Belki fark etmissinizdir bazi gonderilerdeki magaza veya marka baglantilari bozuluyor. Bu sistem tarafindan otomatik olabildigi gibi bazen adminler tarafindan da yapiliyor. Normalde markalar ve magazalar bunu yapabilmek, yani boyle degerli bir sayfaya baglanti yerlestirebilmek icin web sayfalarina para oduyorlar. Cunku bu baglantilar cok organik. Reklamlardan bile fazla fayda sagliyorlar. Belki de bu forumun uyelerinin bircogu bunu bilmeden, dogal olarak yapiyor, hatta belki de bunun bircogunun onune gecmemek gerek, cunku bunlar cidden organik yaratilan baglantilar. Ama bazen bazi uyeler sirf bu baglantilari buraya ekleyebilmek icin yorum yaziyorlar. Cunku kosu forum oldukca degerli bir baglanti saglayici. Ne yazik ki markalar gelip buraya destek olmak yerine bir kullanici yaratip ilgili ilgisiz bir yorum icinde baglanti yerlestirmeyi benimsiyorlar. Biz de dogal olanlari dogal olmayanlardan ayirt edemiyoruz. Bu nedenle baglantilari kirmaya cabaliyoruz. Sizden ricam eger komunite uyelerine yardimci olmak adina bir baglanti paylasiyorsaniz link yaratmasini engelleycek kucuk degisiklerle paylasin. Insanlar onu kopyalayip kullanmayi bileceklerdir.
Bilmiyorum bu konudaki dusunce ve yontem dogru mu? Siz ne dusunuyorsunuz bu konuda? Fikirlerinizi duymak isterim. Belki de hic karismamali, bilemiyorum.
Mert hocam sonuna kadar haklısınız. bu kadar kaliteli bir forumu bedava reklam sitesi olmaktan uzak tutmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir süre sonra bazı konular reklam çöplüğüne bile dönüşebilir.
Bu konuda olabildiğince Katı davranmanızı tavsiye ederim. Forumdaki arkadaşlar olarak sadece birbirimize destek oluyoruz markalara değil. Markalar da burayı görsün ve ona göre elini taşın altına koysun bir zahmet. Halbuki buraya yatırım yapmaları onlar için herhangi bir Instagram sayfasına verdikleri reklamla çok daha fazla kâr getirecektir.
Yada https://www.TTTgoogle.com (3 T yi silin) (Bu da link olarak otomatik silinebilir.Stravadaki gibi?)
Buna benzer mi?Bu kısmı ben böyle anladım, belki yanlış anladım.
Reklam gibi olan kısımlar çok dikkatimi çekmedi.Belki linkleri kırpan algoritma işe yaradı…Belki -mümkünse- x adet üzeri mesaj gönderen 1 yıldan fazla üye vb şartlar getirilebilir?
Güncelleme:@spinodal örnek gerçekçi olsun Şimdi google güzel örnek oldu
Peki google .com yazdığımızda yada şirket böyle yazdığında sadece tıklanıp gitme kısmından kayıp. Ama o linke forum üyesi bir şekilde gidiyor.Problem olan kısım link direk olduğunda hiç tıklanmmasa bile tam haliyle forumda olması? Arama motorunda ürün daha çok çıkıyormuş önlem alınmazsa.
Bağlantı adresi otomatik kaldırılınca uyarı çıksa iyi olabilir.
Bir de falanca marka saat özelliğinin olduğu bir link yazarken de aynı şekilde davranmalı mı?
Ben paylaşım yaparken kelimenin içine (burada, şurada) bağlantı ekliyordum. Niyetim o konuyla ilgili cevap yazılan üye görsün, konuyu okuyan diğer üyeler durduk yere bir mağazanın ismiyle karşılaşmak zorunda kalmasınlar düşüncesiydi. Tabi işin teknik kısmını anlamadığımdan yanlış yapıyormuşum. Yazılanları okuyunca anladım.
Öte yandan en önemli reklam, kullanıcı deneyimine ait yorumlar benim adıma. Koşuyla alakalı bir ürün almadan önce mutlaka deneyimleri okumaya çalışıyorum forumda. Ben denk gelmedim ama bu yönden gizli reklam gibi bir durum radarınıza takıldı mı? Yoksa manipülasyon sadece linkler üzerinden mi dönüyor?
Öyle veya böyle, hazır bir tıkla ulaşmayı sağlayan link ile veya linksiz, bir sekilde marka/model reklamları bilinçli veya bilinçsiz yapılıyor. Ben ilk zamanlar Garmin ve Nike’in foruma gizli bir desteği var sanıyordum. Diğer bir yandan üye olarak ilk yazılan gönderilerin yarısından fazlası ayakkabı tavsiyesi hakkında oluyor… kim ne kadar ‘ayakkabi kişiseldir’ dese de.
Gördüğüm kadarı ile forum kullanım amacı ezici bir şekilde ‘yarış organizasyonları ve malzeme’ üzerine şekilleniyor.
Nabzını sorgulayan kişiler, çoğu kez, nabız kişiseldir veya şartlara açıktır diye baskılanıyor. Ama ayakkabı veya giyilebilir tekstil ürünleri üzerine olan sorgulamalar (aynı nabız gibi kişisel ve şartlara açık olmasına rağmen) baskilanmiyor.
Forumun ana konusu koşmak iken, daha özelinde, uzun koşmak iken, daha da ötesinde üyeler belli bir yaşın üzerinde iken, koşu hızı ve dayanıklılık performansının yaş ile değişimini inceleyen bir link 7 kez tıklanmıştı.
Forum açısından gerçek sorun; malzeme incelemesinin, başka konuların da yanısıra, en başta sağlıklı performans geliştirmenin ve korumasınin önüne geçmesidir. Alınacak tedbir/aksiyon işin bu yönü düşünülerek alınmalıdır. Markaların/firmaların desteğini almak güzel olurdu. Burada tanıtımlarının yapıldıgini gördükleri halde desteklememeleri can sıkıcı olsa da… kominite malzeme konusunda bu kadar ısrarla marka/model diyaloğu geliştirmeye devam edecekse… birbirine taban tabana zıt iki yoldan biri seçilmeli. Ya linkler canlı olmalı ya da… değil link, açık bir şekilde herhangi bir marka/modelden dahi bahsetmemek gereimeli. Malzemenin markasından/modelinden bahsetmek yerine işlevinden bahsetmek ve o işleve sahip marka modelin araştırmasını forum dışında birakmak. İkinci yol tercih edilirse kominitede küçülme olacagi bariz belli.
Linklerin canli olmasi teknik bir avantaj sagliyor, yoksa komunitenin gidip isret edilen yeri gormesi veya oradan alisveris etmesi sorun degil, hatta iyi bile. Ama crawlerlar canli linkleri takip edebiliyor ve bu sitenin o siteye isaret ettiginin kaydini tutuyor. Demek ki diyor o isaret edilen site iyi bir site, cunku bu site bu konularda epey iyi, o zaman aramalarda o isaret edilen siteyi daha once cikarayim diyor. Yani @fatihboyaci canli olmasi ole kirik olmasi bu acidan onemli.
Bence doğru sayılır. Forumu koruyup kollama çabanız kıymetli. Her şeyin özgür bırakılması gibi liberter bir düşünceye karşı gibi görünebilir bu tarz bir koruma kollama çabası. Ancak hepimizi saran piyasa düzeni yalnızca amacını gerçekleştirmek (kâr maksimizasyonu) için her şeyi sonuna kadar esneterek kullanma yoluna giriyor. (kötü niyet gibi insani/kültürel bir saikle değil, serbest piyasa mekaniğinin olağan hareket yasalarının sonucunda böyle oluyor.)
Bu da bu sıralar sonuçlarına maruz kaldığımız biçimde internetin televizyonlaşmasıyla, yani sermayedarların (ya da onun hizmetindeki teknokratların) bu tarz organik oluşumları kontrol ve manipüle edebildiği bir mecraya dönüştürmesine yol açıyor.
Bu böyle olduğu takdirde ise bilgi ve tecrübe birikimi ve paylaşımı yerine piyasa dinamikleri etrafında savrulan bir topluluğa dönüşme riski hepimizin hayat tecrübesini olumlu etkileyen bir uğraşın farklı motivasyonlara hizmet etmesiyle sonuçlanabilir.
Hayir hayir olur mu oyle sey. Bu forum asil onlar icin var. Kast ettiklerim Turkiye’de satis yapan marka ve magazalar. Siz lutfen paylasmaya devam edin
Altı gönderisi var. Altisinda da sanırım link vardı. Hepsini editlemissin Mert hocam, eline sağlık. Ama anlamadığım… çok farklı konular. Kapadokya turu, diyet, saat, anjiyo vs.. reklam çabası mi yoksa sadece paylaşım mı. Reklam çabası ise uzaklaştırma yerinde olmuş.