Tur bisikletimi satışa çıkardım. Vakit yok. Tur bisikleti benim için yükleri yükleyip uzaklara gitmek, kamp yapmak vs demek. Sabah şöyle bir tur atayım desem uzağa gidecek vakit yok. Koşuya başlayınca tur bisikletini amacına uygun kullanacak vakti bulamamaya başladım. Belki de bir yol bisikleti alıp antrenman niyetine kullanmak hiç bisiklet kullanmamaktan daha mantıklı olacak gibi.
Bisiklet sürmeye devam etmek isterseniz dağ bisikletini de deneyebilirsiniz. Her yerde kullanabilirsiniz. Tabiatta ormanda özgürce dolaşabilirsiniz. Farklı bir tecrübe ve zevk…
Bisiklet sürmenin koşuya faydasının bilimsel kanıtı açıklaması var mı? Bir de tam tersi koşunun bisiklete faydası?
Yeni başlayan biri için uzun süre zone-2’ de koşmak zor oluyor. Nabzı hemen yükseliyor. Bisiklet ile hem uzun süre zone-2’ de dolaşım sisteminin adaptasyonu için vakit geçirebiliyorsun hem de koşunun bacaklara verdiği darbeden kaçınarak tendonları bir sonraki basamak olan koşuya hazırlayabiliyorsun.(Ekleme: Tabi koşuyu geliştirmek istiyorsak, bir şekilde koşmak lazım. Bisiklet darbesiz olduğu için koşunun yerini tutamaz.)
Sakatlıktan koşuya dönerken ara basamak olarak bisiklet çevirmek de güzel oluyor.(Tabi sakatlığın yeri önemli. Bisiklet çevirmeye müsaade ediyorsa…)
@JohnM ’nin söylediklerine ek olarak şunu ekleyebilirim:
Yaptığımız antrenmanların santral (merkezi) ve periferik (çevresel) etkileri oluyor. Örneğin koştuğumuzda kalp atışının hızlanması, soluk alıp vermenin hızlanması, kalbin atım hacminin artması (stroke volüm), akciğer kapasitesinin, damarlanmasının (kapiller dolaşım) artması gibi kardiyovasküler etkiler santral etkilerdir.
Ama yine koşuyu düşündüğümüzde koşuda kullandığımız kaslar düzeyine olan kas kan akışının artması, hipertrofi, mitokondri sayısının ve kapillerlerin artması gibi değişiklikler de periferik değişikliklerdir.
Vücudumuz hangi egzersizi yaptığımıza bakmaksızın santral değişiklikleri yönetir ve düzgün yapıldığı takdirde bunlar kardiyovasküler performansı artırır. İşte bu noktada koşu, bisiklet, yüzme, kürek gibi aktivitelerin hepsi birbiri için fayda sağlar.
Oysa periferik etkiler açısından baktığımızda kullandığımız kas grupları farklı olduğundan koşunun bisiklete çok da faydası olmaz.
Mesela iyi bir bisiklet sporcusu düşünelim. VO2 max 60, istirahat kalp hızı 40 olan fit birisi olsun. Bu kişi koşuya başladığı takdirde başka insanlara göre çok kısa sürede 10K 20K gibi mesafeleri 4.00 - 4.30 pace aralığında koşabilir. Kardiyovasküler performansı iyi olduğundan yapması gereken sadece ilgili kas grubunu çalıştırmak olacaktır.
Bu paragraf haricindeki görüşlerinize katılıyorum. Bu paragraf ise “Çalışan kas gruplarınin tamamen farklı olmasi” noktasında soru işareti oluşturuyor.
“Koşunun bisiklete faydası olmaz” konusu için birşey diyemem ama "bisikletin koşuya çok da faydası olmaz ’ deseydiniz direkt itiraz ederdim
Özellikle diz çevresi, Quad bölgesi ve kalfler için.
Uzun yıllar bisiklet sporu ile ilgilenmiş arkadaşlarımın koşuya mental ve fiziksel olarak çabuk adapte olduğunu gözlemledim . Bu arkadaşlarımın koşu hızına gelirsek bisikletin koşu kondisyonuna katkısı çok diğer taraftan koşu hızına belirgin bir katkısı yok gibi … Forumda genel geçer görüş ise hız konusu çalışma ve genetik olarak geliyor.
Bisiklet sporunun otoyollarda yani akan araç trafiği içinde yapılmasını ( yarış hariç ) çok tehlikeli buluyorum.
Yurdum insanının iyi meziyetlerini söz konusu yapmazsam ulaşım aracı sürmesini hiç beğenmiyorum.
Araba süreni yola bakmıyor , elde telefon ya da yanındakiyle mavra seansı yapıyor hadi bunu geçelim de uçak uçuranı da “iniş garanti gaz rölanti” deyip koca uçağı patates çuvalı gibi yere çakıyor.
Yaklaşık 2-3 sene önce uzaktan izlediğim bir bisiklet grubunda bazı kişiler koşmaya karar vermişti, kısa süreli antrenmanla da bir patika yarışına katılmışlardı, o zamanlar direkt tanışıklığım yoktu ama şaşırmıştım bu ne cesaret diye, o dönemde oldukça teknik bir parkurda hem kadın hem de erkek yarışmacılar kürsü yapmıştı, o dönemden beri bisikletçiler koşuda ilgimi çekiyor. Sonrasında ek antrenmanlarla işi oldukça ilerlettiler, kendilerine olan merakımla gidip tanıştım ve şimdi beraber koşuyoruz. Bazen üzülüyorum tabi 5 yıldır düzenli koşuyorum ve onlar kadar hızlı veya dayanıklı değilim (yaşlarımız aynı bu arada). Şu anda da haftada 1-2 koşu yapıyorlar ama mesela Uludağ’da harika koştular. Nasılını sormaya gerek yok çünkü her gün pedallıyorlar, bisiklet aşkı bir başka. Ben de 2 gün önce bisiklet aldım, bakalım koşunun bisiklete faydası olacak mı
Geçen sene de teknik yüzmeye başladım, koşunun yüzmeye etkisi aşikar, aerobik kapasitem uzun süreler yüzmeme yardımcı oluyor. Bir de dağcılar koşuya başladığında alıp başını gidiyorlar, bu kişi nasıl hemen böyle güzel koşmaya başladı dediğimde aldığım 2 cevap; bisikletçi ve dağcı
Acaba bisikletin türü önemli mi burada. Yol, gravel,mtb.. hepsinde efor harcanıyor sonuçta bir dayanıklılık var
Kardiyovasküler açıdan efor efordur. Bisikletin türüne göre değişmez.
Belki çok detay olacak, ancak bisiklette oturuş pozisyonuna göre çalışan kaslar değişir. Kilitli pedal kullanıp çekme hareketi yapan ve yapmayan kişide de çalışan kas grupları değişir.
İnternette görsellerle anlatım bulabilirsiniz bu konuda.
Kas gruplarındaki bu değişimin koşu performansına yansıyıp yansımayacağı ise bence ancak laboratuvar çalışmalarında belli olur. Günlük hayatta bizim fark edebileceğimizi düşünmüyorum.
25 yaşıma kadar aktif bisiklet kullanıcısıydım, ama şehir bisikleti. Daha sonra TUS sınavı, tayinler, evlilik çoluk çocuk derken araya neredeyse 20 yıl girmiş, yaklaşık 2 hafta önce artık üşenmeyip aldığım bisiklet ile çok farklı bir heyecana tutulmuş oldum, her dakika bisiklet sürmek istiyorum, işe gitmeyip sürekli bisikletle turlayasım var, arkadaşlarımla buluşamaz oldum, yürümenin ve koşunun psikolojisini ve nörobilimini epey biliyorum bir psikiyatrist olarak ama bu bisiklet heyecanı ve aşkını anlamadım, farklıymış, gerçekten aşk gibi, her an birlikte olmak istiyorsun
Özgürlük hissiyle ilgili bir şey olsa gerek diye düşünüyorum. Heyecanımı buraya da aktarmak istedim ama bisiklet sporuyla ilgili hiçbir şey bilmediğimi fark ettim, bu konuda podcast, youtube veya forum tarzı yer önerileriniz olursa çok sevinirim, bisikletforum’un kapanmasına üzüldüm şu an öyle bir yere çok ihtiyacım var
Ciddi şekilde farklı bir dünyaymış. Hele çevrenizde bilen ve sizi yönlendirebilecek biri yoksa daha zormuş. Merkeze biraz uzağım diye mağazalara ulaşmaya çalıştım. 8 yer aradıysam 5’i açmadı, 2’si bir modele karar verin de bakarız diye döndü, 1 tanesi sağ olsun 15-20 dakika boyunca ne kadar amatör sorum varsa yanıtladı. 15 sene önce sadece marka seçiliyordu. Şimdi bir sistemler anlatılıyor Di2 falan diye, diyorum ki “Bunların hepsini bu mu yapıyor?” ![]()
Kışın geçmesini bekleyecektim ama sanırım bu hafta sonu gidip bir bakacağım.
Bisikletforum yeniden açıldı bu arada. ![]()
Bu konuda çalışmalar olmasını çok isterdim ama bu alana ilgi son yıllarda artmış gibi görünüyor. Bisikletin VOmax, tempo koşuları ve dayanıklılık açısından koşuya geçenlere avantaj sağladığını bildiren araştırmalar var ama tam tersine koşudan bisiklete geçenlerde kas gruplarındaki değişimin koşu performansını azalttığına dair çalışmalar da okumuştum. Diğer yandan insanı mekanik olarak görmemek lazım diye düşünüyorum. Çoklu faktörler var. Elit sporcularla yapılıyor daha çok çalışmalar, benim gibi amatörlerde neler oluyor, karıştırıcı faktörler (yaşanılan rakım, psikolojik faktörler vs), motivasyonun rolü nedir? Spor bilimleri hem fizyolojik hem de psikolojik faktörlere sahip çok bilinmeyenli bir denklem gibi, multidisipliner çalışmalar alanda çok eksik çünkü maalesef yapılması zor. Günlük hayatta da benim gibi bilimsel değil de halk ağzıyla konuşuyoruz işte; bak bu dağcı o yüzden ultralarda kürsü yapıyor, bak bu bisikletçi o yüzden 100 km yarış rahat koştu vs gibi
Anlatılan şeylerden bir şey anlamıyorum ki, anlatıyorlar bakıyorum boş boş. Koşuya ilk pandemide başladım, bana koşturmaca podcastini önerdiler, spotify’da yoktu o dönem, web sitesinden dinliyordum, abartmıyorum Mert ve Ilgaz’ın tüm bölümlerini 3 kez dinledim (Ilgaz’ın espirilerini ezberlemiştim artık
, selam olsun kendisine) , oradan referansla @spinodal ’ın Ritim Blog’unu okudum, VOmax ve nabız konularını defalarca okudum
Bir şeyi yapmadan önce yapanlardan okuyup öğrenmeye çalışırım, usta-çırak ilişkisini öğrenmede teoriden daha çok önemserim, ama bisiklet sporunda işin içine mekanik araç girince biraz karıştı, kafam karışık ama sordukça öğrendikçe yerine oturur diye düşünüyorum. İlgi ve merak iyidir. Size de hayırlı olsun diyelim şimdiden o halde.
Aktif olarak hem bisiklet hem koşu ile ilgileniyorum. Sormak istediğiniz bir şey olursa eliimden geldiği kadar cevap veririm.
Bisikletforum yeniden açıldı. Bütün konuları sulandıran, bazen sorduğunuz sorularla dalga geçen insanlar var ama onlara takılmazsanız aradığınız soruların çoğuna cevap bulabilirsiniz.
Yıllardır koşan ve 1 yılı azıcık geçkin zamandır da bisiklete binen birisi olarak söyleyeyim. Bisiklete binmeye başladığımdan beri 1 yıldır maraton dahil her mesafenin PB’si geldi. Bisiklet özellikle kardiyovasküler sistemi, mitokondri oluşumunu daha uzun z2 seviyelerinde kaldığın için koşuya göre net daha iyi geliştiriyor. Bir de bisikletle tırmanış tecavüzünden keyif almaya başladığınız zaman kuvvetlendiğinizi hissediyorsunuz. Benim bisiklet kadansı, koşu kadansımı ve stilimi de olumlu etkiledi. Daha kuvvetli bacaklar havada geçirdiğim zamanı da arttırdı. Koşunun bisiklete faydası var mı bunu bilemem. Ama koşmuyor olsaydım 100km’lerde bisikleti ilk 3 ayda çeviremezdim.
Tek sürmeyi seviyorum, bir iki kere bisiklet grupları ile sürüp kahve içtim. Onların koşuya çok uzak olduğunu gördüm. Maraton koşuyorum dediğimde de gayet şaşırdılar. Bisikletçiler koşuya çok aşina değiller, en azından benim tanıştıklarım.
Çok teşekkür ederim ![]()
En iyi maraton koştuğum sene Spining derslerine katılıyordum haftada 1-2 kez.. Tek etken spining değildi tabii..Fakat en önemlilerinden biriydi.Sonra eve aldım,balkon da duruyor bakışıyoruz.! Ara sıra biniyorum..Koşudan başka hiç bir şeyde devamlılık sağlayamıyorum.
Koşanlar bisiklet kullandığı zaman diskalifiye nedeni oluyor.
Bisikletçilerde uygulamayı bilmiyorum ama bisikleti ellerine alıp kosmalarini doğru bulmuyorum. Neticede yarışın konusu ve ölçülen kriter; bisiklet sürüşü.
Kurallar bu kadar gevşek veya belirsizse bisiklet bir araca da atılıp gidilebilir. Bana göre, bilmediğim bu dünyada (bisikletim var ve binlerce km sadece gezi ve ulaşım amaci ile kullandım) yarış kuralları bisikletin araca yuklenmesini yasaklayip elde taşınmasına izin veriyorsa… bisiklet sporuna uygun bir durum değil.