Çok koşmak öldürür mü?

Google da koşu ile ilgili arama yaptığımda ilk çıkan linkler, haftada 2 saatten fazla koşu yaparsan ölürsün yada ciddi kalp rahatsızlıklarına yakalanırsın gibi amerikan kardiyo derneğini referans alan yazılar içeriyordu.
Haftada 20 km yi geçenler hiç koşmayan kişilerden daha fazla risk altında denen linklerden tutunda koşmayın diyene kadar herşey var.
Ben 1 yıldır hergün koşuyorum ve son 3 aydır günde 17 km koşuyorum.
Bu beni overtraining’e sokarmı ?sağlığım için zararlımı ?Gerçekten çokmu koşuyorum ?
yavaşlamalımıyım ? (yaşım 49, 178 cm boy ve 66 kiloyum ve 20 yıldır dağcılık bisiklet body trekking yaptım ) bilgi verirseniz çok sevinirim

2 Beğeni

3 Aydır günde 17 km iyi bir yüklenme sayılır bravo tebrik ederim ama dinlenmekde gerekli diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Merhaba.

İdmanlı bir insanı çok koşmak öldürmez. Spor ile ilgisi olmayan bir insan aşırı derecede spor yapmaya başlar ise, kalp daha önce belirli bir seviyenin üstüne çıkmadığı için kan pompalamaya yetişemez ve kriz geçirir. Ancak idmanlı olan bir insan, sınırları aşmadığı sürece bir sorun olmaz, tabi herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler için konuşuyorum.

Yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus var; koşu yapmak kardiyovasküler egzersiz grubuna girer. Fazlası kataboliktir. Yani aşırıya kaçarsanız, vücut toparlanmayı yapamaz. Bir de yeterli karbonhidrat alınmazsa, glikojen depoları boşaldığında enerji kaynağı olarak kaslarınızı kullanmaya başlarsınız. Bu da kas kaybı ve hacminizde küçülme yaratır. Sonucunda sağlığınıza zarar verebilirsiniz, cinsel performansınız dahi düşer. Koşudan önce bir miktar C vitamini, kafein (şekersiz kahve) veya hindistan cevizi yağı almanız performansınızı arttırabilir.

30 yaşından itibaren erkeklerde kas kaybı başlar, tıptaki ismi Sarkopeni’dir. Her yıl ortalama %1 kas kaybı yaşanır. Kas kütlesi azalmaya başladığında, özellikle bel bölgesinde yağlanma artacak ve biraz da stres varsa kortizol seviyesi yükselecektir. Bunu engellemenin tek yolu ağırlık kaldırmak ve proteinden zengin beslenmektir. Maalesef koşu kas kütlesini arttırmaz. Ağırlık çalışmasanız bile vücudunuzun en azından 1 gün dinlenmesine müsaade edin ve gün aşırı antrenman yapın.

6 Beğeni

Ben birkaç şey söylemek isterdim ama Bu konuya en güzel cevabı “hergüne bir yarı maraton“ sezon serilerini yapan @spinodal verir herhalde.

2 Beğeni

Bu konuda Taner Damcı ,ve Aykut Çelikbaş,ın kitaplarını öneririm…Özellikle Taner hocanın kitabı bu konuda çok aydınlatıcı…Ama ''her gün ''oldukça ağır gibi geliyor bana…Kardio ,dan ziyade , ‘‘dinlenme ,doğru atreman ve beslenme’’ bu işin en iyi şeklidir biçiminde görüşler çok kesindir…Bende yükleme dönemlerimde 20 k her gün koştuğum olmuştur…Ama bu sınırlıdır…

2 Beğeni

Doğru yapıldığında öldürmez ama doğru yapıldığında öldürmediği halde yanlış uygulandığında insanı öldürebilecek o kadar çok şey var ki onların arasında koşuya sıra gelmez. O nedenle bu sorular böyle sorulmaz, şöylesi daha uygun gibi: Koşmaya nasıl başlanmalı? Hız ve/veya mesafe nasıl artırılmalı? Koşmak konusunda benim doğuştan gelen özelliklerim nasıl bir potansiyel oluşturmuş? Genetiğim bu potansyeli artırmaya elverişli mi? Her gün koşmak bana yarıyor mu? Her gün koşmak istiyor muyum? Her gün koşmak istediğim halde genetiğim buna uygun değilse bu durumla nasıl başa çıkabilirim? vb. Hiçbir konu bu kadar basit ve kısa bir soru ve cevapla anlaşılamaz, anlaşılmamalı.

9 Beğeni

Mert Bey’in bu yazdığı çok hoşuma gitti. Özellikle hayat gibi bir meselede hiçbir soru ve cevap bu kadar basit ve kısa olmamalı. Spor geçmişiniz ya da boy, kilo gibi diğer değerlerinizin de bu soru ve cevaplarda mutlak doğruyu bulmanız hususunda yeterli olacağını düşünmüyorum.

Bahsettiğiniz spor hacmi ileri düzeyde, sizi tebrik ederim ve sakatlıktan uzak sağlıklı koşular dilerim.

2 Beğeni

Çok teşekkürler aranan kanı sayende buldum (“Koşuyorum öyleyse varım”)

1 Beğeni

Bence sorulması gereken sorular şunlar.
Neden soruya odaklanıyorsunuz ?
İnternette, bahsettiğiniz hiçbir kritere girilmeden koşmak öldürür yazan linkleri ben sayamadım.Esas saçmalık ve bu sorulmaması gereken soruların kaynağı bu bilgi kirliliği değilmi ?Amerikan kardiyoloji derneği genetik yapıya yatkınlığa vs vb bakmadan koşmak öldürür demesi doğru.
BEn bunu sorunca neden bu kadar kolay sorulmamalı oluyor ?
100 gün boyunca günde 17 km koşmuş bir insan bunu sevmeden yada yatkın olmadan yapabilirmi ?
Belkide farkındalık düzeyim sizin kadar yüksek değil
Peki koşmak için bu farkındalığa gerek varmı ?
Sirkeyi sarmısağı hesap edersek çorbayı içebilirmiyiz ?
Hepinize çok teşekkürler.Tavsiye ettiğiniz kitabı aldım ve tüm sorularıma fazlası ile cevap oldu (Taner Damcı) Umarım bir maratonda beraber ter atarız HERKESE ÇOK TEŞEKKÜRLER.

Yusuf bey bir gün mutlaka denk geliriz inşallah : )…Sağlıklı günlere…

İtiraf ediyorum.Biz koşan insanların hepsi birer zombiyiz.Ölüp ölüp diriliyoruz :grin::grin::grin:

7 Beğeni

süper cevap :slight_smile: teşekkürler

Yaşı 45 gören ortopedi veya FTR uzmanları spor olarak sadece günlük 20 dk yürümeyi öneriyorlar. belki de böyle bir doktor tanıdığım için koşuya biraz gecikmeli başladım. bazı gazete haberleri cümleleri kelimeleri kırparak yer değiştirerek ilgi merkezi olmayı tercih eder yaklaşımda olduğundan birden fazla yerden teyit almadığım bu tür haberleri okuyup geçiyorum genelde…

Bana kalırsa koşmamak daha öldürücü… :slight_smile:

47 yaşındayım. koşmaya 2019’un son haftasında C25K ile başladım. şu anda gün aşırı 30 dk koşuyorum ve yaz sonuna gelmeden haftada 6 güne çıkmayı planlıyorum.

5 Beğeni

Kalp rahatsızlığı olarak kalp kaslanması yapar ve dinlenik nabzınız 50 - 55 arası çık
Birde koşu nabız aralığımız nerdi hergün nabzınız koşarken 175-180 buluyorsa yavaşlatın derim

Murat hoca güzel demiş burada fakat diğer videolarında koşanları sevindirmeyecek yerler de var. Hele haftalık KM toplamını hiç yazmayayim bi fena olabilirsiniz :wink:


4:36 dan itibaren…


4:04 ten itibaren…

Böyle bir genelleme yapmak doğru olmaz. Benim için 175-180’ler gayet normal aralıklar. 5 senedir görüyorum bu nabızları. Yıllardır nabız antrenmanı yapmama rağmen çok büyük ilerlemeler olmadı. bir arkadaşım 190’larda iken gülüp, sohbet ediyor.
Koşmak kadınlar için osteoporozu azaltmak için faydalı bir spor. Hepimiz bir gün öleceğiz. Her şeyi kararında yapmak lazım. Sigara da öldürür, hareketsizlik de öldürür.

2 Beğeni

O zaman yine biraz işin matematiğine girelim.

hesabımız 1 ay üzerinden olacak.
bir insanın nabzı dakikada 60 ila 80 arası atar. spor yapmadan 60 nabza sahip nüfus gayet az olacağından bu rakamı ortalama 70 olarak alacağız.
bir ay 30 gün yani 720 saat ve yani 43.200 dakikadır. 43.200x70= 3.024.000
spor yapmayan bir insanın bir ayda tahmini kalp atış adedi yazıyla üç milyon yirmi dört bin.

gelelim sporcu arkadaşa. bu arkadaş haftada 4 gün, günde 1 saat, dakikada ortalama 160 nabızla koşsun. bu da demek oluyor ki, ayda 16 gün, 16 saat koşacak. yani toplam 960 dakika.
960x160= 153.600. sporcu arkadaşın kalbi spor yaparken yazıyla yüz elli üç bin altı yüz kere atacak.
spor yapan insanların nabızları, kalpleri * kuvvetli olduğu için düşük olur. genelde dinlenik nabızları 50 - 60 arasıdır.
hadi biz burada bu rakamı sizleri üzmemek adına 60 alalım. spor yapmadığı aylık 704 saatte bu arkadaşın kalbi 60 atsın. 704x60= 2.534.000. yazıyla iki milyon beşyüz otuz dört. şimdi spor yaparken ve yapmıyorken nabızları toplayalım. 2.534.000+153.600= 2.688.000

gelelim sonuca, 3.024.000*-2.688.000*=336.000
spor yapan insanın, yapmayan insana göre kalbi ayda 336.000 kere daha az atmaktadır. yani motor daha az çalışmakta ve daha az yıpranmaktadır.

10 Beğeni

Hayatta her şeyde olduğu gibi spor konusunda da bir dengede kalabilmek gerekir, deli divane olan beynin etkisiyle şahlanan ve durmak istemeyen zihnimizi dizginleyebilenler olabilmeliyiz. Hedeflerimize doğru bazen abartmak işin doğasında var her zaman ama durmak dinlenmeden koşup duruncada koşmanın da pek kıymeti kalmaz. En dayanıklı koşan canlı olmanında bir sınırı olmalı yani :slight_smile: Sağlık açısından hücrelerimiz, genlerimiz açısından araştırma yapan bilim adamları (şimdi aklıma gelmedi bu bilgiyi okuduğum kaynak, gelince yine yazarım buraya) aylık 256 km gibi bir rakamın insan sağlığı açısından kabul edilebilir bir limit konusunda sonuca ulaşmışlar. Baz aldıkları ölçü ise ‘‘telomerler’’. Onların yıpranma seviyelerine göre ömür zamanımızın bir bağlantısının olduğunu keşfetmişler. Bu konuda gerekli ücret ödendikten sonra ölçüm de yapılmakta. İstersen telomerler konusunda biraz araştırma yap. Koşarken de bu konuları biraz düşünmeye çalış. Tamam koşabilir bir canlıyız. Ama diğer canlılardan da koşanlar var bizim gibi. Onlar devamlı koşmuyorlar. :slight_smile: Koşan ayaklarına ve yüreğine sağlık olsun.

4 Beğeni

Öldürecekse çok koşmak öldürsün. Northface kurucusu ve sahibi Douglas Tompkins, 2015 yılında ve 72 yaşında Şilide donarak ölmüştür, böyle bir şahsiyet için en güzel ölüm şekli demiştim kendi kendime.

5 Beğeni