Efes Ultra 2022 Bilgi Paylaşımı

Herkese merhaba.

Takvimin ilk yarışlarından birisi olan Efes Ultra 42K için kayıt yaptırmıştım. 40 gün kaldı. Heyecan başladı. Daha önceki yılların paylaşımlarını incelediğimde özellikle son yıl rota değişiklikleri olmuş. O yüzden hem kendim hemde diğer paydaşlarında aklında soru işaretleri varsa bir arada toplanması için bu başlığı açıyorum.

İlk sorum ayakkabı seçimi. Sahip olduğum ayakkabılar;
The North Face Vectiv enduris
Merrell rubato
Salomon Speedcross 5

Kuru ve yağmur durumu için öneriniz ne olur?

İkinci sorum Baton gerekli olur mu? Aslında Uludağ ultrada baton kullanmak istiyorum. Deneyim olmasın adına götürsem nasıl olur? daha önce dağcılık için birçok kez kullanmıştım ama anladığım kadarıyla teknik farklı.

1 Beğeni

Merhaba bende 23K parkuruna kayıtlıyım. Başlık güzel oldu benimde takip etmek istediğim içerikti. Hatırladığım kadarıyla İDA da ilk yarışınızı koşmuştunuz. 42K iddalı bir seçim olmuş. Sezon başı olunca hava şartları gereği patika antremanı yapmam diyip 42K dan çekinmiştim. Nasıl bir antreman programı uyguluyorsunuz?

1 Beğeni

Merhaba, bir önceki organizasyonda 42K parkurunu koştum. batonlar yük olacaktır. kısa ve dik iniş - çıkışlar var ancak baton kullanmayı gerektirecek kadar değiller.

Rota çok teknik değil, çook güzeel…:slight_smile:

Her türlü patika ayakkabısı ile koşabilirsiniz.

3 Beğeni

Merhaba. Evet ilk defa İDA da etkinliğe katılmıştım. Sakatlıksız keyifle bitirebilmek en büyük ödül olduğu için çok keyifli bir deneyim olmuştu. Bundan dolayı Efes ultrada yarış koşmak değil keyifle bitirmek amacım.

42k seçmemin temelinde yine İda da olduğu gibi fiziksel kondisyondan ziyade mental kondisyon yatıyor. Ama bu sefer ayaklarımın yere bastığını söyleyebilirim. İda’daki hava şartları koşu öncesinde hiç istemesem de bir sürü masraf yapmama neden olmuştu. İlk etkinlik olması ve neredeysen 10 gün aralıksız yağmur yağdıktan sonra etkinlik gününde sağanak beklentisi beni kışlık diyebileceğim bir sürü iyi ekipman almam konusunda zorladı. Ama çok iyi olmuş Balıkesir’de yaşanacak kış mevsimi için çok uygun malzemeler almışım farkında olmadan o yüzden 1 buçuk aydır en az 3 gün koşuya çıkabildim.

İdadan sonra aralık sonuna kadar neredeyse hep easy koştum. Mesafeler değişken. Ocak ayında da pek yükleme yapmadım. Mesafe yapmaya çalıştım. Yine easy tempo haftada 2 gün 15k civarı koştum. Diğer günler 8-10 k arası ve güçlendirme antrenmanları yaptım. Geçen hafta itibari ile intervallere tekrar başladım. 2-3 hafta daha devam edeceğim. Bu arada easyleri 20k ya çıkarıyorum. Uzunları uzata uzata gideceğim. Ayrıca haftada bir patikada koşuyorum.

Şubat sonu gibi antrenman olması için İda parkurunun 36k’lık kısmını yada 24k’lık bir kısmını koşma niyetim var. Hatta foruma bir başlık açıp kaçak bir İda 36k organize etmeyi teklif edecektim katılmak isteyen olursa. İdanın yapıldığı yer benim memleket sayılır. Eşim ve ailesi oralı. 3 hafta kala da taper’e başlayacağım kademeli azaltıp hazır olmayı düşünüyorum.

Katılıyorum. Ben de geçen sene 42K parkurunu koştum. Aynı şeyleri düşünüyorum.

3 sene üst üste koştum ancak bırakın yağmuru, genelde umulandan sıcak oluyor. :slight_smile: Tabi sabah erken saatte başladığını atlamamak lazım. Ciddi serin olabiliyor start.

Bir de check pointlerden çok medet ummayın. Bazı seneler idare ederdi , bazı seneler ise yok gibiydi.

1 Beğeni

Ben ilk kez bir yarışa katılacağım. 42k’ye kayıt oldum. Daha önce antrenman nedeniyle 23k kadar trail koşu deneyimim var. Şuan decathlon coach uygulamasının 42k eğimli arazi antrenmanını uyguluyorum. Batonla koşma deneyimim olmadı. Yarışta kullanmayı düşünmüyorum. Umarım zararını görmem.

1 Beğeni

Bende 42’ya kaydoldum.
Yılımın ilk yarışı olacağı için daha uzun mesafelere girmek istemedim.
Bu mesafede baton gerekmez.
Üst ve Orta Gövde güçlendirme antrenmanları yapıyorsanız daha uzun mesafelerde dahi batonsuz yarışabilirsiniz.

2 Beğeni

etkinliğin 40k üzeri tüm parkurlarında kafa feneri zorunlu malzeme olarak görünüyor. O yüzden kafa feneri edinmem gerekiyor. Anladığım kadarıyla hava aydınlanıncaya kadar 2 saat falan kullanacağım. O yüzden işimi görebilecek uygun fiyatlı bir kafa lamba marka model arıyor. Tavsiye edebileceğiniz bir model var mı?

1 Beğeni

Organizasyon sitesinde konaklama için bazı oteller önerilmiş. Daha önceki yıllarda efes ultraya gidip konaklayan arkadaşların bir tavsiyesi olur mu? Çünkü internette otel yorumları genelde tatile gidip farklı beklentiler içerisinde olan kişilerin yorumları olabiliyor. Daha önceki deneyimler yol gösterici olacaktır.

1 Beğeni

Speedcross hariç ne giyersen giy :sunglasses::crossed_fingers:t3:

2 Beğeni

Ben de 23K koşacağım. İlk deneyimim olacak. Çok heyecanlıyım. Hem doğum günüme denk geliyor. Kendime doğum günü hediyem:)

3 Beğeni

Çok güzel bir deneyim hediye etmişsiniz kendinize. Umarım çok keyif alırsınız.

Umarım çok güzel olacak:)

Merhaba. 23K için en az 1lt su zorunlu malzeme listesine bulunmakta. Çanta ile koşmam diye düşünüyordum ama kafam karıştı. Önceki yıllarda koşan varsa deneyimini aktarabilir mi acaba?

Deneyim değilde fikir olarak, 23 k olsa da, yol yarışından farklı kaza riskler barındırdığı için, herhangi bir kaza veya kaybolma durumunda sporcuya ulaşmak daha uzun sürebilir. Bu mantıkla sporcu en azından 6-8 saat kendine yetebilecek sıvı ve besini yanında bulundurması önlem amaçlı olarak gerekebilir.

3 Beğeni

Bulundurmanız iyi olur fakat var mı yok mu diye de kontrol etmiyorlar

Efes koşusuna kalan süreçte nasıl beslenmeliyim? Ne yemeliyim? Koşu sabahı ne yemeliyim? Bu konuyla ilgili önceki paylaşımlara baktım ve kafam karıştı biraz. Koşu sabahı kahve içmeli miyim? Yardımcı olursanız sevinirim:)

Kafein iyidir. Performansa olumlu etkisi vardır.
Ama aynı zamanda sindirim sistemini de hızlandırır ve koşu anında tuvalet ihtiyacı ile uğraşmanıza neden olabilir.
Yarış öncesi tuvalet ihtiyacınızı çok iyi giderirseniz kahveden bir zarar gelmez.

Perşembe ve Cuma karbonhidrat ağırlıklı beslenin.
yarış sabahı kahvaltıda yağdan kaçının. Yağlar sindirim sistemini zorlar, sindirimi zordur.
Bu süreçte bol sıvı tüketin. kaslarınız suya doysun.
Ama gıda tüketimini abartmayın. İhtiyaçtan fazla karbonhidrat alımı vücutta aşırı su tutmaya sebep olur ve bu da koşarken gereksiz ağırlık demektir.

8 Beğeni

Çok çok teşekkür ederim. Çok güzel açıklamışsınız:)

Güzel yaristi hava birazcık soguktu.bir arkadasa köpek ısırdı unumarim iyidir

1 Beğeni