CrossFit ve Ultra Maraton

Yaklaşık bir aydır crossfit yapıyorum(haftada 3 gün) (yapmaya çalışıyorum), başlamadan önce haftalık 60-65km hacmim vardı ve ardışık günlerde hızı çok kaybetmeden antrenmanlarımı sorunsuz tamamlıyordum.

Bunun yanında güç antrenmanları yok denecek kadar azdı ama esneme ve mobilite hareketlerine daha çok odaklanmıştım

Crossfit sonrası koşuları haftada 4 güne indirmek zorunda kaldım ve ardışık günler kesildi, pace ve hacim yarıya indi. Tamam vücut şekillenmeye, güçlenmeye, Anaerobik kapasite artmaya başladı ama koşunun gerilemesi beni demotive etti.

Şu an antrenman planlamasının pik haftalarına geldiğim için başka bir cross training seçmem gerektiğini farkettim, muhtemelen bu spora yanlış bir zamanda başladım veya etkilerini tam anlamıyla görebilmek için en az 6 ay daha devam etmem gerekiyor. Ama maalesef bana sürdürülebilir gelmedi.

Bu konuda tecrübelerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. :smiling_face_with_three_hearts:

7 Beğeni

ben de 2016-2022 arasinda duzenli crossfit yapiyordum, kimi zaman PT ile kimi zaman grup dersleri, kimi zaman da tek basima…genellikle kosudaki offseason doneminde crossfit’i arttirip, kosu programim yaris donemine girdiginde giderek azaltiyordum…nisan 2022’den beri salondan iceri girmedim, baska mevzular ve oncelikler cikti…kaybolan vucud seklimden mutsuzum…ama bi yandan da ilk maratonuma hazirlandigim icin biraz “fit for purpose” anlayisina sahip olmaya calisiyorum…buyuk ihtimalle maraton sonrasinda yavas yavas baslicam…

cross training kosu performansi ve ozellikle sakatlik onlemek icin cok yararli ve crossfit de zevkli bir spor…ama kosu ile 100% ortusmuyor…bunu da kabullenmek gerekir…

6 Beğeni

Pandemi zamanıydı, evime 200 mt.yakınında kickbox salonu vardı…Yazıldım ve 4-5 ay devam ettim.Haftada 3 gün 1,er saat çok güzel dinamik antrenmanları var…Normal antrenmanlar da yapamadığımız yapmadığımız esneme hareketleri, konsantrasyonu arttıran antrenmanlar vs.vs…
Fakat normal koşu antrenmanlarımdan çalıyordum… Ve en kötü Avrasya maratonumu koştum.( 5h12 )
Tamam parkur değiştirilmişti ama bu mazeret değildi…
“Spesifik olarak ne yapmak istiyorsan
Ağırlıklı olarak ona yönelik antrenman yapmalı insan”…

5 Beğeni

Crosfit 4 haftalık örnek - polar blog sayfasında başka konularda var.Belki burada farklı birşey vardır, göz geçirilebilir.

2 Beğeni

Yogun bi kuvvet gununden sonra bile interval, esik ve tempo kosulari uzerken crossfit sonrasi sorun olmasi bence cok dogal. Crossfit gordugum en yogun fitness turu olabilir. Ozellikle halter ve barfiks gibi egzersizler kolay toparlanilabilecek egzersizler degil. Toparlanma zor olacagi icin sonraki gun yapilacak kosular z1 ve z2 bitirisli olabilir gibi geliyor.

2 Beğeni

Eklemlere bu kadar yüklenmenin orta vadeli sonuçlarını düşünmeden edemiyorum,

Uzunları biliyorum zaten.

Bu nedenle çok keyifli olduğuna inansamda hatta şampiyonaları seyretsemde uzak durmaya devam ettiğim bir branş.

4 Beğeni

Uzun yıllardır body fitness ve koşuyu birarada götürüyorum.Ruh halime göre haftada 5 gün çalışıyorum genelde.Body antrenmanlarım kendi öznel durumuma göre oluşturduğum en uzunu 30 dakika süren günlük crossfit tipi çalışmalardan oluşuyor.Bu çalışmalaradaki esas amacım özellikle sırt ve karın kaslarını hazır tutmak.Çünkü ultra mesafeleri sırtta çanta ile sadece bacak kası ile koşmak mümkün değil.Biter ama süründürür.Rutinim sabah aç karnına koşu antrenmanı öğle mesai arası güç çalışması.Salonda yapılan komple bir wod hem çok enerji gerektiriyor hem de ister istemez kaslanmaya sebep olduğu için vücudun hareket halinde enerji gereksinimini arttırıyor.Bu nedenle crossfitçilerin güç propagandalarına kanmadan(çünkü benim için patlayıcı güç değil devamlılık önemli) mesela kopartıcı halter hareketlerine fazla girmeden minimal crossfit çalışmalarına devam etmenin sürdürülebilir spor hayatı açısından faydalı olduğuna inanıyorum.

5 Beğeni

senin de canin cekiyordur, ozlemissindir bir clean ladder olsun, ne bileyim, EMOM backsquat olsun :slight_smile:

1 Beğeni