Devr-i Aladağlar

2015’de Aladağlar Sky Trail’i düzenlemeden önce aklımızdaki rotalardan birisi UTMB benzeri, Aladağlar’ın etrafını dolaşan bir “tur” rotasıydı. Adına Devr-i Aladağlar demiştik, Tour du Mont Blanc’dan esinlenip, Türkçeleştirerek.

Aladağlar haritasını detaylı incelerseniz ana silsileye yakın bir tur rotası için kuzeydoğuda patikaların olmadığını ama dere yataklarından bir olasılık olduğunu görebilirsiniz. 2007’de Sertan (@tgirgin) ile doğu ve güney kısımlarını, 2008’de de Burçak ile bu kısımlara ek olarak kuzey kısmını geçme şansımız oldu ve olasılığın gerçek olduğunu gördük. Sonrasında araya giren başka şeylere yurtdışına gidiş de eklenince batı kısmı tamamlanamadan kaldı. Aslında en kolay kısım diyebiliriz. Aladağlar’ın ülkemiz dağcılığındaki yeri oldukça özel, orada patika koşanlar için de ayrı bir yeri vardır mutlaka. Aladağlar’ın havasını biraz içine çeken herkesin aklından bir “olabilir mi?” geçmiştir tahminen. Soner geçen hafta sorunca arşive tekrar dönüp bakmak için bir bahane oldu. Her ne kadar tam olmasa da eldeki bilgiler fena sayılmaz. İlgilenen olursa diye buraya bırakmış olalım.

Rota Demirkazık Dağevi’nden başlıyor. Aladağlar Sky Trail’in orijinal rotasını tersten takip ederek (mavi kısım) önce Pınarbaşı’na kadar ana yolu, sonra Eşektaşı’na kadar araç yolunu takip edip patikaya bağlanıyor. Yıldız Gölü’ne geldikten sonra Sky Trail rotasından ayrılıp (burada iki opsiyon var) Akçay Deresi’ni takip ederek Fertekler mevkiine kadar iniyor (Akçay Deresi’nin son kısmı sulu olabilir). Buradan Adana M34 haritasında “Göç Yolu” olarak belirtilen patikayı takip eden güneye geçiş başlıyor. Yörük yaylalarından geçen tırmanış ve inişlerden sonra orman seviyesine tekrar gelindiğinde Susuz Dere kanyonuna girip (Cimbar’a benzer, ama ceviz ağaçlı), kanyon bitişinde vadi tabanına iniyor. Hemen sonrası Ulupınar Köyü. Köyden sonra bir süre araç yolunu takip eden tırmanış Acıman Yaylası’nda son buluyor. Buradan itibaren artık Aladağların güney zirvelerinin eteğinden batıya doğru olan geçiş başlıyor. Geçiş orman sınırı üzerinden ve yol üzerindeki bir kaç yayla dışında oldukça kurak. Bu geçiş Yelatan’ın Cevizlik Mahallesi’nde gelince bitiyor ve kuzeye doğru artık son etap başlıyor. Bu etap önce Emli Vadisi girişine oradan da Çukurbağ’a gelip, sonrasında yoldan Demirkazık’ta sonlanıyor.

Rota hattını KML formatından aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz:

https://runningthealps.org/data/devrialadaglar.kml

Dosyada “skytrail” olarak belirtilen bölümler Sky Trail’in GPS kaydı (mavi), “gps” olarak belirtilen bölümler önceki geçişlerin GPS kaydı (kırmızı), “map” olarak belirtilenler ile harita üzerinden elle çizilmiş bölümler (GPS kaydı olmadığı için, kesikli kırmızı). Yelatan - Demirkazık arası son kısım hariç elle çizilmiş bölümleri daha önce geçtik, dolayısıyla o kısımlarda rota gerçekten var. Son kısım da genelde geniş patika olarak görünüyor, o yüzden yapılabilirliği oldukça yüksek. Başka varyasyonlar da olabilir o kısım için, nehri takip etmek gibi mesela. Biraz yiyecek ve su taşımak gerekebilir. Mevsimine göre Akçay Deresi’nin son kısmı dere geçişi gerektirebilir.

Bayram tatilinde Soner ve ORDOS’dan arkadaşlar bir geçiş denemesi yapacaklar. Eğer olur da size de geçerseniz, GPS kaydını ve yorumlarınızı bir kaç fotoğraf ile bu başlık altına yazarsanız çok güzel olur.

39 Beğeni

Rota çok cezbedici. İncelediğimde bu haliyle çok güzel olsa da geliştirebileceğimiz kısımlar olur mu diye düşündüm. Üç nokta geldi aklıma. İlk olarak acaba son kısımda Emli Vadisi girişi - Demirkazık arasını Emli Vadisi - Eznevit Yayla - Sokullupınar - Arpalık Düzü Yolu - SkyTrail Son Kısım - Demirkazık şeklinde yapmak daha iyi olabilir mi? Böylece rota asfalttan gitmek yerine o kısımda da Aladağlar’ın kayalık zeminin başladığı çizginin hemen altından devam etmiş olur. Merak eden olursa diye yukarıdaki kml dosyasına ‘ek’ olarak ekledim: https://umuterdal.com/files/devrialadaglar-alternatif.kml

İkinci olarak da rota kuzeyde Yıldız Gölü tarafında 3000m üzerine çıkıyor. Rotanın, aşağılarda (aşağı dediğim 2000m civarı) havanın serin olduğu fakat 3000m civarında hala kar olduğu aylarda (mesela mayıs) geçilebilmesi için o kısma daha düşük rakımdan geçen bir alternatif bulmak iyi olabilir. Aladağlar’ın kuzeyine hiç hakim olmadığım için öneri yapamıyorum, belki o kısımda alternatif bir rota yolu çok gereksiz uzatır, bilmiyorum.

Son olarak rota bu haliyle 130km civarı sanırım. İlk önerdiğim değişiklik 12km daha ekliyor. İkinci önerim de yapılabilir ve rota biraz daha uzatılabilirse belki rotanın uzunluğu 100 mile çıkabilir. Evet 100 mil sadece bir sayı ama Aladağlar’ı dönen 100 millik bir rota güzel olurdu.

6 Beğeni

Açıkçası son kısım için yaklaşık 1000 metre tırmanış eklemek biraz zorlayıcı olabilir. Ama denemek isteyenler için alternatif olarak ilginç olabilir tabii. Dağlara daha yakın gitmek isteniyorsa, yükselmeyi göze alıp, vadi girişinde ayrımın olduğu yerden Sakartaş’a doğrudan bağlantı denenebilir. Patika bağlanıyor görünüyor.

Kuzey kısım için bir alternatif Eşektaşı mevkiinden Körmenlik yaylasına geçip geniş yola bağlandıktan sonra Delikkaya’daki maden ocağı üzerinden Gökoluk pınarı, Sıtmaoluk çeşmesi, Aykırtça yaylası, Sofu pınarı hattından Kartalkayası’nın altından Ferteklere bağlanmak olabilir. Eşektaşı-Körmenlik arası hariç kalan bölümü biz daha önce 4x4 araç ile geçtik (kuzeybatıdan gelerek), rota mevcut. Mantıklı başka bir rota da olduğunu açıkçası sanmıyorum. Daha kuzeye gitmek ana Aladağlar silsilesinden çok uzaklaştırır.

6 Beğeni

Sonerlerin geçişinin güncel GPS kaydına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

6 Beğeni