Big’s Backyard Ultra 2020

Belçikalı Karel Sabbe, 75 tur (75 saat) ve 502,5K koşarak dünyanın dört bir yanından sporcuların kendi ülkelerindeki parkurlarında, yüz yüze ve sanal olarak yarıştığı Big’s Backyard Ultra rekorunu kırarak yarışın global kazananı oldu.

Lazarus Lake tarafından düzenlenen Big’s Backyard Ultra yarışında koşucular, her saat başı başladıkları 6.7K (4.16667 mil) uzunluğundaki parkuru 1 saat içinde tamamlamak zorundalar. Yarış kuralları gereğince bir ülkede sadece bir koşucu kaldığında, o ülkedeki yarış sona erdi ve parkuru son tamamlayan kişi ulusal şampiyon olarak ilan edildi.

Sabbe’nin ardından 75. turunu bir saat içinde tamamlayamayan Belçikalı Merijn Geerts ikinci oldu. ABD’de Bell Buckle, Tennessee’deki geleneksel yarış parkurunda yarışan Amerikalı Courtney Dauwalter 68 tur- 455K’yı tamamlayarak yarışın 3.lüğünü ve ABD galibiyetini aldı.

Normalde Tennessee’de düzenlenen Big’s Backyard Ultra, Covid salgını nedeniyle bu yıl farklı bir formatta, sanal olarak dünyanın her yerinden koşuculara açıldı. Katılan 21 ülkenin her birinde koşucular kendi parkurlarında koştular ve yarış organizatörlerine Zoom üzerinden düzenli güncellemeler gönderdiler.

Karel Sabbe, yine Lazarus Lake tarafından düzenlenen meşhur Barkley Marthons yarışında 2019’da, yine en son ayakta kalan kişiydi.
Kaynaklar:


Photo by: Instagram/karelsabbe

19 Beğeni
9 Beğeni

Courtney Dauwalter ve Kilian Jornet
isimlerini görmek bile enerjimi yükseltiyor. İnanılmaz iki sempatik isim :slight_smile:

4 Beğeni

Peki diğer ülkelerdeki parkurları neye göre, nasıl onayladılar? Asfalt, trail, elevation vs. vs. Herkesin eşit şartta koştuğuna nasıl kanaat getirdiler? Karel ile Courtney aynı mesafe ve eşit zorlukta parkurlarda mı koştular? Emin miyiz bundan?

1 Beğeni

Merhaba,
Diğer ülkelerdeki parkurların standartları neydi, parkurlara kim/hangi kuruluş(lar) onay verdi vb. bir bilgiye rastlamadım ancak yarışın web sayfasında aşağıdaki temel kurallar yer alıyor:

  1. Parkur
  • Döngüsel veya git ve gel şeklinde olmalıdır.
  • 4 mil 880 fit uzunluğunda olmalıdır.
  • Metrik eşdeğeri 6.7056 kilometre
  1. Başlangıç alanı
  • Tüm koşucuları alacak şekilde ölçülmelidir.
  • Alan yarış boyunca aynı boyutta kalmalıdır.
  • Koşucular başlangıç zilinde başlangıç ​​alanında olmalıdır.
  1. Başlangıç
  • Her döngü, son döngüden tam olarak 1 saat sonra başlar.
  • Başlamadan 3, 2 ve 1 dakika önce uyarı verilmelidir
  • Tüm yarışmacılar zil ile birlikte başlamalıdır (geç başlama olamaz)
  1. Turlar (döngü)
  • Tuvalet haricinde yarışmacı, döngü tamamlanana kadar parkurdan ayrılamaz.
  • Parkura yarışmayanlar giremez (elenen koşucular dahil)
  • Döngü sırasında kişisel yardım yasaktır (ortak kullanıma açık yardım istasyonlarına izin verilir)
  • Her tur geçerli sayılabilmesi için, son tur dahil olmak üzere, bir saat içinde tamamlanmalıdır.
  • Yapay yardım araçları yasaktır (baton dahil)
  • Daha yavaş koşucular geçişe izin vermelidir.
  1. Zaman tutma

Yarışmacıların tur sürelerinin tutulması isteğe bağlıdır.

  1. Kazanan / Sonuçlar
  • Kazanan, son turu tamamlayan son kişidir.
  • Diğerleri teknik olarak DNF’dir
  • Her koşucunun katedilen mesafe açısından sonuçları verilecektir.
  • Hiçbir koşucu bir diğerinden 1 fazla tur tamamlayamazsa, kazanan yoktur.
  1. Üst limit

Yarış açık uçlu olmalıdır.

5 Beğeni

Takip edenler biliyor, Tennessee’deki yarışta da karanlık oldu mu asfalttan koştular. Mesele elevation parkur vs vs değil, bunu 3 gün boyunca yapabilmek, o mental dayanıklılık. Her saat başı start alıp, tamamlamak… Bunu onlarca kez, defalarca yapmak.

Backyard konsepti şahane bir konsept, Nisan ayında Kanada’lıların aynı konsept yarışına katılmış (ki Laz orda da vardı, organizasyonun başarısından ilham alıp virtual/globale de bu sebeple taşıdı) ben de etkilendim, kendi evimin, "arka bahçe"mde koşmanın tecrübesini kaleme almıştım. O sebeple neden 1 tur 6.7k cevabı biliyorum (bana o zaman stress olmuştu, tam 6.7k neden ama neden? diye… meğer…)

Benim bu yarışlarda ilgimi çeken şey elitlerin ilgisi! Bizde bağışıklık sisteminizi böyle saçma yarışlarla çökertmeyin diyenlere inat bir dönemde o zaman da Mike Wardian, evinin arka bahçesinde 422k ve 63 saat koşmuştu!

Merak edenine, yazı da şurada.

Keşke TR’de böyle yarışlar görebilsek… Elitlerin de ilgisi olsa…

6 Beğeni

Parkurların aynı özellikte olmama sebebi bunu reel anlamda gerçekleştirmenin mümkün olmamasından. Yükseklik kazanımını yakın bile yapsanız hava ve zemin şartları var. Saat farkı yüzünden bazı ülkelerin gece bazılarının sabah başlama olayı var. Ayrıca ön görülemeyen birçok başka faktör var. Örneğin 3. güne girerken Belçika’da covid sebebiyle gece 00:00 ila 05:00 arasında hükümetin ülke çapında aldığı sokağa çıkma yasağı devreye girdi. Dolayısı ile bu beş saat boyunca Belçikalılar o zamana kadar koştukları 6.7 km’lik parkuru değiştirip 1 km’lik loopta yedi tur attılar. (1 km’lik alan özel mülkiyet içinde kaldığı için). Sabah yasak bitince normal parkura döndüler.

Meksika’nın parkuru hem yüksek irtifadaydı hem de en çok yükseklik kazanımı oradaydı. Dolayısı ile kağıt üzerinde belki en zor parkur oydu. Sona kalan üç Tarahumara o parkurda müthiş iş çıkardılar. Kanada ve İsveç parkurlarında hava çok soğuktu, kimi ülkelerde de tersi. Dolayısı ile mesafe ve yukarıda Güldan’ın yazdığı diğer kurallar uygulandığı sürece parkur seçimi ülkelerin insiyatifine bırakılmıştı. Bu anlamda tabii ki şartlar eşit değildi.

Burada bence en az konuşulan “assist” diye tabir edilen ikinciler. Yarışın formatı gereği neredeyse kazananlar kadar onların yaptığı şey önemli. Belçika’da Merijn Geerts olmasa Karel Sabbe en fazla 50 saat gidebilirdi (Belçika 3.sü 49 saatte bıraktı). Aynı şey Amerika’da Harvey ve Courtney için geçerli. Harvey daha erken bıraksa Courtney bu kadar gidemeyecekti. Ya da Belçika’da Geerts bırakana kadar devam edebilse, Courtney veya kendisi kazanabilirdi.

Bir başka örnek Almanya. 50. saati iki erkek bir kadın tamamladılar ve erkekler sonraki tura çıkmayıp bırakmaya karar verdiler. Böylece Marina Kollasa bir tur daha atıp Almanya şampiyonu olarak bitirdi. Erkekler devam edebilse nereye kadar gidebileceğini bilmiyoruz çünkü çok iyi durumdaydı. Meksika yine benzer, 3 kişi 60 saati geçmişti ama birer saat arayla iki kişi bırakınca Perdio Parra da 64 saatte kaldı. Dolayısı ile Belçika’da Geerts başta olmak üzere koşan herkes büyük iş yaptı.

Sonuçta belki Geerts’in devam etmesi ile biraz şansı yaver gitti ama bu formatta en güçlü olan kişinin kazandığını düşünüyorum. Zorlayan çıksaydı Sabbe daha giderdi çünkü uykusuzluğa dayanma vs. gibi konularda bu format için ondan güçlü birisini bulmak oldukça zor. Bana göre FKT dünyasındaki bazı rekorları, özellikle de Appalachian Trail rekoru çok uzun süre kırılamayacak.

14 Beğeni

@aykutc ülkende tek kalsan da dünya geneli için koşmaya devam edemiyor muydun? Bunu yapabiliyorsan aslında tek kalmanın bir önemi olmamalı. Çünkü zaten birlikte koşmuyorlardı gördüğüm kadarıyla.

2 Beğeni

Hayır, ülkede tek kaldığında devam edemiyorsun. İkinci bıraktıktan sonra son turu tek başına bitiriyorsun ve o ülkenin yarışı o anda bitiyor. O sebepten dolayı takım üyeleri ve özellikle ikinci çok önemli.

3 Beğeni
  1. tur sonrası verilerde problem çıkmıştı; toparlamışlar. 3 ana başlık altında sonuçlar burada: http://bigsbackyardultra.com/results/
4 Beğeni

Büyük tartışma oldu aslında, o sebeple Courtney devam edemedi. Yarış kuralı bu şekilde. Takım arkadaşını bu sebeple olabildiğince çekmen gerekiyor ki sen de devam edebil…

Şimdi en büyük merak Courtney devam edebilseydi, ki gayet iyi durumdaydı, acaba ne olurdu?

2 Beğeni

Laz, Meksika’lılar için ayrı bir blog yazısı girmişti, demek bundanmış, üstaddan şahane analiz. :ok_hand:

2 Beğeni

Ortam ile ilgili 1 saate yakın bir video, film tadında, müsait olduğumda izleyecegim:

YouTube arama sayfası: finding the limit big backyard . Böylece altyazılı da izlenebiliyor, YouTube’dan bu sekilde izlemek tercihim.

Bu 21 ülkenin birincisi ve ikincisi bir araya gelip devam etseler?Koşmak mı, uykusuzluk mu büyük sorun yada başka birşey?

6 Beğeni

Muhteşem birşey! İştahlandım gerçekten :smiley: Ben de aralarına katılıp dayanabildiğim kadar devam etmek isterdim. Maksat, tarafımız belli olsun. :smiley::running_man::pray:

Uygun plan ile şartlarını, koşullarını belirleyip kendi sınırını test edebilirsin;ida da bir limit ölçümü.Evin çevresinde 4 km koşup bunu 10 20 saat vs düzenleyebilirsin.Yada 12km yi 90dk’da koşup sonraki 90 dk duş uyku yemek ile geçirip 22.5 saatte 96km koşabilirsiniz. Alternatif fit olma seviyeniz ve istekler, antreman düzeyleriyle renklenebilir.
(18-20 saatde 80km yürüme hayalini ne zaman kursam, vücudum yeme düzenini pis boğazlılığa doğru kaydırıyor.)
2021 de ılık Güneşli bulutlu bir haftada denemek istersen plan ve gerçekleşeni konuşabiliriz​:+1:

2 Beğeni

2021 de beraber bi 100 km patlatalım o zaman Boğaziçin de :joy: Ben tüm vücut sistemlerimi Ultra Rüyalara bağladım son 2 yıldır. 100 km mesafe için parkur olarak Bahçelievler-Sarıyer gidiş geliş yaparak alıstım. Evin bulunduğu semt hiç uygun değil bu deneyim için. Seneye 100 den sonraları da ufak ufak yoklarım çaktırmadan Şimdi sira geldi Tahtalı Zirveye. Zamaninda zirveye cikabilirsem çok güzel olacak. İlk firsatta da uygun bir zamanda dağın ayak basılmadık yerlerini de keşfetmek istiyorum. İda biraz sulu geçecek anladığım kadarıyla ayaklarımı kuru tutmanın taktiklerini düşünüyorum. Islak ayak derisi çok sakıncalı benim için. Öğrenmeye devam edicez hocam yapacak birşey yok.:blush::+1:

1 Beğeni

Karel Sabbe’nin geçen yılki Barkley Marathons macerasını anlatan belgeseli aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

Out There - A Journey to the Barkley Marathons

6 Beğeni

Bu durumda Karel Sabbe kazandı demek pek adil olmuyor. Aslında ben birazda bu yüzden sormuştum parkur şartlarının eşitliği nasıl sağlanıyor diye? Parkur şartlarına gelene kadar daha önemli bir kısıtlama varmış meğerse. Konsept güzel. Lakin Backyard Ultra 2020’yi Karel Sabbe kazandı demek biraz saçma oluyor. Belçika ekibi kazandı desek daha adil olabilir sanki. “Mesele kazanmak, kaybetmek değil” demeyin lütfen çünkü sosyal medyada Karel Sabbe kazandı deniyor ve bir sürü tartışma dönüyor bunun etrafında. Misal Sage Canaday “ben hala konsepti anlamadım” diyor :grin:

2 Beğeni

Lazarus Lake çok enteresan bir adam. Yine bir kuyuya taş attı, bizler de çıkarmaya çalışıyoruz, o da içinden gülüyor halimize sanki. Ben yarışın çok adil olma iddiasında olmadığını anlıyorum. Şartların, dış faktörlerin vs eşit olmasını beklemek imkansız olurdu. Zaten sanal hale gelince bunlar önden kabul ediliyor sanki. Katılanlar da bunu bilerek giriyordur herhalde. Sanal koşu sadece bu dönemi bir şekilde atlatmak için yapılan geçici bir uygulama. Öyle de kalacağını umuyorum.

3 Beğeni

Dün 2021 edisyonu tamamlandı. Bu yıl 85 tur veya saat ile Harvey Lewis kazandı. Bu aynı zamanda rekor. Chris Roberts ‘asist’ -yarışın resmi bir ikincisi olmadığından son bırakan rakibe böyle deniyor- oldu.

3 gün 13 saat boyunca koşmak! Çok acayip iş.

7 Beğeni