Yılda bir sefer glukosamin kullanıyorum… Eklemlerde rahatlamayı hissediyorum.
Sürekli olarak Omega 3 takviyesi ve sıklıkla whey protein kullanıyorum. Ayrıca uzun saatler bilgisayar başında çalıştığım için, göz sağlığımı korumak amacıyla dönem dönem, içinde lutein, omega 3, çinko ve zeaksantin içeren takviyeler alıyorum. Genellikle Ocuvite adlı ürünü kullanırım. Göz kuruluğu ihtimaline karşı da Recugel göz jeli bulundururum.
Genellikle sabah ilk kalktığımda önce ağzımda hindistan cevizi yağı gezdiririm. Daha sonra da içine bir miktar sirke damlattığım koca bir bardak su içerim. Genellikle kahvaltı yapmam veya geciktiririm. Ayrıca damar sağlığımı korumak amacıyla günde 5-10 gr kadar üzüm çekirdeği tozu alıyorum.
Onlar dışında dönem dönem kullandıklarım şunlar;
- Deve dikeni ekstraktı,
- Probiyotik takviyesi,
- C vitamini
- Protein sentezini güçlendirmek ve daha kaliteli uyku için B6 takviyesi
- Ramazan aylarında kazein proteini takviyesi
- Eklem ve cilt sağlığı için kolajen takviyesi
Ailem çerez işi ile uğraştığı için ölçülü olmak kaydıyla neredeyse her gün çerez tüketirim. Prostat sağlığımı korumak adına çiğ kabak çekirdeği yiyorum. İçtiğim bitki çaylarını da saymıyorum
kısa koştuğum zamanlar kreatin alıyorum enerji veriyor onun haricinde kışın d ve c vitamini kullanıyorum genel bağışıklık sistemim için koşucuysa şu yazıya supplementler . com/bilgi-bankasi/kosu-ve-yuzme-gibi-spor-dallarinda-kullanilabilen-supplementler bi bakabilirsin koşucular için hangi takviyeler daha iyi bilimsel olarak araştırmışlar
Mide , barsak ve safra kesesi sorunlarım var ,sindirim sistemim verimli çalışmıyor.Zorunlu olarak takviyeler almak zorundayım.
Glutamine eksikliğinde çabuk acıkma,doymama ve eklem ağrıları çekiyorum haftada 2 defa alırım
K2 vitamini koştuğum günler alırım, diş hassasiyeti ve eklem yenilenmesi
D3 ve demir sık sık düşer dahileye doktorum yazdıkça kullanırım
Kalsiyum kompleks (içinde çinko,selenyum bakır magnezyum vs var ) koştuğum günler alırım , eksikliğinde diz kapaklarım ve bağlardan sesler geliyor
Lutein ,eksikliğinde gözlerde kuruma ve kamaşma olur yılda 30 gün alırım
B kompleks ,eksikliğinde kaslarda esneklik kaybı ağrı oluyor ,haftada 3 -4 alırım bu sayede b12 seviyem 600 civarı olur
Krom , eksikliğinde çabuk acıkma,tatlı yeme isteği ve enerji düşüklüğü yaşarım haftada iki defa yetiyor
Potasyum,iyot 10 k dan fazla koştuğum günler en düşük dozlarda alırım özellikle potasyum eksikliğinde dinlenmeye geçtiğimde tansiyonum ve nabzım yüksek kalır
toz kolajen , bende biliyorum kelle paça yemeyi ve yiyin demeyi !!! haftada 3 yada 4 gün alırım bu sayede menisküs hasarım ilerlemedi
Toz C vitamini, askorbik asit( karbonat ile birlikte) 1 gram her gün bence herkese lazım
Protein tozu whey haftada 3 yada 4 gün protein açığını gidermek için
Creatine ve BCAA bir dönem kullandım ,elimdekiler bitsin almam artık , belki creatine haftalık 2 defa 1 gram civarı alırım
Bu takviyelerin eksiklğini anlamak ,bulmak ve kabullenmek epey zaman ve emek aldı ayrıca yazdığım takviyeler hep para hep masraf ,ihtiyacım olmasa almam ve kullanmam.
Sık sık kabak çekirdeği ve yer fıstığı.
Öğlen 13:00e kadar sadece 2 bardak çay
Her öğlen 13:00te (kümesimden, büyüklüğüne göre) 2 veya 3 haşlanmış yumurta + 50gr tahin + 60 gr kendi üretimim üzüm pekmezi
Akşam gün içinde yoğun efor sarfetmişsem protein ağırlıklı ve/veya yarın düşük yoğunluklu uzun işler (koşu veya çiftlik işi) varsa makarna veya bulgur
Akşam mutlaka salata, mevsime göre domates veya kıvırcık ve turp, 1 baş kuru soğan, 1 limon, sirke, tuz
Her akşam yeni sagilmis sütten mayaladigim 400gr yoğurt
Mayistan Kasıma kadar ağaçlarda hangi meyveler varsa onlar.
2-3 akşamda bir kabak çekirdeği, yer fıstığı, leblebi gibi kuruyemiş.
Kışın günlük yaklasik 2 litre su, yazın 5-7 litre su.
Konuya cevap ise her gün efermag 365 magnezyum.
bal yok mu diyette, çiftlikte kovan yok mu
Kovan koyamadım daha, burada başlayalı 4 yıla yakın bir süre oldu. Herşeyi tek yapıyorum. İlk 2 yıl sıfır gelir ile kıdem tazminatından yedim. 600mt çit, 150 ceviz fidanı dikimi, bakımı, bağ, ağıl, depo, kümes, konteynerime ek bir oda inşaatı, her yıl yapılan rutin işler derken, hem maddi hem de emek yetersizliğinden hala çok eksiğim var. Zamanla gidermeye çalışıyorum. 2020 hazirandan geçen temmuz ayına kadar, hem İstanbul’da hem de buradaki işlere daldigim için koşmayı bile bırakmıştım. Ama şimdi birşeyler yerine oturuyor. Geçtiğimiz temmuz ayında önce koşmak sonra çiftlik dedim.
Gelecek bahara kadar bir iki boş kovan koyup oğul yakalayabilirsem bal üretmeyi düşünüyorum artık.
Yılda bir kez kan tahlili yaptırdıktan ve durumu tespit ettikten sonra (kesinlikle rastgele değil)
D ve K2 vitamini (kış mevsimi boyunca)
Demir vitamini (özellikle sert antremanlardan sonra ve period dönemi kadınlar için çok mühim) eğer değerler çok düşük değilse, sadece keçiboynuzu pekmezi (portakal suyu ile birlikte)
**10km ve üzeri antremanlardan sonra elektrolit tozlu ayran **
**Haftada 3 akşam magnezyum glisinat - uyku öncesi- **
3 ayda 1 - 3 haftalık doz olarak Omega 3
Benim araştırmalarıma göre D vitamini dışındaki tüm takviye edici vitamin ve mineralleri düzenli değil, kür olarak kullanmak gerekli. Yani 3 hafta kullamın 1 ay ara verme düzeni ile.
Bunlar dışında günlük beslenme ile zaten ihtiyacımız olan bütün vitaminleri doğal olarak alabiliyoruz. - Veganlar hariç -
Bir başka husus da herkesin genetik alt yapısı, karaciğerin çalışma hızı farklı. Dolayısı ile size normal gelen bir doz benim için fazla/az olabilir. O nedenle tüm supplement, vitamin hatta baharat ve bitki çaylarına dahi temkinli yaklaşmak gerektiği kanaatindeyim.
elektrolit tozu markası nedir , doktor önerisi mi ?
teşekkürler muadillerine bakarım burada
Yatmadan önce (ve yoğun günlerde sabah kalkınca da) 200mg NCS Elemental Magnesium Taurat, Glisinat ve Malat > HRV tavan
Sabah, öğlen ve akşam 3’er gram Hardline beta-alanine > Karnosin seviyesini maximize ederek kasların asiditesini tamponlar, bu da laktat eşiğinde yorulmadan daha uzun süre antrenman yapmanıza olanak tanır.
merhaba , beta alanine kullanmaya kaç hafta ara veriyorsunuz , kalp sağlığı ve kuvvetlenmesi için tavsiye ediliyor mu ?
Kalp sağlığı ve kuvvetlenmesi için doğrudan bir etkisi yok diye biliyorum. Bende olumsuz bir etki görmedim. Lactat eşiğim artış trendinde buna karşın nabzım düşüyor. 8-12 hafta düzenli kullandıktan sonra birkaç hafta ara vermek öneriliyor. 1 kutu 7 hafta gidiyor, yani bir kutu sonrasında 2 hafta ara verilebilir. Bunun nedeni, karnosin seviyelerinin birkaç hafta boyunca yüksek kalabilmesi.
Yeni bir konu başlığı açmak yerine buradan sorayım; Kolajen takviyeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Eczacı bir arkadaşım kolajen takviyelerinin tamamen bir kandırmaca olduğunu söyledi. Sebebi de kolajenin kolajen formunda hücre zarından geçemeyecek kadar büyük olmasıymış ve bu nedenle aslında vücudun kendisinin sentezlemesi gerekiyormuş. Kolajen takviyesi yerine protein ağırlıklı bir diyet ve glukozamin takviyesi daha faydalı olur diye de ekledi. Sizin bu konudaki görüşleriniz ve varsa tecrübeleriniz nelerdir?
Ortopedi doktoru bir arkadasim da kandirmaca demedi ama yapilan bilimsel calismalar tutarli degil dedi. Kimisi olumlu, kimisi etkisiz cikiyor. Dogru degerlendirme icin genel olarak yakin sonuclar olmasi gerekir diyor.
Benim gittiğim spor hekimi, kullanmamın faydalı olduğunu söylemişti. Tip2 kolajen.
Diz dejenerasyonu tedavim için Spor Hekimi bana da önermişti. Sürekli kullanım için değil ama sakatlığın toparlama sürecinde Kolajen aldım.
ortopedi doktorum menisküs hasarı için tip 2 önerdi.Cilt doktorları arasında cilde faydası konusunda görüş ayrılığı var.
bovin yani hayvansal kolejen sonuçta protein tozu.whey ile toz koljeni karıştırp kullanıyorum sonuçta protein takviyesi
glukozamin ağrı sızı varken çok etkili tamir etme yenileme etkisi var mı bilmiyorum