Bir Konu (Kadans / Cadence) - Bir Soru

Dört yıl önce, “Geç olması hiç olmamasından iyidir” felsefesi ile başladığım bir çok geç faaliyetten biri ve en fazla ilgi gösterdiğim; üzerinde teknik geliştirme, bilgi edinmeye çalıştığım, en fazla zaman harcadığım “Koşu-Koşma” olayında, 10K olarak katıldığım ilk yarış sonrası, normal bir gelişim göstererek yarı ve tam maraton koştum. En son İznik 50K ve Kapadokya 60K denedim.
Yaş 61, boy 1.78-kilo 70 (4 yıl önce 80Kilo idim.).

İçinde spor salonu, etrafında 1.200 metre kaplı parkuru olan şehir merkezinden epey uzak olan 500 dairelik sitede genç-yaşlı dahil bana refakat edebilecek ve motive edebilecek kimse yok, göstermelik olarak salınan bir kaç “part-time” sporcu haricinde. Durum böyle olunca bu yaşta kendi kendini motive etmedeki tek yol kendi gelişimini yaşamak yani yeni PR’lar.

Genelde internet üzerinden yaptığım okumalarda, koşu zamanını ve koşu postürünü geliştirmede, sakatlık riskini azaltmada önemli bir konunun “cadences” ( dakika başı atılan adım sayısı) olduğunu gördüm. Sürate göre değişiklik gösterebilmesine rağmen elit atletlerin “cadences” sayısının 180 spm-adım/dakika olduğunu okuyorum. Hatta You-Tube’da elit koşucuların koşu videolarını izleyerek adımlarını sayıyorum; Strava’da iyi zamanlı koşucuların adım sayılarına bakıyorum: Çoğu profesyonel koşucu 180-200 arasında bir “cadence” ile koşuyor. “Daniels’ Running Formül” yazarı Jack Daniels, 1984 olimpiyatlarında atletlerin “cadences” oranını incelemiş ve elit sporcular için dakika başına adımların ortalama sayısını 180 olduğunu ortaya koymuş. Bu nedenle internet üzerindeki yazıların nerede ise tamamında bu oran yani 180 adım/dak, sihirli bir rakam olarak referans verilmekte. Bu sihirli sayı sadece koşunun etkinliği değil aynı zamanda diz ve kalça eklemleri üzerindeki yükün optimum seviyede taşınabilmesi ve sakatlık riskini minimize etme konusunda da önemli diye yazıyor ve düşük “cadences” koşu alışkanlıklarının sakatlıkları artırabileceği ekleniyor.

Bu konuda fazla teknik, anatomik ayrıntılar ve tartışmalar başka bir yazının konusu olabilir. Ancak; benim merak ettiğim ve yaptığım araştırmalarda gördüğüm: Nerede ise tüm yazılarda düşük “cadences” ten nasıl bu sihirli 180 ortalama ve 175-185 aralığına rakama çıkılması gerektiği ve bu konuda önerilen çalışma yöntemleri var; fakat daha yüksek “cadences” durumunun fayda ve zararları konusunda bir inceleme göremedim.

Benim sorum: Yazının başında da belirttiğim gibi, yaşım biraz ileride fakat koşu deneyimim çok daha taze olduğundan ve genelde hepimiz gibi bu konuda bir eğitim-talim almadan doğrudan olayın içine daldığım için hep bu sihirli rakamların üzerinde bir oranda koşmuş olmam:

Değerler TOMTOM Cardio Koşu Saatine göre.

Bu veriye göre benim “Cadences” azaltmak üzere adımlarımı( Stride Length) uzatma çalışmaları yapmam ya da bu şekilde devam etmemin daha faydalı olacağı konusunda bilgi, deneyim ve görüşler için şimdiden teşekkür ederim.

5 Beğeni

şöyle bir video var izlenebilir konu ile ilgili.

Şöyle bir şeyler toparlamıştım epey eskiden, görmediyseniz belki okumak isteyebilirsiniz:

2 Beğeni

Başlığı okuduğuma sevinsem mi sevinmesem mi bilemedim, kafamda deli sorular, hafta sonu İzmir Karşıyaka da bir koşuya katıldım, strava da ki verilerime baktım
3,5 km 18,56 dakika da 107 kadans
aynı koşuya katılan farklı koşucular
3,5 km 18,19 dakika 188
3,5 km 19,48 dakika 172
3,5 km 18,02 dakika 176
3,5 km 16,20 dakika 189 kadans

benimki çok düşük geldi, koşmuyor muyum acaba ben derken stravadaki diğer verilerime baktım

6,13 pace ile 15,6 km 146 kadans—> movescount ta kadans 73 rpm max 95
6,08 pace ile 12,2 km 134 kadans
6,33 pace ile 20 km 164 kadans
6,21 pace ile 21,2 km 165 kadans------> polar flow da 82 rpm max 92

ben ne anlamalıyım anlamadım :slight_smile:

daha mı çok adım atmalıyım ?

Diğer cevaplardan da göreceğiniz üzere önceliğiniz adımınızın size doğal gelmesidir. Aksi takdirde sakatlanmalara yol açabilir.
İkinci konu ise adım sayınız gerçekten çok yüksek. Bu süredeki ortalama nabzınız da önemli. Amaç özellikle maratonlarda uzun süre devam ettirildiği takdirde yarış sonunda yığılmanızı engelleyecek kadar düşük bir nabızda koşabilmektir. Dolayısıyla sizin yerinizde olsam önce nabzıma bakardım. Çok yüksekse kalbinizi güçlendirecek antremanlara ağırlık vermeniz gerek. Eğer mümkün olmuyorsa yine nabzı sağlıklı aralıkta tutarak adım uzunluğunuzu artırmanızı tavsiye ederim.
Kısaca adım sayısı konusunda daha fazla yapabileceğiniz birşey kalmamış. Nüfusun en tepedeki yüzde beşlik kısmındasınız.
Ayrıca geçenlerde denk geldiğim bir yazıda hayvanlar dünyasında avcının hıza ihtiyacı olduğu zaman öncelik olarak adım uzunluğunu artırdığına rastladım. Tabi burada bahsedilen hayvanlar uzun mesafe koşmuyorlardı ama bu taktik yarışın başında veya sonunda işinize yarayabilir.

1 Beğeni

Mert,
Çok faydalandım; ben ilgili kelimelerle yaptığım web aramalarında bunlara erişememiştim.
Tüm paragrafları tekrar tekrar irdeleyerek okuyorum, orijinal yazılara da bakarak.
Koşu seviyesi olarak benim çok üzerimde olarak görünse de, zevk alarak uğraştığım, epey vakit harcadığım ve kendimi geliştirmeyi hedeflediğim bu konularda, geç de olsa, bilgi sahibi olmak da ayrıca artı mutluluk anlamına, benim için…

Teşekkür ederim,
Cengiz Yardibi

2 Beğeni