Aramızda hem bisiklet hem koşu yapan sporcular var mı acaba? Açıkçası benim ana sporum bisiklet fakat koşuya dair pek çok bilgiye sahip olmak istiyorum burada. Koşu Forum’u da Google’da buldum.
Bisiklete binen sporcular nelere biniyorlar acaba merak ettim.
Ben de Carraro Fire 3.2 var ultegra grup setli. 2022 model, çok şükür idare ediyor beni.
Merhaba, bisiklet ve koşu (orta ve uzun mesafe) endurance sporlardır, birbirlerini tamamlarlar, eğer koşmaya da başlamak istiyorsanız, her spor dalının alışma süresi vardır, sizin bunda avantajınız mitokondri kütlesi olabilir, ama buna güvenip koşuya sert giriş yapmayın, genel kural vücudumuzu bu spora alıştırmaktır, sizin için de base koşular önemlidir. Koşu ekonomisi, koşu formu, driller olmazsa olmazlardır. Bunlar koşuya bizi adapte eder, koşuda bisikletten farklı kas gruplarının çalıştığını göreceksiniz, ufak tefek ağrılar, spazmlar olabilir, ama bırakmayın yeni başlayanlara yönelik arama yapın bir programa göre egsersizlerinize başlamanızı tavsiye ederim. Her iki sporu mikro-makro döngülerinde harmanlayan arkadaşlarım var, iş hayatıyla birlikte adapte etmek kolay değil, ama koşuya başlamanızı çok isterim. Koşuya alıştığıızda ise, vücudun buna adapte olmasıyla, yaklaşık 3-4 ay sonra bisiklette aynı segmentte daha az nabız ile sürebildiğinizi göreceksiniz. Saygılarımla,CB
@ComertKaya çok teşekkür ederim bu güzel yazı dizisi için, hem bilgilendirici oldu benim için hem de mutlu oldum bu kadar özenli bir yazı yazmanıza. Emeğinize, yüreğinize sağlık.
Konunun üzerinden baya bir zaman geçmiş ama, koşu ve crossfit ile beraber en son 12 sene kadar önce bindiğim bisiklete bir spor olarak başlamayı planlıyorum. Uzun zamandır aklımdaydı, yeniden bir araştırma işine niyetlendim.
Özellikle boyum sebebiyle uygun kadro boyları ve bütçe faktörü bir araya gelince alternatiflerim çok da kafa karıştıramayacak şekilde azaldı. Dağ-Gravel-Yol bisikleti paradoksunda da doğru seçim için teorik bilgiden çok tecrübelere ihtiyacım var biraz.
Bence Türkiye’de yolda bisiklet sürülmez. Çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Artı büyük şehirlerde trafik sıkıntısı çok arttığı için hava kirliliği sorun yaratabilir. Eğer yaşadığınız yerin yakınında 10-50 km sürebileceğiniz arazi imkanı varsa, dağ bisikleti öneririm.
Özellikle Ankara’da, -İstanbul’daki bazı arkadaşlarımın bu konuda daha avantajlı olduklarını belirtmelerine binaen- ulaşım için bisiklet sürmek bana da büyük risk gibi geliyor. Bulunduğum lokasyon merkeze nazaran trafik vb. konusunda biraz daha avantajlı.
Burada sanıyorum ben de Dağ ya da Gravel’a yöneleceğim. 29" ve 52 kadro modellere bakıyorum şimdilik. Hem başladıktan sonra gerekli durumlarda değişiklikler, eklemeler, özelleştirmeler yapabileceğim; hem de tabiri caizse “her yola gelebilecek” bir marka/model arayışım var.
Tam 10 yıl önce büyük bir hevesle bir tur bisikleti edinmiştim. Üstteki fotoğraf Hollanda’da yaptığım turdan, 500 km boyunca keyifle dolaşmıştım Hollanda’da. Aynı yıl içinde Assos - İzmir arasını kıyıdan geçmiş sonra da Urla Yarımadasını kıyı kıyı dolaşmıştım. O yılın devamında da Bornova Alsancak arası işe bisikletle gidip gelmiştim yıl boyunca. Günlük şehir içi kullanımda 4-5 kez ciddi kazayla burun buruna gelmiş, minibüs şoförleriyle tartışmış, belediye otobüsleri tarafından sıkıştırılmış ve bu işin Türkiye’de yapılamayacağını deneye deneye öğrenmiştim.
Aslında hayalim emekli olunca, Hindistan’ı güneyden kuzeye bisikletle geçmekti. Aradan 10 yıl geçti, hala emekliliğime 2 yıldan fazla var ve yaklaşık 5 yıldır bisiklet askıda duruyor. Belki ileride bir gün dönerim veya tur bisikletiyle ilgili birilerine denk gelirim diye vaktini bekiyor…
Ben sürdüm oldukça da keyifliydi Quadriceps kas gurubunu oldukça çalıştırdığını söyleyebilirim Çok çok faydalı ama bir o kadar da kazaları olan ulaşım aracı Tüm kullanıcıların dikkatli olması dileğiyle Kazasız sürüşler
Hız istiyorsanız yol > gravel > dağ
Konfor istiyorsanız dağ > gravel > yol
Bagaj takayım derseniz yol olmaz, diğer ikisi olur. (İstisnaları var)
Bikepacking derseniz hepsi ile olur.
Asfaltta gideceğim derseniz yol bisikleti öne çıkar.
Bozuk asfalt biraz da taş toprak derseniz gravel iş görür.
Dağ bisikleti her yerde gider.
Asfaltta şehirde dağ bisikleri sürülmez diye bir şey yok bal gibi sürülür.
Siz şartlarınızı, nerede ne amaçla kullanacağınızı, ne kadar sürmeyi planladığınız, kilonuzu söylerseniz daha spesifik önerilerde bulunabilirim.
Sağlık sorunlarım nedeniyle tam anlamıyla yerine getiremesem de bisiklet, koşu, yürüyüş ve yüzme sporlarını , km olarak azda olsa yapıyorum. Bisikletim Scott gravel 20