Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Koşmak

183cm

Maalesef kilo verince ağrı atakları daha da arttı.
Koşu harici core egzersizleri de yapmak lazımdı tabii. Zaman zaman stretching ile birlikte onu ihmal ettik sanırım…

Ben 12 Şubat’ta L4-L5’ten fıtık ameliyatı oldum. Mevcut durumda yavaş yavaş bacak egzersizleri ile bacak kaslarımı güçlü tutmaya çalışıyorum. Benim doktorum 4. ayda koşmaya başlayabileceğimi ilettiği için henüz sadece yürüyor ve yüzüyorum.

Diz altında hissiz ve yanma olan bölgem vardı. Henüz geçmedi. 1 ayda da geçebilir, 1yılda da geçebilir dendi. Ama sanırım koşmama etkisi olmayacak. Tabi bu duurm kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Bu süreçte can sıkıcı tek şey iyileşme süreci yavaş oluyor. 2 ay olacak olmasına ragmen öne doğru eğilmeli hareketleri yapmıyorum. Zaten kendisini hissettiriyor.

Not: 1997 yılında da farklı bir yerden (kayak düşmesi sonucu) bir fıtık ameliyatı daha olmuştum ancak yıllardır koşuyorum.

2 Beğeni

Geçmiş olsun. Acil şifalar dilerim. Ben de 2-3 adet fıtık var. 15 yaşımda ilk sağ ayağıma vurdu. (1990) Ameliyat olacaktım fakat fizik tedavi sonrası (DR.Faruk Aygün) bacağımda ki çekme düzelince ameliyat olmadım. O zaman Z.Burnu spor altyapısında top oynuyordum. Sonra bir gün idmanda yeniden nüks edince sağ bacağımda ki çekmeden dolayı topallamaya başladım. O zaman psikolojimi çok bozmuştu. Kendimi bisiklete vurdum ve 9-10 saat sürecek şekilde şehir içinde bisiklet ile moral bozukluğundan gezmeye başladım. Bacağımda ki çekmeden bisiklet yardımı ile tamamen kurtuldum.

Daha sonra 20 yaşına kadar futbol oynadım. 21 yaşında Y.Foça Jandarma Komando olarak 18 ay askerlik yaptım. Yaş oldu 43. 15 yaşından bu yana sıcak tutmaya çalışırım. Belli dönemlerde fizik tedavi aldım ve rahatladım. Grade 2 kayma da oluşmuş fıtıklara ek olarak. 4 senedir Belgrada pazar sabahları yürümeye-koşmaya başladım. Çok daha da rahatladım. Bazen üşüttüğünüzde bel kendini belli ediyor. Sanki mekaniği bozuluyor. O dönemlerde ters hareket yapmamaya gayret ettim ve tedbirli oldum. 4-5 senedir futbol oynamadım. Bazen de Zamst-5 korse takıp (2-3 saatlik süreçler) belimi rahatlattım.

Bel fıtığı olunca tedbirli yaşamak gerekti. Ayrıca bisiket, yürüyüş, koşu ve belimi soğuktan korumak, terledikten sonra değiştirip sıcak tutmaktan hep bir fayda gördüm.

Size de çok geçmiş olsun . Umarım en kısa sürede sağlığınıza ve sevdiğiniz aktivitelerinize kavuşursunuz. Çünkü hareket etmenin lezzetini alan bir kişinin sağlık sebepleri ile hareketsiz kalması ayrı bir mutsuzluk veriyor insana.

2 Beğeni

Beni koşu konusunda heveslendiren, yol gösteren, üstadım, bir doktor arkadaş bel ameliyatı olduktan sonra belinde çiviler ile sayısız yüz kilometre üzeri, birçoğu çok teknik ultramaratonlar koştu. Moral bozmamak lazım. Önce acil şifalar, ardından da umarım en kısa zamanda koşuya geri dönersiniz.

3 Beğeni

Merhaba… İlginize teşekkürler…

Ameliyat oldum, 3 hafta geçti. Ameliyat sonrası hemen o dayanılmaz beni ikibüklüm büken siyatik ağrılarım direk kesildi.
İlk 1 hafta tam bir eziyet, oturmak kalkmak, uyumak, yatakta dönmek. Doğru hareket etmeyi öğreniyorum resmen sil baştan… Kesinlikle yardım şart. Sadece sırtüstü ve bacaklar arasında yastıkla yan yatmak serbest. 1 hafta sonrasında 30dk yı geçmeden oturmak serbest.
Her geçen gün bi önceki günden daha iyi oluyorsunuz. Vücudum halen biraz yamuk. Fıtık hala ordaymış gibi, siyatik sinirime hala basıyormuş gibi kas spazmlarım, ayak başparmak altında uyuşukluğum, ayaktaki güç kaybım orda ve çok yavaş iyileşerek devam ediyor. Bunun sebebi sinirin çok yavaş kendini tamir etmesi. Genelde 3 ay içinde biraz bile iyileşme olursa komple geri gelir diyorlar literatürde.

İlk 1 ay her gün yürüyüş öneriyorlar ki sinir çevrenizde fibröz yara dokusu oluşmasın ve belimiz kuvvetlensin diye. Her gün 10000 adım üzeri atmak hedefiyle yürüyorum.

1 ay sonrası havuzda sırtüstü yüzmek serbest. 2 ay sonrasında sabit bisiklet serbest. 3 ya da 4 ay sonrasında da yavaştan bisiklet ve koşuya başlanabiliyor…
Sebebi de ordaki kıkırdak yarasının kapanmasının 3-4 ay sürmesi.

İyi ki ameliyat olmuşum. 200metre yürüyemez hale gelmiştim. Biraz daha beklesem düşük ayak denilen şeyi yaşayacaktım herhalde ve bi daha his ve güç geri gelmeyecekti.

Zamanla gelişme oldukça yazarım,
Görüşürüz…

7 Beğeni

Bel fıtığı, diz kıkırdağı vs. konular arka arkaya gelince, aklıma hemen bol sarımsaklı bi’ Erzurum Usülü Ayak Paça geldi :smiley: (O yoksa kelle-paça da olur…)

Antreman sonrası hasar göre kasların tamiri için protein alımı ve azalan enerji depoları için karbonhidrat|&yağ alımı yaygınca/yeterince vurgulanıyor sanırım. Fakat antreman sonrası hasar gören kıkırdak-tendon vb. dokular için beslenme biraz gölgede kalıyor gibi (yanılıyor da olabilirim tabii) :thinking:

selamlar
ALLAH kimseye hastalık vs vermesin…

iyi koşturmalar

1 Beğeni

Ameliyat sonrası 2 ay geçti…

Fıtıktan kaynaklı Sinir irritasyonu çok yavaş iyileştiğinden kaslarımdaki (özellikle kalçada gluteus medius, piriformis ve üst bacak arkada semitendinosus) çekmeler halen mevcut.
Ayağımı ve parmaklarımı yerden yukarı kaldırmakta eskisine nazaran daha iyi olsa da halen zorlanıyorum ve gücü tamamen yerine gelmedi, çok yavaş iyileşiyor…

Koşmak için 1 ayım daha var, ama trainerda bisiklet sürmeye başladım.

Ameliyat yerimde hala arada iğne batma tarzı acılar mevcut. Dikişim epey iyileşti.

  1. Ay koşmaya başlayınca tekrar yazarım :slight_smile:
4 Beğeni

Merhaba,
2 gün sonra benim de 4 ayım geçmiş olacak. Doktorum koşu için daha yeni (2 hafta önce) izin verdi. O da çok kısa mesafeleri en sık gün aşırı olmak üzere ve kendini durumunu gözeterek dedi.

2 hafta önce koştuktan sonraki günler kendimi iyi hissetmedim. Yaklaşık 3.5 ay olacak olmasına rağmen. Bu nedenle 3 günde bir kısa mesafeler (3’er km. gibi, yavaş tempo) ile tartan bir zeminde koşmaya başladım. Ancak bu hafta daha iyi hissetmeye başladım. Bacağımın gücü eskisine döndü emin değilim ancak dizimden altta oluşmuş olan uyuşukluk halne devam ediyor. Çok yavaş iyileşir dediler.

Belim halen kendini bazı hareketlerde kendini hissettirmekte.

Size bilgi için yazmak istedim.

5 Beğeni

Süper, izin verirseniz özel mesaj atıp hastalığınızın tarihi, ameliyatınızı ve ameliyat sonrası genel gidişatı konuşmak isterim…
Hatta atıyorum mesaj :slight_smile:

https://strava.app.link/516IQsWjPX

Eveeet… 3 ay dolmadan 5 gün önce dayanamayıp dün akşam çıktım koşmaya…

78kg dan 82kg a yükseldim 4 ay koşamayınca. Ameliyat öncesine göre ilk duruma göre kas çekmelerim %25 ağrım %10 a düşmüştü hissiyat olarak. Tamamen düzelmedim halen yani. Daha vakti de var.

6 pace ile 5k koştum ama bittim :slight_smile: bitmişim. Ne nefes kalmış ne nabız. 150 nabızda zone 3 te aerobik koşarken, zone 4 e 170e çıkmışız.
Motivasyonum gitmiş, sürekli tetikteyim bi şey olmasın diye. Ayak bileğimden aşağı güç kaybı kendini hissettiriyor, sağlam basmak için kendimi sürekli uyarıyorum. Koşarken rahatsızlık veren tek şey ayak bileğimden aşağı güç kaybı.
Her zaman koştuğum yerler mangalcı dolmuş :slight_smile:
Yokuş yukarı zorlamadan düz yol seçiyorum. Yokuşlara sonra ve yavaştan başlayacağım, zorluyor beli zira…

Bu sabah kalktığımda genel kas yorgunlukları, belimde ise dolgunluk hissi var, siyatik sinir boyu kas çekmelerim azcık artmış.

3-4 gün dinlenip, semptomlar geçerse haftasonu tekrar koşarım bakalım.

Yavaş yavaş devam.

7 Beğeni

farklı bir sebepten dolayı, yaklaşık 2 ay koşulara, yaklaşık 3 ay crossfit idmanlarına ara vermem gerekti, dışarda en iyi derecem 5k iiçin 21dakika iken, ilk dışarı çıktığımda 33dakika ancak yapabildim, o da ortalama nabız 180 ile :slight_smile: fakat iki hafta içinde ortalama nabzı 160’a düşürüp 27dakika görebildim…demek isterim ki, dönüşte pace’e takılmayın nabız önemli ve sağlıklı hissetmek…daha öncesinde iyi idman almışsanız kendinize zaman tanıyın vücudunuzu artık daha iyi tanıdığınız için çok daha güçlü dönmüş olacaksınız (bu kısmı ben de henüz tecrübe etmedim, umarım yeni personal best’ler paylaşıyor oluruz)…

3 Beğeni

9.5 ay sonrasından sevgiler.

Bel Fıtığı ameliyatımdan (mikrodiskektomi+hemilaminektomi) 6 ay sonra çok da geçerli ve yeterli antrenmanları yapamadan Cappadocia 38K koştum. Bi şekil ite kaka bitirdim. o zaman hastalık seyri hakkında şunları yazmıştım…

(doktor tavsiyesi ile ağrıyı arttırmadan üzerine gidiyorum, düşük ayağımdaki güç kaybı %10 lardan %75 lere filan geldi ve hala sabahları yamuk ve kilit uyanıyorum. koşunun ertesi günü Kalça ve bacaklarımdaki çekmeler de devam ediyor. Siniri tamamen toparlayabilecek miyim bilemiyorum.)

9.5 ay güncellemesi şu şekilde… haftada 3 kez yavaş pace ile 10k koşuyorum… sabahları uyanınca halen çok az yamuk uyanıyorum ama 1-2 saat içinde düzeliyorum, kilitlenmeler bitti. sağ kalça kasmaları bitti bitecek durumda, güç kaybı ise %80 lere filan geldi. halen sağ topuk üzerinde ayakta duramıyorum, sağ sol arasında fark var. tamamen düzelecek mi bilemiyorum :slight_smile:

1 yıl geçince güncelleme yaparım tekrar…

12 Beğeni

Çok geçmiş olsun. 3 tane orta seviye fıtığım var doktorun dediğine göre. Hatırlarım zamanında geceleri acıdan uyuyamazdım. Arkadaşım fizyoterapist, sürekli manuel terapi yaparak beni tedavi ediyor. Ağrılarım ilk günlere oranla %60-70 civarı azaldı. Süreler boyunca oturmayı, kalkmayı, çömelmeyi, ağır bir şey kaldırıcaksan ne yapıcağımı. Nasıl yüzümü yıkayacağımı falan her şeyi baştan öğrendim. Şuan çok şükür iyiyim. Tez zaman da eski halinize gelirsiniz umarım. Sağlıcakla kalın.

15 ay güncellemesi.

Ameliyat öncesi 78 kilo idim. ameliyat sonrası 85 kiloya çıktım, şimdi 81.5 kilolardayım.
Haftada 3 kez koşuyorum. Salı-Perş 10k, Pazar sabah 21-25k arası bir şeyler. 6 pace altına düşmüyorum hiç. hep aerobik koşuyorum. sabahları uyanınca halen minicik yamuk uyanıyorum ama 1 saat içinde düzeliyor. Kilitlenmeler bitti. Sağ kalça kasmaları bitti, güç kaybı ise %90 düzeldi. tek sağ topuk üzerinde titreyerek de olsa ayakta durabiliyorum. Güç kaybı tamamen geri gelecek mi? Bilemiyorum. Gelirse de 2 seneyi bulacak sanırım.

8 Beğeni

Merhaba,
Bacaktaki güç kaybı, uyuşma-parestezi ve karıncalanma egzersiz ve koşu dinamik biyomekaniğini düzeltmelerle ile minimalize edilebilir. İşinizden ötürü omurga ve el-el bileği sağlığınız acısından da günlük yaşama dikkat etmekte fayda var. (meslek postur problemi) Pace ve cadence artırmamakta, sert zemin, uygun ayakkabı seçimi faydalı olabilir. Geçmiş olsun.

1 Beğeni

İyi günler dilerim geçmiş olsun. Umarım kısa süre içerisinde ameliyatsız atlatırsınız.
Yüzmeyi öneren arkadaşlar var ama sırt üstü yüzme öneriliyor bel ve bel fıtığı ağrısı için.
Bisikleti öneren arkadaşlar var. Bence uygun değil. Eğer bisikletiniz size uygun değilse bel ağrınız tahmin edemeyeceğiniz kadar artacaktır. Bisiklet ile yokuş çıkarken belden çok fazla güç alınıyor bunu unutmayın. Güçlü bel ve sırt kasları bisiklette yokuş çıkarken en büyük yardımcımız. Bisikleti düz yolda kullanacaksınız sorun olmayacaktır ama mutlaka yokuşlarka karşılaşacaksınız. Spor hekimi ile görüşülmesi ve söylediklerine göre hareket edilmesi taraftarıyım.
Hafif koşu ve yürüyüş, yeni çıkan vücudu saran yataklar, sıkan korseler iyi geliyor. Umarım ameliyatsız atlatırsınız. Tekrar geçmiş olsun.

Başlığı ameliyat sonrası neler yaşadığımı anlatmak için açtım, yanlış görmüşsünüz sanırım. :smiley:

2 Beğeni

Kusuruma bakmayın.
:pray:

Öncelikle çok geçmiş olsun, ilk kez 2011 yılında kilitlenmeyle başlayan bel ağrısı maceram sonunda kayropraktikle tanışmam sayesinde bayağı toparlamıştı ama bağ doku zayıfladığından ve L4-5 L5-S1 disklerde hacim kaybı olduğundan sürekli belimde kaymalar yaşıyorum ve artık ben de bir miktar öğrendim kendimi daha iyi hissettirecek manüplasyonlar uygulayabiliyorum onca kayropraktır ve spor masörü tecrübesiyle sanrm:) uzun süre spor yapamadığım ve kilo aldığım bir dönem sonrasında belime de iyi geleceğini düşündüğüm bir hobi olarak gördüğüm koşmaya başladım umarım toparlarım ameliyat son çare malum. 9,5 aylık toparlanma süreciniz gayet sevindirici okurken ben de güçlendim umarım tamamen ağrısız uzun yıllar koşarsınız güzel haberlerinizi burdan bekliyorum

2 Beğeni