslandım; sonra kalan 10-15 saat!?

2 Beğeni

Öncelikle nefes alabilir yağmurluk birçok ultra trail yarışında zorunlu malzeme sınıfında bulunuyor.

Yağış anında yağmurluk kullanma konusunda farklı fikirler var. Benim kişisel görüşüm kullanım icin tek kriterin yağış durumu olmadığıdır. Örneğin 25⁰C bir havada kısa süreli bir yağışta giyilmeyebilir. Yağış olup olmamasinin yanısıra ısı… yine bu ısının hissedilen değerini etkileyen rüzgar, kişinin temposu (parkur koşmaya elverişli değilse veya yorgunluktan yürüyen kişi daha çok üşür) ve yağış dursa bile üzerimizdeki giysilerin kuruma süresi. Tüm bunlar birlikte değerlendirilmeli. Neden yağmur anında yağmurluk kullanımını sorguluyoruz.. çünkü o an yağmur iyi gelebiliyor veya Yağmurla islanmayi terimizle ıslanmaya tercih edebiliyoruz. Bu şekilde düşünen kişiyi yagmurluk giymeye zorluyan koşullar zorlu koşullardir diyebiliriz. Bu durumda da giyilecek yagmurlukta fiyat/performans dengesi yerine performans aranmalıdır.

Ben tüm koşullarda yağış anında yağmurluk giyerim diyen kişi için fiyat/performans dengesi aranabilir. 10km yol yarışlarında çokça görmüşümdür kullan-at naylon yağmurlukları. O an gerçekten de iş görebiliyorlar.

Her yarışın hava/çevre koşulları, bitirme süresi ve yağış süresi farklı olacağı için performans beklentisi de farklı olacaktır. Farklı yarışlarda farklı performans gösteren bir çok yağmurluk yerine bütçeyi zorlayıp yüksek performanslı bir yağmurluk almak daha uygun olur bence.

Edit: tüm girdiyi yarış koşulları üzerine yazdığımı farkettim. Antrenman koşullarında şu an yaptığım gibi yağmurun dinmesini bekleyebilirsiniz.. yanlız bunun için benim gibi ununu eleyip eleğini asmış bir emekli olmanız gerekiyor :grin:

3 Beğeni

Yağmurluk kumaşının yağmuru dışarıda tutarak vücudun oluşturduğu teri dışarı atabilmesini kavrayamadım. ( insanın kendi derisi bunu yapıyor ) Yağmurluk kumaşlarının özellikleri anlatılırken böyle bir özellik olduğu belirtiliyor.

Kumaşın geçirgenliği su melekül boyutuna izin vermiyorsa yağmur giremez.Aynı şekilde içeride olan ter yine aynı boyutta yani çıkamaz . ( buhar olarak ta çıkamadığı için ter yani şu olarak tişörtle yağmurluk arasında kalıyor )

Yağmurluk içeride oluşan ter yada ter buharını extra basınç yardımıyla dışarı itmedikten sonra yada osmoz yapmadıkça nefes alma ve terlemeyi önleme gerçekleşmeyecek.

Yağmurluk çok terleyen koşucularda işe yaramıyor galiba !

Bu tavsiyeye uyuyorum .

2 Beğeni

Günaydın; goretex vb. kumaşların çalışma şekli yukarda yapamaz dediğiniz prensip aslında. Detaylı yazmayayım ama dışardaki su damlalarından küçük gözenekli olduğu için içeri su almaz, ter ise dışarı çıkar. Eğer siz muşamba tarzı kumaşlardan bahsediyorsanız o ayrı, onlar teri dışarı atamaz tabi.

4 Beğeni

Günaydın, Gore-tex ayakkabılar ile geçen kış koştum .Uzun koşularda sırılsıklam olan yazlık ayakkabılar ile kıyaslanınca Gtx ayakkabılar içinde sadece parmak uçlarımda nem vardı.

Denediğim yağmurluklar da bildiğimiz Koşu yağmurluğu (panço,muşamba yada naylon vb değil) yağmurda su almıyor buna karşın içerisi gibi sauna oluyor.Yağmurluğun koltukaltı fermuarları ,yan cepler ve göğüs kısmı açık.Yağmurluk altına giydiğim tişört Koşu tişörtü yani pamuklu vs değil.

Kısaca aşırı terleme sorununa çözüm bulamadım.Yağmurluk gerektiren hava da giymem gerekiyorsa mutlaka yedek tişört almam gerekiyor.Giymesem ıslanıp üşüyorum giysem kuru tişört gerekiyor :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Goretex mantığı bu zaten ve bu işi görmek için var. Sadece sudan ve rüzgardan korumuyor, çift taraflı deniyor, yani, nefes alabiliyor da. Testler nasıl yapılıyor, web sitelerinde yazmakta.

Temel 3 özellik:

1. Su geçirmezlik
  2. Nefes alabilirlik (önemli olan çift taraflı yani su geçirmediği kadar nefes alabilir olması (su buharının 20.000 misli küçük membrane ile kaplama su geçirmezlik özelliği veriyor ama su buharının 700 misli büyük gözeneklerle nefes alabilirlik) bunların farklı isimlerle versiyonları var herkes 25.000 ePTFE membrane (GTX) yağmurluk istemiyor, fiyatı pahalı, adı Gore-tex olmayan benzer teknolojiler geliştirildi, örnek olarak bende TNF’in futurelight’ı ve NNORMAL’in 20.000’liği var, hem hafif hem bir GTX kadar pahalı değil hem süper işimi gören ürünler, her ikisini de yıllardır kullanıyorum. Ama elbette bir GTX kadar korumuyor bunu biliyorum ama işimi görüyor. Zorunlu malzeme olarak olmazsa olmazım bu ürünüm, dağda hava birden değişebilir, kafamı da koruyor, hayatımı kurtarır.)
  3. Koruma sağlaması

Bu arada ayakkabıdaki GTX teknolojisi için kendilerinin yaptığı bir Gore-Tex sunumuna girdim geçtiğimiz ay, bu firmanın en küçük işi tekstil, ayakkabı ve eldiven işi, normalde teknolojideki su geçirmezlikler (cep telefonları, kablolar, vs) ve hastane malzemeleri en büyük işleri imiş… (Not: evet ayakkabıda da GTX NEFES ALIYOR. Outdoorda zaman geçirmek için sunulan harika bir konfor.)

5 Beğeni