Egzersiz esnasında kalp ritim bozukluğu tehlikeli midir?

Merhaba, 29 yaşındayım ve 6 aydır düzenli olarak koşuyorum. Haftada 2-3 koşu antrenmanları yapıyorum, easy run 7 pace ile, 5k’da 6 pace ile koşuyorum ve genellikle 4-6km koşuyorum. Bu antrenmanlarda ortalama nabzım 140-170 arası değişiyor o günkü dinlenmişlik seviyem ve diğer birçok faktöre göre.

Haftada 1-2 gün de tenis oynuyorum ve ısınmalarda 100-130 nabız, oyunun hareketlendiği samanlarda max nabzım olan 180 nabzı görüyorum. Durduğum zaman ise 180 olam nabzım 1 dakika içerisinde 120’nin altına geriliyor. Bu nabız seviyelerinin gayet normal ve sağlıklı olduğunun farkındayım.

Dün tenis esnasında ısınmalarda akıllı saatimden nabzıma ara sıra baktığımda 120 seviyelerinde olduğunu görüyordum. Sonrasında bir topa kısa koşu yaptım ve nabzımın aşırı anormal şekilde hızlandığını hissettim. Oynamayı bıraktım ve derhal yavaş adımlarla su içmeye gittim. 1 dakika durduktan sonra saatime baktığımda nabzım 210’du ve kalbim yerinden fırlayacak gibi hızla atıyordu. İstemsiz olarak güçlü öksürüklerle nabzımı düşürmeye çalıştım ancak işe yaramadı. Yaklaşık 4 dakika boyunca nabzım duruyor olmama rağmen 200’ün üzerinde kalmaya devam etti. Sonrasında çevremdekilerin yardımıyla 3 saniye süreli nefes egzersizi yapmaya başladım ve nihayetinde nabzım normale döndü.

İnternetten araştırdığımda Atriyoventriküler nodal reentran taşikardi (AVNRT) olabileceğini gördüm. Her ne kadar korkutucu görünse de sık rastalanan ve çoğunlukla önemsiz bir ritim bozukluğu olduğu belirtilmiş.

Benzer bir durum yaşamış ya da bilgisi olan var mıdır?

Teşekkürler

3 Beğeni

Nabzinizi sadece saatinizle mi olcuyorsunuz? O zaman suradaki yaziyi okumanizi oneririm.

Yazi okumak istemezseniz suradaki videoyu izleyebilirsiniz.

4 Beğeni

Öncelikle akıllı saatlerdeki tam nabız ölçümleri biraz şüpheli bunu belirtmekte fayda var. Bende ilk koşuya başladığımda forumda bununla alakalı sorular sorup cevaplarımı aldım ve kendim de birkaç yazı okudum.

Bu tarz sağlık konuları çok ciddi meseleler. Burada birkaç kişinin yazdığı size referans kesinlikle olmasın. Fakat size şöyle bir örnek verebilirim. Benzer bir durumu üniversitede ev arkadaşım yaşıyordu. Yarı-Profesyonel futbolcuydu. Çok evhamlıydı. Normal yerel hastanelerden sonra Amerikan hastanesi gibi İstanbul da herkesin bildiği lüks birkaç hastaneye gidip birkaç ayrı profesörde muayene oldu. Hiçbir şeyi olmadığını, bu tarz ritim bozukluklarının her insanda olabileceğini, sadece aerobik kapasitesi yüksek spor yapan insanların bunu daha net hissettiğini söylemişlerdi.

En yakın zamanda iyi bir doktora görünüp içinizi rahatlatmanız dileğiyle.

2 Beğeni

Hissedilen birşey, saat hatası olsun olmasın bu tür emareler devam ederse doktora görünmeli.Kafanın rahatlaması için, tekrarlamasa bile spor yapan biri olarak görünmenizde de fayda olabilir.

Ritim bozukluğunu 24 saat holter ile gözlemlendiğini biliyorum.Günlük ne yapıyorsan o şekilde devam edip sonuca bakılıyor.

Forumda anksiyete ve koşu başlığı var, kalp ritmindeki değişim bundan mı, anlık mı, nedeni en iyi ritim bozukluğu üzerinde uzman olan veya genel kalp doktoruna görünmeli.Geçmiş olsun.

Konuya ilişkin hastane bilgilendirme yazısı:

https://www.medicalpark.com.tr/tasikardi/hg-2040

2 Beğeni

Teşekkürler yanıtınız için, yazıları okuyacağım.

Çok teşekkür ederim yanıtınız için.

Çok teşekkür ediyorum yanıtınız için.

Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun. Nabiz degerinizden bagimsiz olarak tarif ettiginiz durum tetkik edilmeyi gerektirir. Hizina bakarak değil kalp ici cikis yerleri ve mekanizmalarina göre siniflandiririz aritmileri. Atak ekg si gormek onemli, bazen 24 saat kayitlarinda yakalayamayabiliriz. O zaman invaziv arastirma icin Elektrofizyolojik çalışma planlanir. Sporla ugrasiyorsaniz, ne zaman gelecegini olacagini kestiremeyeceginizden sizde anksiyete yaratir, bazi ataklar uzun sürüp sizi bayiltabilir ya da buna benzer duruma yol acabilir. İşin kötüsü ayni seyler günlük hayatta da gecerli.
Yakin zamanli ornek olarak Peter Sagan i gosterebiliriz. Kendisi meshur bisikletcilerden biri, bu yil bir yaris sonrasi carpinti hissettigini soyledi ve tetkik edilince bir supraventrikuler tasikardi saptanmis. Tedavi ile ablate edildi. Tekrar yarismaya başladı.
Sonuç; yakin cevrenizdeki bir kardiyoloji ye basvurmak, o sizi aritmi konusunda calisan birime yonlendirir.
Tekrar atak olursa yakininizda ekg cekilebilecek bir hastane vs varsa basvurup o anki ekgnizi saklamanizi oneririm. Bize tani koymada atak anindaki ekg cok sey gosteriyor.
Tekrar gecmis olsun dilerim.

4 Beğeni

Nabız kontrolünü interval yaparak artırabilirsiniz kalbi çok hızlı bir şekilde dinlenmeye alabilmek için interval antrenmanı olmazsa olmaz.
Sıra dışı yükselmeler ise kahveyi fazla tüketmek ,enerji içeçeği ne yüklenmek ,yetersiz sıvı alımı, kötü uyku, grip benzeri hastalık öncesi nabızda sıra dışı kontrolsüz yükselmeler olabiliyor. Zaman içinde durumu değerlendirmek önemlidir.

1 Beğeni