Merhabalar
Forumda sağlık ve beslenme kategorisinde, özellikle de sporcu yada sedanter bireyler için faydalı olabilecek beslenme tecrübelerine pek rastlamadım/rastlayamadım. Konuların ciddi bir oranı sakatlıklar ile alakalı. Farklı dallarda uzun yıllar yaptığım spor türlerinde en önem verilen ve değişmeye tek referans beslenme idi diyebilirim. Beslenme kalitesiz yada yanlış ise gelişme elde etmek pek mümkün olmuyor.
Genelde “kolay yada hızlı kilo vermek” başlıklarına sık rastlıyoruz. Bu arayış tabi insan fıtratı ile alakalı. Lakin hızlı ve kolay olan aslında olmamış olabilir yada ticari bir hile barındırıyor olabilir.
Beslenmeye her ne kadar dikkat ettiğimi düşünsem de (çeşit ve denge açısından) en son Ramazan ayında, iftardan önce antrenmanlara çıkarken, akşam ve işten sonra olmasına rağmen nabzımın, Ramazan ayı öncesine kıyasla kayda değer ölçüde düşük olduğunu farkettim. Haliyle bu durum antrenman kalitesine de yansıdı.
Bu durum beni aylar süren bir sorgulamaya ve bazı denemelere itti. Beslenme konusuna aslında dikkat etmeme rağmen, porsiyonlarımın görece az olduğunu düşünsem de toplum alışkanlıklarını baz aldığımızda, çoğunluğunun aksine hatalı olduğunu farkettim/aksini uygulayarak tecrübe ettim. Bunun neticesinde porsiyonlarımı kayda değer ölçüde azalttım. Bu arada 2 öğün besleniyorum, haftalık hacmim ortalama 65 km civarında ve 40 yaşındayım.
Sonuç olarak, tükettiğim belli bir oranın ve belli gıdaların aslında bana faydası olmadığı gibi vücudumda gereksiz bir yük oluşturduğunu gözlemledim.
Türk mutfağı gerçekten çok güzel, taze ve günlük tencere yemeği kültürümüz sağlık açısından çok kıymetli. Fakat porsiyon miktarında, öğün tekrarında ve beslenme kültürümüz de problemler olduğu kanısındayım.
Örnek verecek olursam; sabah sucuklu yumurta, öğlen döner ve akşam içerisinde et olan herhangi bir tencere yemeği. Hem üç öğün hem de bu tarz bir menü bir araya geldiğinde vücudumuzda inanılmaz bir yük oluşuyor. Son verilere göre maalesef Avrupa’nın en obez ülkesiyiz. Bu veriyi sadece artan fast food tüketimine bağlamak çok yerinde olmayabilir.
Sonuç olarak; hafif aç olmak hem psikolojik hem de fizyolojik olarak benim daha üretken ve mutlu olmamı sağlıyor; fazla gıda tüketimi,vücuttaki fazla yağ, gereksiz büyük kaslar vs. vücudumuzu haddinden fazla yoruyor ve yaşam kalitemizi düşürüyor.
https://tr.irna.ir/news/85328409/Az-Yemek-Yemenin-Faydaları-İbn-i-Sina-dan-Modern-Tıpa-Uzanan