merhaba besyo için yeni hazırlanmaya başladım kondisyonum çok iyi değil şu an ama önceden voleybolcuydum o zamanlar yaptığımız parkurlarda iyiydim ama 2 yıl önce bıraktım , şimdi ise ağırlık çalışıyorum ve bisiklet sürüyorum, sanırım hantallaşmışım kaslar yüzünden daha yavaş hissediyorum kendimi, bunun için bir öneriniz var mı ya da besyo için tavsiyeleriniz vs.
ChatGPT şunu demiş…Esnekliği artırıp hamtallığı gider derim ben…
Merhaba! BESYO (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu) sınavları için hazırlanmaya başladığını duyduğuma sevindim. Voleybol geçmişin ve parkurlardaki başarın, bu sürece adapte olmanı kolaylaştıracaktır. Şu anki antrenman programını gözden geçirip bazı değişiklikler yaparak kondisyonunu artırabilir ve hızını geri kazanabilirsin. İşte sana birkaç öneri:
-
Kardiyo Egzersizleri: Ağırlık çalışmalarına ek olarak kardiyo egzersizlerini artırmalısın. Koşu, yüzme, ip atlama gibi yüksek yoğunluklu kardiyo çalışmaları hızını ve dayanıklılığını artıracaktır.
-
Interval Antrenmanları: Yüksek yoğunluklu interval antrenmanları (HIIT) yaparak hem kaslarını koruyabilir hem de hız ve kondisyonunu artırabilirsin. Kısa süreli yüksek yoğunluklu egzersizlerle düşük yoğunluklu dinlenme periyotlarını değiştirerek çalış.
-
Esneklik Çalışmaları: Esneklik antrenmanları, hızını ve hareket kabiliyetini artırabilir. Yoga, pilates veya dinamik esneme hareketleri bu konuda yardımcı olabilir.
-
Hafif Ağırlıklarla Hız Çalışmaları: Ağırlık çalışmalarını hafifletip, hız ve patlayıcılık çalışmaları ekleyebilirsin. Örneğin, hafif ağırlıklarla yapılan hızlı tekrarlar, plyometrik egzersizler (zıplama, squat jump) gibi.
-
Beslenme: Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak enerjini ve performansını artırabilirsin. Karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlar dengeli bir şekilde alınmalı.
-
Dinlenme ve İyileşme: Yeterli uyku ve dinlenme, vücudunun iyileşmesi ve performansının artması için kritiktir. Dinlenme günleri ve aktif iyileşme aktiviteleri (yürüyüş, hafif yoga) eklemeyi unutma.
BESYO sınavlarına yönelik spesifik tavsiyeler:
- Sınav Formatını Öğren: Hangi parkurlar, testler ve egzersizlerin yapıldığını öğrenip bunlara yönelik çalış.
- Deneme Sınavları: Gerçek sınav formatında deneme sınavları yaparak pratik yap.
- Teknik ve Taktik: Sınavda istenen teknikleri ve taktikleri öğrenip bunları çalış.
Başarılar dilerim! Bu süreçte yardıma ihtiyacın olursa, her zaman buradayım.
Not: YouTube’da besyo üzerine çok video var.Buranın müdavimleri genelde Trail, uzun mesafe; besyo’cular ise soruyu sorup ortadan kaybolur. Apayrı bir sektör, ona yönelik hız,antrenman,esneklik, çeviklik gerektirir.Harika 1500m koşan daha öndedir ama besyoda pire gibi olmak gerek,denge(birkaç parkur videosundan anladığım).
fazlasıyla esnek biriyim zaten onunla alakası yok ama