Çin'in Vuhan kentinde yüz maskesiyle koşan adamın akciğeri patladı

Ben şehrin göbeğinde idman yaptığım için uzun süredir araba egzozu ve hava kirliliğinden endişeliydim. O yüzden arayış içine girip bir sürü alternatifi denedim. İlk olarak okumak oldu. Özellikle egzoz partikülleri çok ufak olduğu için buff veya cerrahi maske pek bir filtreleme işi görmüyor. Ffp2 veya 3 filtrasyon öneriliyor. Bunun üzerine geçen yıllarda yer yer idmanları 3M ventilli maske ile yaptım. Zone2 Zone3 idmanlarda nemlenme dışında pek bir sorun olmuyordu. Maske nemlendikten sonra koruyuculuğunu yitirdiği için çok cost-effektif gelmedi. Bir süre ara verdim sonra kış çok sıcak geçince yine arayışa girdim ve Amazon üzerinden N99 korumalı ventilli bisikletçi maskesi aldım. Bu kış onunla idman yaptım. Bir saate kadar orta tempoya kadar idmanlarda çok fark yoktu. Tempo hizlanınca karbondioksit tahliyesi yetmiyor ve ciğerlerdeki karbondioksit yoğunluğu artıyor. Karbondioksit saturasyonu solunum regülasyonunda çok önemli. Düşük değişimlerde bir şey anlamazsınız ama kanda yavaşça asidoz olur ve yorgun hissedersiniz. Anormal dalgalanmalar da antrenman açısından iyi gelmez bedene zarar verir. Çok fazla riski var. Bu nedenle uzun ve tempolu idmanları maske ile yapmamakta fayda var. Bir yanlış bilinen konu da hava yolu direnci arttırıp solunum kapasitesini arttıracağı yönünde. Aslında oksijen yoğunluğunun düşük olması ile karbondioksit yoğunluğunun fazla olması tam olarak aynı şey değil. Fiziki direnç oluşturacağı için kısmi fayda sağlayabilir ama derişim arttıkça metabolik stres yaratır. Bence yeni dönemde yapılacak en iyi şey sakin saatlerde diğer insanlardan izole koşmak ki genel hatları ile her zaman yaptığımız yalnız idmanların çok risk oluşturucağını sanmıyorum. Saygılar :v:

11 Beğeni