Beslenme,koşu antrenmani sonrasi bcaa kullanimi?

Koşu antrenmanlarından sonra gün içinde BCAA kullanımı uygun olur mu,yada düzenli koşu antrenman ı yapan birisi BCAA kullanmalımıdır?

Kasları koruyarak yağ yakımını destekler.

Bcaa antrenman sonrasından ziyade antrenmandan 20dk once yada yuksek yogunluklu ise antrenman sırasında icince daha faydali olur.

2 Beğeni

bcaa’nın yağ yakımında etkili olduğunu ilk defa duydum…valin, lösin ve izolösin amino asitlerinden oluşur bcaa ve benim bildiğim kas büyümesine destek olur ve gecikmiş kas ağrılarını (delayed onset muscle soreness) azaltır…eğer yanlış bilmiyorsam (tıbbi bir bilgi çünkü), bcaa’lar kaslarda metabolize ediliyor olmalı…

@erinc Cümlenin tamamı önemli.

Kasları koruyarak yag yakımını destekler yazdım. Yağ yakar demedim.

Bilhassa kilo verirken, kasları korumaya yardımcı olduğu ve kas kütlesi ne kadar çok ise yağ yakımı o kadar arttığı için yağ yakımını tartışmasız destekler.

1 Beğeni

teyit edebilir misin doğru anladığımdan emin olmak istiyorum; kilo verirken düşük kalori alımı yapıldığından, bcaa takviyesi alınırsa vücudun enerji kaynağı olarak protein dolayısıyla kas kullanımı sonucu oluşacak kas kaybını engellediği için vücudun yağ yakımını sürdürdürmesini sağlıyor diyorsun, doğru muyum ?

Hem bu. Hem de kas kütleni koruman desteklediği için, kas kutlen Bcaa kullanmadığın durumlara gore daha yoğun olur ve ne kadar yoğun kas kütlesi o kadar cok yağ yakımı olur.

Bcaa kullanmıyorum ama gerçekten merak eden forumdaşlar için güzel bir sayfa tavsiyem var…

Bcaa yazınca farklı açılardan yazılmış konular da gelmekte.supementi içeriğini gıdadan almak isteyenler için http://www.turkomp.gov.tr/main sayfası güzel, gıdanın adını yazıp ne var yok görülmekte.

4 Beğeni

Yeni bir konu açmak istemediğim için bu başlığın altında paylaşıyorum. Özellikle uzun mesafe koşu ile ilgili çok fazla yanlış yerleşmiş, anektodal bilgi mevcut. Yazılı ve bilimsel bir referans oluşturması için ekteki yayını paylaşıyorum. Hazırlık döneminde kimi şeyleri yeniden yapılandırmak isteyenlere rehber olabilir.

PS: ‘‘position statement’’ bilimsel anlamda çok kuvvetli bir ifadedir. O konuda otorite kabul edilen gruplar toplanıp mevcut verileri süzerek belirli aralıklar ile referans teşkil edecek tavsiyelerde bulunur. Uygulama standardı olarak kabul edilebilir.

5 Beğeni

Antrenman hacmini ve motivasyonunu bu dönemde yüksek tutmak zor, artan zamanın da okumaya ve geliştirmeye faydası oldu. Bu yazı sıkça beslenme üzerine okumakla geçirdim ve kıymetli olduğunu düşündüğüm, kompakt bir açık kaynağı da linkte ekliyorum. Bunu özellikle paylaşmak istememin nedeni de dayanıklılık sporcuları olarak kafamızdaki kimi soruların yanıtlarını tıbbi profesyonellerden alabileceğimizi varsayıyoruz. Ve her zaman müracaat ettiğimiz kaynakların bu spesifik ihtiyaçları karşılamadığını hatta kimi konularda çokça basmakalıp yanıtlar verdiğini görünce hayal kırıklığı ile ayrılıyoruz. İkincil olarak da uzun yıllar bu işi kim yapıyorsa onun yaptığı doğrudur önermesi ile dosyayı kapatıyoruz. Oysa ki artık bilgiye, veriye ulaşmak hiç olmadığı kadar kolay. Yorumlanması güç, temel birikim isteyen konularda da detaya girmeden o işin otoriteleri tarafından derlenen makaleler mevcut. Bu derlemeleri özellikle kıymetli kılan şey ‘‘rocket science’’ gibi görünen yüzlerce öncü çalışmayı, bu işi en iyi mertebede değerlendirme yetisine sahip kişiler alıp süzgeçten geçirip sunuyor. Güven endeksleri yüksek kaynaklar. Her ne kadar forumda özellikle yeni katılan arkadaşlar kendilerine has saniyelik beslenme planları istese de okuyup kendi çıkarımını yapabilecek koşucu dostlar için paylaşmak istedim.

Keyifli okumalar…

8 Beğeni