Fartlek sorunsalı?

Merhabalar,

Fartlek antrenmanının bir çeşit hız oyunu antrenmanı olduğunu, faydalı bir antrenman türü olarak literatüre geçmiş olduğunu vs. biliyoruz fakat bu antrenman çalışmasını tam olarak doğru bir şekilde gerçekleştirdiğimi düşünmüyorum. Tam da bu noktada, fartlek ile ilgili aşağıda yer alan sorulara cevaplar bularak bu antrenman türünün detaylı olarak kavranması noktasında desteklerinizi bekliyorum.

1- Fartlek ile Interval arasında ne tip farklıklar var? (ben ikisini birbirine benzetiyorum)
2- Fartlek antrenmanının yavaş bölümünde ve hızlı bölümünde nabız değeri ne olmalıdır?
3- Tempo geçişleri hangi kritere göre yapılır? (zaman, mesafe, hedef nabız)
4- Doğru yapılmış bir fartlek çalışmasının ne tip kazanımları vardır? Bu antrenman yerine hedef nabız bölge çalışması yapmak daha mı mantıklıdır? (örn: fatburn)
5- Verimli bir fartlek çalışması nasıl olmalıdır ve 45 dk’lık örnek bir fartlek programı yazabilir misiniz?

1 Beğeni

bence iyi bir futbol maçı güzel bir fartlek antremanı olabilir. misal dura kalka bol bol sprint attığınız bir halı saha maçı…

Fartlek ve interval birbirine benzer ama temel farklari vardir. Interval antrenmaninda yapilacak antrenman keskin cizgilerle bellidir. Ornegin 6x800m interval yapacaksaniz, 800 metreleri ne kadar surede gececeginiz, dinlenme mesafesinin ve/veya suresinin ne olacagi, bazen nabiz degerleri hep onceden bellidir ve antrenman boyunca buna mumkun oldugunca sadik kalmaya calisirsiniz.

Fartlek antrenmaninda onceden belirlenmis kurallar yoktur. Kosucu kendisini o anda nasil hissediyorsa ona gore belli bolumlerde hizli, belli bolumlerde yavas kosar. Nabiz degerleri, mesafe ve hiz pek dikkate alinmaz, onemli olan kosucunun hissiyatidir. Ornegin spontane sekilde Ilerideki elektrik diregine kadar hizli kosmaya karar verip devam ettirebileceginiz hizda kosarsiniz, oraya ulasinca ilerde baska bir hedef belirleip oraya kadar yavas kosarsiniz. Bunu antrenman boyunca birkac defa tekrarlayarak antrenmani bitirirsiniz. Fartlek’in kelime anlami Isvec’cede hiz oyunu anlamina gelir, dolayisi ile kesin cizgilerle belirlenmis bir antrenmandan ziyade kosani fazla fiziksel ve zihinsel strese sokmayan, o anda kendisini nasil hissediyorsa ona gore karar verdigi bir oyun gibi gorulur. Fartlek programi yazamayiz, yazarsak adi fartlek olmaz, interval olur :smile:

17 Beğeni

örneğin içerisinde 4x(2dk hızlı, 3dk yavaş) geçen bir easy gün şeklinde yazılabilir sanki. illa interval diye düşünmeye gerek olmayabilir.

1 Beğeni

Detaylar icin tesekkurler :smile: