Her gün x km koşmak faydalı mı, faydasız mı? Zararlı mı, zararsız mı?
Bu konu bu sekilde çok muğlak kalıyor. Zaten koşu dediğimiz şey, mesafesi ile, zemin tipi, rakimı, parkurun teknik seviyesi ile bir çok alt branşa ayrılmasına rağmen, tek bir konuymus gibi ele alınabiliyor. Burada hic yoktan mesafe var ama yine yeterli detay yok.
Kimisi sadece koşar, hiçbir amaç gütmeden.
Kimisi sadece vakit geçirmek için, hobi olarak koşar.
Kimisi sağlık için koşar.
Kimisi para kazanmak için profesyonel koşar.
Kimisi amatör musabik olarak koşar.
Kimisi sosyallesmek için gruplarla koşar.
Sorunun cevabı yukarıdaki her durum için farklı olacaktır.
Gerekli altyapıya sahip bir kişi, sağlık için bu mesafeyi koşabilir. Süre gelişimi gösterir veya göstermez. Bu durum o kişiye göre onemli değildir.
Gelişim göstermek, musabık koşmak isteyen kişi için, çok faydalı olmayabilir. Ve bu durum, o kişi için çok önemlidir.
Herkes kendi penceresinden bakar ve kendi gereksinimleri doğrultusunda cevaplar.
Bu konuda genel olarak şöyle bir duruma sıklıkla şahit oluyorum; kişilerin kendi beklentilerini esas alıp, diğer kişilerin neden koştuğunu bilmeden, kendi beklentilerine göre yönlendirmede bulunmak.
@aktr lütfen üzerinize alınmayin, teknik olarak size cevap yazmış görünüyorum. Ama hitabım size değil. Sadece gözlemledigim bir durumu aktarmaya çalıştım.
Edit: Yazımı, son gönderiyi okuduktan sonra yazdım. Başlıga esas konu benim için artık kabak tadı veriyor. Koşamayan insanların koşmayı tukaka ilan edip suçlaması, bu duruma koşanların burada savunma geliştirmeleri… ‘cok koşmak öldürür mu’, ‘koşu zararli mı’, ‘sicakta, soğukta koşmak zararli mı’. Bunlar hep muğlak kalıyor. Sanki tüm dünya tek parametre üzerine kuruluymuş gibi. Tek parametre ile bir konuyu kötülemek, karar vermek o konuya hakim olunmadığını gösterir. ‘Koşmak yararlıdır’ veya ‘kosmak zararlıdır’ diye bir soru açık anlaşılır bir soru değildir. Cevabı da verilemez.