Bursa Koşu Akademisi tarafından organize edilen Doca Tirilye Ultra 06.06.2026 tarihinde yapılacaktır. Maalesef Gökçeada Ultra ile çakışıyor. kendi adıma üzüldüm açıkçası. Geçen sene Tirilyeyi benim gibi Tirilyeyi koşanlar ve koşamayıp merak edenler büyük ihtimalle Doca Tirilyeyi tercih edecektir diye düşünüyorum. Ayrıca öğrendiğim kadarıyla 29K ve 54K ya ek olarak bir parkur daha geliyor. 54K dan daha uzun olmayacağını düşünüyorum nedense. 29K dan kısa olur diye düşünüyorum.
Güncelleme: Yalçın Hocadan edindiğim bilgi; Parkurlar 15K, 30K ve 60K olarak güncellenmiş.*
10 ay var, ikisinin de aynı gününde yapılacağının garantisi bence yüzde 30 Tarih değişti, mevsim değişti, yıl değişti vs ihtimalleri nedeniyle süprizlere açık.
15K parkuru bu sene ilk defa koşulacak. Orta parkur geçen sene 29K’ydı güncelleme olarak +1,5K eklenmiş ama genel rota aynı (geçen sene neredeyse asfalta basmamıştık), uzun parkura da geçen seneye göre 6K eklenmiş.
Yarış kiti, organizasyonu, ekibi, manzarası, parkuru daha sayamadığım birçok nokta ile kesinlikle favori yarışım…
Geçen yıl 54K’yı koşuyordum ancak işaretler eksik olduğundan 30K sonrası rotadan çıkmış DNF olmuştum. Bu sene 60K’ya kaydoldum, işaretlerdeki sıkıntının giderileceğini umuyorum. Yalçın hocaya da bu konuda mesaj attım. Geçen yıl organizasyon çok iyi ancak bazı yerlerde işaretler yoktu, bazı yerlerde de sanırım 20.km gibi ormanlık alanın bitiminde rotanın ters yönüne de işaretler konmuştu. Bu sene bu aksaklıklar giderilecektir eminim.
Umarım çerçeveyi hiç değiştirmeden hep aynı madalyayı vermeye devam ederler. Tirilye parası yarışın imzası niteliğinde. Parkura göre paranın değeri artıyormuş falan
Zaten organizasyonlar her sene neden madalyaları değiştirir hiç anlamam.
buraya İstanbul’dan ulaşım nasıl acaba? 15k koşusu 10:30’da başlıyor aynı gün aracı olmayan biri olarak yetişebilir miyim? web sitelerinde “ulaşım” kısmı güncelleniyor gözükmekte.
60K parkuruna kayıt olayım dedim ama kontenjan dolduğu için tüm kayıtlar 10 gün önce kapatılmış. Kayıtlı koşucu listesine bakınca toplamda 1.008 kişi görüyorum. 60K için ise sadece 103 kişi görünüyor. Yarışın adını Tirilye ‘Ultra’ koyup ultra mesafe kategorisine sadece %10 kontenjan ayırmak olmamış.
Yüzde kaç olmalıydı? 50-75-90K gibi Mcdonalds patates boyu seçeneğine benzer seçenekte sonsuz kontenjanlı parkurları mı olmalıydı yarışın ultra olması için?
1000 kişi dolduğu için tüm kayıtları kapatmaları bana iyi bir şey gibi geldi. 60K yarış için 100 kişi iyi bir sayı üstelik.
Geçen yıl toplam 371 koşucu (başlamayanlar dahil) listede.
1000’e ulaşması inanılmaz başarı.Katılım da umarım yüksek olur.
Bence parkura göre katılımcı sayısında üst limit belirlenebilir. Tek doğru, tercih yok; abatmak isteyen organizasyon için 40k x, 60k y, 80k z kontenjan (x<y<z ) ayırabilir.
40k 100 katılımcı
60k 200 katılımcı
80k 300 katılımcı
Gerçekleşen farklı olabilir ama 80k katılımı artar.Yada bu 1000 kişilik örnekte 100 katılımcı en uzun mesafe için iyi ise buna 150-200 kontenjan ayrılsın, 800 kontenjan diğer alanlarda olsun. Güzel fikir (en azından uzun mesafe koşucusu açısından).
Konuyu biraz daha açayım o hâlde. Yarış 6 Haziran’da yapılacak, kayıtların kapandığı ise 8 Mayıs’ta duyurulmuş, yani yarıştan 1 ay önce. Bu süre, herkesin bildiği diğer büyük yarışlar gibi henüz oturmamış bir organizasyonda kayıtların kapanması için çok erken bir süre. Benim gibi son zamanlarda planlama yapıp koşmaya karar verebilecek birçok kişi vardır. 60K diğer mesafeler gibi hemen karar verilebilecek bir mesafe değil.
Benzer ultra trail yarışların ultra parkurlarının toplam katılımcı oranına bakıldığında ortalama %35 olduğu görülüyor. Ayrıca bu sayılar toplam katılımcıdan düşülmüyor, her parkur için ayrı kontenjan belirleniyor. Bu forumun Yarış adlarındaki ultra ifadesi konusunda da tartışılmışı. Bir yarışın adında ‘ultra’ kelimesi geçiyorsa organizasyonun bu parkura önem vermesi beklenir. Aksi takdirde ‘ultra’ kelimesi ile yarışa yarışmacı çekildiğini varsayarım. Malum, organizasyon gelirlerinin büyük bir kısmını kısa mesafe yarışmacıları finanse eder. Ama %90’ını da finanse etmesin bir zahmet. 100 kişilik 60K parkuru katılımcısı olan bir yarışın kayıtlarının 1 ay önce kapatılması uygun değildir (ki istatistiklere göre de bunun %10’u çeşitli sebeplerle yarışmayacaktır). Kayıt olunur veya olunmaza bakılmaksızın 60K parkuruna daha fazla kontenjan ayrılmalı. Bunu buraya bir sonraki senelerde dikkat edilmesi için bir eleştiri olarak yazdım. Yoksa bu yarış zamanla toplam kontenjanı diğer kısa mesafelerin kısa sürede tükettiği 50 kişiden az ultra mesafe katılımcısı olan 1000 kişilik bir “Ultra Trail” yarışına dönebilir.
Geçen sene sadece 30K ve 60K parkuru vardı ve kontenjan çok azdı, çünkü yarış ilk defa yapıldığı için Tirilye ne kadar koşucuyu kaldırabilir bilinmiyordu. Bu sene kontenjan arttı, kısa parkur da eklendi. Bence Tirilye’de 1000 aracı park edebilecek park yeri yok, o kadarı varsa da daha fazlası yok. Sonuçta parkur limitleri organizasyonun ve yarışın kaldırabileceği maksimum kişi olarak belirleniyor. Kayıtların kapanmasının sebebi de bu maksimum kişinin dolması. Tarih erken evet, ama kontenjan dolduysa ne yapılabilir ki? İlginin bu kadar yüksek olması bir şeyleri doğru yaptıklarını gösteriyor, diğer organizasyonlar da bence örnek almalı.
60K kontenjanının az olması ise bence tüm yarışlardaki finisher sayıları ile orantılı olmuş. Eğer 90 tane finisher olursa bu diğer yarışlara kıyasla yine çok yüksek bir sayı oluyor.