Efor testi sorunum

Öncelikle merhabalar aklıma takılan bi kaç şey var yardımcı olursanız çok mutlu olurum 22 yaşında 52 kilo 173 boyundayım 2 gün önce efor testine girdim max 197 ort. 178 olarak nabzım ölçüldü bu arada rahat rahat konuşabiliyordum nefeslerim düzenliydi eve geldikten sonra baya yorulduğumu farkettim o gün yerimden kalkamadım desem yalan olmaz kalbimde de ağrı oldu sanki bugün biraz daha iyiyim ama hala yorgunluk var daha önce evde hafif egzersizler dışında uzun süredir spor geçmişim yok neden böyle olmuş olabilir nasıl geçer fikri olan var mı?

1 Beğeni

Merhaba,
efor testini kalple ilgili kontrolde doktor mu yaptırdı yoksa koşu durumunuza ait parametreleri ölçmek için mi yaptırdınız?Doktorun görüşü önemli, efor testi dışında ekg, holter takılması, kalp ultrasonu vb tetkikler yine kalp doktorunuzca istenir.Yine efor testinden maksimum, ortalama kalp değeri dışında da parametreler, kalbe ilişkin değerler doktorunuzca değerlendirilmeli.

Bu aralar grip/covid geçirmek de yorgunluk nedeni olabilir.
Hafif egzersiz dışı spor geçmişi yokken efor testi belki daha önce koşmadığınız hız, süreklilikle koşmanıza neden olmuştur, olabilir mi?

1 Beğeni
1 Beğeni

Evet doktorum istedi ayrıca ekg ve ultrasonla bakıldı sorun yok denmişti. Efordan çıktıktan sonra bi ara sordum nabzımı gençsin olur dedi tansiyonun da iyi dedi ayrıca demirim, magnezyumum ve d vit eksik olabilir dedim doktoruma kan tahlili falan yaptırmadı. Spor hekimliğine gitmeyi düşünüyorum cuma günü. Umarım sıkıntı yoktur korkutuyor beni baya zorlanmış hissediyorum kendimi

Öncelikle geçmiş olsun. Spor Hekimliğine gitmek iyi fikir. Bence kafanıza takacak bir sorun yoktur. Üst limitlerinize çıkmışsınız büyük ihtimalle o üst sınırda sizi biraz fazla tuttular, normalde profesyonel sporcular çıkar bu değerlere. Eminim vitamin eksikliğinden dolayı vücudunuz kendini kısa sürede toparlayamadı. Birkaç güne normale dönersiniz

1 Beğeni

Umarım bir an önce toparlarım dediğiniz gibi. Bu sınırları zorlamanın zararı olmamıştır diye umuyorum. Yürümeye dahi korkar oldum kalbime bi şey olacak diye. Teşekkür ederimm ilginiz için.

1 Beğeni

Birazda anladığım kadarıyla sizde evham yapmışsınız gibi😊 stres kalbi etkiler bence gerçekten birşeyiniz yoktur. Rahatlatmaya çalışın

2 Beğeni

Bu nedenle yürürken korkmayın, gündelik hayatta korkmayın, koşu spor yapacakdanız da en alt seviye yavaş kısa süreliden temkinli başlayın.Doktor sorun yok demiş.Ağrıların devamı var mı o konuda kendinizi kontrol edebilirsiniz.

1 Beğeni

Evet zaten stresli bi insanım bi de böyle şeyler yaşayınca iyice kötü oldum öncelikle sakinleşmem lazım dediğiniz gibi :blush:

1 Beğeni

Spor yapmayı şuan da düşünemiyorum bile. :confused:Kalbimde rahatsızlık hissi hala var ama benim gibi zorlayan birisinde daha olmuş bi kaç haftaya geçmiş. Kontrolleri yaptırdıktan sonra bakacağım artık duruma göre .Teşekkür ederim yanıtlarınız için.

Nabız kişiden kişiye çok değişir. Ancak sizin değerleriniz toplum ortalamalarına tam oturuyor. Çok genel olarak kabul gören ve toplumun büyük bölümünü kapsadığına inanılan 220-yaş düşünüldüğünde max nabzının tam çıkmış. Efor testi zorlayıcı bir testtir, insanı yorması beklenir. Bu beklentiyi karşılayarak aslında testi çok iyi gerçekleştirdiğiniz söylenebilir. Bu seviyelere çıkmanın ardından birkaç gün dinlenmek gerekir zaten. Tüm bunlar nedeniyle endişeye gerek olmadığını düşünüyorum. Ancak tabii ki bizler hekim değiliz, olsak bile sizi görmedik, muayene etmedik. O nedenle bu yazılanlar sizi rahatlatsa da hekiminize de burada yazdığınız şekliyle endişelerinizi paylaşmalı, görüşünü almalısınız. Geçmiş olsun.

4 Beğeni

Çok teşekkür ederim yanıtınız için. Benim endişe duyduğum şey çok fazla spor geçmişim olmadığı halde kendimi farketmeden bu kadar zorlayıp kalbimi yorduğumu düşünmem.

kalbimiz 7/24 çalışan bir kas.
Diğer tüm kaslar gibi çalışırken az veya çok yorulur.
Diğer tüm kaslar gibi yoruldukça gelişir.
Diğer tüm kaslar gibi az yoruldukça az gelişir veya gelişmez, çok yoruldukça çok gelişir.

Bu sayede sporla ilgisi olmayan yetişkin bireylerin ortalama nabzı 60-70 atış/dk civarında olurken koşucular bunun yarısına kadar (30-35 atış/dk) inebilirler.
Bu şu anlama geliyor; bir koşucunun kalbi dakikada 35 atış yaparak tüm vücudun ihtiyacını karşılayabilecek kadar güçlü. Ama diğer bireyin kalbi 70 atış yaparak ihtiyacı ancak karşılayabiliyor. Yani göreceli olarak daha zayıf.

Yani demem odur ki; kalbinizi yormaktan korkmayın. Hatta spor yaparak düzenli ve kontrollü bir şekilde yorun ki daha güçlü bir kalbiniz olsun

3 Beğeni

Ferritin değerinize mutlaka baktırın. Normalse ve hala rahat değilseniz bir psikiyatriste de görünebilirsiniz. Sporla kalın…

1 Beğeni

Teşekkür ederim yanıtınız için. Evet baktırmam lazım en kısa zamanda. Dinlenememişlik hissi hala geliyor arada çünkü. Hafif bir demir hapı kullanmaya başladım. Sağlık ocağındaki hekimim verdi ama kan değerlerime bakıtamadım. Hastaneye gittiğimde artık detaylı baktırmayı düşünüyorum. 2 sene önce 5 civarına düşmüştü ferritin yine düşmüştür muhtemelen. Umarım bir an önce kendimi toparlayıp spora başlayabilirim. Koşan arkadaşlarımın instagram hikayelerini izleyebiliyorum şuan sadece :grin:

Normal , yorgunluk olması çok normal koşu bandında birde meyil veriliyor . Dolayısı ile kolay gibi görünmesine rağmen 12 dk nedir diye düşünme.Ben koşuyor olmama rağmen ilk efor testimde bende yorulmuştum rahat ol. Zaten bir sorun varsa doktor tespit eder

3 Beğeni

Evet normalmiş dediğiniz gibi :blush:. Spor hekimliğindeki doktorumla da konuştum. Kalbimdeki rahatsızlık hissi de geçti zaten 1hafta sonra falan.

2 Beğeni